Kanlıca mantarı faydaları, oldukça çeşitli olmakla beraber faydalı besin zincirlerinin de başında yer alan üründür.
Bu mantar türü diğer türlerin aksine önemli vitamin değerleri taşır. Bu vitamin değerleri içerisinde magnezyum, fosfor ve potasyum adında önemli mineral çeşitleri bulunur.
Bu mantarın bir diğer adı halk arasında söylenen ağızla çıntar mantarı olur. Kanlıca mantarı özellikle sonbahar mevsiminden sonra yetişip, yağmur suyuyla gelişirler.
Yağmur suyuyla yetişen tür, sağlık açısından insana özel antioksidan sunar. Bu da kanlıca mantarının faydalarından sadece biridir.
Kanlıca mantarı faydaları çok çeşitli olup aşağıdaki şekilde sıralanır:
Kanlıca mantarının faydalarının yanı sıra zararı da mevcuttur. Her besin öğesinin zararı olduğu gibi kanlıca mantarının da fazla tüketildiğinde zararı elbet olacaktır. Bu zararla daha çok yanlış tüketim alışkanlığı ya da kişinin bünyesel reaksiyonları ile doğrudan orantılıdır.
Kanlıca mantarı fazla tüketildiğinde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Aynı zamanda zehirlenme riski ve hazımsızlık sorunlarına da neden olabilir. Bu zararları en aza indirmek için mutlaka güvenilir kaynaktan mantar temini yapmalısınız.
Mantar çeşitleri ülkenin her alanına yayılmış bir şekilde ilerlerler. Kanlıca mantarı ise hemen hemen her yerde yetişen özellikle sonbahar mevsimi sonrası, yağmurlu aylarda büyür. Büyüyen bu bitki yağmur suları ile kanlıca mantarının faydalarını ortaya çıkarır.
Yağmur suyu ile yetişen mantarın içerisinde fosfat, potasyum ve antioksidan bulunur. Bu mineraller mantara işlenerek kanlıca mantar faydası olarak ortaya çıkar.
Özellikle yılın Eylül, Ekim ve Kasım ayında yetişen kanlıca mantarı nemli bölgeleri çok sever. Bu sebepten ötürü daha çok Batı Karadeniz de yer alır. Batı Karadeniz bölgesinin Kastamonu, Tosya, Taşköprü, Sinop, Bolu, Gerede, Mengen gibi şehir ve ilçelerinde sıklıkla görülür.
Bu alanlar nemli olmakla beraber güneş ışığı görmeyen orman alanlarıdır. Kanlıca mantarı da bu özelliği nedeniyle sıcaklığı sevmeyen türdür. Ilıman iklim sever. Aynı zamanda bu illerin yanında Akdeniz ve Egede de rastlanmaktadır.
Bu mantar ilk toplandığınızda çok topraklı olur ve çamurlaşmış şekilde gözükür. Bu nedenden ötürü toprak kısımlarını temizlemelisiniz.
Eğer mantarı kendiniz toplayıp temizlemiyorsanız bu durumda rahat olabilirsiniz. Çünkü satın aldığınız kanlıca mantarı satıcılardan tarafından arındırılmış olur.
Aldığınız mantarları temizlemek için şu adımlara dikkat etmelisiniz:
Kanlıca mantarı faydaları ile göze çarpan bu besinin kullanım alanları oldukça çeşitlidir.
Hem diyet sofralarının baş tacı vejeteryan menülerin olmazsa olmazıdır. Yabani ormanlarda sıklıkla yetişmesine rağmen çeşitli sofralarda yer edinmiştir.
Kanlıca mantarının içerisinde bulunan yoğun bileşimlerle çeşitlenen birçok özelliği söz konusudur. Nasıl pişirildiği göz önüne alındığında karşınıza şu çeşitler çıkmakta:
Mantar denince akla gelen ilk şey zehirli oluşu olmuştur. Fakat kanlıca mantarı diğer mantarların aksine herhangi bir zararı olmayan mantar çeşididir. Burada önemli olan mantar çeşitlerini ve türlerini bilip bilmemeniz olacaktır. Aksi bir durumda zehirli mantarlarla da karşılaşabilirsiniz. Bu mantarı mutlaka güvendiğiniz bir satıcıdan almanız gerekir. Eğer kendiniz temin edip, toplayacaksanız da mutlaka bilgi sahibi olmalısınız. Toplanan ya da temin edinen kanlıca mantarı çok beklemeden tüketilmeli. Diğer durumda mantar küflenerek sağlığınız için tehlike oluşturabilir.
Bu mantar çeşidi mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Mantarı açıkta saklamamalısınız. Açıkta kalan mantar vitaminini kaybederek küflenebilir. Ve bu durum kişide çok büyük sağlık problemlerine neden olur. Dokusu sebebiyle açıkta kalan mantar kokuyu da hızlı bir şekilde içine çeker. Bu sebeple mutlaka mantar dolapta saklanmalıdır.
Tüketilen hiçbir mantar çeşidi çiğ olarak servis edilmemelidir. Bunun en büyük nedeni mantarda bulunan mikroorganizmaların çiğ olarak tüketildiğinde mide ve bağırsak için tehlike oluşturmasıdır. Her mantarda olduğu gibi kanlıca mantarı da çiğ tüketilmemelidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.