Demir zehirlenmesi durumu bu metalin vücuda olması gerekenden daha fazla alınması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Zehirlenme şüphesi bulunan kişilerin öncelikle vücutlarındaki fizyolojik belirtileri gözlemlemesi ve ardından en yakın sağlık kuruluşuna hiç vakit kaybetmeden başvurması gerekir.
Demir zehirlenmesi kişilerin vücutlarındaki demir oranının normalden daha yüksek seviyede olması sonucunda ortaya çıkar. Bu zehirlenme durumu genel olarak bilinçsiz ve aşırı dozda kullanılan bazı ilaçlar yoluyla meydana gelir.
Genel olarak ilaçlar yoluyla vücuduna 20 mg değerinden daha yüksek demir giren kişilerde zehirlenme görülür. Demirin vücuda aşırı alınması vücuttaki GİS mukozasını bozar ve sonucunda ise demirin emilimi gerçekleşemez. Emilimi gerçekleşmeyen demir ise kişilerde zehirlenme sorununun yaşanmasına neden olur.
Demir zehirlenmesi nedir sorusuna bu şekilde açıklayıcı ve net bir cevap vermek mümkündür. Demir eksikliği problemine sahip olan kişiler genel olarak kullandıkları demir ilaçları nedeniyle bu olumsuz zehirlenme durumunu yaşar. Bu nedenle kullanılan tüm ilaçların doktor kontrolü doğrultusunda vücuda alınması yaşanan zehirlenmenin önüne geçmekte son derece etkili olabilir.
Zehirlenme sonrasında ise hiç vakit kaybetmeden ambulans aranmalı ya da en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Bu sayede zehirlenmenin etkileri en erken şekilde yapılacak olan müdahaleyle ortadan kalkabilir. Erken müdahale edilmeyen zehirlenme durumunda vakit geçtikte vücudun verdiği tepkiler daha fazla olacaktır.
Demir zehirlenmesi yaşayan kişiler zehirlenmenin boyutuna ve birtakım özelliklere de bağlı olarak bir süre sonra fiziksel olarak belirti vermeye başlar. Demir yoluyla meydana gelen zehirlenmenin belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak bu konuda bilinçlenmenize ve daha erken müdahalede bulunulmasına yardımcı olur.
Bu zehirlenmenin belirtileri en yaygın olarak şu şekilde maddeler halinde listelenebilir:
Demir zehirlenmesi belirtileri birçok kişinin vücudunda bu şekilde ortaya çıkar. Ciddiye alınması gereken bir durum olan bu zehirlenmenin belirtilerinden en az birini dahi görmeye başladıysanız hızlı bir şekilde tıbbi bir görüş almanızda fayda bulunur. Alanında uzman sağlık çalışanları zehirlenme durumu karşısında sizlere en uygun tedaviyi uygular. Uzun vadede tedavi edilmeyen zehirlenme durumu kişilerin iç organlarına ciddi düzeyde zarar verir. Ardından hayatınızın geri kalanını etkileyecek sağlık sorunlarıyla mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz.
Zehirlenen kişinin gösterdiği belirtiler arasında aynı zamanda bir şok evresi de mevcuttur. Bu durumda zehirlenen kişide kanama bozuklukları, böbrek yetmezliği ve hipovolemi gibi sorunlar son derece etkin bir şekilde ortaya çıkar. Eğer görülen belirtiler beşinci güne kadar devam ediyorsa bu durumda zehirlenen kişi karaciğer yetmezliği durumuyla karşı karşıya kalır. Zehirlenme düzeyi ciddi olan kişilerdeyse birtakım belirtiler sekizinci haftaya kadar devam edebilir.
Demir zehirlenmesi kişilerde kansızlığın önlenmesi için kullanılan demir ilaçlarında vücuda yanlış dozda ilaç alınması nedeniyle meydana gelir. Bu durum yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da son derece yoğun bir şekilde görülür. İlaçlara kolay bir şekilde erişebilen çocuklar sahip oldukları bilinçsizlikle birlikte bu ilaçları vücutlarına fazla oranda alarak zehirlenebilir.
Bu nedenle her daim yetişkinlerin ilaçları çocukların ulaşamayacağı bir alanda muhafaza etmesi büyük bir önem taşır. Evcil hayvan sahibi olan kişilerin de böyle bir durum yaşamaması için bu konuda özen göstermesi gerekir.
Demir zehirlenmesi belirtileri de yaşanan bu zehirlenme olayının vücutta gösterdiği tepkilerdir. Demir alımı sonrasında vücudunda farklılık hisseden kişilerin bu durumu ciddiye alarak ambulans çağırması ya da hızlı bir şekilde hastaneye gitmesi gerekir.
Yaşanan zehirlenmenin ciddiyet boyutuna göre kişiler her evrede farklı bir belirtiyle karşılaşır. Belirtilerin en az düzeyde olduğu ilk evrede bir doktora görünmek bu olumsuz durumdan en az hasarla kurtulmanızı sağlar.
Demir zehirlenmesi sonucunda belirtilerin ne kadar süre sonra ortaya çıkacağı birtakım faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu noktada zehirlenen kişinin fizyolojik boyutu ve aldığı ilacın dozu belirleyici bir rol oynasa da genel olarak ilaç alımından sonra 4 ve 6 saat içerisinde vücut etkin bir şekilde belirti vermeye başlar.
Belirtiler doğrultusunda sağlık kuruluşuna başvuran kişilere gerekli tespitler yapıldıktan sonra uygun tedavi uygulanır. Bu noktada genellikle zehirlenen kişiye sıvı ve solunum desteği, mide lavaj ve gerektiği durumlarda bağırsak irrigasyonu yapılır. Alanında uzman doktorlar tedaviye başlamadan önce kişiler üzerindeki tüm tetkikleri eksiksiz bir şekilde tamamlar.
Demir zehirlenmesi belirtileri ortaya çıkmadıysa ancak zehirlendiğinizden şüpheleniyorsanız alanında uzman bir kişiden görüş almak bu noktada son derece faydalı olabilir. Eğer demir ilaçları aracılığıyla zehirlenme yaşamak istemiyorsanız öncelikle vücudunuzdaki demir değerlerine önem göstermeniz gerekir. Bunun içinse bir doktor kontrolünde demir içeren gıdalar tüketmeye başlamak demir eksikliği sorununu başarılı bir şekilde ortadan kaldıracaktır.
Demir zehirlenmesi nasıl olur diye düşünüyorsanız bu talihsiz durum vücudunuza ilaçlar yoluyla fazla demir almanız sonucu kendini gösterir. Bu nedenle yaşanabilecek zehirlenme durumundan kurtulmak için alınan ilacın kullanım talimatları detaylı bir şekilde okunmalı ve buna uygun hareket edilmelidir. Bu noktada özellikle hamilelik süreci içinde olan kadınların da demir ilacı kullanmadan önce doktoruna danışmasında büyük bir fayda bulunur.
Demir zehirlenmesi nedir sorusuna cevap bulan kişiler bu zehirlenme durumundan kendini nasıl koruyacağını da detaylı bir şekilde bilmelidir. Bu durumu yaşamak istemeyen kişilerin öncelikle demir eksikliği hastalığına yakalanmamaya özen göstermesi gerekir. Böylece demir ilacı kullanmayan kişilerin vücutlarına yanlış dozda ilaç alımında bulunması da mümkün olmaz. Eğer demir aracılığıyla zehirlendiyseniz de bu noktada bilinçsiz bir şekilde hareket etmeden doktora görünmenizde fayda bulunur.
Demir aracılığıyla meydana gelen zehirlenme sonucunda kendi imkanlarınızla yapabileceğiniz bir müdahale bulunmamaktadır. Zehirlenmenin boyutuna göre zehirlenen kişiye en hızlı şekilde tedaviye başlanır. Bu zehirlenme türünde genel olarak kişilere gerekli tahliller yapıldıktan sonra farklı dozlarda ilaç tedavisi uygulanır. Zehirlenme boyutuna göre kişiler bir süre hastanede gözlem altında tutulabilir. Gözlem süresi boyunca ise zehirlenen kişinin iç organlarının fonksiyonları takip edilir.
Demir aracılığıyla yaşanan zehirlenmelerin kaç saat sonra belli olacağı çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterse de genel olarak 6. Saate kadar tüm belirtiler kişilerde aktif bir şekilde görülmeye başlanır.
Zehirlenme yaşayan kişilerin öncelikle kanındaki demir miktarı ölçülür. Bu ölçüm ise ferritin adı verilen test ile hastane ortamında gerçekleşir. Elde edilen sonuca göre tedavinin diğer aşamalarına hızlı bir şekilde geçilir.
Eğer zehirlenme yaşayan kişinin vücudunda 150 mg ve daha fazlası değerinde demir bulunursa bu durum talihsiz bir şekilde ölümle sonuçlanabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.