Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🥬 Kereviz Sapı Faydaları Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Kereviz sapı faydaları oldukça fazla olduğu için bu sebze günümüzde sıklıkla kullanılır. Kereviz, maydanozgiller familyasına ait olan bir sebze türüdür. Keskin bir kokuya sahip olmakla birlikte vitamin açısından zengindir. Eski Mısır ve Antik Yunan döneminde bu bitki hastalıklara karşı da kullanılmıştır. A, C, D, E ve K vitaminleri bakımından zengin olmasının yanında yapısında folik asit, potasyum, piridoksin ve pantotenik asit de bulunur.

Antioksidan açısından da zengin olan kereviz bağırsak sağlığının desteklenmesine, vücuttaki inflamasyonun azalmasına, kalp sağlığının korunmasına, kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur. bunun yanında magnezyum, sodyum, potasyum, fosfor, kalsiyum açısından da zengin olması ile bilinir. Kereviz sapı faydaları oldukça fazla olduğu için düzenli olarak tüketilmesi büyük önem taşır.

Kereviz Sapı Faydaları Nelerdir?

Kereviz sapı faydaları nelerdir sorusu öncelikle vitamin ve lifli yapısı üzerinden yanıtlamak gerekir. A, C ve K vitamini, kalsiyum, sodyum gibi yapısında farklı vitamin ve mineraller bulundurur. Kereviz sapı hastalıklardan korunmaya da yardımcı olur. Yapısında flovan isimli antioksidan bulunduğu için vücutta meydana gelebilecek kronik hastalıklara engel olur. İltihap atıcı etkisi ile kanı temizler ve kan dolaşımının rahatlamasına imkan tanır.

Kereviz sapında bulunan enzimler midede hidroklorik asidin yükselmesini sağladığından yiyeceklerin çok daha kolay bir şekilde sindirilmesi mümkün olur. Özellikle sindirim sistemi hastalıkları yaşayan kişiler beslenme rutinlerine kereviz sapını ekleyebilirler.

Kereviz sapı suyu bağırsak ve karaciğere iyi gelen bir besindir. Düzenli bir şekilde tüketilmesi halinde karaciğerin temizlenmesini sağlar. Bunun yanında bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasına da yardımcı olur.

Kalsiyum ve silisyum bakımından zengin olduğu için A vitamini desteği ile kemiklerin çok daha güçlü olmasına yardımcı olur. Sağlıklı hücreleri koruyarak mineral seviyesinin dengede tutulmasını sağlar. Bu sayede kişilerin kolay bir şekilde hastalanmasının önüne geçer.

Kereviz Sapının Besin Değeri Nasıldır?

Kereviz sapı besin değeri oldukça yüksek olduğu için kereviz sapı faydaları da son derece fazladır. Kereviz sapının su oranı oldukça fazladır ve yapısında neredeyse yağ bulunmaz. İçerisinde az miktarda karbonhidrat ile yüksek miktarda lif vardır. Alkali bir sebze olduğu için vücudun pH dengesinin korunmasına da yardımcı olur.

Kerevizin aktif bileşenleri içerisinde kendine özgü kokusunu belirleyen birtakım uçucu yağlar vardır. Bunun yanında yapısında flavonoidler ve alkaloidler gibi çeşitli antioksidanlar da bulunur. Yapısında bulunan antioksidanların etkinlikleri 5 ile 7 gün arasında azalmaya başlar. Bu sebeple kereviz sapı faydaları için bu sebzenin her zaman taze olarak tüketilmesi gerekir.

Kereviz Sapı Suyunun Faydaları Nelerdir?

Antioksidan ve antiinflamatuar özelliği bulunur. Alkali bir sebze olması nedeniyle kereviz sapı suyu faydaları oldukça fazladır. Bu nedenle alkali beslenme sistemine de uygundur. Vücudun dengesini korumasının yanında bağırsak hareketlerini kolaylaştırır. Kan basıncının düşmesine yardımcı olduğu gibi kalp damar rahatsızlıkları konusunda vücudu destekler. Bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği olduğundan soğuk algınlığına da iyi gelecektir.

Kereviz sapı suyu faydaları şu şekildedir:

  • Beyin sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Mide sağlığını destekleme özelliği vardır.
  • Vücudun pH dengesini korur
  • İltihaplı romatizma ve gut gibi hastalıklara iyi gelir.
  • Bağırsağı desteklediği için kabızlığa karşı etkilidir.
  • İdrar söktürücü ve ödem arttırıcı etkisi vardır.
  • İnflamasyonu azaltır.
  • Kanseri önleme özelliği bulunur.
  • Kalp damar sağlığının desteklenmesine yardımcı olur.
  • Bağışıklığı güçlendirdiği için soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Kan basıncı ve kolesterol düşürme özelliği bulunur.

Kereviz Sapı Yemenin Cilde Faydaları Nelerdir?

Kereviz sapı vitamin ve mineral bakımından zengin olduğu için kereviz sapı yemenin faydaları oldukça fazladır. Kereviz sapı cildi serbest radikallerden koruyarak yaşlanma belirtilerinin azalmasına yardımcı olur. Cilde parlaklık ve esneklik verme özelliği vardır. Bunun yanında cildin ihtiyacı olan nemi de karşılar.

Saç derisinin oksijen almasını sağlayarak kişilerin sağlıklı saçlara kavuşmasına yardımcı olur. Kereviz sapı yemenin faydaları arasında sivilce ve akne oluşumlarına engel olması da yer alır.

Vücudun pH dengesini kontrol altında tuttuğu için fazla sebum üretilmesine engel olur. Bu nedenle yağlı cildi olan kişiler için mükemmel bir çözüm olması ile dikkat çeker.

Kereviz Sapı Nasıl Tüketilir?

Kereviz sapı slow juicer ile sıkılarak rahatlıkla tüketilebilir. Özellikle kahvaltıdan önce tüketilebilir. Kereviz sapı suyu tüketmeden önce herhangi bir şey yiyip içmemek gerekir.

Kereviz sapı suyu içerisine herhangi bir şey katılmadan doğrudan tüketilebilir. Ancak ilk kez tüketecek olan kişilere tadının yoğun gelmesi durumunda içerisine limon, yeşil elma veya salatalık eklenebilir. Kereviz sapı suyu içildikten sonra ilk yarım saatlik süreçte egzersiz yapılması çok daha etkili olacaktır. 

Kereviz Sapı Suyu Nasıl Yapılır?

Kereviz sapından faydalanmak için 400 ml kadar içilebilir. Bu da yaklaşık üç adet kereviz sapı demeti kadar eder. Bu miktarın yenmesi mümkün olmadığından uzmanlar kereviz sapı suyu içmeyi önerir.

Kereviz sapı sert ve suyu içinde tutan bir bitki olması nedeniyle sıkmak için manuel gereçlerin kullanımı yeterli olmayacaktır. Kereviz sapının faydalarından en iyi şekilde faydalanmak için içerisinde metal keski bulunmayan sıkacakların tercih edilmesi önemlidir. Sıkma işleminin ardından süzmeden posalı bir şekilde tüketmek çok daha faydalıdır. 

Kereviz Sapı Zararları Nelerdir?

Kereviz sapı pek çok faydası ile bilinen bir sebzedir. Fakat bazı durumlarda tüketilmesi faydadan çok zarara neden olabilir. 

  • Kereviz sapı bazı ilaçlarla etkileşime girebilme özelliğine sahiptir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin kereviz sapı tüketiminde dikkatli olması gerekir.
  • Hamile ya da emziren kadınların kereviz sapını çok fazla tüketmekten kaçınması gerekir. Bu besin rahim kasılmalarını teşvik edebileceği için hamilelik esnasında istenmeyen düşük durumlarına neden olabilir.
  • Kereviz sapı içerisinde oksalat bulunur. Oksalatın fazla tüketilmesi böbrek taşı oluşumunu tetikleyebilir.
  • Kereviz içerisinde bulunan lifler bazı kişilerde sindirim problemlerine neden olabilir. Çok fazla lif tüketimi şişkinlik, ağrı ve gaz gibi durumlara sebebiyet verebilir.
  • Doğal bir diüretik olması nedeniyle kan basıncının düşmesine neden olabilir. Bu durum yüksek tansiyon problemi olan kişiler için faydalı olurken düşük tansiyonlu kişiler için sorun yaratabilir.
  • Kereviz sapı içerisinde bulunan bazı bileşenler cildin güneşe kaşı hassasiyetinin artmasına neden olabilir. Bu durum özellikle kereviz sapının cilde doğrudan temas etmesi durumlarında meydana gelebilir. Bu durumda kişilerde güneş yanığı riskleri oluşabilir. 
  • Kereviz sapı bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu durumda ağız, dil ve dudak bölgelerinde kaşıntı ve şişlik sorunları meydana gelebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kereviz sapı kilo verdirir mi?

Kereviz sapı dokularda bulunan fazla suyun atılmasına yardım ettiğinden kalorisi düşük olan sebzeler arasında yer alır. Bu nedenle sağlıklı diyet listelerine eklenebilir. Kereviz sapı atıştırmalık olarak da tüketilebilecek bir besindir. Büyük çoğunluğu su olduğu için kalorisi de oldukça düşüktür. Bu nedenle kilo vermeye yardımcı olma özelliği bulunur.

Kereviz sapı ne zaman tüketilir?

Kereviz sapı, kereviz sebzesinden farklı olarak şubat ayından nisan sonuna kadar bulunabilir. Kişilerin sağlığını bir adım ileri taşımak adına düzenli olarak kereviz sapı suyu tüketmeleri önemli bir konudur.

Kereviz sapı karaciğeri temizler mi?

Kereviz sapının suyu bağırsak hareketlerini düzenleme özelliğine sahiptir. Bunun yanında karaciğer için de faydalı olması ile bilinen bir sebzedir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.