Sivilce alerjisi doğrudan tanımlanabilecek bir alerji türü değildir.
Alerjik metabolizmalarda sivilce ile birlikte giderek şiddetlenen lezyonların görülmesini, akne olarak tanımlanan şişliklerin daha şiddetli hale gelmesini tanımlamak için kullanılır.
Sivilce alerjisi normal sivilcelerin çok daha şiddetli, bazen kanamalı yaralara dönüşmesi anlamına gelir.
Sivilce alerjisi vücutta iltihaplanmaya neden olabileceği gibi, iki, üç saat gibi kısa süreli şişliklere de neden olabilir.
Birçok alerji türünde olduğu gibi sivilce alerjisi de vücudun bağışıklık sistemini bozarak alerji belirtilerinin kötüleşmesine neden olabilecek hormonları hızlandırabilir.
Kişiler alerjik reaksiyonlar gösterdiklerini ya da sivilceye karşı alerjileri olup olmadığını en iyi bir doktor kontrolü sonrasında öğrenebilirler.
Sivilce alerjisi kısa süreli, hafif olabileceği gibi farklı hastalıkları tetikleyen ve uzun süreli etkileri olan bir soruna da dönüşebilir.
Sıcağa, sürtünmeye, polene, uyarıcı proteinlere karşı hassas olan bünyelerde daha fazla görülen sivilce alerjisi belirtileri çok çeşitli şekillerde görülebilir.
Sivilce alerjisi belirtileri sinek ısırığı gibi hafif kızarıklık şeklinde görülebileceği gibi tüm metabolizmayı etkileyen ve daha şiddetli hastalıklara yol açabilecek kadar şiddetli derecelerde de görülebilir. Bu tepkilerin şiddeti kişinin bu hastalık ile olan geçmiş deneyimleri ışığında artabilir ya da azalabilir.
Sivilce alerjisinin belirtilerini şu şekilde özetlemek mümkündür:
Sivilce alerjisinin oluşmasının çok sayıda nedeni vardır. Bu nedenle sivilce alerjisi nasıl anlaşılır sorusuna yönelik en doğru cevap bir alerji uzmanı tarafından verilebilir. Ancak temel olarak sivilce alerjisi vücuttaki iltihaplanma nedeni ile olur.
Alerjik bünyelerin normal kişilere nazaran çok daha hijyenik koşullarda yaşamaları gerekir. Gerekli hijyen koşulları sağlanmadığında küçük bir akne bile çok büyük ve iltihaplı, alerjik yaralara dönüşebilir.
Yetişkinlerde sivilce alerjisi için bir diğer önemli neden ise kalıtsal özelliklerdir. Ailede alerji hastalığına sahip ebeveynlerin olması sivilce alerjisinin en temel nedenlerinden biridir. Mevsim koşulları, aşırı sıcak ve soğuk da sivilce alerjisinin nedenleri arasındadır.
Yiyeceklerin etkisi de yine önemli bir faktördür. Zararlı besinler aşırı tüketildiğinde ya da belirli besinlerin eksikliği durumunda sivilce alerjisi görülebilir. Sivilce alerjisinin diğer nedenleri aşağıda olduğu gibi özetlenebilir:
Bebeklerde sivilce alerjisi belirtileri genellikle doğumdan sonraki ilk ay içerisinde gerçekleşir.
Alerjinin nedeni anneden bebeğe geçen hormonlar olabileceği gibi çeşitli temaslara karşı duyarlı olan bebeklerin ciltlerinde sivilce alerjisi görmek mümkündür.
Bebeklerde sabun, losyon, krem gibi bakım ürünleri farklı reaksiyonlara neden olabileceğinden, sivilce alerjisinin görülmesine de neden olabilir.
Ancak bu durum genellikle on bebekte sadece birinde görülür. Bu nedenle bebeklerin ciltlerindeki doğal kızarıklıkları sivilce alerjisi ile karıştırmamak gerekir.
Bebeklerde sivilce alerjisi belirtileri ile ilgili en doğru bilgiye uzman bir bebek doktoruna danışarak ulaşmak ya da çocuk immünolojisi ve alerji biriminden destek almak daha doğru bir seçenek olur.
Sivilce alerjisini geçirmek için öncelikle alerji daha oluşmadan alınması gereken tedbirler vardır. Özellikle sivilce alerjisi tamamen hijyen ve iltihaplanma ile ilgili olduğu için temizliğe son derece dikkat etmek gerekir.
Kişisel bakım için düzenli banyo yapmak, ilaçlı kozmetik ürünlerinden kaçınmak, aşırı sıcağa ve soğuğa maruz kalmamak, alerji yapabilecek, boya içeren gıda maddelerinden uzak durmak, sivilce alerjisini daha ortaya çıkmadan engellemek için alınabilecek tedbirlerden bazılardır. Ancak yine de doktor tavsiyesi doğrultusunda alerji önleyici ilaçların kullanımı da etkili çözümler arasındadır.
Sivilce alerjisi en doğru şekilde alerji ve immünoloji uzmanları tarafından teşhis edebilir. Uzman doktor hastalık ile ilgili semptomları gözleyerek ve çeşitli testler yaparak en doğru kararı verir, hastalığın iyileştirilmesi için gereken tedavi sürecini başlatır. Uzman doktorun yapacağı alerji testi bu konu ile ilgili en doğru sonucu verir. Deri ile temas ettirilen alerjene karşı kişinin cildinde nasıl tepkilerin oluştuğu gözlemlenir. Eğer alerjik bir bünyeniz varsa herhangi bir uyarıcı sonucunda ciltte reaksiyonlar görülebilir. Öncelikle şişlik ve kızarıklık ortaya çıkan bu reaksiyonlar ilerleyen seviyelerde farklı olabilir. Bu durumda neye alerjiniz olduğunu belirlemek için uzman hekimlerden destek almanız oldukça önemlidir.
Bir diğer yöntem ise doktorun yapacağı kan testidir. Kan testi sonucunda da kişinin alerji olup olmadığı rahatlıkla anlaşılabilir. Kan testinde belirli değerler incelenir. Eğer kandaki antikorların seviyesi yükseliyorsa bu alerjinin varlığına işaret eder.
Sivilce alerjisi geçici olabileceği gibi kalıcı da olabilir. Özellikle genç yaşlarda ortaya çıkan alerji türlerinin çoğunun yetişkinlik döneminde kaybolduğu gözlemlenmiştir. Ancak hiçbir alerji türü için şu kadar sürede iyileşir ve yok olur demek olanaklı değildir. Bu nedenle kişilerin kendi hastalıklarını çok iyi şekilde gözlemlemeleri, buna yönelik kişisel tedbirler almaları gerekir.
Sivilce alerjisi birkaç saat, birkaç hafta sürebileceği gibi uzun yıllara yayılan çeşitli periyotlarda da görülebilir. Alerjilerin yaşam boyu devam ettiği, ancak belirli koşullar nedeni ile bazı dönemlerde vücudun buna direnç göstererek alerjiyi ortadan kaldırdığı tespit edilmiştir. Ancak genel olarak sivilce alerjisinin kısa süreli bir alerji türü olduğu uzman hekimler tarafından belirtilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.