Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Badem Alerjisi Nedir? Badem Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Badem Alerjisi Nedir? Badem Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Badem alerjisi vücudun badem veya badem ürünleri içeren maddelere karşı aşırı duyarlılık geliştirmesiyle ortaya çıkar. Vücudun bağışıklık sisteminin bademe karşı geliştirdiği bir savunma mekanizması olan badem alerjisi, hafif veya şiddetli semptomlarla kendini gösterebilir.

Bu semptomlar tedavi edilmeyen ancak tüketilen ürünlere dikkat ederek alerji durumunun etkilerini yönetebilirsiniz. Vücutta görülen reaksiyonlar kişinin bünyesine bağlı olduğu için, süreç uzman hekim kontrolünde yapılabilir.

Badem Alerjisi Nedir?

Badem alerjisi vücudun bademi zararlı bir madde olarak algılamasıyla başlar. Vücut, bu maddeye karşı savunma mekanizmasını devreye sokar ve alerjik semptomlar göstermeye başlar. Çocukluk çağlarında ortaya çıkan badem alerjisi, yetişkinlik döneminde de görülebilir. 

Kaşıntı, kızarıklık ve kurdeşen gibi belirtiler bademi tükettikten kısa bir süre sonra ortaya çıkmaya başlar. Eğer önlem almazsanız ve beslenme programınızı buna göre ayarlamazsanız daha ciddi durumlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden bu tip bir alerjinin tespiti önemlidir.

Badem Alerjisi Nedir?

Badem Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Badem alerjisi bireylerin yaşam kalitesini ciddi düzeyde etkileyebilme potansiyelindedir. Bu nedenle erken dönemde bu rahatsızlığın belirlenebilmesi için badem alerjisi belirtileri dikkatle incelenmelidir. Badem alerjisi belirtileri hafif, orta ve çok şiddetli şekillerde kendini gösterebilir. Rahatsızlığın belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Hafif şiddette oluşan badem alerjisi belirtileri genellikle ciltte görülen reaksiyonlarla gözlemlenebilir. Kurdeşen, ciltte aniden ortaya çıkar ve kaşıntılı kırmızı kabarcıklarla birlikte görülebilir. Badem tükettikten kısa bir süre sonra ortaya çıkar ve genellikle birkaç saat içinde kendiliğinden geçer. Uzun süreli olanları bireyler için rahatsız edici olabilir. Bu tarz bir durumda alerji ve immünoloji biriminden destek almak gerekir.
  • Egzama, ciltte görülen orta şiddette bir belirtidir. Kaşıntı ve kuruluk şeklinde seyredebilir. Egzama her ne kadar kronik bir rahatsızlık olsa da alerjenle birleşince ortaya daha da kötüleşebilir.  
  • Angioödem, derinin altında meydana gelen şişliklerdir. Şiddetli belirtiler arasında sayılır. Dudaklar, dil, yüz boğaz bölgelerinde meydana gelir. Özellikle boğazda meydana gelen şişlik solunum zorluğuna yol açacağı için tehlikeli olabilir.
  • Mide bulantısı ve kusma, karın ağrısı, kramp ve  ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir.
  • Nefes darlığı, hırıltı, burun akıntısı, tıkanıklık, öksürük ve boğazda kaşıntı gibi solunum sitemi rahatsızlıkları görülebilir.
  • Gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık badem tükettikten kısa süre sonra ortaya çıkan ve sık rastlanan belirtiler arasında yer alır.
  • Baş dönmesi, bayılma ve baş ağrısı gibi sinir sistemi problemleri ortaya çıkabilir. Bayılma genellikle anafilaktik reaksiyonun bir parçası olarak ortaya çıkar.
  • Anafilaksi, bademe alerjisi olan bireylerde ortaya çıkabilecek en şiddetli belirtidir. Bu tarz durumda öncelikle düşük kan basıncı ile birlikte solunum güçlüğü ortaya çıkar. Ayrıca hızlı nabız da bir sonuçtur. Anafilaksi son durumunda bilinç kaybı olarak kendini gösterir. Acil müdahale edilmezse hayatı tehlike oluşturabilecek bir durumdur.

Badem Alerjisi Neden Olur?

Bademde bulunan amandin adlı protein badem alerjisi olan bireylerde güçlü bir alerjenik özellik gösterir. Badem alerjisinin temel nedeni ise bağışıklık sisteminin badem proteinlerini zararlı bir madde olarak algılaması ve bu proteinlere karşı IgE antikorları üretmesidir.

Bu antikorlar histamin ve enflamatuar salınımını tetikleyerek vücutta zararlı etkileri doğurur. Histamin alerjik tepkilerin ana nedenidir. Damarları genişletir, ciltte kızarıklık ve kaşıntıya sebep olur, mukus salgısının artmasını sağlar ve bronşların daralmasına yol açar.

Enflamatuar kimyasallar ise prostaglandinler ve lökotrienlerdir. Bu kimyasallar dokularda şişlik ve ağrı ile kendini gösterir.  

Badem alerjisi genetik yatkınlıkla da yakından ilişkilidir. Yetişkinlerde badem alerjisi çoğunlukla kalıtsaldır. Ebeveynlerde bu tip bir alerjik reeaksiyon varsa çocukta da görülebilir ve burum yetişkinliğe kadar sürebilir. Çevresel etkenlerin de alerjileri tetiklemesi mümkündür. Hava kirliliği başta olmak üzere, sigara dumanı, kimyasallar ve enfeksiyonlar bağışıklık sistemini zayıflatarak alerjenlere karşı korunmasız hale getirebilir.

Bebeklerde Badem Alerjisi

Bebeklerde Badem alerjisi belirtileri yetişkinlerde badem alerjisi belirtilerine benzer. Bebeklerde bağışıklık sistemi henüz olgunlaşmadığı için daha belirgin belirtiler ortaya çıkabilir. Bebeklerde badem alerjisi belirtileri çoğunlukla katı gıdalarla tanışma döneminde fark edilir.

Bebeklerin yüz, boyun ve gövdesinde aniden ortaya çıkan kızarıklıklar ve döküntüler alerjik reaksiyon tepkisidir. Ciltte kaşıntılı kuru lekeler bebeklerin huzursuz olmasına yol açar.

Aniden gelişen kusma vücudun alerjeni hızla dışarı atma çabasıdır. Bebeklerin sık sık sulu dışkılama yapması da bu çabanın bir etkisi olarak ortaya çıkabilir. Bacakları sürekli olarak karna çekme hareketi ve sürekli ağlama karın ağrısı ve kramp belirtisi olabilir.

Bebekler sürekli burnunu çekebilir veya burnundan nefes almakta zorluk çekebilir. Uyku düzenindeki aksamalar ve sık sık uyanma belirtileri badem tükettikten sonra ortaya çıkmışsa bu tip belirtiler de badem alerjisine işaret edebilir.

Bu süreçte bebeklerde katı gıdaya geçildiğinden itibaren beslenme alışkanlığı düzenli olarak not tutularak ilerlenirse bebeklerde alerjiye sebep olan etken daha çabuk ve net bir şekilde tespit edilebilir.

Badem Alerjisi Nasıl Geçer?

Badem Alerjisi Nasıl Geçer?

Badem alerjisini tamamen geçirmek mümkün değildir. Fakat belirtileri yöneterek reaksiyonların şiddetli olmasının önüne geçilebilir.

Öncelikle bu tip bir alerjiniz varsa badem tüketmekten kaçınmalısınız. Satın aldığınız paketli gıdaların içeriğini dikkatli bir şekilde okuyarak eğer badem türevi maddeler varsa bu ürünlerden uzak durmayı tercih edebilirsiniz. Çapraz bulaşma riskine karşı da dikkatli olmanız gerekir.

Çünkü bazı yiyecekler badem içermese dahi içeriğindeki alerjen maddeyi içerebilir. Badem alerjisi olan bireylerin acil durumlarda kullanılmak üzere yanında çeşitli ilaçlar taşıması gerebilir. Epinefrin enjektörleri, anafilaktik reaksiyonların hızlı bir şekilde tedavi edilmesini sağlar.

Bu enjektörlerin nasıl kullanılacağını bilmek ve acil durumlarda kullanabilmek hayat kurtarıcı olabilir. Antihistaminik ilaçlar ise daha hafif reaksiyonların tedavisinde kullanılır. Cilt döküntüleri ve kaşıntı gibi belirtilerin hafiflemesini sağlar.

Alerjik reaksiyonların geçmesini sağlayan bir diğer tedavi yöntemi ise immünoterapidir. Bu yöntemde vücudun alerjenlere karşı toleransı artırılır. Bazı vakalarda doktor isteği üzerine uygulanan prosedür, uzun süreli bir tedavidir ve her zaman başarılı bir sonuç alınamayabilir.

Badem Alerjisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Badem alerjisi kalıcı hasar bırakır mı?

Alerjenin kalıcı hasar bırakıp bırakmaması reaksiyonun şiddetine ve yönetilme şekline bağlıdır. Anafilaksi, bunlar içinde en tehlikelisidir. Hızlı bir şekilde gelişir ve solunum yollarını tıkar, kan basıncını düşürür ve hatta ölüme kadar giden bir süreci oluşturabilir. Şiddetli bir reaksiyon olan anafilaksi süreci organlara yeterli oksijen gitmemesine neden olduğu için organlarda kalıcı hasara yol açabilir. Badem alerjisi sık sık tekrarlarsa kronik inflamasyona neden olabilir. Bireylerde kalıcı kronik astım gibi hastalıkların görülmesiyle sonuçlanabilir. Mide bulantısı, kusma ve ishal gibi belirtiler sebebiyle sindirim sisteminin üzerine yük bindirilir. Bunun sonucunda da besin emilim sorunları ve sindirim sistemi bozuklukları ortaya çıkabilir.

Badem alerjisi nasıl anlaşılır?

Badem alerjisi nasıl anlaşılır sıklıkla sorgulanan sorulardan bir tanesidir. Alerjinin nedenini belirlemek uygun bir tedavi planı için önemlidir. Hasta hastaneye başvurduğunda öncelikle doktorlara alerji öyküsünü bildirir. Daha sonra doktorlar yaygın olarak kullanılan cilt prick testini hastaya uygularlar. Cilt prick testinde badem proteini içeren bir ekstrakt cilt üzerine damlatılır ve cilt yüzeyi hafifçe delinerek alerjenin cilt altına girmesi sağlanır. 15-20 dakika sonra cilt yüzeyi gözlemlenir. Reaksiyonun büyüklüğüne göre alerjinin ne şiddette olduğu ölçülür. Cilt prick testi yapılamadığı veya net sonuçlar alınamadığında ise kan testlerine başvurulur. Eğer çocuk için destek almak istiyorsanız çocuk immünoloji ve alerji biriminden destek almak gerekir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.