Form devre dışı bırakıldı
Akciğer lezyonu, akciğer bölgesinde oluşan lezyonlara akciğer lezyonu denir. Akciğer, vücutta hayati bir işleve sahip bir organdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu oksijeni karşılar. Akciğerler, hücresel yapıların atık maddesi olan karbondioksiti vücuttan uzaklaştırarak insan için yaşamsal ihtiyaç olan oksijeni vücuda alır. Akciğerin yapısında hava kesecikleri olarak bilinen alveol, hava yolu olan bronşları, kan ve lenf damarları bulunur.
Akciğerin dokusunda oluşan içi sıvı dolu boşluklara akciğer lezyonu denir. Akciğerde oluşan lezyonlar doğuştan olabileceği gibi daha sonra farklı nedenlerden dolayı da oluşabilir. Akciğerde oluşan lezyonların bazısı herhangi bir belirti göstermezken bazı akciğer lezyonları komşu dokulara baskı yaparak farklı rahatsızlıklara neden olabilir. Akciğerde oluşan lezyonların büyük bir kısmı iyi huylu lezyon olarak çevre dokulara zarar vermez.
Akciğer lezyonuna bağlı olarak farklı şekillerde oluşmaktadır. Bunların bir kısmı iyi huylu akciğer lezyonunu oluştururken bir kısmı da kötü huylu akciğer lezyonunu oluşturur.
Akciğer lezyonu çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
İyi huylu akciğer lezyonları
Kötü huylu akciğer lezyonları
Akciğer lezyonuna ait belirtileri fark ettiğinizde mutlaka ilgili uzman doktora muayene olmanız erken tanı ve tedavi için oldukça önem taşır.
Akciğerde oluşan lezyonların çoğu iyi huylu lezyon şeklinde ortaya çıkar. Oluşan lezyonun boyutu, şiddeti, konumu, hastada oluşturduğu semptomlar nedeniyle belirtileri de farklılık gösterebilir.
İyi huylu akciğer lezyonlarında karşılaşılan genel belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Kötü huylu akciğer lezyonuna bağlı belirtiler lezyonun oluştuğu bölgeye, şiddetine ve boyutuna bağlı olarak hastalarda farklı şekillerde ortaya çıkabilir.
Kötü huylu akciğer lezyonlarında karşılaşılan genel belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Akciğerde oluşan lezyonun tanısını koymak için uzman hekim öncelikle, lezyonun hastada oluşturduğu belirtileri inceleyerek, hastanın genel sağlık durumu hakkında bilgi alır. Yapılan bu konservatif tedaviden sonra akciğer lezyonunun boyutunu, şiddetini, hangi bölgede oluştuğunu tespit etmek için görüntüleme tekniklerinden faydalanılır. Ayrıca hastadan akciğer grafisi de istenir.
Görüntüleme tekniklerinden ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT), sıklıkla kullanılır. Akciğerde oluşan lezyonun tanısını koymak için fiziksel muayene, akciğer grafisi ve göğüs tomografisi sonuçları birlikte değerlendirilir. İhtiyaç olması halinde bu tanı yöntemlerine kan tahlili ve testleri de eklenebilir. Tanısı konan akciğer lezyonunun şiddeti ve etkisi karşılaştırılarak uygulanacak tedavi yöntemleri planlanır.
Akciğer lezyonunun tedavisi, öncelikle lezyonun türüne, büyüklüğüne, şiddetine, hangi bölgede oluştuğuna ve hastada ne gibi belirtiler oluşturduğuna bakılarak belirlenir. Tedavi yöntemleri olarak ilaç ve antibiyotik tedavisi, cerrahi müdahale, drenaj ve aspirasyon yöntemleri kullanılabilir. Ayrıca gerektiğinde akciğerde oluşan lezyondan doku parçası alınarak biyopsi işlemi yapılır. İyi huylu akciğer lezyonları ilaç tedavisi ile kolaylıkla iyileşirken, kötü huylu akciğer lezyonlarının tedavisi için cerrahi müdahale gerekir.
Akciğerde oluşan lezyonların tedavisinde lezyonun etkilerine göre müdahale edilir. İlerlemiş akciğer lezyonlarında ve boyutu büyüyerek tehlike oluşturacak lezyonların tedavisinde en etkili yöntem cerrahi müdahale ile lezyonun çıkarılmasıdır. Çünkü oluşan bu lezyonlar büyüme eğilimi göstererek herhangi bir etki olmadan patlayabilme tehlikesi vardır.
Akciğerde oluşan lezyonlar patladığından hayati tehlike oluşturabilecek duruma gelebilir. Açık ameliyat yöntemi ile akciğer lezyonları alınabilir. Tehlike oluşturmayan akciğer lezyonlarının ameliyatı da akciğer bölgesine açılan küçük kesilerden girilerek kapalı ameliyat şeklinde de yapılabilir. Kötü huylu akciğer lezyonları ve büyüyerek tehlike oluşturan lezyonların tedavisi için cerrahi müdahale kaçınılmazdır.
Akciğer lezyonu tedavisinden sonra iyileşme süreci uygulanan tedavinin türüne göre değişebilir. İyi huylu akciğer lezyonu vakalarında ilaç tedavisi ve lezyonun takibi yapılarak hastanın iyileşme süreci tamamlanır. Kötü huylu ve tehlike arz eden akciğer lezyonlarının tedavisi ise daha kontrollü ve uzun iyileşme sürecinin sonunda gerçekleşir.
Akciğer lezyonuna bağlı olarak cerrahi müdahale yapılan vakalarda iyileşme süreci, lezyonun oluştuğu bölgeye, kullanılan cerrahi müdahale yöntemine, hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Ameliyat sonrası hasta 2-3 gün süreyle hastanede gözetim altında tutulduktan sonra tabucu edilir.
Yaklaşık bir ay içinde de sosyal ve günlük aktivitelerini yapabilecek hale gelir. Ancak iyileşmenin tam olarak sağlanması zaman alacaktır. Ameliyattan sonra kontroller aksatılmadan yapılmalıdır. Ayrıca reçete edilen ilaçların düzenli kullanılmasıyla akciğer lezyonunda iyileşme sağlanır.
Akciğer lezyonlarının etkisine ve hastada ortaya çıkan belirtilere göre tehlike oluşturma ihtimali her zaman vardır. İyi huylu olan akciğer lezyonları çoğunlukla tehlike oluşturmazken kötü huylu akciğer lezyonları bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Özellikle akciğerde oluşan lezyonun patlaması farklı komplikasyonlara neden olabilir. Bu tür durumlarda acil müdahale gereklidir.
Akciğer lezyonları genel itibariyle kanser oluşturmaz. İyi huylu lezyonlar olarak farklı doku ve organlara etki etmesi pek mümkün değildir. Buna rağmen kötü huylu akciğer lezyonlarının nadir de olsa oluşturma riski vardır. Böyle durumlarda tedavinin geciktirilmeden yapılması gerekir. Aksi halde geciktirilen ve ihmal edilen her akciğer lezyonu vakası ciddi sağlık problemleri oluşturabilir.
Akciğer lezyonunun temizlenmesi oluşan lezyonun hastada ortaya çıkardığı etkiye göre değişebilir. İyi huylu akciğer lezyonları ilaç tedavisi ve lezyonun takibi yapılarak temizlenir. Kötü huylu akciğer lezyonu ya da büyüyerek tehlike oluşturabilecek akciğer lezyonlarının temizlenmesi için farklı cerrahi müdahaleler gerekebilir. Kapalı ve açık ameliyat yöntemi ile lezyon çıkarılarak temizlenebildiği gibi drenaj yöntemi ile de temizlenir. Drenaj yöntemi ile lezyonlu doku iğne batırılarak temizlenebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.