Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Jilet Alerjisi Nedir? Jilet Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Jilet alerjisi, kimi kişilerde jiletin ciltlerine teması sonucu vücutlarında oluşan bir takım olağandışı reaksiyonların sonucudur. Hassas ciltli kişilerde sık sık rastlanan bir durumdur. Bu kişilerde jilet kullanımı sonucu ciltte kızarıklık, yanma, kaşıntı gibi şikayetler görülür. Kimi kişilerde kalıcı yaralar da görülebilir.

Jilet Alerjisi Nedir?

Jilet alerjisi genellikle tıraş amaçlı kullanılan jilet bıçaklarının cildi tahriş etmesi ve bunun sonucunda ciltte kimi anaflaktik bulguların görülmesi olarak tanımlanır. Bu bulgular ciltte kırmızı renk, yanma, sivilce benzeri pütürler ve hassasiyet olarak sıralanabilir. Bu alerjiler genellikle yetişkinliğe geçiş çağında ilk kez görülür.

Jilet kaynaklı alerji kullanılan bıçaktan kaynaklanabileceği gibi tıraş sonrası kullanılan nemlendirici losyon, jel, krem gibi ürünler sebebiyle de gelişebilir. Bu tarz kimyasallara alerji geliştiren bünyelerde genelde çoğu kozmetiğe hassasiyet görülür. Bu alerji, kimyasal maddelerin vücut tarafından antijen olarak görülmesi ve lenfosit, eozinofil, mast hücresi gibi bağışıklık elemanları tarafından verilen bir takım reaksiyonlar sonucu oluşur.

Jilet başlığının oluşturduğu kesikten içeri kimi mikroorganizmalar girebilir. Bu organizmalardan bazıları S.aureus, S.pyogenes gibi çok tehlikeli hastalıklara yol açabilen bakterilerdir. Bu bakteriler, impetigo denen cilt lezyonlarına neden olabilir. Yetişkinlerde jilet alerjisi sonucu görülse de bu cilt bulguları daha sık çocuklarda görülür.

Deride patlayabilen kaşıntılı kabarcıklar görülür. Cilt lezyonları tıraş bıçağı kullanımından hemen sonra görülebileceği gibi jilet kullanımının üzerinden zaman geçince de ortaya çıkabilir. Bu durumlarda bazen bulguların jilet alerjisi kaynaklı olduğunu anlamak güçleşir. 

Jilet Alerjisi Neden Olur?

Yetişkinlerde jilet alerjisi çoğunlukla kişilerin bu aletleri bilinçsizce kullanması sonucu oluşur. Kişisel temizlik ve bakım ürünlerinin farklı kişiler tarafından kullanılması hijyen açısından olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilir. 

Jilet alerjisi belirtileri bir başkasına ait tıraş bıçağının kullanımı sonucu görülebilir. Mikroorganizmalar jilet başlığı gibi deriye doğrudan temas eden yüzeylerde iyi ürerler.

Ayrıca bu araçlar banyo gibi nemli ortamlarda kullanıldığı için ortam sıcaklığı, nem düzeyi de bakteri ve virüslerin çoğalması için elverişlidir. Bu nedenlerden ötürü jilet araçları kişiye özgü olmalıdır. Bir başkasına ait olan tıraş bıçağı kullanıldığında o kişide bulunan ve belki de o kişide alerjiye sebep olmayan gözle göremediğiniz canlılar sizin cildinize taşınabilir. Sizin derinizden içeri nüfus ederek alerjik reaksiyon geçirmenize sebep olabilirler.

Jilet başlıkları çoğunlukla tek kullanımlıktır. Kullanan kişilerin bu hususa dikkat etmesi gerekir çünkü tekrar kullanılırsa iki tıraş arası bıçak kısmının metalleri paslanabilir. Paslı demirin ciltteki ufak kesiklere teması ile kullanan kişi tetanoz hastalığına yakalanabilir.

Çok kullanımlık bıçakların da muhafaza koşullarına dikkat edilmelidir. Bu tarz ürünleri açık alanda saklanmaması gerekir. Ayrıca eğer kapakları varsa kapalı olmalıdır. Başka yüzeylerdeki mikroorganizmalar nemli tıraş bıçaklarına geçip bir sonraki kullanımda deri lezyonlarına sebep olabilir.

Jilet bıçaklarında nikel denen bir metal element bulunur. Nikel madesinin deriye teması sonucu dermatit ve egzama gibi cilt lezyonları görülebilir. Aynı zamanda tüm vücuda yayılmış ağrılar, merkezi sinir sistemini ilgilendiren psikolojik ve nörolojik belirtiler de kimi hastalarda görülmüştür.

Jilet Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Jilet kullanımına bağlı olarak görülebilen belirtiler kişiden kişiye değişir. Kimi kişilerde lezyonlar oldukça acılı ve kaşıntılı iken kimilerinde yalnız kızarıklık olarak seyreder.

Jilet ile tıraş işlemi kuru cilde yapılırsa kaşıntılar daha yoğun görülebilir. Bu nedenle cildin tıraşlanmadan önce nemlendirilmesi, bıçağın hareketini kolaylaştıracak bir jel ya da köpük kullanılması önemlidir.

Özellikle erkeklerde sakal ve bıyık tıraşı sonrası tahriş oldukça sık görülen bir durumdur. Boyun bölgesinde sivilce benzeri kırmızı benekler görülebilir. Bu bulguların bir diğer nedeni ise tıraş bıçağının kılların uzama yönünün tersine doğru kullanımıdır. Bu hata sonucu kişi tıraş için daha fazla efor sarf etmek zorunda kalır ve cildi tahriş eder.

Jilet kullanımı öncesi kullanılan losyon benzeri ürünün içeriği de oldukça önemlidir. Bu kullanıma uygun üretilmemiş bir ürünü nemlendirme amaçlı kullanırsanız derideki mikro boyuttaki kesiklerden içeri giren kimyasallar yangısal tepkimelere sebep olur. Yangısal yanıt, kan damarı duvarı geçirgenliğinin normalden fazla olması sonucu bağışıklık elemanlarının damar dışına çıkarak verdiği tepkimelerin tümüdür.

Genel olarak jilet alerjisi reaksiyonları için şu şekilde bir liste yapılabilir:

Jilet Alerjisi Nasıl Geçer?

Jilet alerjisi belirtileri önlenmeden önce bu bulgulara neden olan mekanizma ve mikroorganizmayı bilmek önemlidir. Ciltteki kesilerden içeri kimi bakteri ve virüsler girmiş ve sistemik belirtilere sebep olmuşsa bunlar önlemek için bası anti-mikrobiyal ilaçlar kullanmak önerilir.

Bazen bu bulgular hafif seyreder ve kendiliğinden iyileşebilir. Yine de alerjilerin çok ciddi reaksiyonlara yol açıp kalıcı hasar bırakabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu hususta jiletlerin hijyenine, derinin jilete hazırlanmış olmasına özen gösterilmelidir.

Jilet alerjisi mikroorganizma kaynaklı değil de yalnızca deride oluşan hassasiyet nedenli ise kaşıntı ve kızarıklığı yatıştırmaya çalışmak gerekir. Bunun için pişik kremleri, nemlendiriciler, losyonlar mevcuttur. Cildiniz, her tıraş işlemi öncesi gerekli önemleri almanıza rağmen hala hassasiyet gösteriyorsa alerji ve immünoloji birimlerinden tavsiye alabilirsiniz. Uzman hekimlerin bu hususta size tavsiye edeceği merhemler kaşıntı, kızarıklık, yanma ve kabarıklık bulgularını yatıştırmada etkilidir.

Bulgular tıraş köpüğü benzeri ürünlerden kaynaklı bir alerji sonucu gelişiyorsa bu ürünü bir muadili ile değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Her markanın içeriği birbirinden farklı olduğundan sizde alerjik reaksiyona sebebiyet veren etken bir diğer firmanın ürününde bulunmayabilir. Bu nedenle birkaç farklı losyonu denemeniz faydalı olacaktır ancak deriniz genel olarak hassas ise ya da tüm kimyasallar anafilaksi reaksiyona neden oluyorsa daha doğal çözümlere başvurmak denenebilir. 

Jilet Alerjisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Jilet alerjisi nasıl anlaşılır?

Jilet alerjisinin en bariz göstergesi kaşıntı ve kızarıklığın tıraştan hemen sonra görülmesidir. Bu durum jilet bıçağı kullanıcısı tarafından da kolaylıkla anlaşılır fakat alerjik reaksiyon jilet köpüğü veya bıçaktaki nikel metaline karşı gelişmişse tanı koymak güçleşir. Bu durumda bir uzmana başvurmak mantıklıdır. Alerji testi ile lezyonların tıraş başlığından kaynaklı olup olmadığına karar verilir. Bıçak yüzeyine ortamdan bulaşan mikroplar cilde temas edip papük, püstül ve makül gibi oluşumlara yol açarsa lezyonların tıraş edilen bölgede oluşması jilet alerjisi şüphesini doğrular.

Jilet alerjisi geçici midir?

Alerjik reaksiyonlar hiçbir zaman tam olarak engellenemez ancak belirtilere neden olan etkene maruz kalma azaltılır veya kesilirse bulgular da azalır. Jileti kuru cilde uygulamamak, tıraş yönüne dikkat etmek, cildi işlem sonrası nemlendirmek ve ciltte aktif lezyon varken jilet kullanımından kaçınmak alınabilecek önlemlerden birkaçıdır. Aynı zamanda kullanılan jilet bıçağı markasını değiştirmek, işlem bölgesine uygun üretilen ürüne yönelmek de kaşıntı ve hassasiyet gelişimini azaltır.

Jilet alerjisindeki kaşıntı ve kızarıklığı geçirmek için ne yapılabilir?

Jilet alerjisi gelişen bölgeyi soğuk su ile yıkamak cildinizi yatıştıracaktır. Aynı zamanda lokal olarak buz uygulamak da hassasiyeti azaltır. Bölgesel uygulanacak krem, yağ gibi ürünlerin de belirtileri azalttığı gözlemlenmiştir. Doğal bitkisel yağlar ya da aloe vera bitkisine ait jel bulgular üzerinde olumlu etki gösterir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.