Bebeklerde bez alerjisi sıkça rastlanan bir rahatsızlık türüdür. Birçok bebeğin yaşadığı bebek bezi dermatiti, önemli bir sağlık sorunu olarak, hızlıca çözüme ulaştırılmalıdır. Günlük yaşamda bebek bezleri sağlık sorununa neden olursa, ortaya sıkıntılı durumlar da çıkabilir. Önemli adımlar atmak için gerekli testleri yaptırmak ve tedavi sürecini doğru şekilde tamamlamak gerekir.
Ebeveynler tarafından bebeğin alt kısmında kullanılan bezler, hassas cilt üzerinde kızarıklık ve kabarıklıklara neden olabilir. Bezin cilde sürtmesi ve nemli kalması gibi etkenlerle oluşan , kendini farklı şekillerde belli eder. Erken fark edilmediğinde daha büyük sorunlara neden olan bu sorun için aileler dikkatli olmalıdır.
Bebeklerin cildi doğumdan sonraki ilk aylarda son derece hassastır. Bu nedenle, dışarıdan gelen etkenlere karşı çok çabuk hassasiyet gösterdiğini fark edebilirsiniz. Deri tabakasındaki savunma sistemi, tam gelişmediği için bu sorunlar görülür. Bu durumu bilerek hareket ettiğinizde, sorun daha kolay çözülecektir. Bebeklerdeki cilt yapısını tanımak üzere desteği almanızda fayda olabilir.
Gebelikte dermatit sorunu yaşayan anne, bebeğine bunu geçiremez. Çünkü dermatit sorunu kalıtsal değildir. Başka bir deyişle, anne adayı kişi bebekken ve hamileyken deri alerjisi yaşıyorsa, bu çocukta da dermatit olacağı anlamına gelmez.
Bebek bezi alerjisi genellikle bez ve sert kıyafet kullanımı, bakımsızlık nedeniyle oluşur. Bu nedenle, anne adayları, bebekleri özellikle bez kullanmaya başladıkları anda bu konuda koruyucu önlemler alarak kontrol etmelidir.
Dermatit durumu anlamak için bez değişimi esnasında bebeği kontrol etmeniz gerekir. Cilt dokusunu bezle kaplayan alanlarda belirgin farklar görebilirsiniz. Çünkü özellikle alerji başlangıcı, bezi birleştirdiğiniz noktalarda görülecektir.
İlk başlarda bebeklerde bez alerjisi için net anlaşılır görüntüler olması zordur. Ancak kısmen ilerleyen alerji ardından daha kolay anlamanız mümkün hale gelir. Kızarıklık küçük çaplı olmaktan çıktığı anda daha belirgin bir alerji durumu söz konusudur.
Bebeği, cilt görünümü bakımından boş bırakmamalısınız. Bakıcı ve aile büyüklerinin fark etmesi zor olacağı için, onları da bu konuda uyarabilirsiniz. Örneğin, bez değişimi bir süre başka bir kişinin sorumluluğunda olacaksa, kızarıklık kontrolü yapması için bilgi vermelisiniz. Cilt hassasiyeti konusunda çevrenizi uyarmanız son derece önemlidir.
Bez alerjisi, ciltle alakalı olduğundan, farklı alerji türleriyle karıştırılmamalıdır. Cilt yüzeyinde kendini belli eden alerji, bazen ağlama ve sıkıntılı görünümle de belli olabilir.
En yaygın görülen bez alerjisi belirtileri aşağıdaki gibidir:
Bebek bezi dermatiti, 6 ay ve 12 ay arasında yoğun şekilde görülür. Beze bağlı yaşanan ile diğer belirtileri karıştırmamaya özen göstermelisiniz.
Cilt dermatiti, bazen normalden farklı belirtilerle de görülebilir. Bebekte bez değişimi esnasında yoğunlaşan ağlama varsa derisi hassasiyet göstermiş olabilir. Yaş ve ekstra kriterlere göre alerji belirtilerinde istisnalar yaşayabilirsiniz.
Bez alerjisini geçirmek için öncelikle bir başvurmalısınız. Hekim muayenesi ardından gereken uzman desteğini almış olursunuz. Alerjinin derecesi ve etkilediği alana göre bebeğinizi muayene ettirdiğinizde, çözüm için de önemli bir adım atmış olursunuz. Cildi kızarıklıklarla dolu ve huzursuz halde ağlayan bebeğiniz için hekim önerilerini takip edebilirsiniz. Önerilen losyon, krem ve uygulama önerilerini yerine getirdiğinizde rahatlatıcı sonuçlar da almış olursunuz.
Henüz savunmasız durumdaki cilt için en iyi gelecek şey, cildin düzenli olarak havalandırılmasıdır. Devamlı kapalı kalan kısımlarda, alerjik reaksiyon olma ihtimali daha fazladır. Çünkü oksijen girmesiyle beraber, kırmızı olan yerleri daha kolay şekilde onarabilirsiniz. Tahriş ve iltihaplanmanın giderilmesi adına, oksijeni kullanmak üzere rutin bir bakım sağlamalısınız.
Bebek cildinin tahriş ve alerji olan kısmına, kirli ellerle temas etmemelisiniz. İltihaplanma olan veya her an iltihaplanabilecek bölgeler her zaman temiz kalmalıdır. Ayrıca, kuru alt kontrolünü de düzenli olarak yapmalısınız. Bezin durması gereken süreye de dikkat ederek, bağlama yerlerinin çok sıkmamasına özen gösteriniz. Çok sıkan bezlerdeki tahriş olasılığı artacaktır.
Bebeklerde bez alerjisi tedavisi için, hekimin önerdiği kremler, pişik giderici ürünleri vs. kullanmak en iyi sonuçları verecektir.
Ayrıca, aşağıdaki tedavi uygulamalarını da dikkate alabilirsiniz:
Bebek dermatit tedavisi için doktor önerisi olmadan, bilinçsiz bir krem kullanmamalısınız. Hekime görünene kadar, o bölgeye temastan kaçınmalı ve rahat, yumuşak kıyafetler giymesini sağlamalısınız.
Bezden dolayı oluşan tahriş ve kızarıklık görünümlü alerjiler, birkaç saatte veya günde belli olabilir. Önce tahriş ve kızarıklık şeklinde başlayan alerji, daha sonra iltihaplanabilir, ayrıca yayılım gösterebilir. Yayılım göstermesi genellikle daha uzun vade demektir. Her kızarıklık görünümü ciddiye alınmalı ve ilerlemeden tedavi edilmelidir.
Bebeklerdeki alerji cilt yüzeyinde olduğunda, muayene ile anlaşılması en yaygın yöntemdir. Fakat bez haricindeki nedenden dolayı sorun olduğu düşünülüyorsa, kan tahlili ile de gerçekleşebilir. Kan tahlili sonuçlarına göre değerlendirme yapan hekim, gerekli tanı ve tedaviyi sürdürecektir. Alerji durumunda geç kalmadan tahlil için muayene olmakta fayda olacaktır.
Bebeklerde bez alerjisi iltihaplanmaya dönüşür ve iltihap her yer sararsa, tedavi olmaz ise, ölümcül bir hal alabilir. İltihabın deri ve kanda yayılması, gecikmeli tedavilerde son derece riskli hale gelir. Bu derece riskli duruma gelmeden, erkenden çözüm bulunması önerilir. Her iltihaplı sorun için hekim kontrolleri sağlanmalıdır.
Bez alerjisini genellikle hekim kontrolünde tedavi etmeniz önerilir. Henüz başlangıç aşamasında hafif tahriş görünümlü ise, yumuşak, kuru giysiler giymesini sağlamalısınız. Bu esnada pudra kullanmaktan kaçınmanız gerekir. Pudra, gözenekleri tıkadığı için alerjiyi çoğaltabilir. Çinko oksit içeren bir krem önerisi alarak bebek cildine sürebilirsiniz.
Ortalama bir gün sayısı vermek gerekirse de, 4 gün ve 7 günlük süreç kriter olarak alınabilir. Fermuarlı kıyafetleri bebeğe giydirmez ve düzenli olarak hekim önerilerini yerine getirirseniz, birkaç günde alerji geçebilir. İyi bir bakımla zorlu bez alerjileri bile bir haftaya kadar epey azalacaktır.
Bebek cildinde görülen bez alerjisi, düşük seviyelerde seyrettiğinde yapmaz. Fakat şiddetli bir bez alerjisi durumu yaşayan bebeklerde, devamlı ağlama nedenli ağrı oluşabilir. Bebek, cildindeki sorunu ağlayarak yansıtır ve bu geçene kadar ağlamaya devam edebilir. Ağrı durumunda ise ağlaması daha da şiddetli hale gelir.
Genel olarak ciltte ateşe neden olan durum iltihaptır. Bebekteki bez alerjisi şayet iltihaplı bir alerji ise, ateşlenmeye neden olabilir. İltihaplanma olmayan alerjilerde ise genelde durumu yaşanmaz. Bebekte alerji ve ateş aynı anda varsa, başka bir hastalık nedenli ateşlenme de görülebilir.
Bebek beslenmesinde alerji sonrası düzenli devam etmelidir. Bağışıklığı anne sütüyle güçlendirilen bebeklerde bez alerjisi daha kolay şekilde aşılır. Anne sütü harici besin alan bebeklerde, yoğurt, sebze ve meyve püreleri cildi koruyucu etki yapabilir. Ayrıca bebeğin bol su tüketmesi sağlanmalıdır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.