Akciğer iltihabı parazit, virüs, mantar, zatürre ve grip gibi etkenler doğrultusunda ortaya çıkabilen bir hastalığıdır. Çeşitli mikroorganizmaların akciğer dokularına yerleşmesinin ardından iltihap oluşmaya başlar. İltihabın nedeni ise kişilerin mevcut sağlık durumlarıyla beraber gündelik yaşamlarındaki alışkanlıklarına göre değişiklik gösterebilir. Bu doğrultuda hastalık, şiddetli veya hafif bir seyre sahip olabilir.
Enfeksiyon hastalıklarının giderilmesi adına ilk olarak uzman hekimlerin gerekli muayene ve testleri gerçekleştirmesi çok önemlidir. Rahatsızlığın hangi durumdan kaynaklandığının tespit edilmesi sonrasında ise gerekli tedavinin planlanması gerekir. Böylelikle yaşamış olduğunuz hastalıktan çok daha rahat bir şekilde kurtulma ihtimaliniz de artabilir. Ayrıca hastalığa dair belirtilerle beraber tedavi süreçleri gibi konular hakkında detaylara hâkim olarak daha doğru adımlar atabilirsiniz.
Akciğer iltihabı mantar, virüs ve bakteriler nedeniyle hava keselerinde oluşan enfeksiyonu ifade eder. Akciğerin irin ya da sıvıyla dolması sonucunda ortaya çıkan iltihap, ilerleyen süreçte oksijenin kan dolaşımına dahil olmasını da engelleyebilir. Bu yüzden üst ve alt solunum yollarında meydana gelen hastalık, sağlık sorunlarını üst seviyelere çıkarabilir.
Enfeksiyon kapan akciğer sebebiyle günlük hayatınızın olumsuz yönde etkilenmesi oldukça muhtemeldir. Semptomları yaşamaya başlamanızın ardından zaman kaybetmeden doktorunuzla iletişime geçmeniz ise ilk yapmanız gerekendir. Böylelikle yaşamış olduğunuz rahatsızlığa göre özel tedavi programı hazırlanarak hastalıktan kısa süre içerisinde kurtulma şansınız artabilir.
Akciğer iltihabı çoğunlukla belirgin semptomlar eşliğinde hastalık sinyallerini almanızı sağlayabilir. Bu durum, akciğerinizde sorun yaşadığınızı anlamanızı kolaylaştırabilir. Enfeksiyon kapmış bir akciğere sahip olduğunuzu işaret edebilen bazı belirtiler ise şu şekilde sıralanır:
Hastalığa dair görülen belirtiler, sorunun kaynağına göre farklı şiddetlerde kendini belli edebilir. Aynı zamanda semptomların devam etme süresi, kişilerin mevcut sağlık durumlarına göre değişiklik gösterir.
Akciğerin iltihaplanmasına çok sayıda faktör yol açabilir. Rahatsızlığın tetiklenmesi sürecinde bağışıklık sistemi zayıf hastalar ise yüksek risk grubunda yer alır. Çoğunlukla iltihap oluşumuna hızlandırabilecek bazı nedenler aşağıdaki gibidir:
Yukarıdaki nedenlerden farklı olarak çeşitli mantar, virüs ve bakterilere maruz kalmanız halinde akciğerinizde iltihap oluşabilir. Böyle durumlarda alanında uzman bir hekime başvurmanız, sağlığınıza tekrar kavuşmak adına çok değerlidir.
Geçmeyen bir akciğer iltihabı için izlenmesi gereken en ideal yol, profesyonel yardım almaktır. Bunun yanı sıra yapacağınız bazı uygulamalar, hastalık sürecinde daha rahat etmenize yardımcı olabilir. İlk olarak gün içerisinde yeterli düzeyde dinlenmeniz gerekir. Aynı şekilde sağlıklı beslenmeye özen göstermeniz halinde ağrılarınızın şiddetini azaltabilirsiniz.
İltihabın olumsuz etkilerini azaltma noktasında tuzlu suyla yapacağınız gargara, rahatlamanıza fayda sağlayabilir. Ağız hijyenine titizlik göstermeniz de iyileşme sürecini hızlandırabilir. Enfeksiyonu azaltmak ve yayılımını azaltmak içinse sağlığa zararlı olan sigarayı bırakmanız, en etkili yöntemlerden biridir. Ayrıca doktorunuzun önermiş olduğu ağrı kesici ve vitamin takviyelerini de düzenli şekilde kullanırsanız, rahatsızlığınızı çok daha çabuk atlatabilirsiniz.
Akciğer iltihabı etkilerini geçirmek için öncelikle hekiminizin yönlendirmelerini dinlemeniz gerekir. Vücudunuzun rahatlamasıyla birlikte öksürüğün azalması adına da bol su tüketmelisiniz. Bu sayede akciğerde biriken balgamı, daha kolay atmaya başlayabilirsiniz. Uyku düzeni, enfeksiyonun giderilmesi için önemli yardımcılardan biridir. Mevcut uyku alışkanlıklarınızı düzenlemeniz durumunda çok geçmeden olumlu sonuçlar alabilirsiniz.
, C vitamini ve protein içeren gıdalar, bağışıklık sisteminin güçlenmesine olanak tanıyabilir. Bu tarz gıdalar sayesinde bağışıklığınızı kuvvetlendirirken hastalıkla mücadele konusunda da avantaj sağlayabilirsiniz. Öte yandan bulunduğunuz ortamın havasını nemlendirmeniz sayesinde daha rahat nefes alma şansını yükseltebilirsiniz. İltihabı tam anlamıyla bertaraf etmek için ise doktorunuzun vereceği ilaçları ihmal etmeden düzenli bir şekilde kullanmayı sürdürmelisiniz.
Akciğer iltihabının tedavisi için farklı yöntemlerden yararlanılması mümkündür. Bu aşamada en uygun tedavinin belirlenmesi için iltihap kaynağı ve hastalığın boyutu belirleyici olur. Sağlık kuruluşuna müracaat etmenizi takiben hekimler ilk olarak fiziki muayene yapar. Muayene esnasında hastaların nefesleri dikkatlice dinlenerek kapsamlı bir analiz gerçekleştirilir.
Rahatsızlık boyutunuz doğrultusunda iltihaba yönelik ilk bulgular tespit edilmiş olur. Fiziki kontrolün sonrasında ise kan ve balgam testleri yapılması gerekebilir. Bununla birlikte göğüs röntgeni, hastalık evresinin anlaşılmasına önemli ölçüde katkıda bulunur. Test ve görüntüleme işlemlerinin ardından doktorunuz sonuçları ayrıntılı bir şekilde değerlendirir.
Akciğerinizde meydana gelen iltihaplanmanın boyutları doğrultusunda tedavi planınız hazırlanır. Tedavi programı çıkarılırken hastalığı atlamanız için kullanmanız gereken ilaçlar da belirlenmiş olur. Hastalık detaylarına göre antibiyotik, ateş düşürücü ve ağrı kesici gibi farklı ilaçlara zaman kaybetmeden başlamanız gerekebilir. Aynı zamanda hekiminiz, dikkat etmeniz gereken diğer faktörler hakkında ayrıntılı bir bilgilendirme yapar. Bu aşamada dinlenme ve bol su tüketimiyle birlikte yiyebileceğiniz gıdalarla ilgili detayları da öğrenebilirsiniz.
Doktorunuz tarafından hazırlanan tedavi aşamaları sayesinde sağlığınıza kavuşma ihtimaliniz ciddi oranda artış gösterir. Tedavinin başarıya ulaşması içinse tam anlamıyla programa uymanız son derece önemlidir. Özellikle kronik bir rahatsızlığınız varsa çok daha dikkatli hareket etmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Ayrıca akciğer iltihabının belirtilerini ne şiddette yaşıyor olduğunuz fark etmeksizin zaman kaybetmeden profesyonel yardım almanız gerektiğini de bilmelisiniz.
Akciğerin iltihap kapması durumunda hava keseciklerinin içerisine irin ya da sıvı dolmaya başlar. Bu durum, hastaların başta ve yüksek ateş olmak üzere farklı semptomlar yaşamasına yol açar. Rahatsızlığın tedavi edilmemesi halinde ise hayati risk oluşturma ihtimali vardır. Özellikle olanlar ve ileri yaştakilerin akciğer iltihabı belirtileri yaşamasının ardından uzman hekimlerle irtibata geçmesi ve uygun tedavinin başlamasını sağlaması son derece önemlidir.
Hastalığı nispeten hafif düzeyde yaşayan kişiler, ortalama 3 ile 5 gün arasında iyileşme göstermeye başlayabilir. Akciğer iltihabının daha yoğun olduğu hastalarda ise iyileşmek için yaklaşık olarak 2 haftalık bir süre gerekebilir. Bu aşamada süreyi belirleyen en önemli etken, iltihabın nedeni ve boyutunun yanı sıra kişilerin mevcut sağlık durumlarıdır. Yapılacak kan ve balgam testleriyle birlikte göğüs röntgeni işlemlerinin ardından tam iyileşme için ihtiyaç duyulan süre de net biçimde belirlenebilir.
Akciğer iltihabı, hastaların farklı semptomlar yaşamasına sebebiyet verir. Semptomlar arasında , halsizlik, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi belirtiler bulunur. Sırt ağrısı da akciğer iltihabının yol açtığı durumlar arasında yer alır. Şiddeti farklı boyutlarda olmak üzere sırt ve eklemlerinizde ağrı hissedebilirsiniz. Böyle durumlarda hekiminizin önereceği ilaçları kullanarak ağrılarınızı hafifletmeniz mümkündür.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.