Vücut yanığına ne iyi gelir sorusuna verilmesi gereken yanıt yanığın hangi sebeple oluştuğuna ve şiddetinin ne olduğuna bağlı olarak değişmelidir. Vücudun en ağır organı olan deri sıcak, soğuk, elektrik, sürtünme, radyasyon veya kimyasala maruz kaldığında yanık meydana gelir.
Hafif ya da şiddetli şekilde gerçekleşebilecek, özellikle şiddetli şekilde gerçekleştiğinde yaşamsal fonksiyonları tehlikeye atan yanık, en önemli organlardan biri olan cildin hasar görmesine yol açar. Buna bağlı olarak deride sağlık dengesi bozulur, enfeksiyonlar meydana gelebilir.
Vücut yanığının tedavi edilmesi için öncelikle yanığın şiddetinin tespit edilmesi gerekir. Hafif seviyede, genellikle evde gerçekleşen kazalar sonucu gelişen yanık birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçebilir. Ancak derinin büyük bir kısmını etkileyen, kişinin yaşamsal fonksiyonlarını tehlikeye atan ve yaşam konforunu düşüren yanıklar için hastane tedavisi gerekir.
Soğuk kompres, antibiyotik içeren kremler ya da uzun süreli hastane tedavisi vücut yanığına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek yanıtlar arasında yer alır. Bu yanıtlar birbirinden farklıdır çünkü yanık şiddeti çeşitli etkenlere bağlı olarak değişir. Vücut yanığının bazı belirtileri bulunur. Bu belirtiler yanığın şiddeti hakkında bilgi sahibi olmanız konusunda sizlere yardımcı olabilir.
Vücut yanığının belirtilerinden bazıları şunlardır:
Vücut yanığı birden fazla sebep nedeniyle oluşabilir. Bu nedenle vücut yanığına ne iyi gelir sorusunun tek bir cevabı yoktur.
Vücut yanığı ile karşılaşmaya yol açabilecek nedenlerden bazıları şunlardır:
Vücut yanıklarının farklı nedenleri olduğu gibi yanık sonrası gelişen tahribat da değişkenlik gösterir. Özellikle kimyasal veya elektrik sebebiyle gelişen özel yanıklar sonrasında ilk müdahale mutlaka sağlık uzmanları tarafından yapılmalıdır. Dolayısıyla vücut yanığının neden geliştiği izlenmesi gereken ve tedaviyi belirlerken en önemli etkendir.
Soğuk su vücut yanığına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek yanıtların başında yer alır. Hangi sebeple geliştiği fark etmeksizin vücudun herhangi bir bölgesi yanıktan etkilendiyse bu bölge soğuk suyun altına tutulmalıdır. Eğer suya tutmak yeterince konforlu olmuyorsa buz olmamak şartıyla soğuk ve temiz bir bez yardımıyla bölgeye soğuk kompres uygulanabilir. Bu uygulama ortalama 15 dakika kadar devam etmelidir. Soğuk kompres bölgede yanık sebebiyle iz kalmasını engelleyeceği gibi yanık sebebiyle gelişen ağrı ve acının hafiflemesi konusunda da etkilidir.
Özellikle evde meydana gelen ve hafif seviyede görülen yanıkların tedavisi için aloe vera gibi doğal bitkiler veya yanık kremleri kullanılabilir. Ancak herhangi bir bölgeye yanık kremi uygulamadan önce mutlaka doktor tavsiyesi almanız gerekir. Doktor tavsiyesi veya reçetesi olmadan bilinçsiz şekilde yanık kremi kullanmak problemin daha şiddetli hale gelmesine neden olabilir.
Özellikle ileri derecede meydana gelen yanıklarda bölgenin bir sağlık uzmanı tarafından temizlenmesi gerekir. Bu noktada eğer tedavi için gerekli görülüyorsa bölge bir bandaj veya steril bez yardımı ile kapatılabilir. Bu gibi durumlarda genellikle belirli bir süre boyunca bölgeye düzenli olarak pansuman yapılması gerekir. Bu durum genellikle şiddetli yanıklarda gelişebileceği gibi, bazı durumlarda doktor yatarak tedavi de önerebilir.
Şiddetli seviyede meydana gelen yanıkların tedavisi için antibiyotik içeren kremler veya ağızdan alınabilecek ilaçlar reçete edilebilir. Bununla birlikte tedavi sürecinde normalde olduğundan daha fazla su tüketmeye, mineral ve protein açısından zengin beslenmeye ve güneş temasından kaçınmaya özen göstermeniz gerekir.
Yanık tedavisini olumlu yönde etkileyen en temel etken ilk müdahalenin uygun ve olması gerektiği şekilde yapılmasıdır. Yanık ile karşılaştığınız takdirde izlemeniz gereken ilk müdahale soğuk kompres olmalıdır.
Yanığın şiddetini azaltmak ve sonrasında gelişebilecek iltihaplanmayı engellemek adına önemli bir rol oynayan soğuk kompres, ilk müdahalenin uygun bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur. Bununla birlikte vücut yanığının farklı seviyelerde gelişebileceğini ve yanığın çeşitli sebepler dolayısıyla geliştiği için birbirinden farklı yöntemlerle tedavi edilmesi gerektiği de unutulmamalıdır.
Vücut yanığı tedavisinde yapılan en büyük hata yanık sonrasında oluşan su toplamaları ve kabarcıkları patlatmaktır. Bu durum enfeksiyon riski demektir. Enfeksiyon riskinin giderilmesi için eğer doktorunuz öneriyorsa düzenli olarak pansuman yapmaya veya yaptırmaya, aynı zamanda reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanmaya özen göstermelisiniz.
Vücut yanığının tedavisi kazanın şiddetine bağlı olarak değişebilir. Özellikle hafif seviyede meydana gelen yanıklarda genellikle uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak derinin büyük bir kısmını etkileyen ve kişinin yaşamsal fonksiyonlarını tehlikeye atan yanıkların tedavisi hem daha uzun süreli hem de hastanede yatarak gerçekleşebilir. Bu süre zarfında doktor yanığın şiddetine bağlı olarak farklı ilaçlar reçete edebileceği gibi, çeşitli operasyonları da uygun görebilir.
Özetle kaza sonrası soğuk kompres uygulamak, iyileşme süresi boyunca uzman doktor tarafından reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanmak ve pansuman gibi uygulamalara yeterli özeni göstermek, cildi güneşten uzak tutmak ve yanık olan bölge ile temas etmemek vücut yanığına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek yanıtlardır. Şiddetli seviyede gelişen yanıklarda acı ve ağrı seviyesi yüksek olduğu için doktor ağrı kesici ilaçlar da reçete edebilir. Bu ilaçları da düzenli olarak kullanmak önemlidir.
Şiddetli yanıkların gerekli önlem alınmadığı takdirde hayati tehlikesi bulunur. Bir yanığın ne kadar tehlikeli olduğu ve buna bağlı olarak hangi önlemlerin alınması gerektiği şiddetine bağlı olarak belirlenir. Özellikle şiddetli yanıklar uzun süreli hastane tedavileri gerektirebilecekleri gibi, yaşamsal fonksiyonları tehlikeye atabilirler.
Yanık sonrası ciltte kalan hasar genellikle belirgin bir iz şeklinde kendini belli eder ve bu durum hasta için rahatsız edicidir. Tedavi süreci tamamlanmış olmasına ve iyileşme gerçekleşmesine rağmen devam eden iz kalıcı bir hasar olduğunu gösterir. Ancak her vücut yanığı sonrası iz meydana gelmez. İz, yanığın şiddetine bağlı olarak meydana gelebilecek bir hasardır.
Vücut yanıkları sonrası iz kalması yanığın şiddetine bağlı olarak gelişen bir durumdur. Özellikle hafif yanıklarda iz gibi kalıcı bir hasar görülmesi düşük bir ihtimaldir. Ancak yanığın şiddeti ne olursa olsun yanık sonrası ilk müdahalenin mutlaka uygun şekilde yapılması, eğer gerekiyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Uygun şekilde yapılan ilk müdahale ve tedavi süreci yanık sonrası iz oluşumunun engellenmesini destekler.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.