Böbreklerde oluşan taşın cerrahi yollarla, müdahale edilerek alınması işlemine denir.
Böbrek taşı; idrarla atılamayan kalsiyum, ürik asit ve minerallerin böbrekte birikmesiyle zamanla kristalleşmesidir.
Böbreklerde oluşan taş kişinin sosyal hayatını etkilerken, hareketlerinde de kısıtlamaya sebep olur.
Böbrek taşı ameliyatı sonrasında kişi ağrılarından kurtulurken kısa süre içerisinde de eski yaşamına devam edebilir duruma gelir.
Böbrekler insan vücudundaki atık maddelerin filtrelenmesi ile vücut dışına atılmasını sağlayan organdır.
Zamanla kişinin tükettiği besin ve sıvılardan kaynaklı olarak böbreklerde taş oluşur. Sadece beslenme kaynaklı olarak değil, böbrek taşı rahatsızlığı genetik olarak da görülür.
Erkeklerde daha sık görülen bir rahatsızlık olsa da kadınlarda da böbrek taşı oluşur.
Kişinin sürekli olarak rafine şeker tüketimi, işlenmiş gıdalarla beslenmesi, sıvı alımına önem vermemesi böbrek taşının oluşmasının başlıca sebepleri arasında yer alır.
Böbrek taşının oluşumunu önlemek adına sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Böbrek taşının zamanla büyümeye başlaması ile idrarda zorluk yaşanır ve ağrılar başlar. Bu durumda da kişinin doktor gözetimi altında tedavi edilmesi gerekir.
Böbrek taşı ameliyatı, böbrekte kristalleşmiş minerallerin kırılarak ya da tamamen vücut dışına alınmasıdır.
Ameliyat şekli taşın büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Böbrek taşı ameliyatı için hastadan sağlık durumuyla alakalı bazı bilgiler talep edilir. Daha sonra gerekli testler yapılır.
Test sonuçlarına uygun olarak bir yöntem tercih edilir. Hasta yaşı ve cinsiyeti göz önünde bulundurulur. Bu doğrultuda en iyi yöntem tercih edilir ve tedavi sürecine başlanır.
Böbrek taşı ameliyatı için uygulanan yöntemler şu şekildedir;
Böbrek taşı uygulamaları tamamen doktorun hastayı yönlendirmesine göre değişiklik gösterir. Belirlenecek yöntem böbrek taşının büyüklüğüne ve yerine göre değişiklik gösterir.
Böbrek taşı ameliyatı süresi tercih edilecek yönteme göre farklılık gösterir. Kırma işlemlerinde ameliyat süresi genellikle 20 ile 45 dakika arasında değişiklik gösterir.
Açık ameliyat 3 saate kadar işlem sürer. Bu süre hastanın durumuna bağlı olarak da farklılık gösterir.
Süreyle alakalı olarak bilgilendirmeyi doktorunuz ameliyata girmeden önce mutlaka yapar.
Böbrek taşı ameliyatı öncesinde hastanın dikkat etmesi gereken bazı prosedürler vardır. Ameliyatın sorunsuz geçmesi için aşağıda yer alan konulara mutlaka dikkat edilmelidir.
Böbrek taşı ameliyatı olduktan sonra da hastanın mutlaka dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar şu şekildedir;
Böbrek taşı ameliyatı sonrasında mutlaka hastanın beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Doktorunuzun önerdiği diyet listesine uygun şekilde beslendiğinizde iyileşme sürecinizi hızlandırırsınız.
Aynı zamanda yenilen yiyeceklere sadece ameliyat sonrasında değil sürekli dikkat edilir.
Böbrek taşı tekrarlanabilir bir rahatsızlıktır. bu konuda oldukça önemli bir faktördür.
Doktorunuzun önerdiği günlük su miktarına uygun bir şekilde sıvı alımı yapmaya dikkat etmeniz gerekir. Bu şekilde hasta ameliyat sonrası süreci ağrısız ve sorunsuz bir şekilde geçirir.
Böbrek taşı ameliyatı fiyatı tercih edeceğiniz hastane ve uygulanacak tekniğe göre değişir. Böbrek taşı ameliyatı için uygulanacak anestezi yöntemine de göre de fiyat değişkenlik gösterir. Bu yüzden fiyat için doktor ile görüşme sağlanması gerekir.
Böbrek taşı ameliyatı öncesinde doktorunuzun tavsiyesine uyarak hazırlandığınızda herhangi bir problemle karşılaşma durumunuz minimuma indirgenir. Fakat kan sulandırıcı kullanarak ameliyata girmek ya da herhangi bir alerjik durumunuz varsa ve doktorunuza belirtmediyseniz ameliyat sırasında riskler oluşma ihtimali vardır. Bu yüzden ameliyat öncesinde hastanın doktora bilgilendirme yapması önemlidir.
Böbrek taşı ameliyatı sonrasında kişinin bünyesine ve ameliyatın seyrine göre bazı yan etkiler görülme ihtimali vardır. Ameliyat sonrası olası yan etkiler şu şekildedir;
Genellikle doktorların ve hastaların tercih ettiği bir yöntemdir. Lazerle böbrek taşı kırma diğer yöntemlere göre daha kolay kabul edilir. Acısız ve kısa sürede yapılan bir işlem olduğu için hastalar tarafından daha kolay olarak görülür. Lazerle böbrek taşı kırma işleminde doktor önerilerine göre hareket edilmesi gerekir.
Böbrek taşı ameliyatı sonrasında kişinin ağır kaldırmaması ve hareketlerine dikkat etmesi gerekir. Beslenmeye dikkat edildiği sürece ağrı oluşma durumu minimuma indirilir. Dikkat edilmemesi durumunda ağrılar görülür. Böbrek taşı ameliyatı sonrası doktorunuzun verdiği ilaçları da düzenli kullanmadığınızda ağrılarda artma yaşanır.
Böbrek taşı rahatsızlığının ameliyatsız bir şekilde de geçme olasılığı da vardır. Genellikle böbrek taşı olan kişiler bol sıvı tükettiklerinde taş yerinden oynama şansı olur ve idrar kanallarından geçebilecek boyuttaysa eğer idrarla atılır. Böbrek taşı küçük boyutlarda olduğunda kendiliğinden parçalanarak da atılabilir. Fakat idrar kanallarından geçemeyecek kadar büyük böbrek taşı olduğunda tıbbi müdahale gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.