Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🧀 H Vitamini Nedir? H Vitamini Nelerde Var?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

H Vitamini Nedir? H Vitamini Nelerde Var?

İnsan vücudunun sağlıklı ve dengeli çalışması için vücudun ihtiyaç duyduğu organik bileşiklere vitamin denir. 

H vitamini nelerde var sorusuna patates, yumurta ya da süt gibi besinler cevap olarak verilebilir.

H vitamini de insan vücudu için gerekli olan vitaminlerden biridir. H vitamini genel olarak Biotin ya da B7 vitamini olarak da bilinir. H vitamini, B vitaminin 8 farklı türünden biridir. Bütün vitaminler yağda ve suda çözünen vitamin olarak ikiye ayrılır.

Tüm türlerinde olduğu gibi H vitamini de suda çözünen bir B vitamini alt türüdür. H vitamini vücutta depolanamayan bir vitamindir.

H vitamini içeren gıda ürünleri tüketildiğinde, vücut fonksiyonları için gerekli miktarda H vitamininin bağırsaklarda emilimi gerçekleşir.

Bağırsaklardaki bu emilim işlemi sonucu fazla gelen H vitaminini vücut depolayamadığı için ter ya da idrar yoluyla vücut dışına atılarak vücuttan uzaklaştırılır.

H Vitamini (B7 Vitamini, Biotin) Nedir?

H Vitamini (B7 Vitamini, Biotin) Nedir?

B7 vitamini olarak da bilinen H vitamini, gıda maddelerinde ve bitkisel besin destek grubu ürünleri olan gıda takviyesi ürünlerinde bulunur.

H vitamini suda çözülebilen 8 adet B vitamini alt türünden biridir. H vitamini suda çözünebilen bir vitamin olduğundan vücutta fazla bulunması durumunda vücut dışına atılır. 

Vücutta depolanamadığından vücut ihtiyacınız kadar H vitaminini günlük olarak tükettiğiniz çeşitli besin maddelerinden ya da gıda takviyesi olarak bilinen bitkisel besin grubu ürünlerinden alabilirsiniz. H vitamini yani  vücudumuzdaki pek çok işlevin yerine getirilmesinde oldukça etkili bir vitamin türüdür.

Vücuttaki karbonhidratın, proteinin ve yağların parçalanmasında önemlidir. H vitamini, hücre büyümesini sağlayarak DNA ve protein sentezinin oluşmasına fayda sağlayan bir vitamindir. 

H vitamini tüketilen besinlerin enerjiye dönüştürülmesini sağlar ve vücut için oldukça faydalı bir vitamindir. H vitamini, özellikle sinir sisteminde, karaciğerlerde, saç ve  bakımından önemlidir.

H vitamin seviyesinin düşük olması ve bu durumun uzun sürmesi halinde kalıtımsal nedenli bir rahatsızlık olan “biyotinidaz” hastalığı meydana gelmektedir.

H Vitamini Nelerde Var?

Günlük olarak ihtiyacımız olan H vitamini tükettiğimiz çok sayıda gıda maddesinde bulunmaktadır. Bu gıda maddelerini tüketerek vücudun ihtiyacı olan H vitamini kolayca vücuda alınır. H

vitamini nelerde var sorusuna cevap olarak, H vitamini içeren gıda maddeleri şöyle sıralanabilir; 

Yumurta

H vitamini açısından oldukça zengindir. Özellikle  sarısında yoğun miktarda H vitamini bulunur.

Patates

 H vitamini açısından oldukça zengin bir besin maddesidir.

Kuru Baklagiller

Özellikle kuru fasulye,  gibi kuru baklagil çeşitleri H vitamini açısından zengin içeriklidir.

Süt ve Süt Ürünleri

Süt ve Süt Ürünleri

Peynir, yoğurt,  gibi süt ve süt ürünlerinde.

Yeşillik

Roka, , maydanoz, dereotu gibi yeşilliklerde bulunur.

Kuruyemiş

Badem, yer fıstığı, fındık, fındık ezmesi gibi kuru yemişlerde.

Et Çeşitleri

Kırmızı et, sakatat türleri ve beyaz et çeşitlerinde yoğun miktarda H vitamini bulunur.

Tüketilen besin maddelerindeki H vitamini faydalı bir şekilde vücuda almak için bitki türünden olan yiyecekleri az pişmiş ya da çiğ olarak tüketmek gerekir.

Pişirilmesi gerekli olan H vitamini içerikli ürünleri ise az pişirilmesi tavsiye edilir.

Çünkü H vitamini içeren besinleri gereğinden fazla pişirerek tüketmek besinlerdeki H vitaminin miktar ve değerini düşürmektedir.

H Vitamini (B7 Vitamini, Biotin) Neden Önemli?

Sağlık bir vücut yapısına sahip olarak günlük yaşamınıza devam ederken vücudunuzun ihtiyacı olan mineral ve vitaminleri yeteri kadar vücudunuza almanız gerekir.

Gerekli olan vitamin ve mineral miktarları vücutta yeteri kadar olmaması halinde vücut çeşitli reaksiyonlar göstererek tepki vermeye başlar.

Verilen bu tepkilerin nedeni vücutta yeterli miktarda bulunmayan vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklanır. 

H vitamini eksikliği genelde çok miktarda çiğ yumurta tüketen ve bağırsak problemi olan kişilerde görülür. H vitaminin vücutta yeterli miktarda bulunmayarak eksikliğinin olması nedeniyle saç bölgesinde problemler oluşabilir. 

Tırnakların yapısında kırılgan yapıların oluşmasına yol açar. H vitamini ciltte su dengesini sağlayarak ciltte meydana gelebilecek cilt kuruluklarını önler. H vitamini içeren ürünler doğada çoğu gıda maddesinde bulunur. 

H vitamini eksikliği, sağlıklı ve dengeli beslenen kişide çok nadir görülür. H vitamini eksikliği oluştuğunda, beslenme alışkanlıkları değiştirilerek, diyet listelerine H vitamini açısından zengin gıda maddeleri eklenerek bu sorun ortadan kaldırılır. 

H vitamin eksikliği için beslenme kaynaklı çözümler etki etmediği takdirde H vitamini takviyeleri de kullanılabilir. H vitamini (B7 vitamini) eksikliğinde ortaya çıkan belirtileri şu şekilde sırlamak mümkündür::

  • Ağız kenarlarında ve dudak bölgesinden çatlamaların oluşması.
  • Su dengesinin sağlanamayarak ciltte kuruluk ve solgunlaşmanın ortaya çıkması.
  • Saç tellerinin güçsüzleşmesi, buna bağlı olarak saç dökülmeleri, saç rengini matlaşması.
  • , bitkinlik ve yorgunluk belirtilerine bağlı olarak uykusuzluk hali.
  • Döküntü, pullanma ve dermatiti gibi bazı cilt problemlerinin ortaya çıkması. 
  • Depresyon ve ruh halinin iyi olamama durumu. 
  •  oluşması. 
  • Yeme içme bozuklukları ve iştah kaybının olması.
  • Mide bulantıları.
  • Kaslarda meydana gelen ağrılar ve kas zayıflıkları.
  • Enfeksiyonlara vücudun dirençsiz kalması gibi belirtiler H vitamin eksikliğinden kaynaklanan belirtilerdir.

H Vitamini (B7 Vitamini, Biotin) Sıkça Sorulan Sorular

H Vitamini (B7 Vitamini, Biotin) Saç için Faydaları Nelerdir?

Şampuan ve saç bakım ürünlerinin içeriklerinde H vitamini bulunur. Saç sağlığını destekleyen bazı gıda takviyelerinde de kullanılır. H vitamini saça sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Saç köklerini güçlendirerek korunmasına fayda sağlar.
  • Saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına katkı sunar.
  • Parlak ve canlı bir saç görünümü elde etmek için etkilidir.
  • H vitamini,saçların dökülmesine engel olur.
  • Dökülen saçların yeniden çıkmasına yardım eder.
  • Çevresel faktörlere karşı saçı korur.

H Vitamini (B7 Vitamini, Biotin) Günlük Tüketimi Ne Kadar Olmalıdır?

Yaşamsal aktivitelerin yerine getirilmesi ve insan vücudunun sağlıklı olması için tüketilen besin maddelerinde veya bitkisel besin destek ürünlerinden alınması gereken H vitamini vardır. Dengeli bir beslenme düzeni ile günlük 35 ila 70 mikrogram H vitamini alınabilir. 

Doğada çok sayıda gıda maddesinde H vitamini bulunmaktadır. Bu nedenle de H vitamini eksikliği az görülen bir durumdur. Ancak bazı kişilerde H vitamini metabolizmasını bozarak etkileyen sağlık sorunlarının olması ve yeterli miktarda alınamayan H vitamini nedeniyle H vitamini eksiliği ile karşılaşılabilir. Hamilelik döneminde ve emziren kadınlarda günlük H vitamini ihtiyacında artış görülebilir. Yetişkin bireyler için günlük 30 mikrogram H vitamini alımı yeterlidir. 

H Vitamini (B7 Vitamini, Biotin) Gereğinden Fazla Alındığında Ne Olur?

Vitaminler vücut fonksiyonlarını gerçekleştirebilmek için destekleyici etkiye sahiptir. Fakat fazla alınan vitamin miktarlar bazı yan etkilere neden olabilir. Bundan dolayı H vitamininin faydalarından yararlanırken uzman bir hekime danışarak sizin için uygun H miktarı konusunda bilgi alabilirsiniz.

H vitamini suda çözünen bir vitamin olması nedeniyle fazla olan kısmı ter ve idrar yoluyla atılma özelliğine sahiptir. Bundan dolayı vücutta fazla bulunan H vitamini sağlığa zarar verecek boyutta değildir. H vitamininin fazla alınması durumunda meydana gelebilecek H vitamini fazlalığı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Karın bölgesinde kramp ve ağrılar.
  • Uykusuzluk halinin ortaya çıkması.
  • Su içme isteğinde artış.
  • Normalden fazla idrara çıkma gibi belirtilerin olması vücutta H vitaminin fazla bulunduğunu gösterebilir.






Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.