Reçel çeşitleri; çoğu insan tarafından tüketilen ve kahvaltı sofralarını süsleyen bir gıda maddesidir.
Taze meyvelerin mevsimine uygun bir şekilde toplanması sonucu özenle yapılır.
Özellikle yaz döneminde olgunlaşan meyvelerin en tazesi, en tatlısı ve en doğal halleri reçel halini alarak sofralarımıza ulaşır.
Reçeller, özellikle yaz dönem meyvelerinden yapıldığı için yaz ayları dışında da yemek isteyen kişiler fazla miktarda üretim yapar.
Fazla yapılan reçellerde tüketilme zamanına kadar çeşitli nedenlerden dolayı bozulmalar meydana gelebilir.
Çoğu zaman meydana gelen zehirlenmelerin nedeni, reçel yapılırken ürünün içine konduğu kavanozların kapaklarının hava almayacak bir şekilde kapatılmamasından kaynaklanır.
Ancak uygun saklama koşullarında muhafaza edimediği zamanlarda da reçellerde bozulmalar meydana gelebilmektedir.
Reçel özelliğinden dolayı dayanıklı bir besindir. Dayanıklı olmasına karşı bazen reçelde bozulmalar ortaya çıkabilir.
Meydana gelen bozulmaların biri reçelde meydana gelen köpürmelerdir. Isı ve ışığa maruz kalan reçelde köpüklenme, reçelin renginde değişim, reçelin tadında ekşime gibi durumlarla karşılaşılabilir.
Reçelde şeker oranı düşük ise köpüklenme ortaya çıkabilir. Reçelde meydana gelen köpüklenmeyi anladığınız anda tüketilmemesi gerekir.
Köpüklenme reçelin bozulduğu anlamına gelir ve yendiğinde reçelden kaynaklı zehirlenme vakaları ile karşı karşıya kalınabilir.
Ayrıca reçelde meydana gelen küflenme, şekerlenme, ekşime, kararma, sertleşme gibi belirtilerin varlığında reçel bozulmuş olabilir. Reçelde ortaya çıkan bu belirtilerin varlığında ve tüketildiğinde bozuk reçel zehirlenme vakaları ortaya çıkabilir.
Reçel çeşitlerinden birisini yedikten sonra eğer reçelin bozulmasından kaynaklı bir zehirlenme söz konusu ise insan vücudu bazı belirtiler gösterir.
Eğer bu belirtiler sizde varsa bozuk reçel zehirlenmesi yaşıyor olabilirsiniz. Bozuk reçel zehirlenmesinin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Eğer bu tür belirtiler sizde de varsa vakit kaybetmeden giderek muayene olmalı ve gerekli tedaviyi almalısınız.
Bozuk reçel zehirlenmesi durumunda bu belirtilerin şiddeti artarak devam edebilir.
Bu nedenle bozuk reçelden zehirlendiğinizi düşündüğün anda derhal bir doktora giderek gerekli tedavi sürecini başlatmanız önemlidir.
Bozuk reçel zehirlenmesi yaşadığınızı düşündüğünüzde bu duruma karşı kendiniz evde tedavi uygulamaya çalışmadan, bir sağlık merkezine giderek uzman bir doktordan yardım almalısınız.
Bozuk reçel zehirlenme belirtilerinden ishal, kusma gibi belirtiler nedeniyle vücudun sıvı elektrolit dengesi bozulabilir. Bundan dolayı vücudunuz susuz kalarak bitkin bir hale gelebilir.
Bazı besinleri tüketerek bitkin düşen vücudunuzu daha hızlı toparlayarak iyileştirme sürecini kısaltabilirsiniz. Bozuk reçel zehirlenmesine iyi gelen bazı besin maddelerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
Muz, içerdiği zengin potasyum açısından bozuk reçel zehirlenmesi sonrası oluşan mide bulantısı, kusma, ishal gibi belirtilerde azalma sağlar. Yumuşak bir meyve olduğundan sindirimi de kolaydır.
Bozuk reçel zehirlenmesinden kaynaklı vakalara karşı içerdiği sayesinde zehirlenmeye neden olan bakterilerin vücuttan atılmasını sağlar.
Bozuk reçel zehirlenmesi sonucu mideyi rahatlatmak için antibakteriyel özelliği olan bal tüketimi oldukça önemlidir.
içerdiği antibakteriyel faydaları ile bozuk reçel zehirlenmesine neden olan bakterilerle savaşır.
Bozuk reçel zehirlenmesi sonucu meydana gelen karın ağrısı ve krampları önlemede fesleğen de oldukça etkilidir. Sıvı alımınızı desteklemek adına fesleğen çayını dilerseniz bal ile birlikte de tüketebilirsiniz.
Limonunun içeriğinde bulunan asitli madde zehirlenmeye neden olan bakterilerin etkisini kaybetmesi için önemli bir besindir.
Zehirlenme sonrası oluşan mide ve karın ağrısına, kusma ve ishalin etkisini azaltmasına faydalı bir besin de zencefildir.
Bozuk reçel zehirlenme belirtilerinin varlığı halinde rahatsızlık birkaç günden fazla süre ile davam ediyorsa, özellikle bebek, yaşlı ya da gebeyseniz vakit kaybetmeden tıbbi yardım almanız önemlidir.
Bozuk reçel zehirlenmesi tedavisinin amacı; vücudun sıvı elektrolit dengesini kaybetmesi nedeniyle kaybedilen sıvı ve mineralleri vücuda alarak zehirlenme vakasına neden olan bakterileri vücuttan uzaklaştırmaktır.
Bundan dolayı zehirlenmeyi oluşturan bakterileri belirleyerek antibiyotik tedavisi uygulanır. Ayrıca vücudun sıvı kaybını engellemek için ağızdan veya damar yolu ile vücuda sıvı alımı yapılabilir.
Hamileyken bozuk reçelden kaynaklı zehirlenme yaşadığınızı düşünüyorsanız vakit kaybetmeden hemen bir doktora giderek tedavi sürecine başlamanız gerekir. Hamileyken, bozuk reçel yemenizden kaynaklı şu belirtiler varsa;
Semptomlar kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte genelde 6 saat ile 48 saat arasında belirti vermektedir. Bozuk reçel zehirlenme vakaları kısa süreli olan rahatsızlıklardan biridir. Bozuk reçel zehirlenmesi vakası ile karşılaşan kişinin bağışıklık sisteminin durumuna göre belirti süresi de değişebilmektedir
Bozuk reçel zehirlenme vakasında vücuda giren bakterilerin durumuna göre zehirlenme süreci 1 ila 3 gün içerisinde atlatılabilir. Bitkinlik, halsizlik, midede ve , kusma gibi belirtiler açısından ise yaklaşık olarak en fazla 1 hafta içinde zehirleme belirtileri de ortadan kalkarak sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
Bozuk reçel zehirlenmesine neden olan bakterilerin, zehirli maddelerin, kandaki, dışkıdaki başka diğer zehirlerin test ve tahliller yapılarak teşhis koymak mümkündür. Ancak bozuk reçel zehirlenme vakalarında bu zehirlenmenin teşhisi için test ve tahliller genelde kullanılmaz.
Bozuk reçel zehirlenmesi sonucu ortaya çıkan belirtilerden biri de baş bölgesinde meydana gelen baş ağrıları şeklinde ortaya çıkmasıdır. Bozuk reçel zehirlenmesi sindirim yoluyla meydana gelen zehirlenmelerden biri olduğu için bozuk reçel yedikten sonra vücutta meydana gelen bazı reaksiyonalar olur. bu reaksiyonlar sonucu baş ağrıları ile birlikte baş dönmeleri de ortaya çıkabilir.
Bozuk reçel zehirlenmesi vakasında belirti olarak ateşlenme ortaya çıkabilir. Ateşlenme durumu çok şiddetli olmaz. Bozuk reçel zehirlenmesi sonrası hafif düzeyde ateş görülebilir.
Bozuk reçel zehirlenme sonrası hastaların vücudunda sıvı kaybı gerçekleşir. Oluşanı sıvı kaybının önlenerek yerine konması için ishal diyeti ile beslenme şekline geçilmelidir. Bunun için sindirimi kolay olması açısından muz ve pirinç tüketilebilir. Yağsız kuru besinler tercih edilebilir. Probiyotik içeren gıdaların tüketilmesi önerilir.
Antibakteriyel özelliği olan limon, sarımsak ve yoğurt tüketilerek bakterilere karşı vücut güç kazanır. Meydana gelen bulantı ve kusmanın engellenmesi için zencefil ve nane-limon çayı tüketilebilir. Süt ve süt ürünleri, baharatlı yiyecekler, alkol, nikotin ve yağlı yiyeceklerin tüketiminden kaçınmak önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.