Fındık alerjisi, diğer besin alerjileri gibi besine karşı bağışıklık mekanizmalarının rol oynadığı ters etkidir. İlk reaksiyon fındığın ağız yoluyla alımında görülür.
Ancak bünyeye göre yağı ya da farklı yiyeceklerin içinde kullanımı da durumunu tetikler. Bu duruma karşı tedbirli olmak gerekir.
Fındık alerjileri hava yolu ve gıdalarla bulaşabilir. Alerjan proteinlere "Cor A" proteinleri denir ve toplam 11 adet alerji türüne sahiptir.
Fındık alerjisi belirtileri çok Avrupa toplumlarının sorunu olarak bilinir.
Ağaç poleni alerjisi olanlarda fındığa karşı reaksiyon gösterme sıklığı % 70'in üzerinde yer alır. Fındık, çok geniş kullanım alanına sahip olduğu için daha dikkatli olmak gerekir.
Fındık yağları da fındık alerjisi olan kişiler için potansiyel bir tehlike oluşturur. Bu nedenle fındık alerjisi belirtileri dikkatle takip edilmelidir.
Genellikle saman nezlesi ve ağaç poleni nezlesi olan hastalarda görülür. buna ek olarak polen alerjisi olmayan kişilerde de fındık alerjisi oluşabilir. Fındık alerjisi aşırı duyarlılık reaksiyonları şeklinde gerçekleşir.
Fındık tüketimini takiben kendini gösterir. Ağızdan alınan fındık toleransı bozulduğunda bağışıklık sistemi, içerisindeki besin moleküllerini düşman olarak algılayıp alerjiyi ortaya çıkarır.
Ağızda ve boğazda oluşacak şişme ve yanmalar oral alerjik sendromu grubuna girer.
Yetişkinlerde fındık alerjisi belirtileri çok çeşitlidir.
Fındık alerjisi reaksiyonları arasında ilk sırada kaşıntı ve şişlik gelir. Ayrıca bünyenin alerjik yapısının seviyesine göre ağızda ya da boğazda yanma da görülebilir.
Alerjik bir reaksiyon gözlemlenmeden yetişkinlerde fındık alerjisi belirtileri için şu şekilde bir liste yapılabilir:
Fındık alerjisinin nedenlerine bağışıklık sisteminin durumuna göre değişebilir.
Alerjiyi tetikleyici unsurlar çok spesifiktir. Bağışıklık sistemi, alerjeni algılar ve inflamasyon reaksiyonlarına adı verilen bileşiğin salınımına neden olan antikorlar üretir. Bu madde, , saman nezlesi ve diğer alerjik semptomlara neden olur.
Alerjik reaksiyonu tetikleyen moleküller besinlerde bulunabilir ve bu besinlere karşı alerjik reaksiyon gösterebilirsiniz. Bazı kişiler fındığa ek olarak kajuya ya da Antep fıstığına karşı çapraz reaksiyon da gösterebilir.
Fıstıklar ve diğer kabuklu besinler çok şiddetli alerjik reaksiyon göstermenize neden olabilir. Bu nedenlerle doktorunuza görünmeniz gerekebilir.
Bebeklerde fındık alerjisi belirtileri yetişkin belirtileri ile yakın olsa da bebeklerin bağışıklık sistemi henüz gelişmediği için nasıl bir tolerans gösterecekleri de bilinmez.
Bu nedenle bebek ve çocuklarda konuya daha hassas yaklaşılması gerekir.
Bebeklerin çok küçük ölçeklerde bu besinlerle tanışması, besine verilecek tepkinin erkenden öğrenilmesini sağlar.
Kuruyemişler içerisinde açısından önemli bir yiyecektir. Besin değeri çok yüksek olan fındık, sert kabuklular kategorisine girer.
Doymamış yağ içerir. Vitamin açısından zengin bir lif kaynağı özelliği gösterir. Bu nedenle ezmesi ya da yağı bebekler için önemli bir enerji kaynağı olabilir.
Ek gıda sürecinde ezerek yumuşatıp bebeklere verebilirsiniz. Alerjik bünyeye sahip bebeklerde potansiyel risk oluşturabileceği için ek gıda olarak vermeden önce uzman hekime danışmakta fayda bulunur.
Tüm kuruyemişler gibi fındık da 12 aylıktan sonra verilebilir.
Ancak risk grubunda olan bebekler için uzman hekime ya da birimine başvurmanız gerekebilir.
Özellikle fındık ve kabuklu besinlerin yol açtığı şiddetli alerjik reaksiyon derhal tıbbi müdahale gerektirir. Belirtileri ise şunlardır:
Ayrıca fındığın, diyabete karşı glukoz intolaransinde iyileşmeye yol açtığı uzmanlarca ifade edilir. Bunun yanında güçlü bir magnezyum deposudur. Yüksek magnezyum sayesinde kaslar güçlenir.
Fındık, hem besin değeri hem de kalori açısından çok önemli besin kaynağıdır.
Fındık alerjisi, çok ciddi semptomları olan bir alerji türüdür. Vakit kaybetmeden bir alerji uzmanına görünmek gerekir.
Belirti gösteren kişilerde klasik alerji testlerinden deri delme testi ve kan testi yapılır.
Deri delme testinde fındık alerjeni küçük bir iğne vasıtasıyla deri altına yerleştirilir ve oluşabilecek belirtiler gözlemlenir.
Şayet kızarıklık ve kabarma olursa alerji teşhisi konulur. Kan testinde kandaki antikor miktarına bakılır.
Alerji uzmanı, isterse duruma göre daha ileri teşhis koyma yöntemleri uygulayabilir. Özellikle moleküler alerji testi fındık alerjisi teşhisinde çok önemlidir.
Detaylı yapılmayan tetkikler nedeniyle hastalara gereksiz diyet uygulanabilir ya da tam tersi hayati risk taşıyabilecek alerjiler gözden kaçabilir.
Uzmanlar kuruyemişlerin, ısıya, bekletilmeye, basınca ve pişirmeye dayanıklı proteinler içermesinin alerji nedeni olduğunu ifade eder.
Gerçekte fındık türü maddeler tohum sınıfına girerler ve depo edilmiş protein içerirler.
Fındık alerjisi özellikle kuruyemiş alerjileri içerisinde özen gösterilmesi gereken bir alerji türüdür. Doktorunuz fındık alerjisinin nedenlerini öğrenmek için ayrıntıya başvurabilir.
Moleküler alerji testi, alerjinin nedenini, moleküler dağılımını, belirtinizin şiddetini, şok eğiliminizi, çapraz reaksiyon durumunu ayrıntılı bir şekilde ortaya koyar. Alerjik şokun ağır sonuçları olabilir. Hayati risk taşıyabilir.
Fındık alerjisi olan kişilerin fındıktan ve içerisinde fındık bulunan besinlerden kaçınması gerekir. Fındık kullanım alanı çok geniş bir besindir.
Bazı yiyeceklerde, şekerleme türlerinde kullanımı çok yaygındır. Yediğiniz ya da satın aldığınız ürünlerde fındık olup olmamasına dikkat etmeniz önemlidir. Alerjinin tedavi yöntemleri değişebilir. Fındık alerjisi polen alerjisine bağlı ise, aşı tedavisi gerekebilir.
Alerji çok yüksekse, adrenalin otoenjektörü uzmanı tarafından önerilebilir.
Bu yöntem uygulandıktan sonra vakit kaybetmeden tıbbi yardım talep edilmelidir.
Fındık alerjisi kişinin bir eksikliği değildir, kişinin bir özelliğidir ve saygı gösterilmesi gerekir.
Kuruyemişler ve onları içeren besinler genelse ikram olarak sunulduğu için kişinin alerji olduğunu söylemesine rağmen ısrar edilmemesi gerekir.
Hastanın bağışıklığına bağlı olmakla birlikte, fındık alerjisi, fındık tüketildikten sonra iki saat içerisinde kendisini gösterebilir. Fındık alerjisi olan kişilerin diğer kabuklu kuruyemişlerin tüketiminde de dikkatli olması gerekir.
Çok ileri boyutlarda, nadiren anafilaksi ağır alerjik enfeksiyonları tehlikelidir. Bu şekilde yaşamı tehdit edecek sonuçları olabilir. Şiddetli reaksiyonlar çok sık rastlanan bir durum değildir.
Fındık alerjisi, belli bir zamandan sonra kendiliğinden geçebilir. Ender durumlarda şiddetli tepkiler gösterebilir. Bilinç kaybı, bayılma hatta ölüme sebebiyet verebilir. Bu tip durumlarda acil tıbbi müdahale gerektirir. Uzun süren durumlarda hastalar fındık alerjisi ile yaşamayı öğrenmek durumundadır. Çünkü fındık alerjisi ömür boyu sürebilir.
Bir kişinin besin alerjisi olduğu belli olduktan sonra ilişkili diğer besinler ile klinik olarak tespitine çapraz reaksiyon denir. Çapraz duyarlılık dikkat edilmesi gereken bir konudur ve hastaya kaçınması gereken besinler hakkında alerji uzmanının bilgi vermesi gerekir. Fındığın çapraz alerjiye girdiği diğer besinlerin iyi tetkik edilmesi şarttır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.