Form devre dışı bırakıldı
Karaciğerde farklı lezyon çeşitlerinin ortaya çıkma ihtimali vardır. Bu lezyon çeşitlerinden birisi de Hipodens lezyondur. Karaciğerde dokuların bozulması, karaciğerde hipodens lezyon olarak adlandırılır.
Karaciğerde oluşan bu lekelerin kaynağı da Hipodens lezyonu olarak bilinir. Diğer lezyon türleri ile karşılaştırıldığında Hipodens lezyonunun daha az doku hasarına neden olduğu hakkında da bazı bilgiler vardır.
Karaciğerde hipodens lezyon, iyi ya da kötü huylu türlere sahip olarak bilinir. Bu lezyonlar bazen kişinin hayatında bir sorun teşkil etmez. Bazı durumlarda ise kişilerin farklı sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Lezyonun türüne göre de tedavi şekli değişiklik gösterebilir. Hipodens lezyonun genellikle akciğerde ortaya çıkması nedeni ile bu lezyondan Karaciğerde Hipodens lezyonu olarak bahsedilir.
Karaciğerde hipodens lezyonunun bilinen birkaç farklı türü vardır. Bu lezyon, türlerine göre farklı belirtiler gösterebilir. Bir kişide Hipodenz lezyonu olması her zaman riskli bir durum değildir. Bu lezyon türünün çeşitlerine göre risk faktörleri değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle doktorunuza danışmadan lezyonunuzun riski hakkında bilgi sahibi olmanız pek mümkün değildir.
Karaciğerde hipodens lezyonunun bilinen çeşitlerinin şu şekilde sıralanması mümkündür:
Karaciğerde Hipodens Lezyonu iyi ve kötü huylu olmak üzere iki farklı şekilde ortaya çıkabilir. Bu türlerin belirtileri de birbirinden farklı şekilde görülebilir. İyi huylu Hipodenz lezyonunun türlerine göre de bu belirtiler değişir. İyi huylu karaciğerde Hipodens lezyonunun belirtilerinin başında yorgunluk ve halsizlik yer alır. Bunun haricinde ise kişiler kendilerini rahatsız hissedebilir. Bazı organların işlevini kaybetme ihtimali de bu süreçte ortaya çıkabilir.
Organların işlevini kaybetme riski her durumda görülebilecek bir belirti değildir. Lezyon iyi huylu olsa dahi iyi huylu türlerin bazılarında bu gibi durumlar ile karşı karşıya gelinebilmesi muhtemeldir. Fakat iyi huylu Hipodens lezyonuna sahip olan her kişide bu durumun gözlemlenmesini beklemek doğru değildir.
Karaciğerde Hipodens lezyonu, kötü huylu olarak da ortaya çıkabilir. Kötü huylu olan lezyonların belirtileri, boyutlarına göre değişiklik göstermeye yatkındır. Küçük boyutlardaki kötü huylu hipodens lezyonları belirti dahi göstermeyebilir. Kötü huylu lezyon türleri ani bir şekilde büyüme gösterebilir. Bu büyüme fark edilemeyebilir. Bu gibi durumlarda belirtiler aniden ortaya çıkabilir.
Kötü huylu Hipodens lezyonunda kişide ağrı hissi meydana gelebilir ve rahatsızlık hissi oluşabilir. Bunun haricinde ise kişinin cildinde kızarıklıklar ve şişkinlikler meydana gelebilir. Kişinin kan dolaşımında tıkanıklık da görülebilir.
Cilt üzerinde elle dokunulduğunda hissedilen ya da gözle görülebilen yumrular meydana gelebilir. Aynı zamanda kişilerin iç organlarında da bazı problemler ile karşılaşma riski vardır. Kötü huylu lezyonlar, organlara zarar verebilir.
Karaciğerde Hipodens lezyonu oluşması halinde bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilerin ortaya çıkması ile birlikte kişiler sağlık kuruluşlarını ziyaret etmelidir. Fakat her durumda belirti görülmeyebilir. Bu nedenle tanı konulması zorlaşabilir. Kişi bir belirti görmediği takdirde doktora başvurmaz. Bu durum lezyonun büyümesine yol açabilir.
Kişinin belirtiler doğrultusunda ziyaret etmesi halinde ise ilk olarak fiziksel ve sözlü muayene gerçekleşir. Kişinin şikayetlerini doktora anlatması ile birlikte kişinin hangi sağlık sorunlarına sahip olabileceği hakkında bilgiler ortaya çıkar. İlk aşamada kişiden kan testi ve idrar tahlili talep edilebilir. Bu işlemler sonrasında ise lezyon şüphesi varsa tomografi talep edilir.
çekimi ile birlikte karaciğerde hipodens lezyonu olup olmadığı ortaya çıkar. Bu şekilde tanı konulur. Fakat tanı konulması yeterli bir durum değildir. Tanı konulduktan sonrasında bu lezyonun iyi ya da kötü huylu olduğunun tespiti gerekir. Bütün işlemler tamamlandıktan sonrasında ise kişinin tedavi sürecine başlanır.
Karaciğerde Hipodenz lezyonu tedavisine başlamadan önce tanı konulması gerekir. Tanı konulabilmesi için ise kişilerin muayene olması, testler ve tahliller yaptırması gerekir. Tomografi sonucu ile birlikte kişide lezyon tespit edilmesi halinde tedavi süreci başlar. İlk olarak ilaç tedavisine başvurulur.
Lezyon oluşumu farklı sağlık problemlerine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durumda kişide hangi nedene bağlı olarak lezyon oluştuğu tespit edilir. Bu nedenin ortadan kaldırılması için ilaçlar verilir.
İlaç kullanımının yeterli olmadığı noktada ise farklı tedavi yöntemlerine başvurulur. Şırınga yöntemi ile lezyon çekilebilir. Bunun haricinde ise cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Kişinin lezyonunun durumuna bağlı olarak ameliyat gerekli görülebilir. Bu işlemler haricinde farklı tedavi yöntemleri mevcut ise bu yöntemlere doktorlar tarafınca karar verilir.
Ameliyat seçeneği özellikle kötü huylu ya da aşırı büyüme gösteren lezyonlar için tercih edilen bir yöntemdir. Açık ameliyat ve kapalı ameliyat olmak üzere iki farklı şekilde bu ameliyatın gerçekleşmesi mümkündür. Kapalı ameliyat yönteminde küçük tüplerden yardım alınarak lezyon temizlenir. Vücudun belirli bir noktasına küçük kesiler açılır. Bu kesilerden tüpler yardımı ile temizleme işlemi gerçekleştirilir.
Her ameliyatın iyileşme süreci farklı şekilde işler. İyileşme sürecini etkileyen bir diğer unsur ise kişinin genel sağlık durumudur. Ameliyattan sonra hastalar, hastane ortamında ve doktor kontrolünde birkaç gün boyunca istirahat eder.
Doktor kontrolünde beslenme süreci gerçekleşir. Hastanede kalınan süre boyunca ilaç tedavisine de başlanmış olur. Kişinin taburcu olabileceğine karar verildikten sonrasında hastalar evlerine dönebilir. Fakat eve dönen hastaların bir süre daha dinlenmeye devam etmesi gerekir. Ameliyat sonrasında reçeteli ilaçların tüketimine devam edilir. Belirli aralıklar ile doktor kontrollerinin gerçekleştirilmesi gerekir.
Karaciğerde Hipodens lezyonu her zaman tehlikeli değildir. Hatta çoğu zaman bu lezyon iyi huylu olarak ortaya çıkar. Bu durumda da kişinin herhangi bir hayati riski söz konusu değildir. Fakat kötü huylu olarak ortaya çıkabilen Hipodens lezyonları da vardır. Bu lezyonlar ise tehlikeli olarak kabul edilebilir.
Karaciğerde hipodens lezyonu kanser değildir. Bu lezyon çoğu zaman iyi huylu olarak ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda da riski yoktur. Lezyonun kötü huylu olarak görülme ihtimali de vardır. Bu lezyonun kötü huylu olan türleri de her zaman kanser riskine yol açan türler değildir. Fakat kötü huylu ve aşırı büyüme göstermiş olan ihtimali vardır.
Hipodens lezyonu özellikle karaciğerde görülen bir lezyon türü olarak bilinir. Bu türlerin temizlenebilmesi adına öncelikle ilaç tedavisine başvurulur. Gerekli durumlarda ise açık ya da kapalı ameliyat yöntemleri ile karaciğerde oluşan hipodens lezyonunun temizlenmesi mümkündür.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.