Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🦷 Florür Nedir? Florür Nelerde Var?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Florür Nedir? Florür Nelerde Var?

Florür nelerde var sorunun yanıtının bilinmesi, kişilerin başta ağız ve diş sağlığı olmak üzere genel sağlık sistemlerini daha iyi bir şekilde korumasına imkan sunar.

Florür genel olarak diş sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Aynı zamanda vücutta ideal seviyede bulunan florür, insanların belli başlı hastalıklara karşı korunmasına da yardımcı olur.

Ancak diğer tüm elementler gibi florürün de gereğinden fazla bir şekilde vücuda temin edilmesi, istenmeyen yan etkiler ile karşı karşıya kalınmasına neden olacaktır.

Florür Nedir?

Florür Nedir?

Florür, çözünmüş flor elementinin diğer çeşitli elementlere bileşik oluşturabileceği iyot formu olarak tanımlanır.

Flor ise su ve hava etkenleri ile bitkilerde ve hayvanlarda farklı miktarlarda bulunan; vücut için gerekli temel elementler arasında yer alan bir halojendir.

İnsanların metabolizmasında eser miktarda bulunan florür, diş ve kemik gibi sert dokularda depolanır ve bu dokuların aşınmalara karşı dirençli bir hale gelmesini sağlar.

İnsan vücudunda bulunan sert dokularda yaklaşık olarak iki ila üç gram arasında flor bulunurken, dolaşım sistemindeki kanın her yüz mililitresinde ise ortalama olarak 0,3 miligram flor yer alır. 

Birçok gıdanın içerisinde de doğal olarak yer alan florür, besin takviyesi olarak da vücuda temin edilebilir.

Hatta bazı ülkelerde içme sularına dahil edilen bu mineral türü, insanların diş ve kemik sağlıklarının korunmasına katkı sağlar. 

Florür Nelerde Var?

Florür nelerde var sorusu, başta diş sağlığını ve kemik sağlığını korumak isteyen kişiler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır.

Öte yandan her insanın ideal seviyede florürü vücuduna temin etmesi son derece önemlidir.

Bu aşamada, yeterli dozajın aşılmaması da yine dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alır.

Aksi halde sağlıklı sonuçlar elde etmek istenirken, hiç beklenmedik sağlık sorunları ile karşı karşıya kalınabilir. Florür nelerde var sorunun yanıtı ise şu şekilde verilebilir;

  • Yüzeysel ve Yeraltı Su Kaynakları

Doğal sular başta olmak üzere çeşitli sular florür için en önemli kaynaktır. Su içerdiği florür iyonu ile özellikle gelişme çağındaki çocukları diş sağlıklarının olumlu yönde ilerlemesini sağlar. Dolaşım yolu ile gelişen diş yapılarına su tüketimi ile florür takviyesi sağlanabilir. Genel olarak suların içerisinde doğal olarak florür bulunur. Ancak bazı durumlarda bu işlem yapay olarak da gerçekleştirilebilir.

  • Hayvansal Gıdalar

Hayvanların tüketim alışkanlıkları, hayvansal ürünlerin içerisinde de florür olmasını sağlar. Birçok hayvanın etinde ve iç organlarında önemli seviyelerde florür bulunur. Hayvansal ürünler arasında ilk sırada yumurta gelir. Yumurta önemli bir florür kaynağıdır. Yumurta dışında deniz suyu nedeniyle deniz ürünlerinde de florür bulunur. 

  • Bitkiler

Hava ve su koşulları aracılığı ile bitkilerde de doğal olarak florür bulunur. Bitkilerin içerisinde yer alan florür miktarı ise bitkilerin bulunduğu çevre koşullarında ve toprak özelliklerine göre değişiklik gösterir. Çay, bitkiler arasında en yüksek oranda florür içeriğine sahip olan bitkidir. Sebzelerden öne çıkan ürün ise ıspanaktır. En yüksek florür kapasitesine sahip sebzedir. Elma meyveler arasında öne çıkarken; yulaf bakliyatlar arasında ilk sıradadır.

Florür Neden Önemli?

Florür Neden Önemli?

Florürün insan sağlığı için önemli olmasının temel nedeni, vücut sisteminde yer alan ve sert yapılara sahip olan kemik ile dişlerin korunmasını sağlar.

Özellikle diş çürüklerinin meydana gelmesini engelleyen florür, gelişme çağındaki çocukların kemik sağlığı açısından da oldukça faydalıdır.

Bu nedenle vücudun ihtiyacı kadar günlük florürün temin edilmesi ve eksikliği halinde uzman hekimlere başvurulması gerekir.

Uzman hekimden alacağınız sağlıklı dişler için ağız ve diş bakımı uygulamaları tavsiyelerini de deneyimleyebilirsiniz.

Florür içerikli besinlerin ya da ürünlerin gereğinden fazla tüketilmesi halinde de farklı sağlık sorunlarının meydana geleceğinin unutulmaması gerekir.

Takviye olarak florür kullanımını tercih edecek kişilerin ise bu ürünleri mutlaka uzman hekimlere danışarak kullanması ve yine uzman hekimlerin belirlediği dozlarda kullanması genel sağlık sistemi adına büyük bir önem arz eder.

Florür Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Florürün Faydaları Nelerdir?

Florürün yer aldığı diğer bir ürün ise diş macunlarıdır. Diş macunlarında yer alan florür, diş sağlığının korunması için son derece önemlidir. Florürün en önemli görevi ise dişler üzerindedir. Su kaynaklarından ve günlük olarak tüketilen besinlerden de temin edilebilen florürün, diş yapıları ve sağlığı üzerinde daha etkili olabilmesi için florür içerikli diş macunlarının kullanılması gerekir. Bu diş macunlarının kullanımı için diş hekimlerinin diş fırçalama teknikleri önerilerinin dikkate alınması gerekir. İdeal düzeyde alınan florürün dişler üzerindeki faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Florür yüksek bileşik oluşturmasına sahiptir. Bu durum da diş ya da kemik gibi sert dokulara dahil olduğunda koruma etkisi göstermesini sağlar.
  • Diş gelişiminin tamamlanmasının ardından diş yüzeyine uygulanan florür iyonları (florür içerikli diş macunları), diş minesinin gün içerisinde kaybettiği iyonları geri kazanmasına imkan sunar.
  • Çocuklar diş sağlığı üzerinde de olumlu etkileri vardır. Gereken miktarda florür alınması halinde diş gelişimi daha doğru şekilde ilerler. Bu sayede oluşum sürecindeki dişlerin sağlıklı gelişmesi, dişin yeterli sertliğe ulaşması ve sağlamlık oranlarının artması da sağlanacaktır.
  • Diş minesinin güçlenmesini sağlayan florür aynı zamanda çürük diş oluşumunun da önüne geçer.
  • Diş dokusunun güçlenmesini sağlarken aynı zamanda dişteki plak oluşumlarını da büyük oranda engeller.

Florürlü Diş Macunu Ne İşe Yarar?

Diş yapıları üzerinde olumlu etkilere sahip olan florür, diş macunlarının içeriğinde yer alır. Florür içerikli diş macunlarının insanlara sağladığı faydalar ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Florür içerikli diş macunları kolaylıkla bulunabilir ve satın alınabilir.
  • Dişlerin sağlığı için bu ürünler günlük olarak dişlere uygulanabilir.
  • Florür içerikli diş macunu kullanımı ile zararlı bakterilerin metabolizmayı etkileyerek diş dokusunda hastalık oluşturma riski azalır.
  • Diş yüzeyine uygulanan florürlü diş macunu, diş minesinin günlük olarak tamir edilmesine imkan sunar.
  • Diş minesinin kristal yapısını güçlendirir.
  • Mine tabakasını koruduğu gibi asit etkilerine karşı direnç kazanılmasını sağlar.

Florürün Zararları Nelerdir?

Gereğinden fazla miktarda florürün vücuda alınması, yarar yerine zarar sağlar. Bu nedenle tüketilen besinlerin içerik değerlerinin ne olduğunun bilinmesi ve uzman hekimlerin önerilerinin dikkate alınması büyük bir önem arz etmektedir.

Florürün yüksek dozda alınması halinde meydana gelebilecek sağlık sorunları şu şekilde sıralanabilir;

  • Yüksek dozda florür içeren gıdaların tüketilmesi, belli bir süre sonra vücudun kansere karşı açık bir hale gelmesine neden olur
  • Kemiklerde çok fazla florür birikmesi, skeletal fluorosis adı verilen bir kas hastalığına neden olabilir
  • Aşırı miktarda florürlü diş macunu kullanımı, kemik hastalıklarına yakalanma riskini arttırır
  • İçme sularında florürün bulunması ve bu içme sularının tercih edilmesi, çocukların erken yaşta ergenlik dönemine geçiş yapmasına neden olur
  • Yüksek oranda florür alınması kişilerin zeka seviyelerini etkiler. Beyin hücrelerini yoran bu durum, zeka gelişimini de bozmaktadır
  • Florür içerikli besinlerin aşırı miktarda tüketilmesi, tiroid bezlerinin çalışma fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilemektedir
  • Florür içeren gıdaların uzun süre ve yüksek dozajda tüketilmesi, üreme sistemini de olumsuz etkilemektedir

Tüm bu yan etkiler ve sağlık sorunları göz önüne alınarak, günlük tüketilen gıdalara dikkat edilmesi gerekir. Aksi halde hiç beklenmedik sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.