Dövme yapıldıktan sonra kişide bazı alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Dövme alerjisi özellikle hassas ciltli kişilerde görülebilir.
Dövme alerjisi, kişinin dövme yaptırdıktan sonra dövme yapılan bölgede hafif kızarıklık ve şişliğe neden olabilir. Dövme alerjisi kaşıntı ve kızarıklık olabilir.
Özellikle sarı rengi veren gold ve kırmızı renk veren cıvalı pigmentler daha fazla alerjik reaksiyona neden olabilir.
Kalıcı dövme gibi geçici dövme de alerjiye sebebiyet verir.
Geçici dövmelerdeki Hint kınası kişinin cildi tarafından daha hızlı emilmesi ve daha çok siyah renkte olması için içine bazı maddeler konulur. Ve bu maddeler kişide alerjiye yol açabilir.
Dövme alerjisi nadir de olsa kişide görülebilir. Dövme alerjisi özellikle kalıcı dövme uygulamasında gerçekleşir.
Kalıcı dövme kişinin derisinin altına uygulanan bir işlem sonucu olduğundan dolayı alerjik reaksiyonlara yol açar.
Dövme yapıldıktan sonra dövmenin olduğu bölgede kızarıklık, kaşıntı, şişlik ve yanma gibi belirtilerle ortaya çıkar.
Dövme alerjisi daha sıklıkla renkli dövme sırasında görülür. Özellikle de kırmızı renklerde ve gold renklerde bulunan cıvalı pigmentler de daha sık alerjik reaksiyonlar görülür.
Dövme yapılan mekanın steril olmaması da kişinin cildinde alerjik sebeplere neden olabilir.
Dövme alerjisi ve dövme enfeksiyonu arasındaki farkın bilinmesi kişi için önemlidir.
Dövme enfeksiyonu daha geniş bir alana yayılır ve genelde ya da titreme gibi kişinin vücudunun genelinde görülür. Dövme alerjisi ise sadece dövme yapılan bölgeyi kapsar.
Alerjik duyarlılığı olan kişiler özellikle de altın alerjisi, metal alerjisi olanlar dövme yaptırırken dikkat etmelidir. Bir alerji uzmanına giderek riskli maddeler ile ilgili bir yama testi yapılması tavsiye edilir.
Kişide görülen dövme alerjisinin belirtilerini saptayarak bu duruma müdahale edilebilir.
Alerji belirtileri kişiye ve şiddete göre değişiklik gösterir. Bazı alerjik reaksiyonlar birkaç gün içinde geçer. Dövme alerjisi belirtileri şunlardır:
Dövme alerjisinin birçok nedeni bulunur. Kırmızı mürekkep en yaygın alerjik nedenlerden biridir.
Alerjik reaksiyonların birçoğu bu renkten kaynaklı olmaktadır. Özellikle steril olmayan yerlerde yapılan dövmeler ciltte alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Kişi dövme yaptıracağı yerin güvenli ve temiz olduğundan emin olmalıdır. Dövme alerjisinin nedenleri aşağıdaki gibidir:
Dövme yaptırırken alerjik reaksiyona sebep olabilecek bileşenleri bilmek kişi için iyi olabilir.
Dövme sanatçısından alerjik reaksiyona sebep olabilecek ya da zararlı olduğu belgelenen malzemeleri bulmak iççin kullanılan mürekkeplere bakmayı talep edebilirsiniz.
Alerjik reaksiyona neden olabilecek bazı bileşenler aşağıdaki gibidir:
Kişi dövme yaptırdıktan sonra herhangi bir alerjik reaksiyonu fark ederse bir alerji uzmanına gitmesi tavsiye edilir.
Burada alerji uzmanı kişinin belirtilerine ya da durumuna göre bir tedavi uygular. Dövme alerjisi için bazı kremler ya da gerekli olması durumunda bazı ilaçlar bulunur.
Yetişkinlerde dövme alerjisinin neden olduğu rahatsızlık durumunun giderilmesinde yardımcı olunur.
Dövme alerjisinde hafif vakalarda tedavi evde yapılabilir. Şiddetli ve devam eden reaksiyonlar için bir uzmana danışmak gereklidir. Dövme yapılan bölgeyi temiz tutmak önemlidir.
Üzerine nemlendirici uygulamak semptomları hafifletebilir. Dövme alerjisine en etkili yöntemlerden biri dövme yapılan bölgeye aloe vera içerikli kremler sürmek olabilir.
Ancak reaksiyonların şiddeti artarsa uzman hekimden destek almak gerekir.
Geçici dövmelerin de alerjik semptomlara neden olması nadir bir durum değildir. Geçici dövmeler kalıcı dövmelere göre daha masum gözükebilir.
Özellikle çocuklar geçici dövmelere fazlasıyla ilgi duymaktadır. Geçici dövmelerin içerisinde genellikle Hint kınası kullanılır.
Hint kınası daha siyah renkte olması ve kişinin cildinde daha iyi ve hızlı bir emilim sağlamak için bazı çeşitli maddeler eklenmekte olduğu bilinir.
Özellikle de dövmenin daha fazla koyu olmasını sağlamak için en fazla tercih edilen madde olarak parafenilendiamin bilinir.
Bu madde çok güçlü bir alerjendir. Aynı zamanda alerjik ve irritan kontakt dermatit semptomlara yol açabilir.
Kişinin vücudunda genellikle dövme yapılan bölgede kaşıntılı, kızarık, ödemli plaklara ve sivrisinek ısırığı büyüklüğündeki şişkinliklere sebep olabilir.
Reaksiyonlar arasında nadiren içi su dolu kabarcıklar da olabilir. Bu madde aynı zamanda de neden olabilir.
Hassas ve duyarlı cilde sahip olan kişilerde saçlarda kaşıntı, yanma hissi ve bazen de yüzde şişkinliklere yol açabilir.
Yetişkinlerde dövme alerjisi kaşıntı hissi ile kendini gösterir. Sonra da kişinin cildinde kızarıklıkların artması meydana gelir. Kişi cildinde sanki kaynar su ile temasta bulunmuş gibi yanma hissi belirir. Dövme alerjisi hem geçici hem de kalıcı dövmelerde görülür. Ancak reaksiyonların çeşidi ve şiddeti bünyeye göre değişir. Dövme alerjisinin ortaya çıktığını anlayan kişiler uzman birine danışarak tedavi sürecine başlaması gerekir.
Dövme alerjisi tehlikeli değildir. Ancak yine de kişi semptomları anladıktan sonra bir alerji doktoruna görünmesi tavsiye edilir. Dövme alerjisi özellikle renkli dövmelerde daha sık rastlanır. Dövme alerjisinin bazı şiddetli semptomları olsa da kişide hayati tehlikeye neden olmaz. Fakat kişinin alerji reaksiyonlarını fark ettikten sonra bir uzmana giderek tedavi olması önemlidir.
Kişinin alerjik reaksiyonlarından sonra genelde gerekli değildir. Alerjik bölgeyi temiz tutmak ve dikkat etmek gereklidir. Bundan sonra alerjik semptomlar birkaç gün içerisinde hiçbir iz bırakmadan geçer. Bazı ağır durumlarda ve tedavi edilmeyen dövme alerjisi reaksiyonlarında dövmenin mürekkebi bozulabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.