Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🫀 Kalpte Üfürüm Zararları Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Kalpte Üfürüm Zararları Nelerdir?

Kalpte üfürürüm zararları nelerdir sorusunun yanıtına geçmeden önce, üfürümün ne olduğu ve neden kaynaklandığının bilinmesi gerekir.

Doğuştan meydana gelebilen bu rahatsızlık sonradan da gelişme gösterebilir.

Kalp ve damarlar ile ilgili bir sağlık sorunu olan üfürüm, farklı semptomlar ile kendini gösterebilir.

Kalpte Üfürüm Nedir?

Kalpte Üfürüm Nedir?

Kalpte üfürüm, stetoskop ile kalbin dinlenmesi sırasında uzman hekimlerin normal kalp atışı sesinin yanı sıra üfürmeye benzer sesler duyması olarak tanımlanabilir.

Doktor muayenesi sırasında bulgusuna sıklıkla rastlanılan hastalık çocuklarda oldukça sık meydana gelir.

Bazı durumlarda çocukların kalp muayenelerinde duyulan hafif üfürme sesleri normal olarak kabul edilse de durum her zaman bu şekilde kabul edilmez.

Çocukların kalbinde var olan bu sorun, doğuştan gelen kalp rahatsızlıkları kaynaklı olabilir. 

Çocuk kardiyolojisi alanında uzman hekim bu üfürme seslerini bir ila altı arasında olacak şekilde değerlendirir.

En hafif kalp üfürümü altı üzerinden bir puana sahipken, en şiddetli kalp üfürümü ise altı üzerinden altı olarak tanımlanır.

Kalbin kasılması sırasında, kalbin gevşemesi sırasında ya da hem kasılma hem de gevşeme sorasında üfürümün duyulması mümkündür.

Kalpte Üfürümün Çeşitleri Nelerdir?

Kalpte duyulan üfürümlerin yarısından fazlası normal ya da masum üfürümler olarak adlandırılır. Bu durumda kalbin tamamen normal olduğu kabul edilir.

Bu tanının çocuklar için konulması halinde ise çocuklarını ilerde muhtemel bir kalp hastası olmayacağı anlaşılır.

Masum üfürümler genel olarak yoğun bir şekilde yapılan egzersizlerden sonra, hamilelik döneminde, yüksek ateşin var olduğu durumlarda ya da kansızlık nedeni ile vücutta oksijeninin yetersiz taşınmasına bağlı olarak meydana gelebilir.

Aynı zamanda tiroid bezinin normalden fazla çalışması durumunda ve ergenlik döneminde tiroidlerin hızlı büyümesi de yine kalpte üfürüme neden olabilir.

Bu tür üfürümler hastalık olarak kabul edilmez ve genel olarak geçici bir durum olarak gözlemlenir.

Bunun yanı sıra kalpte üfürümün bir kısmı da dışarıdan herhangi bir belirti vermeden ilerler ve sinsi bir kalp hastalığının habercisi olabilir.

Patolojik üfürümler olarak adlandırılan bu üfürümler bebek ve yenidoğanlarda kalp hastalıklarının varlığının düşünülmesine neden olur.

Kalpte Üfürüm Neden Oluşur?

Kalpte Üfürüm Neden Oluşur?

Kalpte üfürümün oluşmasının birçok farklı nedeni vardır.

Genel olarak kalp kapaklarının normal işlevlerinden sapması nedeni ile ortaya çıkan üfürüm, kalp kapaklarının daralması ya da sızdırmasına bağlı olarak da meydana gelebilir.

Bunların yanı sıra kalpte üfürüme neden olan durumlar şu şekilde sıralanabilir;

Bebek ve çocuklarda görülen üfürümün nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Üfürüm ile görülen kalp hastalıkları arasında kalpte delik ve kalp kapaklarında daralma ile yetmezliğin meydana gelmesi
  • Daha büyük çocuklarda ve erişkinlerde ise kalp kapağı kalsifikasyonları, endokardit ve romatizmal şikayetleri üfürüme neden olur

Kalpte Üfürümün Tanısı Nasıl Konulur?

Kalpte üfürümün zararları, son derece tehlikeli sağlık sorunlarının kendini göstermesine neden olabilir. Bu nedenle üfürümün tansının onulması ve tedavi edilmesi son derece önemlidir.

Uzman hekimler tarafından yapılan muayenelerde, kalp atışının dinlemesi ile tespit edilebilecek ve yanıt verilebilecek sorular şu şekilde sıralanabilir;

  • Üfürümün ne kadar yüksek olduğu
  • Sesin hangi kalp odacıklarından geldiği
  • Nefesle ya da beden duruşu ile üfürme sesinin bir ilişkisinin olup olmadığına
  • Kalp döngüsünün hangi evresinde üfürme sesinin başladığı ve bittiği sadece kalbin dinlenmesi ile belirlenebilir

Fiziki muayenenin ardından uzman hekimler hastalardan bazı tetkiklerin ve tahlillerin yapılmasını talep eder. Bu testler arasında şunlar yer alır;

  • Akciğer Grafisi: Kalp büyüklüğü, akciğer ve ana damarların yerleşimini gösterir.
  • Elektrokardiyografi: Kalbin elektrik iletiminde bozukluk olup olmadığını gösterir.
  • Eko-Kardiyogram: Kalbin ultrasonu olarak da bilinen bu tetkik ile kalbin çalışması sırasında kalp iç yapıların durumu ve işlevselliği görülebilir. Kesin tanı için ise özellikle iki yaş altındaki çocuklarda; çocuk kalp ve damar cerrahisinde bu tetkik sıklıkla tercih edilir.
  • Kardiyak Kateterizasyon: Bu tetkik ile kalp odacıklarındaki basınçların ölçülmesi sağlanır. Uygulanma aşamasında ise hastanın kasık bölgesinden içeriğe bir kateter sokulur.

Kalpte Üfürümün Belirtileri Nelerdir?

Kalpte Üfürümün Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerin genel sağlık kontrollerinde sıklıkla rastlanan kalpte üfürüm, bazı semptomlar ile de kendini belli eder. Kalpte üfürümün olduğunu gösteren semptomlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Belirgin bir şekilde meydana gelen iştahsızlık ve bebeklerde emmeme durumu
  • Kilo alınamaması
  • Solunum güçlüğü yaşanması
  • Bayılma
  • Hızlı ve yüzeysel nefes alıma ve dudakların mavi renge dönmesi
  • Bacak ya da ayakların mavileşmesi
  • Kişinin kendinden geçmesi
  • Belirgin bir derecede kişinin yorgun olması ya da çok çabuk bir şekilde yorulmaya başlaması
  • Göğüs ağrısı

Kalpte Üfürüm Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kalpte Üfürümün Zararları Nelerdir?

Kalpte üfürümün zararları arasında kişinin hızlı yorulması ya da kendini sürekli olarak yorgun hissetmesi yer alır. Aynı zamanda kişinin nefes alıp verme konusunda güçlük yaşanması ve göğüs bölgesinde sürekli bir ağrı hissinin oluşması da yine üfürümün zararları arasında yer alır.

Kalpte Üfürümün Tedavisi Var mı?

Kalpte üfürümün tedavisinin belirlenmesi için bebek ya da yetişkin bireylerin ilk olarak uzman bir kardiyolog tarafından muayene edilmesi gerekir. Bu muayene ile birlikte yapılan testler, üfürümün masum ya da patolojik olduğunun belirlenmesini sağlayacaktır. Çıkan sonuçlar masum üfürüm ise bu durumda herhangi bir tedaviye gerek duyulmaz. Nitekim bu durum bir süre sonra kendiliğinden geçecek ve kalpte üfürme sesleri duyulmayacaktır. Ancak bu aşamada kişilerin yakalandığı ateşli hastalıklar, üfürümün duyulmasına neden olabilir. Yine de masum üfürümlerin tıbbi olarak tedavi edilmesine gerek yoktur.

Ekokardiyografi incelemelerinin ardından kalbin yapısal ya da fonksiyonel bir sorunun olduğu tespit edilir ise bu durumda uzman hekimlerin önereceği bir tedavi yöntemi devreye girecektir. Üfürüm şayet bir damar tıkanıklığına bağlı olarak duyuluyor ise damar darlığının giderilmesi ile sorun çözülecektir. Üfürümün nedeni kalpte bulunan bir delik ise bu kez üfürüme neden olan deliğin kapatılması ile tedavi süreci tamamlanacaktır. Kan akış hızının artması da yine üfürüme neden olan sorunlar arasında yer alır. Kansızlık nedeni ile üfürüm var ise bu kez aneminin tedavi edilmesi gerekmektedir. Sorun hipertiroidi kaynaklı ise kişinin tiroid sorunun çözülmesi gerekir. Kısaca, kalpte üfürüme neden olan ana sorunun bulunması ve tedavinin bu ana soruna göre şekillendirilmesi uzman hekimlerin izlediği tedavi yolları olarak bilinmektedir. Bunların yanı sıra kalpte üfürümün tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Kan pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlar
  • Vücuttaki fazla sıvının atılmasını sağlayacak idrar söktürücüler
  • Yüksek tansiyonun olması halinde bu durumun kontrol altına alınmasını sağlayacak ilaçlar
  • Kolesterol düşürücü ilaçlar
  • Beta blokerler

Patolojik Üfürümün Nedenleri Nelerdir?

Özellikle çocuklarda duyulan üfürümlerin bazıları patolojik üfürümler olabilmektedir. Bu durum, esas sorunun altında farklı kalp hastalıklarının olduğunu gösterir. Bu kalp hastalıkları doğuştan var olabileceği gibi geçirilen bazı hastalıklardan kaynaklı da olabilir. Doğuştan gelen kalp hastalıklarında, doğumdan itibaren üfürümler duyulabilir. Ancak geçirilen hastalıklara bağlı olarak meydana gelen üfürümler ise herhangi bir yaşta ortaya çıkabilmektedir. Akut romatizmal ateş, kalbi etkiler ve kalp kapaklarında hasara neden olur. Aort, mitral kapak hastalıklarına neden olan bu sağlık sorunu, son olarak üfürüme de neden olmaktadır. Aynı zamanda Kawasaki hastalığı, juvenil romatoid artrit ve sistemik lupus gibi hastalıklarda yine üfürüme neden olan sağlık sorunları arasında yer alır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.