Meyve ve sebze çekirdeklerinin güneşte veya kurutma makinelerinde kurutulması ile tüketilen yiyecek grubuna kuruyemiş denir.
Kuruyemişler yüzyıllardır insanlar için çok kuvvetli ve sağlıklı bir besin grubu olmuştur. Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak isteyen bireylerin diyet programlarında bu yüzen yer alır.
Ayrıca büyüme ve gelişim çağındaki çocukların gelişimine katkı sağlar.
Tüketimi pratik ve ucuz olması nedeniyle iş ve okul temposu içerisinde en çok tercih edilen besin grubudur.
Kuruyemişler çok güçlü bir lif kaynağıdır. Doğru kuruyemiş tüketimine bağlı olarak ve kalp hastalıklarında olumlu etki gösterebilir.
İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde vücudunuz için kuvvetli bir antioksidan özelliği taşır. Düzenli olarak tüketilen bir avuç kuruyemişin birçok faydası bulunur.
Vücudun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve protein takviyesi sağlaması amacıyla en çok tercih edilen besin grubudur.
Kuruyemişler çok sevilen bir besin türüdür. Bazen keyif almak için bazen sağlıklı beslenme programının içinde tüketilen bir besin türüdür. Vücudun ihtiyacı olan kuruyemiş türünü tüketmek sizi daha sağlıklı kılacaktır.
Doğada birçok kuruyemiş bulunmakta olup içerdiği vitaminler bakımından hepsi birbirinden farklıdır. Kuruyemiş familyasında her bir kuruyemiş farklı bir hastalığa ve amaca hizmet eder.
Bilim adamları yiyecekler ile benzedikleri besinler arasında bir ilişki olduğu saptamışlar. Ceviz görüntü itibariyle beyine benzemektedir. Bu sebeple beyinle ilgili bunama, unutkanlık, alzheimer gibi rahatsızlıkların önlenmesinde etkilidir. İçeriğinde antioksidan bakımından güçlü Omega 3 mevcuttur. Ceviz; kalbi korurken, kanserle savaşmada yardımcı olur. Erkeklerde sperm kalitesinin arttırılmasında en etkili kuruyemiştir.
Kuruyemişler içerisinde en çok folat miktarına sahip olan besindir. Folat beyin gelişiminde etken bir maddedir. İçeriğinde bulunan E vitamini aynı zamanda kuruyemiş cilde faydaları arasında yer alır. Kalp sağlığına destek olurken, ile mücadelede yardımcı olur.
Kuruyemişlerin içerisinde en çok kalsiyum barındıran besindir. Kötü kolesterolü düşürmede ve damar sağlığını korumada yardımcı olur. Bademin içeriğinde bulunan E vitaminin fazla olması nedeniyle cilt ve saç sağlığına destek olur. Kuruyemiş cilde faydaları arasında en çok tercih edilen besin türüdür. Vücuttaki serotonin hormonunun salgılanmasını sağlar. Mutlaka çiğ tüketilmesi gereken bir kuruyemiştir.
; yağ, magnezyum, kalsiyum, B ve E vitamini bakımından zengindir. Bir avuç fındık kalp sağlığında en büyük destekçiniz olur. Kas, kemik, eklem ağrılarının giderilmesine yardım eder. Cildini korur. Kanser riskine karşı en büyük savaşçılar arasında yer alır.
, potasyum ve B6 vitamini bakımından oldukça zengindir. B6 vitaminine bağlı olarak yaşanan anemi tedavilerinde yardımcı bir besindir. Ayrıca için oldukça yararlıdır.
Kaju fıstığı çok fazla magnezyum içerir. Kas ve kemik sağlığında önemli bir besindir. Kan basıncının dengelenmesini sağlayarak tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
i yüksek oranda magnezyum, demir ve çinko içerir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Hafızayı güçlendirirken, kalp sağlığında da etkili bir besindir. Ayrıca lifli yapısı ile sorununda destek olur. Bağırsaklar yaşanan kıl kurdunun düşürülmesi için çiğ kabak çekirdeği yenilmesi gerekir.
Çiğ kuruyemiş içeriğinde bulunan vitamin, yağ ve antioksidan bakımından daha zengindir. Kuruyemişin içeriğinde bulunan doymamış yağlar kavrulma sırasında trans yağa dönüşebilir. Kötü kolesterolün düzenlenmesinde faydası olan kuruyemişin faydadan çok zararı ortaya çıkar.
Özellikle zayıflama amaçlı yapılan beslenme programlarında bu sebeple çiğ kuruyemiş tercih edilmesi önerilir.
Çiğ kuruyemiş kavrulmuş kuruyemişe göre daha fazla lif içerir. Lif, bağırsak hareketlerinde ve sindirim sisteminde etken bir besindir.
Çiğ kuruyemişin içeriğinde bulunan lifli yapı etkilenmemiş ve daha fazla tokluk hissi verecektir. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan çiğ kuruyemiş bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur.
Vücutta meydana gelen enfeksiyon ile mücadele eder. Lifli yapısı sayesinde geç sindirildiği için kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlar.
Böylelikle kan şekerini dengeler. Çiğ kuruyemiş tam bir protein deposu olduğu için yanık ve yara tedavisinde destek olur.
Gelişim çağında olan çocukların sağlıklı büyümesi için beslenme programlarına bir küçük avuç kuruyemiş eklemek gerekir. Yetişkinlerin sağlığında olduğu kadar çocukların sağlığında da önemli bir yere sahiptir.
Vitamin, mineral, sağlıklı yağlar ve protein bakımından zengin olan kuruyemiş çocuk gelişiminde çok önemlidir. Güçlü besin içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
Uzun süre tokluk hissi vermesi nedeniyle paketli gıda tüketiminin azalmasına yardımcı olur.
Kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlayarak, şeker hastalığına yakalanma riskini azaltır. İçeriğinde bulunan vitaminler nedeniyle kas ve kemik gelişimine katkı sağlar.
Kuruyemiş unutkanlığı azaltırken, hafızanın güçlenmesine katkı sağlar. Özellikle olan çocuklar için özellikle çiğ kuruyemişler alternatif bir besin grubu olabilir. Ancak doktorunuza danışmadan tercih etmemelisiniz.
Çiğ kuruyemişler tercih edilmelidir. Kavrulan kuruyemişe kavrulma sırasında yüksek oranda tuz kullanılır. Tuzlu kuruyemişler tansiyon olmak üzere birçok rahatsızlığa davetiye çıkarır. Ayrıca kuruyemişler kavrulma sırasında içeriğinde bulunan doymamış yağlar trans yağa dönüşebilir. İşlenmiş kuruyemişler sağlıklı değildir. Kavrulduğu zaman kuruyemişin faydaları azalır.
Kuruyemiş ölçülü tüketildiğinde faydalı bir yiyecektir. Tüketirken ölçüyü ve sınırı bilmek gerekir. Uzmanlar günlük en fazla 60 gr civarında tüketilmesini tavsiye eder. Bu ortalama bir avuç kuruyemişe denk gelir.
Ceviz kuruyemişler içerisinde en faydalı olarak ilk sırada yer alır. Yüksek oranda omega 3 içeren tek kuruyemiştir. Doymamış yağlar bakımından oldukça zengin olan ceviz kan damarlarını genişletir, kalp sağlığını destekler. Günlük magnezyum ve bakır ihtiyacını karşılar.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.