D vitamini, vücudunuza besinler aldığınız bir takviyedir. Demir vitamini nelerde var sorusuna, kısaca, kırmızı et, somon, sardalya, kabuklu deniz ürünleri, kuruyemiş, yumurta, maydanoz, yeşil yapraklı sebzeler, bakliyatlar ve tahıllar olarak yanıt verilebilir. D vitaminini içeren tüm bu besinleri günlük olarak beslenme programınıza dahil edebilirsiniz.
Demir, kanda oksijenin taşınmasına yardımcı olan bir mineraldir. Çeşitli vücut fonksiyonlarında da rol oynar. Günlük hayatınızda demiri, besinlerden alabilirsiniz. D vitamini, daha dinç ve enerjik hissetmenize yardımcı olur. Kalp-damar sağlığını, beyin sağlığını ve göz sağlığını destekler. D vitamini içeren besinler arasında kırmızı et, beyaz et, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, kuruyemiş ve kuru meyveler ilk sıralarda yer alır. D vitamini vücudunuzdan terleme ve kan kaybı ile atılır. Bu nedenle D vitamini eksikliği sıklıkla kadınlarda karşılaşılır.
D vitamini yeterli miktarda alınmadığı takdirde D vitamini eksikliğine ve bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. D vitamini eksikliğinde kansızlık, baş dönmesi, göz kararması, tırnaklarda güçsüzlük, el ve ayaklarda uyuşukluk hissi, yorgunluk, saç dökülmesi uyku problemleri, nefes darlığı, yaraların daha geç iyileşmesi ve sık sık hastalanma gibi sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz. D vitamini eksikliğinde diyetisyeninize başvurabilir, sizin için özel bir beslenme programı oluşturmasını isteyebilirsiniz.
Yetişkinlerde ve çocuklarda günlük olarak D vitamini takviye alımı değişkenlik gösterebilir. D vitamini eksikliği durumunda doktorunuza danışabilirsiniz. Doktorunuzun reçete ettiği ilaçlarla birlikte diyetisyeninizden size özel beslenme programı oluşturmasını isteyebilirsiniz. Demir nelerde var sorusu için aşağıdaki gibi liste oluşturulabilir;
Sığır eti, koyun eti, dana eti ve keçi eti kırmızı et türleridir. Kırmızı et besin değerleri arasında protein, C vitamini, D vitamini, kalsiyum bulunur. Kansızlığa iyi gelir ve demir eksikliğinin giderilmesine destek olur.
Ispanak, brokoli, kara lahana, semizotu, dereotu, yeşil soğan ve maydanoz koyu yeşil yapraklı sebzeler arasında yer alır. A vitamini, C vitamini, D vitamini, kalsiyum içerir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketmek göz ve cilt sağlığını korumaya yardımcı olur.
Omega 3, protein, D vitamini, selenyum, çinko ve B12 açısından oldukça zengin olan balık ve deniz ürünleri arasında sardalya, somon, hamsi, midye, kalamar, ıstakoz, karides yer alır. Balık ve kabuklu deniz ürünleri göz sağlığını, kalp-damar sağlığını korumaya yardımcı olur. Göz rahatsızlıkları ve kalp krizi riskini önlemeye destek olur.
Yumurta, D vitamini, fosfor, çinko, B12 vitamini açısından zengindir. Antioksidan kaynağı olan yumurta, bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Aynı zamanda tok hissetmenizi sağlar, kilo vermenize destek olur.
Nohut, fasulye, bezelye, mercimek, bakla, soya fasulyesi ve börülce bakliyatlar listesinde yer alır. Bakliyat türleri vücut direncini arttırmaya, kötü kolesterolü düşürmeye ve sindirim sorunlarını azaltmaya yardımcı olur. Demir vitamini nelerde var sorusuna, bakliyatlar örnek olarak verilebilir.
Tavuk eti, hindi e ti, horoz eti beyaz et grubu arasında bulunur. D vitamini ve protein açısından zengin olan beyaz et türleri, bağışık sistemini ve cilt sağlığını destekler. Güçlü antioksidan içeriği sayesinde hastalıklara karşı koruma sağlar. Beyaz et, fosfor, kalsiyum ve protein açısından zengindir. Kemik ve kas sağlığını destekler.
Kuskus, erişte, bulgur ve pirinç gibi besinler tahıllar listesinde değerlendirilir. Lif, E vitamini ve D vitamini açısından oldukça zengindir. Lif açısından zengin olduğu için tüketildiğinde uzun bir süre tok hissetmenizi sağlar. Sindirim sistemi sağlığını korumaya yardımcı olur.
Kuru meyveler, taze dalından koparılmış meyvelerin kurutularak elde edilmesinden oluşur. Ağırlıklı olarak, portakal, kivi, çilek, kayısı, muz, üzüm, yaban mersini gibi meyveler kurutulur. Mevsimi geçmiş olsa bile kuruttuğunuz meyveleri dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Kuru meyveler, D vitamini, B1, C vitamini ve potasyum açısından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye, kansızlığı önlemeye ve cilt sağlığını korumaya yardımcı olur.
Kuruyemiş çeşitleri oldukça fazladır. Badem, ceviz, kuru üzüm, nohut, fındık, fıstık, incir, kaju , Antep fıstığı, kabak çekirdeği ve ay çekirdeği kuruyemiş çeşitleri arasındadır. Kuruyemişler, D vitamini açısından güçlüdür. Enerji verir, tok hissetmenizi sağlar ve kilo vermenize destek olur. Sindirim sistemi sağlığını korumaya yardımcı olur, cilt ve beyin sağlığını korur.
Kekik, kimyon, köri, kişniş, zencefil gibi baharatlar D vitamini açısından zengindir.
Demir vitamini, diğer vitamin ve mineraller gibi genel sağlığınız için oldukça önemlidir. Vücudunuza yeterli miktarda D vitamini alınmadığı takdirde bazı sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Demir eksikliği belirtileri arasında kansızlık, halsizlik ve yorgunluk, kalp çarpıntısı, saç dökülmeleri, el ve ayak tırnaklarında güçsüzlük, baş dönmesi ve göz kararması gibi sağlık sorunları yer alır.
D vitamini eksikliği günlük hayatınızı olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle demir vitamini içeren besinlere beslenme programınızda ağırlık verebilir, diyetisyeninizden sizin için program oluşturmasını isteyebilirsiniz. D vitamini nelerde var diye merak edenler için kırmızı et, beyaz et, balık ve kabuklu deniz ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler ve kuruyemişler örnek olarak verilebilir.
Demirin faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:
Demir eksikliği durumunda doktorunuz tahlil sonucuna bağlı olarak size bazı ilaçları reçete edebilir. Bununla birlikte beslenme programınızda da bazı değişiklikler yapabilirsiniz. Demir miktarı yüksek olan besinlere ağırlık verebilirsiniz. Kırmızı et, börülce, soya fasulyesi, balık ürünleri, ıspanak, kabak ve pekmez gibi besinler tüketebilirsiniz.
Demir eksikliği durumunda bazı besinleri tüketmemeniz tavsiye edilir. Tüketmemeniz gereken besinler arasında siyah çay, kahve, kepekli tahıllar ve kalsiyum tuzları yer alır. Bu gıdaları tükettiğinizde demir eksikliği oranı daha da artabilir. Bu nedenle demir eksikliğine iyi gelecek, D vitamini ağırlıklı olan besinleri tüketmeniz tavsiye edilir.
Demir eksikliği belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Demir eksikliği belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, tırnaklarda güçsüzlük, kalp çarpıntısı, saç dökülmesi, baş dönmesi, gözlerde karartı gibi bazı sağlık sorunları yer alır. Ancak, demir eksikliği tedavi edilmezse ve ciddi bir boyuta ulaşırsa kalp yetmezliğine neden olabilir.
Demir eksikliği vücuda zarar verdiği gibi vücuda gereğinden fazla alınan demir de zarar verebilir. Demir vitaminini fazla aldığınız takdirde damar sertliği, hücrelerin erken yaşlanmasına, pankreas, karaciğer gibi bazı organlarda hasara neden olabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla tahlil yaptırabilir, vitamin ve mineral değerlerinizi öğrenebilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.