Klima alerjisi, kapalı alanlarda klima kullanımı sonucu kişilerde bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.
Gün içerisinde fazlasıyla klimalı ortamda kalmak, kullanımında aşırıya kaçmak, klimanın yeterince temizliğini ve bakımını yaptırmamak, alerjen filtreye sahip klimalar tercih etmemek gibi tüm bu unsurlar alerjiye yol açabilir.
Klima hastalığı bir diğer adıyla olarak da bilinir. Yeterince temizliği sağlanmayan klimalar bir süre sonra zararlı bakterilerin üremesine neden olabilir.
Bu bakteriler de doğal olarak solunum yolu, öksürme, hapşırma gibi bazı rahatsızlıklara yol açar. Bu nedenle alerjiniz için bazı detaylara dikkat etmeniz gerekir.
Klimaya karşı bir alerjiniz olup olmadığını öğrenmek için ilk olarak doktorunuza başvurabilirsiniz.
Doktorunuz şikayet ve alerji belirtilerinize bağlı olarak sisten alerji testi yaptırmanızı isteyebilir. Bu testler sonucunda alerjeniniz belirlenir.
Bununla birlikte klimalı ortamlara girdiğinizde hapşırma, gözlerde sulanma, ateş, öksürme gibi bazı alerji belirtileri gözlemleyebilirsiniz.
Bu belirtilerden bir veya birkaçını gözlemliyorsanız eğer klimaya, akarlarına, küfe, evcil hayvan tüylerine karşı bir alerjiniz olabilir. Klimaya olan alerjiniz aslında doğrudan klimaya değil, toz akarları, polen, küf, evcil hayvan tüylerine karşı olabilir.
Klima doğrudan içerideki havayı temizler ve zaman zaman bakıma ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle belirtilenlere karşı bir alerjiniz olması durumunda ev ve aracınızdaki klima için düzenli bakımları yaptırmanız gerekebilir.
Klimaya karşı bir alerjiniz olup olmadığını henüz bilmiyorsanız bunun için klimalı ortamlarda bulunduğunuz zamanlarda ilk 2-3 saat boyunca dikkat edebilirsiniz.
Bazı alerji belirtileri mevcuttur, vücudunuzda birkaçını gözlemleyebilirsiniz. Ancak, alerji belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Alerjeninizi belirlemek için doktorunuza başvurabilir ve alerji testi yaptırabilirsiniz. Klima alerjisi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Klimaya olan alerjiniz için doktora başvurduktan ve doktorunuz ilaçları reçete ettikten sonra evde kendiniz de iyileşme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.
İlaçları düzenli kullanmakla birlikte, istirahat etmeniz ve bol bol su tüketmeniz faydalı olabilir.
Aynı zamanda, bu süreç içerisinde beslenmenize biraz daha dikkat edebilirsiniz. Sebze, meyve, kuruyemiş ağırlıklı beslenme programı oluşturabilirsiniz.
Ağır ve yağlı yiyeceklerden bir süre uzak durmanız tavsiye edilir. Yemek sonrası hafif bitki çayları da tercih edebilirsiniz.
Klima alerjisi için birkaç basit yöntemle alerji semptomlarınızı azaltabilirsiniz. Klimaya olan alerjiniz için ilk olarak hava filtresini düzenli aralıklarla temizlemeniz gerekir. Klimanızda bir HEPA filtre olması alerjiniz açısından iyi olabilir.
HEPA filtreler, ortamda bulunan toz akarları, evcil hayvan tüyleri gibi havada bulunan zararlı parçacıkları büyük oranda temizler. Klimanızın mevsimsel bakımlarını yaptırabilirsiniz.
Klima alerjisi için en etkili tedavi yöntemi klimalı ortamlardan uzak durmanızdır. Klimaya olan alerjiniz doğrudan toz akarları, küf, polen ve diğer alerjenlere bağlı olarak karşınıza çıktığı için doktorunuz için size bazı ilaçlar reçete edebilir.
Alerji belirtileriniz geçene kadar doktorunuzun verdiği ilaçları tüketebilirsiniz.
Doktorunuzun reçete ettiği ilaçlar dışında herhangi bir ilaç kullanmamanız tavsiye edilir. Alerji ile tekrar karşılaşmamanız için klimalı ortamlardan uzak durmanız tavsiye edilir.
Ancak, sıcak yaz günlerinde klima doğal bir gereklilik olarak karşınıza çıkar. Bunun için evinizde, aracınızda veya iş yerinizde kullandığınız klimanın düzenli bakımlarını yaptırabilirsiniz. Klima filtresini düzenli aralıkla değiştirebilirsiniz.
Klima alerjisi ile karşılaştığınız takdirde vücudunuzun gösterdiği semptomlara bağlı olarak bağışıklık sisteminiz zayıflayabilir.
Bu da doğrudan bebeğinizi etkiler. Hamile veya emziriyorsanız hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için klimalı ortamlardan uzak durmanız tavsiye edilir.
Klimaya karşı bir alerjiniz olması durumunda bazı belirtilerle karşılaşabilir ve bu belirtilere bağlı olarak bazı sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.
Emziren bir anneyseniz eğer yorgunluk, halsizlik, ateş gibi alerji belirtileri günlük hayatınızı ve beslenmenizi olumsuz etkileyebilir. Buna bağlı olarak emzirme esnasında bebeğiniz yeterince doymayabilir, bebeğiniz huzursuz ve mutsuz hissedebilir.
Hamilelik öncesi klimaya karşı bir alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız eğer mutlaka öncesinde doktorunuza başvurabilir ve yaptırabilirsiniz.
Alerjeninizi belirledikten sonra hamilelik ve emzirme boyunca konforlu, huzurlu bir süreç geçirmek için alerjenlerinize özellikle dikkat edebilirsiniz.
Klimaya karşı bir alerjiniz olduğunu klimalı bir ortamda bulunduktan birkaç saat sonra anlayabilirsiniz. Alerji süresi ve belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterse de genellikle 2 veya 3 saat içerisinde ilk belirtileri gözlemleyebilirsiniz. Ancak bazı durumlarda 4 veya 6 saat sonrasında da alerji belirtileri yaşanabilir.
Klimaya karşı alerjiniz olup olmadığı genellikle belirli bir tahlille anlaşılmayabilir. Klimaya olan alerjinin temelinde aslında toz akarları, küf, veya diğer alerjenler yatar. Bu nedenle doktorunuz sizden deri testi ve kan testi yaptırmanızı talep edebilir. Tüm bu testler sonucunda doktorunuz alerjeninizi tespit eder.
Alerji testi sonucunda klimaya karşı bir alerjiniz olduğunu öğrendikten sonra klimalı ortamlarda daha az durmanız veya mümkün olduğu sürece hiç durmamanız tavsiye edilir. Klimaya olan alerjiniz doğrudan ölüme neden olmayabilir. Ancak, uzun süre maruz kalmanız ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Klimaya karşı bir alerji yaşadığınızda ve belirtileri ile karşılaştığınızda eğer evinizde klima varsa bir süre kullanmamanız tavsiye edilir. sonucunda yaşadığınız rahatsızlıklar bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Bu nedenle evde istirahat edebilir, beslenmenize özen gösterebilirsiniz. Ayrıca gün içerisinde bol bol su içmeniz gerekir.
Alerji rahatsızlığı geçirdikten sonra iyileşme süreci genellikle kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Alerjene ne derece maruz kaldığınız iyileşme sürecinizi doğrudan etkileyebilir. Hafif veya orta şiddette alerji semptomları yaşadıysanız eğer ortalama 2 veya 3 gün içerisinde beslenmeye bağlı olarak iyileşebilirsiniz. Ancak şiddetli semptomlar yaşadıysanız rahatsızlığınız 2-3 günden daha fazla sürebilir.
Klimaya olan alerjiniz baş ağrısı yapabilir. Klimaya maruz kalma durumunuza bağlı olarak baş ağrınız hafif veya orta şiddette devam edebilir. Ancak ciddi bir baş ağrısı yaşarsanız mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Baş ağrısı ile birlikte baş dönmesi gibi bir sorunla da karşılaşabilirsiniz. Tüm bu belirtiler alerjiniz olduğunu gösterebilir.
Klimaya olan alerji sonucunda ateşiniz çıkabilir. Alerji belirtileri arasında ateş yer alır. Bazı kişilerde görülebilirken bazı kişilerde ateşlenme görülmez. Bulunduğunuz ortamda klima varsa ve kısa bir süre sonra ateşiniz çıkarsa alerjiniz olabilir. Klimayı kapatabilir veya bulunduğunuz ortamdan uzaklaşabilirsiniz.
Alerji sonrası beslenmenize ekstra özen göstermeniz gerekir. Beslenmenizde ağırlıklı olarak hafif yiyecekler tercih edebilir, yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durmanız tavsiye edilir. Çorba, salata ve sebze yemekleri tüketebilirsiniz. Bununla birlikte beslenmenize meyveleri, kuruyemişleri ekleyebilirsiniz. Sizi rahatlatacak hafif bitki çaylarını da tercih edebilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.