Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🩸 Crp Tahlili Nedir? Crp Düşüklüğü, Yüksekliği!

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



CRP, vücut içerisinde enfeksiyon oluşturan reaksiyonlarda kandaki iltihaplanma derecesinin artmasıyla ön plana çıkar. Ortaya çıkan CRP kan tahlili sonuçları tek başına teşhis için kullanılmaz. Teşhis edilmiş hastalıkları takip etmek için CRP kan tahlilinin sonuçlarından yararlanılır.

CRP Kan Tahlili Nedir?

CRP, C-reaktif protein olarak bilinir. CRP, vücudumuzda karaciğer tarafından üretilen bir proteindir. Vücutta oluşan enfeksiyon ya da dokularda meydana gelen hasarlara verdiği tepkiye karşı üretilen protein türüdür.

CRP nedir kan tahlili testi, vücutta meydana gelen enfeksiyon ve iltihapların nedenlerini bulmak için oldukça sık kullanılan bir test türüdür. CRP seviyesinde artış meydana gelmesi, bağışıklık sisteminin devreye girdiğini ve oluşacak bir hastalığın varlığını gösterebilir. Kan örneği alınması yöntemi ile CRP testi yapılır.

CRP Kan Tahlili Normal Değeri Kaç Olmalı?

CRP nedir kan tahlili seviyesi herhangi bir şikâyet olmadığı sürece kanda oldukça düşük bir oranda bulunur. CRP kaç olmalı sorusu için şu yanıt verilebilir; CRP sağlıklı kişilerde çoğu zaman 0,9 mg/dL'den daha azdır. Bu oran, yaşlı ve kadın bireylerde daha da yüksek değerlerde olabilir. Soğuk algınlığı gibi rahatsızlığı olan kişilerde vücuttaki enfeksiyon miktarı arttığından dolayı CRP değeri yüksek çıkabilir.

Ancak bu rahatsızlıklar iyileşince CRP seviyesi normal referans aralığında seyreder. CRP kaç olursa tehlikeli, diye bir soru için de 3 mg/L üzerinde olanlar yüksek riskli olmaktadır yanıtı verilebilir. Sağlığınızı korumak için CRP kan tahlili değerlerinin normal aralıkta olmasına dikkat etmeniz gerekir.

CRP Kan Tahlili Düşüklüğü Nedenleri

CRP nedir kan tahlili oranlarının düşük seviyede olması ciddi bir rahatsızlığın bulunmadığına işaret ederken herhangi bir tedavi görülürse debu tedavinin faydalı olduğunu gösterir. Yani CRP değerinin düşük seviyede çıkması çoğu zaman olumlu ve istenen bir durum olarak karşımıza çıkar.

CRP değerinin düşük çıkmasına kullanılan bazı ilaçlar da sebep olabilir. Kan tahlili CRP nedir seviyesinin düşük olması kişilerin kalplerinde ve damarlar sağlıklarında bir sıkıntı olmadığını gösterir Ayrıca CRP seviyesinin düşük olması doku hasarı açısından da düşük riskin olduğunu gösterir.

CRP Kan Tahlili Yüksekliği Nedenleri

CRP nedir kan tahlili yükselmesi çoğu zaman vücutta oluşan iltihaplı bir reaksiyonun (inflamasyon) ortaya çıktığının göstergesidir. Vücuttaki reaksiyon farklı nedenlerle ortaya çıktığından CRP’nin yüksekliği tek bir sorunun olduğunu göstermez. Bundan dolayı CRP yüksekliği olan kişilerde, bu yüksekliğin nedeni yapılacak tetkiklerle kesin tanısı konularak tedavinin uygulanmaya başlaması önem arz eder. 

 yaşayan bazı kişilerde CRP değeri yüksek çıkabilir. Vücudunda enfeksiyon olanlar, kalp krizi geçirenler, inme geçirenler ve kanser hastalarının CRP değeri normal seviyenin üstünde seyreder. Vücuttaki iltihaplanma ve enfeksiyonlar CRP yüksekliği belirtileri olduğunu gösterir. Bakteriyel enfeksiyonlar, virüsler, dokuların hasar alması ya da romatoid artrit gibi  durumlar CRP düzeyinin artışına bağlı olarak gelişebilir.

CRP yüksekliği belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kanda meydana gelen enfeksiyon ve iltihaplanma
  • Kalp krizi riskinin varlığı
  •  olması
  • Vücutta doku hasarlarının meydana gelmesi
  • Diyabetin olması
  • Yaralanma ve travma
  •  varlığı
  •  hastalığı
  • Kanser riski
  • Sigara tüketiminin olması
  • Diş eti iltihabının olması 
  •  hali
  • Uykusuzluk hali
  • Depresyonda bulunma hissi 

Var olan yaşam stili alışkanlıkları yapılacak değişikliklerle, kronik ve belirgin hastalıklar haricindeki bireylerde kan tahlili CRP nedir değerleri düşürülebilir. Böylece kronik olan diyabet riski ve kalp damar hastalıklarının olma ihtimali azaltılabilir.

Bu hastalıkların varlığı CRP değerinin yükselmesi anlamına gelir. Genel anlamda yaşamsal aktivitelerde yapılacak olumlu değişiklikler CRP değerini de düşürür. Yapılacak bu değişiklikler genel sağlığın da sağlanmasına yönelik koruyucu tedbirlerdir.

Koruyucu tedbirler şöyle sıralanabilir:

  • Kalorisi fazla olan besinlerden ve içeriğinde doymuş yağ bulunan yiyeceklerden uzak durmak. 
  • Sigarayı kullanımını bırakmak veya pasif içici konumunda olarak sigara dumanına maruz kalmamak.
  •  önüne geçmek.
  • Var olan fazla kilolardan kurtularak daha sağlıklı bir kiloya sahip olmak.
  • Hayvansal gıdalar tüketmek yerine daha çok meyve, sebze, tahıl ürünleri ve baklagiller ürünlerinden tüketmek.
  • Posa ve  olan besin maddelerine ağırlık vermek. (nohut, kuru fasulye, pirinç, arpa, yulaf, bulgur vb.) ayrıca bu gıdalar kolesterolünde düşmesine neden olur.
  • Hayvansal yağlar kullanmak yerine bitkisel olan ayçiçek yağı, zeytinyağı gibi yağlarla hazırlanmış besin maddelerini tüketmek. 
  • Kırmızı et tüketmek yerine balık ve tavuk etlerini tercih etmek.
  • İşlenmiş gıdaları tüketmemek.
  • Düzenli fiziksel aktiviteler ve egzersizler yapmak.
  •  içeren paketli gıdalar kullanmamak gibi tedbirleri uygulayarak vücuttaki CRP dengesini sağlayarak yüksek orandaki CRP seviyesini azaltmaya fayda sağlamaktadır.

CRP Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?

Kan tahlili CRP yaptırmak için hastaların kan alma merkezlerinden randevu almasına gerek yoktur. Muayene için gittiğiniz poliklinik doktorunun talebi ile CRP kan tahlili örneği tahlili için sizi laboratuvara yönlendirir. CRP kan tahlili için ayrıntılı kan sayımı yapılmalıdır. Bu nedenle doktor tarafından uygun teşhisin konulabilmesi için ilave tahlil ve testlerin yapılması gerekebilir. 

Muayene olduğunuz doktor rahatsızlığınızı teşhis edebilmek için CRP kan tahlili yaptırmanızı ister. İlgili bölümdeki doktorun yönlendirmesiyle hastanın kan alma merkezinde CRP kan tahlili için kan alma işlemi yapılır. Kısaca, CRP kan tahlili için randevu almanıza gerek yoktur. Muayene olduğunuz doktorun yönlendirmesi yeterlidir.

CRP Kan Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir?

CRP nedir kan tahlili, gittiğiniz poliklinik doktorunun talep etmesiyle alınır. Verdiğiniz kanın tahlil sonuçlarının ne zaman çıkacağını ilgili sağlık personeli size bildirir. Çıkacak olan CRP kan tahlili sonucunu e nabız üzerinden barkod ile görebileceğiniz gibi muayene olduğunuz doktordan tekrardan alacağınız randevu ile de sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz.

CRP Kan Tahlili Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

CRP Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır?

CRP testi  ortamında kan örneği alınarak yapılır. Yapılan CRP testi açlık ve ya tokluk durumundan etkilenmez. Test yapılacağı zaman özel bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Yapılacak testin sonucu değişmeyeceğinden dolayı günün istenen saatinde yapılabilir. Fakat CRP testine ilave olarak başka test veya tahlil de yapılacaksa belli, bir zaman yemek ve içmekten kaçınmak faydalı olabilir.

CRP Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

Yaptırdığınız kan tahlili CRP test sonuçları ortalama olarak 1 ile 2 gün içerisinde sonuçlanır. Test için başvurulan sağlık merkezinin yoğunluğu ve istenen farklı testler varsa bu durumlarda süreç biraz daha uzayabilir. E nabız sistemi üzerinden ya da gittiğiniz hastanenizin / laboratuvarın web sitesinden CRP kan tahlili sonuçlarınızın çıkıp çıkmadığını ayrıca kontrol edebilirsiniz. 

Barkod ile CRP Kan Tahlili Sonucumu Nasıl Öğrenebilirim?

Yaptırmış olduğunuz CRP kan tahlili sonuçlarınızı öğrenebilmek için eskiden barkod numarası lazımken şimdi CRP kan tahlili için barkoda ihtiyacınız yok. E nabız sistemine TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapmanız yeterli. Ayrıca gittiğiniz özel hastanenizin web sitesine girerek  sayfasına tıkladığınızda CRP kan tahlili sonucunuzu öğrenebilirsiniz. Bu sayfada hastanenizi seçmeniz ve TC kimlik numaranızı girmeniz yeterli olacaktır. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.