Antibiyotik alındıktan sonra vücudun tepki (reaksiyon) vermesi antibiyotik alerjisini işaret eder.
Antibiyotik alerjileri, ilaç hemen alındıktan sonra veya ilaç alındıktan birkaç gün/hafta sonra ortaya çıkabilmektedir.
Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda ve bebeklerde de görülebilmektedir. Ancak bazı durumlarda bebeklerde antibiyotik alerjisi yanlış teşhis edilebilir.
Böyle bir durum bebeklerin bağışıklık sistemlerini zayıflatacaktır.
Bu nedenle, bebekte antibiyotiğe karşı herhangi bir alerjik reaksiyon tespit edildiğinde, gerçek tanıyı öğrenmek amacıyla mutlaka en yakın hastaneye gidilmeli ve muayene edilmelidir.
Bebeklerde antibiyotik alerjisi belirtileri değişiklik gösterebilmektedir. Bazen bu belirtiler hayatı risk oluşturacak kadar şiddetli olabilir.
Genellikle en yaygın olarak görülen belirtiler aşağıdaki gibidir:
Bebeklerde antibiyotik alerjisi; genellikle iki veya daha fazla alerjik reaksiyon sonucu ile kendini belli etmektedir.
Alerjinin oldukça şiddetli olduğu ve ciddi alerjik bulguların görüldüğü durumlar olarak adlandırılmaktadır.
Anafilaksi durumuna girmiş bir bebeğin acil bir şekilde tıbbi müdahale ve tedavi görmesi gerekmektedir.
Bebeklerde antibiyotiğe karşı anafilaksi semptomlarına şunlar örnek verilebilir:
Bebeğinizde antibiyotik alerjisi riskini arttırabilecek çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bu faktörlerin bazıları aşağıdaki gibidir:
Antibiyotik alerjisinin teşhisi doktorlar tarafından yapılmaktadır. Doktorlar, genel tıbbi geçmiş ve alerji geçmişi hakkında gereken bilgileri toplarlar.
Bazı durumlarda alerjinin olup olmadığını anlama amaçlı çeşitli testler de yapılabilir.
Bu testlere kan testleri, "deri prick" testi ve ilaç provokasyon testleri örnek verilebilmektedir. Alerji testleri, genel hatlarıyla şu test çeşitleri kullanılarak yapılır:
Çeşitli olmasına rağmen, bebeklerde uygulanan testler daha sınırlı ve dikkatli şekilde uygulanmalıdır.
Fakat, bebeklerde deri prick testi ve kan testi yapılabilir ve doğumdan itibaren güvenli bir şekilde uygulanabilir.
Deri prick testleri, aynı zamanda çizik testi olarak da bilinmektedir. Bu test; ön kol, üst kol veya sırttan uygulanır.
Deri prick testinde alerjen içeren damlalar doğrudan cilde uygulanmaktadır. Sonrasında gerçekleşen reaksiyon uzmanlar tarafından kontrol edilmektedir.
Kan testi de alerjenlerin varlığının belirlenmesinde uygulanan bir alerji testi türüdür.
Öncelikle kan testinde alınan hastadan alınan kan örneği laboratuvara gönderilir. Sonra doktorlar tarafından kan örneğine alerjenler eklenir. İnceleme sırasında içindeki IgE antikorlarının düzeyleri ölçülür.
Test sonucu pozitif çıktığında ise hastanın hangi maddeye karşı alerjisinin olduğu ortaya çıkar.
Bebeklerde alerjisi olduğu alerji bulguları ile tespit edildikten sonra en kısa sürede hafifletici müdahaleler uygulanmalıdır.
Alerjik reaksiyon en kısa sürede etkisiz hale getirilmez ise ciddi hayati tehlikeler ve ölüm söz konusu olabilir.
Bebeklerde antibiyotik alerjisi tedavisi; bebeğin belirtilerine ve reaksiyonun şiddetine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Hafif semptomları olanlar için antihistaminikler kullanılabilir. Antihistaminikler, alerjik reaksiyonların önlenmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olan bir takım ilaçlardır.
Bu ilaçlar, vücutta "histamin" adı verilen bir kimyasalın salınmasını engellerler. Bu sayede alerjik semptomların azalmasına yardımcı olurlar.
Daha ciddi olan alerjik durumlarda, örneğin anafilaksi gibi durumlarda, "epinefrin" etkili bir tedavi yöntemidir.
Adrenalin olarak da bilinen epinefrin, her böbreğin üzerinde bulunan adrenal bezler tarafından üretilir ve salgılanır. Epinefrin doğal bir stres hormonu olması ile bilinmektedir.
Epinefrin ciddi alerjik reaksiyon durumda acil tıbbi müdahale olarak da tercih edilen bir ilaçtır.
Bir başka antibiyotik alerjisi tedavi yöntemi de duyarsızlaştırma yöntemidir.
Duyarsızlaştırma, daha önce alerjik reaksiyon geçiren bir kişinin kontrollü bir ortamda küçük dozlarda antibiyotik alarak vücudunu buna alıştırma uygulamasına verilen addır.
Ancak bu tedavi yöntemi; sadece doktorlar tarafından önerilmeli ve sadece uzman doktor gözetiminde uygulanmalıdır.
İlk olarak bebeklerde antibiyotik alerjisine en iyi gelen şey doktorların reçete aracılığı ile verdiği veya kendi gözetimleri altında uyguladıkları ilaçlardır.
Ana hatlar olarak uzmanlar bu konudaki en iyi tedavi planını ayarlayacaklardır.
Bunun yanında, alerji bulgularının etkilerini azaltmak için çeşitli yöntemler denenebilir. Bazı uygulayabileceğiniz yöntemlere şunlar örnek verilebilir:
Özellikle antibiyotik alerjisinin görüldüğü durumlar, kişinin bağışıklık sisteminin hassas veya zayıf olmasına sebep olabilirler.
Bu yüzden bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan probiyotik besinleri tüketerek bağışıklık sistemini doğal yollar ile desteklemeye yardımcı olabilirsiniz.
Sıklıkla görülen antibiyotik alerjisi belirtilerinde yüzde veya el ve ayak gibi uzuvlarda şişlikler meydana gelmektedir.
Bu şişlikleri azaltmak amacı ile antienflamatuar besinler tüketilebilir.
Ayrıca, antioksidan özellikler açısından zengin besinler tüketmek, vücudun iyileşme sürecini desteklemektedir.
Bebeklerin ciltleri hassastır, ancak doğal yöntemler ciltte oluşan sorunları azaltmak için kullanılabilir.
Bebeğin cildindeki döküntüleri rahatlatmak amacıyla gibi doğal olan yağları kullanabilirsiniz.
Bebeklerde antibiyotik alerjisi bulgularına rastlandığı andan itibaren semptomları hafifletecek veya durdurucak önlemler alınmaz ise ciddi sağlık sorunları ve ölümler meydana gelebilmektedir. Alerjik reaksiyon durumlarıda, hasta ciddileşmeden hemen gerekli önlemin alınması gerekmektedir.
Bebeklerde alerji bulguları tespit edildiği andan itibaren semptomları ortadan kaldıracak, doktorların verdiği ilaçların kullanılması gerekmektedir. Alerji belirtilerinin geçmesi, tedavi etmek için kullanılan ilaç türlerine ve bulguların özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; alerjik reaksiyonlarda ortaya çıkabilecek olan bir döküntü türü olan ürtikerler; 2 ila 3 hafta gibi bir süre içinde kendiliğinden geçebilir.
Hafif olan alerji kaşıntıları ise genel olarak birkaç saat ila birkaç gün sürebilmektedir. Alerjik reaksiyon sonrası ortaya çıkan bulgular yakın takibe alınmalıdır. Alerjik reaksiyona sebep olan antibiyotik tekrardan bebeğe verilmemelidir.
Bebeklerde antibiyotik alerjisi semptomlarının görülme süreleri alerjinin hassasiyetine ve bebeğin bağışıklık sistemine göre değişiklik göstermektedir. Bazı durumlarda ilaç alındıktan hemen sonra veya 1-2 saat sonra alerji bulguları görülebilir. Bazı durumlarda ise ilaç alındıktan birkaç gün sonra semptomlar ortaya çıkmaktadır.
Genel hatları ile bakıldığı zaman, antibiyotik alerjisi belirtileri arasında baş ağrısı yer almamaktadır. Fakat, bazı kişilerde alerji belirtilerine ek olarak baş ağrısı semptomunun gözlemlenme ihtimali de bulunmaktadır. Gene de, her duruma karşı, her türlü muhtemel semptomun takip edilmesi ve doktora bildirilmesi gerekmektedir.
Bebeklerde antibiyotik alerjisi belirtileri arasında de yer almaktadır. Ancak bu semptom, anafilaksi gibi ciddi bir alerjik reaksiyon olmadığı sürece, sık olarak görülmemektedir. Her ihtimale karşın, bu muhtemel bulgunun gelişmemesi adına dikkat edilmelidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.