Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Benign Lezyonu Nedir? Benign Lezyonu Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15




Benign lezyonu
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Benign lezyon, vücutta oluşan iyi huylu lezyonlara verilen isimdir. Lezyonlar vücutta oluşturdukları etkilere ve buna bağlı sonuçlara göre iyi huylu lezyonlar ile kötü huylu lezyonlar olmak üzere adlandırılır. 

Benign lezyonlar iyi huylu lezyonlar oldukları için vücutta kanser oluşturmazlar. Kanser oluşturmadıkları için sınırlı bir alanda lezyon oluşarak vücudun farklı bölgelerine kanser gibi yayılım göstermezler. Çoğu zaman ilave bir tedavi gerekmeden kendiliğinden yok olabilen lezyonlardır.

Lezyon oluşan bölgenin tedavisi ve lezyonun küçülmesi için ilaç tedavisi de uygulanabilir. Sık olmamakla beraber cerrahi müdahale ile kontrol altına alınan benign lezyonlar da vardır.

Ancak oluşan benign lezyonun takibini yapmak çok önemlidir. Tedavisi ihmal edilen benign lezyonlar oluştuğu bölgeden diğer dokuları da etkileyerek kötü huylu lezyona dönüşüp sağlığa zarar verebilirler.

Benign Lezyonu Çeşitleri Nelerdir?

Benign lezyon vücudun farklı yerlerinde değişik şekillerde ortaya çıkabilir. Her bir benign lezyon türünün hastalarda ortaya çıkardığı belirtiler ve semptomların şiddeti farklılık gösterebilir.

Benign lezyonlar oluştuğu bölge dışında başka vücut bölgelerine yayılmazlar. İyi huylu lezyonlardır. Dolayısıyla kanser oluşturma riski çok azdır. Benign lezyonlar vücudun tüm sistemlerinde ortaya çıkabilir. Mide, rahim, meme, cilt, diz, kemik, tiroid gibi bölgeler benign lezyonun en sık ortaya çıktığı yerlerdir.

İyi Huylu Benign Lezyonu Belirtileri

Benign lezyonlarda ortaya çıkan belirtiler, benign lezyonunun türüne ve şiddetine bağlı olarak değişebilmektedir. İyi huylu lezyon olduğundan takip ya da ilaç tedavisi ile benign lezyonlar kontrol altına alınmaya çalışılır. İyi huylu benign lezyonlar kanser değildir.

Benign lezyonlarda ortaya çıkan belirtiler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Deri yüzeyinde ortaya çıkan mor, kahverengi ve diğer farklı renkte yapıların oluşması.
  • Rahim bölgesinde benign lezyona bağlı kanamaların artması.
  • Tiroid bezinde şişlik oluşarak hormonal düzensizliklerin ortaya çıkması.
  • Beyin bölgesinde benign lezyona bağlı baş ağrılarının oluşarak dikkat kaybının yaşanması.
  • Deri altı bölgelerde dokunulduğunda hissedilen yumru şeklinde şişliklerin oluşması.
  • Eklemlerde oluşan benign lezyonuna bağlı şişlik ve hareket kısıtlılığı.
  • inir hücrelerinde ağrıların oluşması gibi belirtilerin ortaya çıkması benign lezyonuna bağlı belirtilerdir. Benign lezyonu belirtilerini fark ettiğinizde ihmal etmeden uzman bir doktora  olmanız önemlidir. İhmal edilerek uzun bir süre tedavi ettirilmeyen benign lezyonlar bir süre sonra değişim geçirerek malign (kötü huylu) lezyon oluşturabilir.

Kötü Huylu Benign Lezyonu Belirtileri

Benign lezyonlar iyi huylu lezyonlardır. Ancak benign lezyon belirtileri ortaya çıktığında gerekli takip ve tedavi süreci ihmal edilirse iyi huylu lezyonlar dönüşüme uğrayabilir. Böylece malign (kötü huylu) lezyonlara dönüşürler. Kötü huylu lezyona dönüşen benign lezyonların tedavisi daha zor olur ve ileri cerrahi yöntemler gerekebilir.

Benign lezyon ilerleyerek kötü huylu lezyona dönüşmesinin belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Benign lezyon oluştuğu bölgede zaman içinde büyür ya da şekil değiştirerek diğer dokulara da yayılım gösterir.
  • Benign lezyonun oluştuğu bölgede yeni bir lezyon oluşturabilir.
  • Vücut bölgesinde oluşan yaraların iyileşmemesine neden olur.
  • Benign lezyon, kötü huylu lezyona dönüşürken lezyonda renkler oluşur. Lezyonlu bölgede beyaz, pembe, kırmızı, mavi renk görünen kısımlar ortaya çıkar. Bu belirtilerin varlığı vücutta oluşan benign lezyonun dönüşerek kötü huylu lezyon oluşturduğunu gösterir.

Benign Lezyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Benign lezyon tanısı farklı yöntemlerle konulabilir. Benign lezyon oluştuğu bölgeye göre sadece fiziki muayene ile tanı konduğu gibi ilave başka yöntemler uygulanarak da tanı konabilir. Benign lezyon tanısı koymak için radyografi, , ) gibi görüntüleme tekniklerinden yararlanılır.

Hastadan bazen doku parçası alınarak biyopsi de yapılabilir. Mide ve bağırsaklarda oluşan lezyonlar için  yöntemler kullanılır. Ayrıca kan testi de benign lezyonların tanısını koymak için gerekli olan bir yöntemdir.

Benign Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Benign lezyon oluştuğundan oluşan lezyonun tedavisi; lezyonun büyüklüğüne, vücudun hangi bölgesinde oluştuğuna, lezyonun nedenine, hastanın genel sağlık geçmişine bakılarak farklı tedavi yöntemleri uygulanır.

Benign lezyon tedavileri genel olarak; radyoterapik yöntemler, hormon tedavisi, lazer tedavisi, cerrahi müdahale gibi farklı tedavi yöntemleri ile temizlenir. Ameliyat ile tedavide lezyon oluşan bölge temizlenir. Lazer ışınları ile cilt üzerindeki lezyonlu bölge tedavi edilir.  tedavi ile de elektromanyetik ışınlarla iyi huylu lezyonlu bölgedeki hücreler etkisiz hale getirilir. 

Benign lezyon tedavileri çoğunlukla olumlu bir şekilde sonuçlanır. Hastaların genel sağlık durumunu tehdit etmez. Ancak benign lezyonun sürekli takip edilerek kontrol altında tutulması önemlidir. İhmal edilerek tedavisi yapılmayan ve takip edilmeyen benign lezyonlar mutasyona uğrayarak kötü huylu (malign) lezyona dönüşebilir.

Bundan dolayı benign kezyonların kontrol süreçleri aksatılmamalıdır. Benign lezyon belirtileri ortaya çıktığında erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Benign lezyon belirtilerinin varlığını hissettiğinizde vakit kaybetmeden ve ihmal etmeden uzman bir doktora muayene olmanız sağlığınız için son derece önemlidir.

Benign Lezyonu Ameliyatı

Benign lezyon oluştuğunda iyi huylu lezyon olduğundan genellikle hastalığın takibi ve ilave olarak ilaç tedavisi ile lezyon kontrol altına alınır. Ancak daha şiddetli ve ilerlemiş olan benign lezyon türlerinde cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahalede,  ile benign lezyon oluşan bölge belirlenir. Bu bölgeye kesiler açılarak oluşan lezyon temizlenir. Böylece temizlenen lezyonlu bölgenin diğer organları zarar verme ihtimali de ortadan kalkmış olur. 

Benign Lezyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Çeşitli benign lezyon vakalarında tedavi sürecinden sonra yapılan tedavinin takibi, lezyona bağlı hastalıkların oluşumunu önlemek için oldukça önemlidir. Ayrıca; dengeli ve  sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, düzenli  ve spor yapmak alkol ve sigara tüketimini azaltmak gibi koruyucu sağlık önlemleri alınabilir. 

Benign Lezyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Benign Lezyonu Tehlikeli midir?

Benign lezyonlar genellikle bir tehlike oluşturmazlar. İyi huylu lezyonlar hastalarda acı ve ağrı hissi oluşturmayabilir. Benign lezyon çeşitleri bazı hastalarda kötü huylu lezyona dönüşebilme ihtimali az da olsa olabilir. Bunun önüne geçebilmek için benign lezyon belirtileri ortaya çıktığında en kısa sürede bir sağlık merkezine başvurarak ilgili uzman hekimden profesyonel sağlık yardımı almak gerekir.

Benign Lezyonu Kanser midir?

Benign lezyonlar iyi huylu olan lezyonlardır. İyi huylu lezyonların yayılması sadece lezyonun oluştuğu bölge ile sınırlıdır. Diğer vücut organlarına ve sistemlerine etki etmezler. Bundan dolayı vücutta  oluşturan kötü huylu lezyonlara benzetilmemelidir.

Kanser oluşturan lezyonlar hızlı ve kontrol edilemeyecek şekilde çoğalarak vücudun diğer organlarına etki ederler. Benign lezyonlar herhangi bir kanser türüne dönüşmezler. Benign lezyonlar her ne kadar kanser oluşturmasa da erken tanı ve tedavi her zaman lezyonun temizlenmesi sürecinde hayati öneme sahiptir.

Benign Lezyonu Nasıl Temizlenir?

Benign lezyon çeşitleri iyi huylu oldukları için genelde lezyonlu bölgenin takip altına alınarak gelişimi incelenerek temizlik yöntemi belirlenir. Çoğu benign lezyon tipi kendiliğinden ve uygulanan ilaç tedavisi ile temizlenebilir. Daha şiddetli ve ilerlemiş olan benign lezyonların temizlenmesinde ise farklı yöntemler kullanılır. Hormon tedavisi, radyoterapik yöntemler, lazer ışınları, cerrahi müdahale gibi tıbbi metotlarla benign lezyonu oluşan bölge temizlenir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.