Göz iltihabı kişilerin gözlerinde ortaya çıkan enfeksiyon sorunlarını ifade eder. Meydana gelen gözün enfekte olması durumu, farklı nedenlere bağlı olarak çeşitlilik gösterir. İltihap problemlerine karşı zamanında önlem alınmaması ise görme kayıplarının yanı sıra hastaların hayati tehlike yaşamasına da yol açabilir. Bu yüzden hastalığa dair belirtiler ve nedenlerle beraber tedavi yöntemleri gibi konuların tamamı mutlaka öğrenilmelidir. Böylelikle iltihap oluşmasıyla birlikte çok daha etkili adımlar atarak sağlığınıza hızlıca kavuşma ihtimaliniz artar. Gözünüzde iltihap olması durumunda ilk yapmanız gerekense zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmektir.
Enfeksiyona yol açan mikroorganizmaların göze yerleşmesini takiben yaşanan sağlık sorunu göz iltihabı şeklinde adlandırılır. Bu rahatsızlık, gözün farklı noktalarında ortaya çıkabilir. Aynı zamanda yaşadığınız enfeksiyonun fark edilme süresi değişiklik gösterebilir. Belirtilerin görülmesi ise saatlerin yanı sıra günler sürebilecek kadar uzayabilir.
Semptomları gözlemlemeye başlamanız ve iltihaptan şüphelenmenizin ardından hastalığın ne boyutta olduğunu anlamak için sağlık kuruluşuna başvurmak, en ideal yöntemdir.
Gözlerin farklı bölümlerinde görülebilen iltihap için pek çok farklı husus neden olarak gösterilebilir. Bununla beraber iltihap belirtileri, kişilerin mevcut sağlık durumlarına ve yaşadıkları sorunun nedenlerine bağlı olarak çeşitli derecelerde görülebilir. Genel olarak hastalığın belirtileri ise şu şekilde sıralanır:
Gözde yaşanan batma hissi, çoğunlukla yazı veya herhangi bir cisme yoğunlaştığınız esnada artış gösterebilir. Öte yandan görüş alanı içerisinde bulunan ve farklı açılarda duran cisimlerin iltihap yüzünden görülmeme ihtimali de vardır. Ayrıca göz iltihabı oranı doğrultusunda belirtilerin şiddeti de çeşitli düzeylerde olabilir.
iltihabının nedeni olarak pek çok farklı unsur bir arada sayılabilir. Genellikle gözde iltihap oluşmasına neden olan bazı durumlar ise aşağıdaki gibidir:
Yukarıda yer alan nedenlerin yanı sıra göze kirpik girmesi gibi durumlar da iltihabın artmasına sebebiyet verebilir. Bu aşamada gerekli kontrollerin yapılması ve tedavinin başlaması için hekiminize danışmanız büyük önem arz eder.
Gözün iltihaplanması, oldukça ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Geçmeyen göz iltihabından kurtulmak içinse ilk olarak rahatsızlığın neden kaynaklandığı belirlenmelidir. Hastalığı ortaya çıkan sebepler doğrultusunda uzman hekimlerin tedavi planlaması yapması da gerekir.
Gerçekleştirilen fiziki muayene ve diğer kontrollerin akabinde reçeteli antibiyotik kullanılabilir. Bunun yanı sıra çeşitli merhem ve göz damlaları, iltihabın azalmasıyla beraber hastanın rahatlamasını sağlayabilir. Kompres uygulaması da iltihabın olumsuz etkilerinden kurtulmak adına katkıda bulunabilir.
Yaygın olarak nitelendirilebilecek göz enfeksiyonları, çoğunlukla kendiliğinden geçebilir. Hastalığın ağır seyrettiği durumlarda ise özellikle göz damlası, iyileşme sürecini hızlandırabilir. Aynı zamanda antiviral ya da , iltihap nedenleri doğrultusunda reçete edilebilir. Böylelikle kısa süre içerisinde geçmeyen göz enfeksiyonlarından rahatlıkla kurtulabilirsiniz.
Göz iltihabı etkilerinden kurtulmak için en ideal çözüm doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmaktır. Bu aşamada enfeksiyon boyutu ise ek tedavi gerekliliğini doğurabilir. Gözünüzdeki iltihabın bakteriyel kaynaklı olması halinde öncelikle merhem ve göz damlaları kullanmanız gerekebilir. Enfeksiyonlara yol açan faktörün virüsler olması durumunda antiviral ilaçlar tercih edilebilir. Bu sayede semptomlar yaklaşık 1-2 hafta içerisinde azalmaya başlayabilir.
Tedavi sırasında yaşadığınız ağrıların azalması amacıyla damlalar önemli ölçüde fayda sağlayabilir. Damlayla beraber ağız yoluyla alınan ilaçların etki etmemesi halinde ise bağışıklık sisteminin baskılanması için farklı ilaçlar kullanılabilir. İltihabın giderek şiddetinin artırılması durumunda da steroid tedavisi uygulanabilir. Görüş kaybı yaşayan hastaların sorunlarından kurtulması içinse kortikosteroid tedavisine başvurulması mümkündür.
Göz iltihabı tedavisi için ilk olarak hekiminizin detaylı bir kontrol yapması gerekir. Kontrolün ardından gözünüzün hangi bölümünde iltihap oluştuğu net biçimde tespit edilir. Bu aşamada uygun tedavi yöntemleri için yapılan değerlendirmeyle birlikte hangi uygulamanın en çok fayda sağlayacağı da belirlenir.
İltihabın mümkün olduğu kadar erken dönemde fark edilmesi, tedavinin çok geçmeden başarıya ulaşması açısından belirleyici etkiye sahiptir. Aynı zamanda erken teşhis, çok daha pratik bir şekilde iltihabın bertaraf edilmesinin önünü açar. Enfeksiyona alerjik reaksiyonların yol açması halinde ilk yapılması gereken ise alerjen maddelerden uzak durmaktır. Bununla beraber alerjinin azaltılması hususunda özel göz damlaları kullanılır. Tercih edilen göz damlaları, ağrıyla birlikte enfeksiyon türünün iyileştirilmesi hususunda da destek sunar.
Göz iltihabından kurtulmak için kortizon içeren göz merhemleri de tedavi süreçlerine dahil edilebilir. Kortizonlu merhemler, yaygın bakteriyel enfeksiyonların yok edilmesi amacıyla tercih edilir. Öte yandan reçeteli antibiyotikler ise daha çok şiddetli ağrıların giderilmesi için kullanılabilir. Ayrıca ilaç, damla ve merhemlerin dozları, hastalık derecesi doğrultusunda kararlaştırılır.
Tedavi aşamaları, yalnızca profesyonel göz hekiminizin kararıyla belirlenir. Bu yüzden evde farklı malzemeler kullanarak iltihabı geçirmeye çalışmak yerine kesinlikle göz doktorunuzla iletişim kurmanız gerekir. Böylelikle hem kolay hem de hızlı biçimde tedavi süreçlerini tamamlayarak sağlığınıza kavuşma olasılığınızı güçlendirebilirsiniz.
Göz enfeksiyonun geçmesi noktasında en temel belirleyici etken iltihabın sahip olduğu boyuttur. Nispeten hafif düzeyde olan göz iltihapları, ilaç tedavisi uygulanması halinde ortalama 3 ila 4 gün içerisinde kolayca geçebilir. Viral göz iltihabının geçmesi noktasında 4-5 günlük bir süre gerekebilir. Adenoviral göz iltihaplarında ise iyileşme evresi 3 ve 4 hafta kadar devam edebilir. Ayrıca göz iltihabı teşhisinin erken dönemde konulması, iyileşme süresini ciddi düzeyde kısaltabilir.
Gözde oluşan iltihaplar, son derece bulaşıcı nitelik taşıyan enfeksiyon türleri arasında yer alır. İltihap bulunan kişiler ile temasın yanı sıra özellikle kaplıca ve yüzme havuzu gibi ortamlarda bu hastalığın bulaşma riski artabilir. Öte yandan gözdeki enfeksiyon tokalaşma ve öpüşme gibi anlarda da karşı tarafa bulaşabilir. Bununla beraber başta yaz mevsiminde sıklıkla rastlanan gibi durumlar, enfeksiyonun bulaşma olasılığını da fazlasıyla yükseltebilir.
Göz iltihabının tedavi edilmekte geç kalınması, oldukça ciddi sağlık problemlerinin yaşanmasına neden olabilir. Enfeksiyonun yol açtığı en riskli durumlarında başında ise körlüğe kadar uzanabilen görme kayıpları bulunur. Aynı zamanda iltihaplar, menenjit hastalığına da sebebiyet verebilir. Göz iltihabı, önlem alınmadığı sürece ölüme bile yol açabilen bir hastalık olduğu için zaman kaybetmeden uzman hekimlerle temasa geçilmesi oldukça önemlidir.
Gözlerde iltihap oluşumuna önem verilmemesi ve buna bağlı olarak tedaviye geç kalınması, enfeksiyonun yüksek oranda yayılmasına neden olabilir. İlk olarak gözün tamamına yayılmaya başlayan iltihap, daha sonra diğer organlara da sıçrayabilir. Bu durum, geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Gözünüzde iltihap belirtilerini tespit ederseniz, ivedilikle alanında uzman bir doktorla görüşmelisiniz. Böylelikle erken tedavi uygulamaları aracılığıyla iltihabın kurutulmasını sağlayabilir ve günlük yaşantınıza rahatlıkla devam edebilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.