Lazer yanığı, lazerle yapılan tıbbi ve kozmetik işlemler sırasında cildin aşırı ısıya maruz kalarak zarar görmesi sonucunda meydana gelen bir durumdur.
Lazer epilasyon, cilt yenileme, dövme silme gibi işlemler sırasında lazer enerjisi, ciltte yanıklara yol açabilecek seviyelere ulaşabilir.
Söz konusu yanıklar, hafif kızarıklıktan daha ciddi deri hasarlarına kadar değişir. Lazer yanığına müdahale ve tedavi, ciltteki yere ve yanık derecesine bağlı olarak farklılık gösterir.
Lazer yanığına ne iyi gelir sorusunun yanıtı olarak, tedavisinde cildin hızlı iyileşmesini desteklemek ve iz kalmasını önlemek için uygun tedavi yöntemleri kullanılır.
Lazer yanığı, güzellik uğruna yapılan yolculuklarda beklenmedik bir durumdur. Cildinize pürüzsüzlük kazandırmayı hedeflerken, ani bir yanma hissi ile karşılaşabilirsiniz. Söz konusu detay da lazer ışınlarının tende meydana getirdiği termal hasardan kaynaklanır.
Yanığın şiddeti, cilt tipine, kullanılan lazer cihazının türüne ve uygulamanın uzmanlık seviyesine bağlı olarak değişir.
Yüzde kızarıklık, şişlik, kabarcıklar ve bazen de ciltte renk değişiklikleri olarak kendini gösterir. Lazer epilasyon yanığı, hemen fark edilebileceği gibi birkaç saat sonra da belirgin hale gelebilir.
Yanık oluştuğunda, hızlı bir şekilde müdahale edilmelidir. Soğuk kompres temasında bulunmak yanık olan kısımdaki ağrı ile beraber şişliği de hafifletir.
Bunun yanı sıra antibiyotik destekli kremler ve nemlendirici losyonlar kullanarak cildin iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Ancak ciddi bir reaksiyon, enfeksiyon belirtisi fark ettiğinizde mutlaka bir dermatoloji uzmanından yardım almanız tavsiye edilir.
Lazer yanığı belirtileri tedaviden hemen sonra ortaya çıkar. Uygulama yapılan yerde öncelikle ağrı hissedilebilir.
Ağrı ile birlikte kızarıklık da olabilir. Bu durum da kaşıntı hissine neden olabilir. Eğer bu durum su toplama ve yanma hissine dönüşürse lazer yanığı ortaya çıkmış olur.
Yanık bölgesinde kabarcıklar oluşacağından bunlar ciltte soyulmaya başlar.
Son derece ciddi yanıklarda, ciltte kalıcı izler, renk değişiklikleri meydana gelir. Bahsi geçen komplikasyonlar ise tedavinin sona ermesinden birkaç saat içerisinde belirgin hal alır.
Tedavi süreci dereceye bağlı olarak değişir. Bu durum birkaç günden birkaç haftaya kadar uzayabilir.
Lazer yanığının nedenleri arasında yanlış lazer ayarları, deneyimsiz uygulayıcılar ve uyumlu olmayan cilt tipine lazer uygulanması yer alır. Ciltteki melanin seviyesini dikkate almadan yapılan uygulamalar, yanık riskini artırır.
Diğer yandan tedavi öncesi ya da sonrası cildin yeterince korunmaması, özellikle güneş ışığına maruz kalma, yanık olasılığını yükseltir.
O yüzden lazer tedavisi yaptırmadan önce mutlaka uzman bir doktora danışmak ve tedavi sonrası cilt bakımına özen göstermek son derece elzemdir.
Lazer yanığı nasıl geçer sorusuna, bu durumdan dertli olan bireyler sıkça yanıt arar.
Özellikle de lazer yanığı ile karşılaşıldığında ilk yapılması gereken, yanık bölgesini serinletmek ve rahatlatmaktır. Soğuk kompres uygulamak, ağrıyı ve şişliği hafifletir.
Havluya sarılı buz torbası, yanık bölgesine 10-15 dakika boyunca uygulanmalıdır. Kan dolaşımını yavaşlatarak inflamasyonu azaltan yöntem cildin rahatlamasına yardımcı olur.
Diğer yandan yanık alanının temiz tutulması enfeksiyon riskini azaltır. Antibakteriyel sabun ve ılık su kullanarak nazikçe temizlenmesi tavsiye edilir.
İlk müdahalenin ardından, cildin iyileşme sürecini desteklemek için nemlendirici ve yatıştırıcı kremler kullanılmalıdır. Aloe vera jel başta olmak üzere E vitamini içeren kremler, cildin yenilenmesine destek verir.
Söz konusu ürünler de teni derinlemesine nemlendirerek kuruma ile beraber kabuklanma riskini minimize eder. Özellikle de antibiyotik içeren merhemler enfeksiyon riskini minimal seviyeye taşımak için olmazsa olmazdır.
Cildinize düzenli olarak nemlendirici uygulamak ve yanık bölgesini güneşten korumak, iyileşme sürecini büyük oranda hızlandırır.
Yanık ciddi ve belirtiler uzun süre devam ederse, mutlaka bir dermatologdan profesyonel yardım alınmalıdır. İlgili adımlar, lazer yanığının kısa zaman içerisinde iyileşmesine olanak tanır.
Bu şekilde de lazer yanığı nasıl geçer sorusunun yanıtı verilmiş olur.
Lazer epilasyon konforu yüksek olan bir yöntem olsa da lazer yanığı gibi yan etkilerle karşı karşıya kalmanız muhtemeldir.
Hal böyle olduğunda yan etkilerinden korunmanın birtakım yolları vardır.
Mesela, epilasyon yanığıyla karşılaşmamak için mutlaka alanında uzmandan işlemin yapılmasını istemektir.
Çünkü alanında profesyonel olan kimseler tamamen sizin teninize, problemlerinize, hassasiyetinize, tüy yapınıza, beklentinize göre bir lazer cihazı seçer. Bunların akabinde de cihazın ayarını tamamen size göre yapar.
Lazer yaptırmadan önce teninizi önerilen losyon, krem vb. güneş koruyucular ile korumanız da tavsiye edilir. Hatta lazer atışı yapılacak noktaları temiz ve kuru tutmanız, lazer ışınlarının hedefe doğrudan ulaşmasını sağlayıp, yanık olma ihtimalini düşürür.
Lazer işleminiz bittikten sonra teninize önerilen biçimde bakmanız da lazer yanığı oluşumundan korunmanızı sağlar. İşlemin akabinde minimal bir kızarıklık, hassasiyet ile karşılaşmanız olağandır.
Bahse konu olan durumu minimize etmek üzere kontrollü biçimde soğuk uygulama yapabilirsiniz.
Lazer yanığı, izi kalmaması için işlemden sonra 1-2 gün dışarı çıkmamaya da özen göstermelisiniz.
Çıkmak zorundaysanız da SPF'li güneş kremi kullanmanız cildinizi korumanıza olanak tanır. Öte yandan nemlendirici kullanımı da iyileşmeye katkıda bulunur.
Söz konusu öneriler lazer yanığı nasıl geçer sorusunun yanıtını da verir. Bu şekilde cildinizin bebeksi, pürüzsüz ve sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz.
Lazer yanığı meydana gelir gelmez, uzmanın önerisi ile hareket etmeniz tavsiye edilir. Her zaman önerilen cilt bakımı, tedavi yöntemleri ile yanığı kontrol altına alıp, iyileşme sürecinizi hızlandırmanız mümkün.
Epilasyonun ardından yanık olan kısmı hemen soğutmanız tavsiye edilir.
Çünkü iltihaplanma, şişme, kızarma, su toplama gibi durumların meydana gelmemesi için soğuk uygulama iyi bir tekniktir. Hatta sızının hafiflemesine de yardım eder.
Lazer yanığı olan kısmı kuru, temiz tutmanız da enfeksiyon ihtimalinin azalmasına olanak tanır.
Yanık iyileşene kadar güneşe çıkmamanız, gerektiği anlarda da en yüksek korumadaki güneş kremlerini kullanmanız şiddetle tavsiye edilir.
Yanığın iyileşmesi için cildinize nazik davranmanız da önerilir. Tahrişin geçmesi için üzerinize yapışan kıyafetleri giymemeli, nefes alan bol kıyafetler giymelisiniz. Kaşıntı hissiyatı geldiğinde de bölgeyi kaşımaktan mutlaka kaçmalısınız.
Çünkü kaşımak yara yapmaya, iz kalmasına ve iyileşmeyi uzatmaya sebebiyet verir. Lazer yanığı sonrası cilt bakımına özen göstererek hem sağlıklı hem de son derece pürüzsüz cilde kavuşabilirsiniz.
Evet, lazer yanığından kurtulmak mümkündür. Lazer tedavisine başvuru yapmadan önce bir uzmana danışmak ve teninize uyumlu bir lazer seçmeniz gerekir. Bunun dışında tedavi sonrasında olduğu gibi öncesinde de cildi güneşten iyi biçimde koruyan kremler kullanmanız gerekir. Ayrıca uygulamanın yapıldığı yeri de temiz tutmanız gerekir.
Lazer tedavisinin ardından cildinizde şişlik, kabarıklık, kızarıklık, kaşıntı, renk değişimi, yanma hissiyatı gördüğünüzde lazer yanığı ile karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Hatta yanık kısmında kararma, soyulma gibi durumlar da görülür. İlgili belirtiler birkaç saat içerisinde ortaya çıkarak görünümünü birkaç gün ila hafta arasında sürdürebilir.
Lazer yanığı oluştuğunda soğuk kompres uygulaması yapmak hem şişliği hem de ağrıyı ciddi oranda azaltır. Doktorunuzun yazdığı antibiyotikli kremler, nemlendirici losyonlar da iyileşmeye büyük etki eder. Dilerseniz aloe vera jel gibi doğal ürünleri de sürebilir, cildinizi rahatlatabilirsiniz. Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmanız ise sorunun artmasına neden olacağı için bundan kaçınmalısınız.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.