Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Memede Lezyon Çeşitleri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Memede Lezyon Çeşitleri Nelerdir?

Onkoloji Konseyimizden Görüş Alın
SGK, Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortaları ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Memede lezyon çeşitleri; oluşan lezyonun türüne, şiddetine ve boyutuna göre farklı isimlerle anılır.

Kadınlarda oldukça sık görülen bir lezyon türüdür. Memede oluşan lezyonlar daha çok kanseri anımsattığından pek çok kişi kanser olduğunu düşünerek endişe ve korku yaşayabilir.



Fakat unutmamak gerekir ki meme bölgesinde oluşan lezyonların çoğu iyi huylu meme lezyonlarıdır.

İyi huylu meme lezyonu olduğundan çevre dokulara yayılarak zarar vermez. Dolayısıyla bu  düşüktür. 

Memede oluşan lezyonların patolojik incelenmesi sonucu bulguların neredeyse %90’ı iyi huylu meme lezyonu şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Siz de meme bölgesinde lezyon belirtilerinin ortaya çıkması sonrası endişe ve paniğe kapılmadan en kısa sürede uzman bir doktora muayene olarak gerekli sağlık uygulamalarını yaptırmanız önem taşır.

Memede Lezyon Çeşitleri Nelerdir?

Memede lezyon çeşitleri, iyi huylu ve kötü huylu meme lezyonları olmak üzere farklılaşmaktadır. Bu nedenle meme lezyonlarının, hastalarda ortaya çıkardığı belirtiler ve şiddeti farklılık gösterebilir.

Memede oluşan lezyonlar, iyi huylu (benign) meme lezyonları ve kötü huylu (malign) meme lezyonları olarak şu şekilde sıralanabilir:

İyi huylu meme lezyonu çeşitleri şunlardır:

  • Meme kistleri
  • Mastit ve meme apsesi
  • Filloid tümör
  • Yağ nekrozu
  • Duktal ektazi

  • İntraduktal papillom

Kötü huylu meme lezyonu çeşitleri şunlardır:

  • Proliferatif Meme Lezyonları
  • Lobüler Karsinoma In Situ
  • Duktal Karsinoma In Situ

İyi Huylu Meme Lezyonu Belirtileri

İyi Huylu Meme Lezyonu Belirtileri

Meme dokusunda oluşarak kanser riski oluşturmayan lezyonlar iyi huylu meme lezyonlarıdır. İyi huylu meme lezyonları çoğunlukla ağrısız olurlar.

Yapılan fiziksel muayene ya da görüntüleme teknikleri sonucunda anlaşılabilir. Oluşan iyi huylu meme lezyonları memenin normal dokusundan farklıdır.

Genellikle tedavi gerektirmez ve zararsız lezyonlardır. Fakat kimi durumlarda iyi huylu olan meme lezyonu oluştuğu bölgede büyüyerek kişide rahatsızlıklar oluşturabilir.

İyi huylu meme lezyonları tehlikesiz olsa da meme dokusunda fark ettiğiniz bir değişiklik sonucu ilgili uzman doktora muayene olmanız önemlidir. İyi huylu meme lezyonunda genel olarak şu belirtiler görülebilir: 

  • Süt kanallarında ortaya çıkan şişmelerin olması.
  • Meme ucundan gelen akıntının varlığı.
  • Hormonal değişikliklerin olması. Bu durum daha çok kadınlarda  döneminde, ergenlik ve menopoz süreçlerinde görülür. 

Kötü Huylu Meme Lezyonu Belirtileri

Kötü huylu meme lezyonu mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Memede oluşan kötü huylu lezyon sağlık için zarar verici özellikler gösterir.

Meme dokusunda oluşan kötü huylu lezyon zamanla büyüyerek diğer dokulara da yayılır.

İlerlemiş olan kötü huylu lezyonlarda meme çevresi ve koltuk altı bölgesi kontrol edildiğinde oluşan sertlik ve şişlik anlaşılır bir hal alır.

Kötü huylu meme lezyonlarında görülen belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Anne sütü dışında meme uçlarında akıntının oluşması.
  • Meme uçununun içe doğru dönerek geri çekilmesi.
  • Meme ya da meme ucunda oluşan ağrılar.
  • Memenin tamamen ya da bölgesel olarak şişmesi. 
  • Meme ucunda ve göğüs cildinde kalınlaşan, pullanan, kuru ve kırmızımsı görüntülerin oluşması.
  • Ciltte ortaya çıkan çukurlaşmalar.
  • Meme bölgesine yakın bulunan lenf düğümlerinde şişlik oluşması gibi semptomlar kötü huylu meme lezyonunun ortaya çıkardığı belirtiler olabilir.

Kötü huylu meme lezyonu belirtiler ortaya çıktığında vakit kaybetmeden uzman bir doktora muayene olmanız meme lezyonunun tehlike oluşturmasını önleyebilir.

Böylece lezyonun büyümesine fırsat vermeden erken tanı ve tedavi ile kötü huylu meme lezyonu kontrol altına alınabilir.

Meme Lezyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Meme Lezyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Memede lezyon çeşitleri, iyi huylu da olsa kötü huylu da olsa kişilerde farkındalık oluşturması gereken hastalıklardan biridir.

Özellikle kadınlarda en sık rastlanan lezyon türü meme lezyonudur. Her kadının 20 yaşından sonra meme bölgesini ayda bir kez el ile kontrol etmesi önemlidir. 

Kontrol sürecinde memede ağrı olmadan şişliklerin olması, meme dokusunda ve meme başında şekil bozukluklarının olması gibi belirtileri fark ettiğinizde, zaman kaybetmeden ilgili uzman doktora başvurmak önem taşır. 

İyi huylu ya da kötü huylu meme lezyonu tanısı koyarken öncelikle fiziki muayene ve lezyonun belirtileri hakkında bilgi alınır. Daha sonra lezyonun gösterdiği belirtiler ve şiddeti de göz önüne alınarak fiziki muayeneye ilave olarak çeşitli görüntüleme teknikleri kullanılır.

Mamografi, ultrason, , MR (manyetik rezonans) gibi görüntüleme teknikleri kullanılarak lezyonun özellikleri bakımından gerekli tanı konmuş olur.

Meme Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Meme lezyonu tedavi sürecinde; oluşan lezyonun hacmi, oluştuğu bölge, hastanın yaşı, hastanın genel sağlık öyküsü gibi kriterler dikkate alınır. İyi huylu meme lezyonları genelde herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan sadece düzenli takip yapılarak tedavisi sonlandırılır. İhtiyaç halinde ilaç tedavisi de uygulanabilir.

Boyutlarında büyüme olan ve kötü huylu meme lezyonlarının temizlenmesinde cerrahi müdahale şarttır. Cerrahi müdahaleden sonra kemoterapi ve radyoterapi uygulamaları gerekirse yapılabilir.

Meme Lezyonu Ameliyatı

İyi huylu meme lezyonlarında genellikle ameliyat işlemi uygulanmaz. Kötü huylu meme lezyonlarında lezyonun şiddeti, belirtisi, boyutu, hastanın yaşı gibi farklı kriterler göz önüne alınarak ameliyat yapılır. Meme lezyonu ameliyatı farklı yollarla yapılabilir.

  • Lumpektomi: Memede oluşan lezyonun ve çevresindeki dokuların çıkarılması işlemidir.
  • Mastektomi: Meme yapısının tamamen çıkarılarak lezyonun temizlenmesi işlemidir.
  • Lenf bezlerinin çıkarılması işlemi

Ayrıca meme lezyonu ameliyatına ilave olarak  ve radyoterapi uygulamaları da gerekebilir.

Meme Lezyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci


Yapılan meme lezyonu tedavisinden sonra birtakım tedbirler almak sağlık için önemlidir. Bu kapsamda dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Gerekli olan kontrol ve takipler aksatmadan yapılmalıdır.
  • Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar düzenli bir şekilde alınmalıdır.
  • Ameliyat sonrası vücudu fazla yormayacak şekilde  yapmak hem psikolojik açıdan hem de fiziksel açıdan hastaya iyi gelebilir.
  • Özellikle dengeli ve  alışkanlığı önemlidir. Çünkü meme lezyonu ameliyatı olan kişilerde sağlıksız kilo alma riski vardır.
  •  tüketimine dikkat etmek önemlidir.

Meme Lezyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Meme Lezyonu Tehlikeli midir?

Meme bölgesinde oluşan her lezyon tehlikeli değildir. İyi huylu meme lezyonlarının neredeyse tamamı uygulanan ilaç tedavisi ve takip süreçleri ile iyileşerek tehlikeli oluşturmaz. Kötü huylu meme lezyonları ise ciddi sağlık sorunları oluşturabilir. Bunun önüne geçmek için erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Kötü huylu meme lezyonlarına genellikle cerrahi yöntemlerle müdahale edilir.

Meme Lezyonu Kanser midir?

Meme bölgesinde ortaya çıkan lezyonların ihmal edilmeden dikkate alınması gerekir.  ve ultrason gibi görüntüleme teknikleri ile yapılan meme taraması sonucu ortaya çıkan iyi huylu lezyonlar kanser oluşturmaz. İyi huylu meme lezyonu sınırlı bir bölgede olur ve diğer meme dokularına yayılmazlar. Kötü huylu meme lezyonlarının ise kanser oluşturma riski vardır. Lezyon oluşan bölge dışındaki diğer dokulara ve organlara yayılabilir. Bunun önüne geçmek için gerekli tedavi süreçlerini titizlikle uygulayarak takibini yapmak sağlık için önem taşımaktadır.

Meme Lezyonu Nasıl Temizlenir?

Meme lezyonun türüne, şiddetine ve boyutuna göre lezyonun temizlenme yöntemi de değişebilir. İyi huylu meme lezyonları doktor takibi sonucu kendiliğinden temizlendiği gibi ilaç ile de temizlenebilir. Kötü huylu meme lezyonlarının temizlenmesi ise daha çok cerrahi yöntemlerde olur. Temizlenmeyen meme lezyonları sağlık açısından risk oluşturabilir.

"Hamilelik Belirtileri Rehberi" içeriğimizi okumak için:

🤰🏻 Hamilelik Belirtileri Nedir? Hamilelik Belirtileri Nelerdir?







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.