Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🥛 Anne Sütü Alerjisi Nedir? Anne Sütü Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Anne Sütü Alerjisi Nedir? Anne Sütü Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Anne sütü alerjisi, anne sütü emen bebeklerde görülen bir alerji türüdür.

Anne sütü, yeni doğan bebeklerin beslenmesi için kullanılan süttür. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yeni doğan bebeklerin ilk 6 ay süresince sadece anne sütüyle beslenmelerini tavsiye eder.

6 aydan sonra ise mümkün olduğunca ek gıdaya geçiş desteklenerek yeni doğan bebeklerin 2 yaşına ulaşana kadar anne sütü almaya devam etmeleri istenir.

Ancak bazı bebeklerde anne sütüne karşı oluşan alerjik reaksiyonlardan kaynaklı problemler ortaya çıkabilir.

Anne Sütü Alerjisi Nedir?

Anne Sütü Alerjisi Nedir?

Yabancı maddelere karşı vücuttaki bağışıklık sisteminin gösterdiği reaksiyona alerji denir.

Yeni doğan bebeğin annesinden emdiği sütten geçerek bebekte oluşturduğu alerjik duruma anne sütü alerjisi denir. Annenin yediği besin maddeleri sütün oluşumunda yer aldığından dolayı anneyi emen bebekte içtiği süt aracılığıyla annenin yediği besinleri dolaylı olarak kendi bünyesine almış olur.

Anne emen bebeği gözlemleyerek süt emdiğinde bebeğin vücudundaki tepkileri ölçebilir.

Anne hangi besinleri tükettiğini takip ederek bebeğin vücudunda alerjik belirtiler olup olmadığına bakabilir. Eğer belirtiler pozitif ise uzman hekime danışmanız gerekir.

Alerjik bir bünyeye sahip bebeğin farklı durumlara da alerjisi olabileceği için evde bebek bakımı şartlarını değiştirmek gerekir. 

Anne sütü alerjisi nasıl anlaşılır sorusuna cevap olarak; eğer aynı ürünü tükettiğinde bebeğin vücudunda tepkisel bir belirti varsa ve bu tepki, sürekli tekrarlanıyorsa bebeğin tüketilen o besine alerjisi olduğu anlamına gelebilir.

Anneyi emen bebeğin anne sütüne karşı alerjisi olup olmadığı ancak doktor muayenesi sonucu ortaya çıkar. Anne de bebeğini gözlemlerken fark ettiği alerjik belirtiler varsa uzman bir hekime başvurması gerekir.

Anne Sütü Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Anne Sütü Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Emen bebeğin anne sütüne karşı bir alerjisi varsa bebek bazı belirtiler gösterir. Bebeğin anne sütü alerjisi varsa; sindirim sisteminde, solunum sisteminde ve cildinde değişiklikler meydana gelebilir. Bebeklerde anne sütü alerjisi belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Anne sütü alan bebeğin anne sütüne karşı alerjisi varsa sindirim sistemini etkileyerek dengesini bozabilir. Her emme sürecinden sonra bebekte; kabızlık, kusmaların olması, ishal durumu, bebekte karın ağrısı kaynaklı sürekli huzursuzluk hali, geçmeyen pişik, bebeğin dışkısında kanın olması gibi belirtiler varsa bebeğin sindirimini ilgilendiren anne sütüne karşı alerjik reaksiyon gösteriyor olabilir. 
  • Anne sütü aldıktan sonra bebeğin solunum sisteminde meydana gelen şu belirtiler anne sütüne karşı alerjisi olduğunu gösterebilir: Bebeğin göğüs kısmında meydana gelen hırıltı, burun akıntısının olması, sürekli öksürük varsa anne sütüne karşı alerjisi olduğunu gösterebilir. Fakat bu belirtiler çoğu zaman soğuk algınlığı ile karıştırılabilir. Bu belirtiler her ihtimale karşı anne sütüne alerjisi varmış gibi düşünerek uzman bir hekime başvurmak gerekir. 
  • Anne sütüne karşı ciltte meydana gelen alerji belirtileri: Anne sütüne karşı alerji olup olmadığını anlamanın en kolay yolu ciltte meydana gelen değişimlerdir. İlk olarak alerjik bir reaksiyon olduğunun belirtileri ciltte ortaya çıkar. Ciltte oluşan huzursuzluk veren kaşıntı hali, kabarıklık, kuruluk, kızarıklıklar, gözde meydana gelen kızarıklık ve şişkinlik hali gibi belirtiler dikkat çeken anne sütü alerjisi belirtileridir. Ancak bu tarz bir reaksiyon alerji olmayabilir. Bebeklerde cilt hastalıkları belirtileri de benzerdir. Bu nedenle bu tarz reaksiyonlar görülürse uzman hekimden destek almak gerekir.

Bebeklerde anne sütü alerjisi belirtileri, bu belirtilerin varlığı gözlemlendiyse vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurarak gerekli tıbbi yardım ve desteği almak faydalı olabilir.

Anne Sütü Alerjisi Neden Olur?

Bebeklerin, vücut bağışıklık sisteminin yabancı maddelere karşı gösterdiği aşırı tepkiler sonucu anne sütü alerjisi meydana gelir.

Anne sütü emen bebeğin verdiği alerjik reaksiyonların belirtileri; kırmızı ve ya pul pul deri döküntüsü, bebeğin dışkısının kanlı olması, ishal, kusma, burunda oluşan tıkanıklık, kurdeşen meydana gelmesi, göğüs kısmında hırıltı olması sayılabilir.

Anne Sütü Alerjisi Nasıl Geçer?

Anne Sütü Alerjisi Nasıl Geçer?

  • Bebeğinin, anne sütüne alerjisi olan anneler bebeklerine anne sütü verirken alerjene neden olan besin maddesini tüketmemeleri gerekir. 
  • Alerjiye neden olan besinlerden uzak durulmalıdır.
  • İçeriğinde hangi maddelerin ihtiva ettiğini bilmediği besin maddelerini tüketmemelidir. Ayrıca tüketilen besinlerin içeriğinde hangi maddeler olup olmadığı kontrol edilerek tüketilmelidir.
  • Ambalajlı ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Uzman bir diyetisyenden gerekli tavsiye ve önlemler için danışmanlık alınabilir.
  • Anne sütüne karşı bebeğin gösterdiği alerjik reaksiyon bebeğin gelişimini etkilediğinden dolayı rutin sağlık kontrollerini ihmal etmemek önemlidir.

Anne Sütüne Alerjisi Olan Bebeklerde Anne Sütü Alınmadığında Hangi Mamalar Tercih Edilmelidir?

Anne sütüne karşı alerjisi olan ve anne sütünü belli bir süre almasında sakınca görülen bebekler için besleyici gıda ürünü olan mamalar tercih edilir. Ancak yine de anne sütüne alerjik reaksiyonu olan bebekler her tür mamayı sindirmekte zorluk çekebilir. Bundan dolayı sindirim zorluğu yaşayabilecek bebekler için özel içeriklerle üretilen mamalar kullanılır. Anne sütüne karşı alerjik reaksiyon gösteren bebekler için kullanılabilecek mamaları şöyle sıralayabilir:

  • İçeriğinde pirinç yoğunluğu olan mamalar; pirinç yoğunluklu bebeklerin hoşlanabileceği bir tat yapısına sahiptir.
  • Soya İçerikli mamalar: Soyanın içeriğinde alerjen yapı bulunduğundan dolayı soya içerikli mama verilecek bebeklere soya alerjine karşı reaksiyon verip vermeyeceğinin test edilmesi gerekir. Bu sebeple soya içerikli mamalardan, bebeklere vermeden önce uzman bir hekime danışarak kullanmak gerekir. Soya içerikli mamaların maliyetleri düşüktür. Tat dokusu anlamında lezzetlidir. Soya içerikli mamaların bünyesinde bulunan fitoproteinlerin maddesi vücutta hormonal etkiye neden olmasından dolayı genelde 6 aydan daha büyük bebeklerin kullanımı için tavsiye edilir.
  • Aminoasit içerikli mamalar: Aminoasit içeren mamaların güvenilirliği kullanıcılar için oldukça yüksektir. Bundan dolayı fiyatları diğer mama çeşitlerinden yüksektir. Aminoasit mamaların içeriğinde süt proteinleri içermediğinden anne sütüne karşı alerjisi olan bebeklerin kullanımı için çoğu zaman tercih edilir.
  • İleri derece hidrolize içerikli mamalar: İleri derecede hidrolize edilerek üretilen mama çeşitleri proteinlerin parçalanması yoluyla hidrolize edilerek üretilen mama çeşididir. Anne sütüne karşı alerjisi olan bebekler için tercih edilen mama çeşitlerinden biridir.

Anne Sütü Alerjisi Sıkça Sorulan Sorular

Anne Sütü Alerjisi Yapan Besinler Nelerdir?

Anne sütü emen bebeklerde, annenin tükettiği; süt (genelde inek sütü), yoğurt, tereyağı, beyaz peynir gibi süt ve süt ürünleri, soya, deniz ürünlerini tüketmek bebeklerin emdiği anne sütünden bebeğe alerjik reaksiyonların geçmesine neden olabilir.

İşlenerek üretilen hazır gıdaların içeriğinde bulunan çeşitli koruyucular, renklendirici ürünler, tatlandırıcılar, kıvam veren maddeler alerjiye neden olabilir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde annenin tükettiği katkı madde içerikli besinler ve paketli olarak tüketilen gıdalar bebeğin verdiği alerjik tepkilerim temel sebeplerindendir.

Anne Sütü Alerjisi Yapan Besinler Ne Zamana Kadar Tüketilmemelidir?

Anne sütüne karşı alerji yapan besinleri tüketirken annenin tükettiği besinleri dikkat ederek tüketmelidir. Tüketilen besinler bebeğe dolaylı olarak anne sütü yoluyla geçip alerji oluşturabilir. Bu durumu gözlemleyerek 3 veya 4 ay alerji yaptığını düşündüğünüz besini tüketmemek gerekir. 3-4 ay sonra tekrardan alerji yapan besin tüketilebilir. Böylece tüketilen ve alerji yapan besine karşı bebeğin alerjik reaksiyon verip vermediği gözlemlenebilir. Eğer bebek, anne sütüne karşı alerjik reaksiyon göstermiyorsa o besin artık tüketilebilir.

Anne Sütü Emen Bebeğe Alerji Testi Yapılır mı?

Anne sütü emen bebeğe alerji testi yapmak; ilk 6 ayda bebeğin vücut bağışıklık sistemi gelişmediğinden dolayı yapılamayabilir. Bundan dolayı ilk 6 ay içerisinde herhangi bir test veya tahlil yapılmadan doktor muayenesi ile teşhis konur ve ona göre tedavi süreci ilerler. Anne sütü emen 6 aydan daha büyük bebeklerde cilt prik testi, besin uyarı testleri, RAST testi yapılabilir. Bunun için çocuk immünoloji ve alerji bölümünden destek almanız gerekir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.