Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🐶 Köpek Alerjisi Nedir? Köpek Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Köpek Alerjisi Nedir? Köpek Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Köpek alerjisi özellikle köpeklerle yakın temasta olan kişilerde olabilen bir alerjik reaksiyondur.

Bebek, çocuk ya da yetişkinlerde görülebilir. Alerjik rinit belirtileri, astım belirtileri, egzama belirtileriyle kendini gösteren köpek alerjisinin birçok belirtisi bulunur.

Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde köpek alerjisi görülebilir. 

Köpek Alerjisi Nedir?

Köpek Alerjisi Nedir?

Köpek alerjenlerine karşı duyarlılığa köpek alerjisi denir. Köpek alerjisi olan bir kişi köpeklere temas ettiğinde alerji belirtileri yaşar.

Ayrıca köpeğe temas etmese dahi alerjenlere temas etmesi de yine alerji belirtileri göstermesine sebep olur. 

Alerji belirti ve reaksiyonları kişiden kişiye değişebilir. Bu durum bünyenin alerji seviyesi ile ilgilidir.

Köpek Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Başlıca köpek alerjisi belirtileri hapşırma, öksürme, gözlerde sulanma gibi belirtilerdir. Ancak alerji belirtilerinin yoğun olarak görülmesi ya da artması kişinin alerji seviyesine ve alerjiye maruz kalma derecesine göre değişkenlik gösterir.

Köpek alerjisi olan kişilerde alerjene maruz kaldığında görülen başlıca belirtiler şu şekildedir;

  • Alerjik rinit olarak adlandırılan hapşırma, burun kaşıntısı ve burun tıkanıklığı 
  • Burun tıkanıklığına bağlı olarak meydana gelen sinüs ağrısı
  • Derinin dökülmesi, ürtiker oluşumu
  • Astım belirtileri olarak sayılan nefes darlığı, nefes almada güçlük, hırıltılı soluma yapma ve öksürme
  • Gözlerde meydana gelen kaşınma, göz sulanması ve kızarıklık oluşumu

Alerjene maruz kalındığında genel belirtiler bu şekilde sıralanabilir. Ancak köpek alerjisi belirtileri temas edilen bölgeye göre değişkenlik gösterebilir.

Köpek ile doğrudan temas edilmesi temas edilen bölgede döküntüye, kızarıklığa sebep olabilir. Yetişkinlerde kurdeşen, çocuklarda ise egzama olarak kendini gösterebilir. 

Köpek Alerjisi Neden Olur?

Köpek Alerjisi Neden Olur?

Köpek alerjisi olan kişilerde genetik yatkınlık olduğu görülür. Genel olarak anne veya babasında köpek alerjisi olan kişilerin de alerji geliştirme ihtimali yüksek olmaktadır.

Astım, alerjik nezle ve egzama gibi hastalıkları olan kişilerde de köpek alerjisi görülme sıklığı artmaktadır.

Ayrıca köpek alerjisi olan bir kişinin, başka hayvanlara karşı da alerji geliştirme ihtimali yüksektir.

Bebeklerde Köpek Alerjisi

Bebeklerde en sık görülen alerji türlerinden biri de evcil hayvanlara karşı verilen reaksiyonlardır.

Evcil hayvan alerjisi genel olarak kediye ve köpeğe karşı gelişir. Bu noktada tüy, derideki döküntüler, tükürük ya da idrar alerjik durumu tetikleyebilir.

Köpek alerjisi olan bir çocuk hayvanla doğrudan temas etmese dahi belirtileri yaşayabilir. Çünkü alerjenler çevreye yayılmıştır ve temas olmasa dahi hayvanın tüyü, döküntüsü, idrarı alerjiye sebep olabilir.

Bu durumun önüne geçmek için çocuk immünoloji ve alerji desteği almak gerekir.

Genel alerji semptomları aynı gözlemlense de bebeklerde köpek alerjisi belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Sık hapşırma
  • Kaşınan sulu, kızarmış gözler
  • Burunda akıntı ve tıkanıklık

Bu belirtilerin yanı sıra çocuklarda astım, nefes darlığı, deride kızarıklık, egzama da yine bebeklerde köpek alerjisi belirtileri arasında gösterilebilir.

Köpek Alerjisi Nasıl Geçer?

Köpek Alerjisi Nasıl Geçer?

Köpek alerjisi olan kişilerin alerjene maruz kalması kişinin hayat konforunu bozan şikayetlere neden olabilir.

Bu nedenle köpek alerjisi tedavisi önem taşımaktadır. İşte, köpek alerjisi tedavisi için başvurulacak yöntemler;

  • Aşı Tedavisi: Evcil hayvan alerjisinde tedavi yöntemi olarak sıklıkla aşı kullanılır. Enjeksiyon aşı ve dil altı aşı olmak üzere iki çeşidi bulunan aşının ülkemizde enjeksiyon şekli kullanılır. Alerji aşısı hızlı bir çözüm değildir. Süreç isteyen bir tedavidir. Aşı tedavisi ilk başta haftadan haftaya yapılmakta olup, zamanla aşı tedavi süresinin araları uzamaktadır. Yapılan tedavi 12 ay içinde başarıya ulaşmazsa, aşı tedavisi sonlandırılır. Alerji aşısının tedavisi olumlu sonuçlanması durumunda, vücut alerjene karşı duyarsızlaşır. Bu sayede köpek alerjisi olan kişilerin köpeklerde temasını kesmesine gerek kalmaz. 
  • İlaç Tedavisi: Köpek alerjisinde kullanılan ilaçlar alerjiye karşı bir tedavi yöntemi değildir. Ancak alerji belirtilerini geçirme amaçlı reçete edilmektedir. Doktorunuza danışarak reçete ettiği ilaç tedavisini alabilirsiniz. Köpek alerjisi aşı tedavisinin olumlu sonuçlanmaması durumunda, alerjinin geçmesi için yapılması gerekenler;
  • Köpeğin Yıkanması: Köpeği yıkamak alerjenleri azaltabilir. Bunun için köpek sıklıkla yıkanmalıdır. 
  • Köpeği Evden Uzaklaştırma: Bütün alerji çeşitlerinde olduğu gibi köpek alerjisinde de alerjiden kurtulmak için yapılacak ilk hamle alerjeni uzaklaştırmaktır. Yani alerjenleri çevreye saçan köpek yıkanmasına rağmen alerji geçmiyorsa köpek evden uzaklaştırılmalıdır. 
  • Ev Temizliği: Köpeği evden uzaklaştırdıktan hemen sonra alerji belirtileri ortadan kalkmayabilir. Çünkü alerjenler tüm çevreye yayılmış olabilir. Bu nedenle detaylı ev temizliği yapılmalıdır. 

Köpek Alerjisi Teşhisi Nasıl Konur?

Köpek alerjisi belirtileri ortaya çıkıyorsa için öncelikle alerjiden şüphe etmek gerekir.

Çünkü cilt kızarıklığı, kabarması ya da hapşırma şikayetleri doğrudan köpek alerjisi olarak adlandırılamaz. Tüm alerjiler hemen hemen aynı belirtileri gösterir.

Köpek alerjeniyle temas edildiğinde benzer belirtiler görülüyorsa köpek alerjisinden şüphelenilebilir. Köpek alerjisi nasıl anlaşılır sorusuna ise kan ve deri testiyle yanıtı verilebilir.

Yetişkinlerde köpek alerjisi teşhisi için bir alerji doktoruna gidilmelidir. Deri delme testinde deri delinerek alerjen madde deri altına yerleştirilir. Bölge kızarıyor ya da kabarıyorsa alerji olduğu tespit edilir.

Ancak kızarma ve kabarma yoksa alerjinin olmadığı anlaşılır. 

Bazı durumlarda kan ve deri testi kesin sonucu vermeyebilir. Bu durumda alerji uzmanı serum spesifik lge testine ya da moleküler alerji testine başvurabilir. 

Köpek Alerjisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Hipoalerjenik Köpek Irkı Var mı?

Evinde köpek beslemek isteyen ancak köpek alerjisi olan kişiler hipoalerjenik köpek ırkı olup olmadığını merak eder. Daha az alerjen saçan dolayısıyla daha az alerjiye sebep olan köpek ırkları vardır. Ancak kesinlikle köpek alerjisi yapmayan bir köpek ırkı bulunmaz. 

Köpeklerin alerjenleri tüyü, tükürüğü ve idrarıdır. Daha az tüy döken köpek cinsleri deri kaynaklı reaksiyonların az görülmesini sağlasa da hipoalerjenik değildir. Reaksiyonlar, tükürük ya da idrar kaynaklı da olabilir.

Moleküler Alerji Testi Nedir?

Köpek alerjisi tespiti için ilk olarak kan testi ya da deri testine başvurulmaktadır. Ancak deri testinde belirsizlik olması, kesin sonuç alınamaması durumunda moleküler alerji testi yapılabilir. Bu teste alerjinin kaynağı belirlenmektedir. Moleküler alerji testi alerjiyi tüm detaylarıyla tespit etmektedir. Köpek alerjisi bazen genel köpek alerjisi değildir. Erkek köpekler, dişi köpeklere göre daha çok alerjen içerirler. Bu nedenle bazı kişilerde yalnızca erkek köpeklere karşı alerji meydana gelir. Moleküler alerji testi bu detayı dahi sonuçlandırır. 

Köpek Alerjisinden Astım Oluşur mu?

Alerjiler birbirini tetikleyebilir. Bu nedenle köpek alerjisi olan bir kişinin alerjene maruz kalması durumunda astım alerjisi de tetiklenebilir. Bu durumda alerjene maruz kaldıktan sonra astım belirtileri görülmesi olasıdır. Astım ile ortak belirtiler arasında nefes darlığı ya da öksürük olabilir. 

Köpek Alerjisinden Alerjik Rinit Oluşur mu?

Alerjilerin birbirini tetikleme olasılığı bulunduğu için köpek alerjisi astım alerjisini ya da alerjik riniti tetikleyebilir. Köpek alerjenine maruz kalındıktan sonra alerjik rinit belirtileri görülebilir. Ayrıca alerjik rinitin belirtilerinden hapşırma, burunda kaşıntı köpek alerjisinin belirtileri arasında da bulunur.

Köpek Alerjisinden Tamamen Kurtulmak Mümkün mü?

Köpek alerjisinden tamamen kurtulmanın tek yolu aşı tedavisidir. Ancak aşı tedavisi hem uzun süren bir tedavi yöntemidir. Hem de her zaman başarıya ulaşmaz. 12 ayın sonunda aşı tedavisi başarıya ulaşmazsa tedavi sonlandırılır. 

Köpek Evden Uzaklaştırıldığında Alerji Hemen Geçer mi?

Köpek alerjisinin nedeni köpekten saçılan alerjenlerdir. Bu alerjenler köpeklerin tüyü, tükürüğü ve idrarıdır. Dolayısıyla köpek evden uzaklaştırılsa dahi tüyü, tükürüğü, idrarı ev içinde kalabilir. Bu nedenle köpek evden uzaklaştırıldıktan sonra dezenfekte işlemi gerçekleştirilmelidir. Ancak tüm alerjenler temizlendiğinde alerjiden kurtulmak mümkün olur.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.