Rafine şeker, çoğunlukla şeker pancarı ya da şeker kamışı bitkisinden elde edilen doğal şekerin işleme sürecinden geçmesiyle elde edilen şeker türüne denir. Yapılan işlem sonucunda doğal şekerde bulunan faydalı ve besleyici bileşenler ayrıştırılarak saf, beyaz renkte kristalize şeker elde edilir. Rafine şeker nelerde var, sorusu için günlük olarak tüketilen pek çok işlenmiş içecek ve gıdada rafine şeker bulunur şeklinde yanıt verilebilir.
Şeker maddesi vücuda alındıktan sonra glikoza dönüşen bir karbonhidrat türüdür. Diğer karbonhidratlarda olduğu gibi şeker de vücuda enerji verir. Meyvelerde, sütte, balda bulunan şeker doğal şekerdir. Doğal şeker dışında gıdalara dışarıdan eklenerek tatlandırıcı olarak da kullanılan şekerler de vardır.
Meyvelerde veya bal gibi gıda maddelerinde bulunan şekerler doğal olduğundan vücuda oldukça faydalıdır. Rafine şeker ise; rafine işleminde besleyici değerlerinden ayrıştırılır. Bundan dolayı aşırı tüketimi sonucunda hem bedende hem de fiziksel anlamda vücudu olumsuz etkileri vardır.
Rafine şeker, çoğunlukla beyaz renkte ve işlenerek üretilen şekerdir. Şeker kamışı ve şeker pancarından doğal şeker elde edilir. Elde edilen bu doğal şekerler rafine işlemlerinden geçirilerek beyazlaştırılır. Beyazlaştırılan şeker çeşitli rafine işlemlerinden geçirilir. Yapılan rafine işlemi sonucu rafine edilmiş şeker üretimi gerçekleşir.
Rafine şeker nelerde var, sorusuna yanıt olarak tatlandırıcı olarak pek çok gıdada kullanıldığını söylemek mümkün. Rafine şekerin günlük olarak aşırı tüketimi sağlık açısından ciddi rahatsızlıklar ve hastalıklar oluşmasına neden olabilir. Gereğinden fazla tüketilen rafine şeker; diyabet, , kalp damar hastalıkları, gibi çok sayıda rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.
Rafine şeker enerji sağlar. Buna karşın rafine işleminde besleyici değerleri düşürüldüğünden aşırı tüketimi kilo alımına neden olabilir. Günlük tüketilen şeker miktarını kontrol ederek sağlıklı ve dengeli beslenme yöntemleri ile doğal olan şekeri vücudu almak oldukça faydalıdır. Doğal şeker içeriği bulunan meyve, sebze ve tahıl ürünleri tüketerek işlenmiş gıda maddelerinin tüketimini sınırlamak hatta hiç tüketmemek sağlık açısından oldukça önemlidir.
Rafine şeker ve içerisine rafine şeker ilave edilmiş gıda maddeleri gereğinden fazla tüketildiğinde vücudun enerjisini arttırır. Oluşan bu durum vücudun dengesini bozarak, obezite, kalp damar hastalıkları, bazı türleri, diyabet, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozuklukları, diş çürümeleri ve metabolizmaya bağlı sorunlara neden olabilir. Bundan dolayı rafine şeker tüketirken oldukça dikkatli olunmalıdır. Tüketilecek ürünlerin içeriği kontrol edilerek dikkatli tüketilmelidir.
Rafine şeker nelerde var, genel olarak içerisinde rafine şeker bulunan ürünler şunlardır:
Özellikle, sıklıkla tüketilen kek, bisküvi, pasta, kurabiye gibi fırıncılık ürünlerinin çoğunda rafine şeker kullanılır. Bu ürünleri aşırı tüketmek ve obeziteye de neden olabilir.
Süt içeriğinde doğal şeker bulunmasına rağmen tatlı yapımında kullanılan rafine şekerden dolayı sütlü tatlılarda da rafine şeker bulunur.
Gazlı ve alkolsüz içecekler, limonata, meyve aromalı içecekler, sporcuların tükettiği içecekler, enerji içecekleri içeriğinde yüksek miktarda rafine şeker bulunur.
Meyve suları, aromalı sular, şekerli çay, kahve gibi gazsız olarak tüketilen sıvıların içeriğinde de rafine şeker bulunur.
Lokum, pişmaniye, helva, çikolata, akide şekeri gibi şeker türlerinin içerisinde yoğun miktarda rafine şeker bulunur.
ürünleri ve çeşitli dondurma benzeri ürünlerin içeriğinde rafine şeker vardır.
Reçel, meyve marmelatları, pekmez, jöle, bal gibi besin maddelerinde de rafine şeker bulunur.
Rafine şeker aşırı miktarda tüketildiğinde vücudun genel işleyişini bozarak farklı rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir. Bundan dolayı mümkünse rafine şekeri hiç kullanmamak sağlığınız adına oldukça önemlidir.
Rafine şeker tüketmenin zararları şu şekilde sıralanabilir:
Rafine şeker tüketimini mümkün olduğunca azaltarak, vücudun ihtiyaç duyduğu şeker miktarını doğal besin maddeleri tüketme yoluyla almak vücut sağlığı için hayati öneme sahiptir. Vücuda alınan rafine şekerin olumsuz etkisi kısa sürede ortaya çıkmayabilir.
Yaş ilerledikçe aşırı şeker tüketiminin belirtileri insanlarda ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı hayatınızın her anında sağlığınızı düşünerek, vücuda hiçbir faydası olmayan rafine şeker tüketimini öncelikle azaltmanız sonrasında ise tamamen tüketimini bırakmanız tavsiye edilir.
Rafine şeker işlenmiş ve paketli gıdalarla vücuda alınabildiği gibi doğrudan tüketimi ile de alınır. Rafine edilmesinden dolayı, besleyici maddeler uzaklaştırıldığından içeriğinde vücuda faydalı bir besin bulunmaz. Faydalı bir içerik yapısı olmadığından vücudun rafine şekere ihtiyacı yoktur. Rafine edilmiş besinler tüketmek sağlıksız beslenmeye neden olarak vücutta pek çok belirtiler gösterir. Bunlardan biri de ciltte oluşan sorunlardır.
Rafine edilmiş şeker tüketimi sonucu vücudun ihtiyaç duyduğu suyun alımı zorlaşır. Vücudun suya ihtiyacı olduğundan istenen miktarda alınmayan su doğrudan cilt yapısını etkiler. Susuz kalan cilt kuruyarak pullaşma oluşturur. Fazla miktarda alınan rafine şeker ayrıca protein yapısını bozarak cildin parlaklığını ve sıkılığı olumsuz yönde etkiler.
Fiziksel ve mental sağlığı korumanın en temel yolu dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığıdır. Rafine edilmiş şeker tüketimi ise insanları zihinsel ve psikolojik olarak etkileyerek yaşamalarına neden olabilir. Aşırır rafine şeker tüketimi kan şekeri üzerinde dengesizleşmeye neden olur. Bundan dolayı vücutta düzensizlik ve enfeksiyon riski oluşabilir. Yapılan araştırmalar, aşırı rafine şeker tüketiminin insanlarda oluşan depresyon riskini ortalama %23 oranında artırdığını ortaya koymuştur.
Bebeklerde şeker tüketimine özellikle dikkat etmek gereklidir. 2 yaşına kadar bebeklere şekerli gıda maddesi verilmemesi önerilir. Bebeklerin şekerli gıda ürünleri tüketmesi ne kadar geç olursa o kadar iyidir. Ayrıca çocukları da rafine şeker tüketmek konusunda uyararak bilinçlenmelerini sağlamak önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.