Sarımsak alerjisi, sarımsak ve sarımsak içeren besinleri tükettikten sonra karşılaşılan bir tür rahatsızlıktır. Sarımsağa karşı alerjiniz olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza başvurabilir ve yaptırabilirsiniz. Sarımsağı tükettikten sonra ciddi alerji belirtileri ile karşılaşmanız durumunda doktorunuza danışabilirsiniz.
anlamak için birkaç farklı yöntem izleyebilirsiniz. Sarımsağa karşı alerjiniz olduğunu öğrenmek için ilk olarak doktorunuza giderek alerji testi yaptırabilirsiniz. Alerji testi sonucu doktorunuz konu hakkında sizi detaylı bir şekilde bilgilendirecektir.
Besin alerjisini anlamak için ise bir diğer yöntem çok az miktarda veya sarımsak içeren besinler tüketebilirsiniz. Sarımsağı tükettikten kısa bir süre sonra alerji belirtileri gözlemlerseniz eğer alerjiniz olduğunu buradan da anlayabilirsiniz. Ağız ve dudak çevresinde şişlik, kızarıklık, baş dönmesi, kusma gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Ancak, kesin bir bilgi ve ciddi bir sağlık sorunundan kaçınmak için alerjen testi yaptırmanız tavsiye edilir.
Besin alerjisi belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazen tek bir belirti görülebilirken bazen birkaç belirti gözlemlenebilir. Aynı zamanda, vücudunuzun alerjene karşı verdiği tepki alerjene ne denli maruz kaldığınıza bağlı olarak da değişkenlik gösterebilir.
Sarımsak alerjisi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Ciddi bir besin alerjisi rahatsızlığı geçirdikten sonra özellikle beslenmenize ve sıvı alımına dikkat etmeniz önemlidir. Alerji sonrası kısa süre içerisinde toplanmak için bol bol yeşillik, salata tüketebilirsiniz. Ağırlıklı olarak çorba ve sebze yemekleri tercih etmenizde fayda var.
Bununla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirecek meyve, meyve suları, kuruyemişler tüketebilirsiniz. Aynı zamanda, bol bol su tüketmeniz ve doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli bir şekilde almanız gerekir. Evde istirahat edebilir ve açık havada kısa yürüyüşler yapabilirsiniz.
Sarımsak alerjisi ile karşılaşmamanız için kaçınmanız ve dikkat etmeniz gereken bazı durumlar vardır. Bunlar arasında ilk olarak sarımsak ile temastan kaçınmanız yer alır. Tencere, tava, kaşık gibi yüzeyler sarımsakla temas ettiğinde iyice yıkamanız gerekir.
Dışarıdan sipariş verdiğinizde veya dışarıda yemek yediğinizde alerjeninizi belirtebilir ve yiyeceğinizin içerisine koymamalarını talep edebilirsiniz. Yiyeceklerinize aroma katmak için sarımsak yerine kimyon, nane, kekik, pul biber ve fesleğen gibi baharatlardan faydalanabilirsiniz
Sarımsak alerjisini tedavi etmenin en önemli etkenlerinden birisi sarımsak ve sarımsak içeren besinlerden uzak durmaktır. Eğer sarımsak veya sarımsak içeren yiyecekleri yanlışlıkla ve az miktarda tükettiyseniz çok hafif semptomlarla karşılaşmanız durumunda size yakın bir eczaneden antihistamin ilaçları alabilirsiniz.
Ciddi bir ile karşılaşmanız durumunda ise en kısa süre içerisinde doktorunuza danışmakta fayda var. Doktorunuz alerji seviyesine göre size ilaç reçete edebilir. Doktorunuzun reçete ettiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanmanız gerekir. Reçete dışında olan herhangi bir ilacı doktorunuza danışmadan kullanmamanız tavsiye edilir.
Sarımsak alerjisi hamile veya emziren anneler ve bebekleri için ciddi bir sağlık sorununa yol açabilir. veya emzirme döneminde yaşadığınız herhangi bir sağlık sorunu doğrudan bebeğinizi de etkileyebilir. Bu nedenle eğer sarımsağa karşı bir alerjiniz varsa hamilelik döneminde sarımsak ve sarımsak içeren besinlerden uzak durulması gerekir.
Aynı şekilde emzirme döneminde yediğiniz her şey doğrudan emzirme ile bebeğinize geçer. Emzirme döneminde alerjene maruz kaldığınızda doğal olarak bağışıklık sisteminiz zayıflar, halsiz ve yorgun hissedebilirsiniz. Beslenmenizdeki en ufak bir sorun, eksiklik bebeğinizin yeterince doymamasına neden olabilir.
Soğan, frenk soğanı, pırasa gibi besinlere alerjiniz varsa eğer sarımsağa karşı da bir alerjiniz olabilir. Aile geçmişinde alerji öyküsü mevcutsa ya da , gibi rahatsızlıklarınız varsa tüm bu etkenler sarımsağa karşı vücudunuzu tetikleyebilir. Bağışıklık sisteminizin tepki vermesine yol açabilir. Bu nedenle alerjenlerinizi hamilelik döneminde belirlemeniz ve o besinlerden mümkün olduğunca uzak durmanız tavsiye edilir.
Sarımsağa karşı alerjiniz olup olmadığını sarımsağı tükettikten birkaç saat sonra gözlemleyebilirsiniz. Sarımsak veya sarımsak içeren yiyecekler tükettiğinizde vücudunuz bağışıklık sisteminiz sarımsağa karşı güçlü bir tepki verir. Genellikle 2 veya 3 saat içerisinde görülebilir ancak kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Sarımsak tüketmeden önce alerjiniz olup olmadığını öğrenmek için birkaç alerji testinden geçebilirsiniz. Alerji testi için doktorunuza başvurduktan sonra sizden kan testi yaptırmanızı isteyebilir. Bununla birlikte deri prick testi, intradermal cilt testi ve yama testi yapılabilir. Bu testlerde alerjen damlalar sizin cildinize uygulanır ve derinizin gösterdiği reaksiyonlar gözlemlenir.
Sarımsağa karşı olan ciddi alerjen durumlarında en tehlikeli haliyle anafilaksiyi tetikleyebilir. , boğazın şişmesine neden olur ve bu şişkinlikten kaynaklı nefes alıp vermede güçlük çekilebilir. Bununla birlikte alerji cildinizde ve vücudunuzda bazı yan etkilere neden olabilir. Bazı kişiler bu belirtileri hafif atlatabilirken bazı kişiler daha güçlükle atlatabilir.
Besin alerjiniz için sarımsak ve sarımsak içeren yiyeceklerden uzak durmanız tavsiye edilir. En etkili tedavi yöntemi olarak sarımsağı tüketmemeniz daha doğru olabilir. Sarımsağı yanlışlıkla tüketmeniz durumunda ise bol bol su içmeye özen gösterebilirsiniz. Sarımsağı tükettikten kısa bir süre sonra ciddi bir sağlık sorunu ile karşılaşmanız durumunda en kısa süre içerisinde doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
Gıda alerjisi belirtileri ve iyileşme süreci kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Genellikle az ve orta şiddette belirtilerle karşılaşıldığında 2 veya 3 gün içerisinde düzenli beslenme, bol bol su içme ile birlikte kısa süre içerisinde atlatılabilir. Ancak, şiddetli bir belirti görüldüğü durumlarda beslenmenin de doğrudan etkilenmesinden kaynaklı bağışıklık sistemi zayıflayabilir ve iyileşme süreci 1 haftayı bulabilir.
Sarımsak tüketildikten sonra alerji olması durumunda baş ağrısı yapma durumu vardır. Alerji belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi yer alır. Eğer sarımsak veya sarımsak içeren besinler tükettikten kısa bir süre sonra hafif ya da orta şiddette bir baş ağrısı gözlemliyorsanız bol bol su içebilir, dinlenebilir ve açık havaya çıkabilirsiniz.
Besin alerjisi belirtilerinden birisi ateştir. Sarımsak tükettikten kısa bir süre sonra genellikle 2 veya 3 saat içerisinde ateşiniz çıkabilir. Sarımsak tükettikten sonra ateş bazı kişilerde görülebilirken bazı kişilerde görülmez. Eğer ciddi bir ateşlenme durumu söz konusu ise en kısa süre içerisinde doktorunuza başvurmanız gerekir.
Sarımsağa karşı bir alerji geçirdikten sonra kısa süre içerisinde toparlanmak ve eski sağlığınıza kavuşmak için beslenmenize özen göstermeniz gerekir. Beslenmenizde ağırlıklı olarak çorba, salata, sebze yemekleri ve meyveye yer verebilirsiniz. Bununla birlikte gün içerisinde bol bol içmeye dikkat edebilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.