Sarımsak alerjisi, soğan, Frenk soğanı, pırasa gibi besinlere karşı hassasiyeti olan veya ailede alerji geçmişi olan kişilerin karşılaşabildiği sağlık sorunları arasında yer alır. Alerjene maruz kalma durumunuza bağlı olarak alerjik reaksiyonlar kişilerde farklılık gösterebilir.
Sarımsak yediğinizde, kokusunu soluduğunuzda veya dokunduğunuzda vücudunuz bazı reaksiyonlar gösterebilir. Ciddi bir sağlık sorunu ile karşılaştığınızda en kısa süre içerisinde doktorunuza gidebilirsiniz. Sarımsak alerjisi nasıl anlaşılır sorusuna, alerji ve immünoloji uzmanına danışarak alerji testi yaptırabilir ve öğrenebilirsiniz şeklinde bir ifade daha doğru olabilir.
Sarımsak, çok eski zamanlardan beri yiyecekler sıkça kullanılan bir besindir. Günümüzde de sarımsak yağı, sarımsak tozu olarak çeşitli şekillerde karşınıza çıkabilir. Sarımsak, yiyeceklere aroma katması nedeniyle yemeklerde sıkça tercih edilir. Sağlık açısından da faydaları oldukça fazladır.
Doğal bir antibiyotik işlevi görür, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur. Kanser gibi ciddi rahatsızlıklardan korur, bu tür rahatsızlıkların oluşmasını önler. Aynı zamanda, sarımsak şampuanı, yağı gibi ürünler güzellik sektöründe de sıklıkla kullanılır. Saçlarınızın daha parlak, canlı ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur.
Düzenli kullandığınız takdirde saçlarınızı kısa sürede hızlı ve sağlıklı bir şekilde uzamasını destekler. Sarımsağın faydaları olduğu kadar yan etkileri de vardır. Bazı kişiler sarımsağa daha az toleranslıdır. Bu nedenle alerji gibi sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz.
Sarımsak alerjisi, sarımsak tükettiğinizde, soluduğunuzda veya dokunduğunuzda bağışıklık sisteminizin verdiği bir tepki sonucu olarak karşınıza çıkar. Alerji durumu ile her yaşta karşılaşabilirsiniz.
Yetişkinlerde sarımsak alerjisi genel sağlık durumuna, kullanılan ilaçlara bağlı olarak biraz daha ciddi sonuçlarla karşılaşılmasına neden olabilir. Alerjik reaksiyon, alerjene ne kadar maruz kalındığına bağlı olarak da değişkenlik gösterebilir. Alerjinizin olup olmadığını öğrenmek için alerji testi yaptırabilir, doktorunuza başvurabilirsiniz. Bu sayede oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçebilirsiniz.
Sarımsak alerjisi belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Alerjene ne denli maruz kaldığınız reaksiyonların süresini, ciddiyetini doğrudan etkiler.
Sarımsak alerjisi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Sarımsağı tükettikten sonra aldığınız miktara bağlı olarak reaksiyon gösterme süresi hemen sonra veya yaklaşık iki saat sonra ortaya çıkabilir. Herkesin alerjik reaksiyona gösterdiği tepki, belirtiler farklı olduğu için kesin bir ifade belirtmek doğru olmayabilir. Ancak, alerjinizi ciddiye almalı, sarımsağı yedikten sonra veya dokunduktan sonra herhangi bir reaksiyonla karşılaşmanız durumunuzda en kısa süre içerisinde doktorunuza danışabilirsiniz.
Sarımsak alerjisi, sarımsağı tek başına tükettiğinizde, yiyeceklerinizin içinde bulunduğunda, sarımsağın kendisine dokunduğunuzda veya kokusunu soluduğunuzda karşılaşabileceğiniz alerji türlerinden birisidir. Sarımsağın içerisinde proteinler bulunur. Alerjiniz olduğu takdirde vücudunuz sarımsakta bulunan bu proteinleri yabancı, zararlı madde olarak algılar.
Yabancı patojen olarak algıladığı için bağışıklık sisteminiz bu maddeleri vücudunuzdan atmaya çalışır. Bağışıklık sisteminizin verdiği tepki antikor üretimi ve antijenik partikülleri antikorlar tarafından yutulmasıyla baş gösterir. Bu şekilde alerjik reaksiyonlara sebep olan histamin ve diğer zararlı kimyasalların salınımı gerçekleşir.
Vücudunuzda zararlı kimyasalların salınımı ile birlikte bazı alerjik reaksiyonlarla karşılaşabilirsiniz. Aynı zamanda, sarımsağa karşı ailede alerji geçmişi veya astım, egzama gibi rahatsızlıklarınız varsa bu gibi durumlar da alerji riskinizi arttırabilir.
Bebeklere anne sürü sonrası ek gıda süreci başlar. Eğer alerjik bir reaksiyon görmezseniz kademeli bir şekilde verebilirsiniz. Genellikle 6 aydan itibaren verilmesi tavsiye edilir. Ancak, ailede alerji geçmişi varsa bu gibi durumlarda bebeğinize sarımsak vermeden önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
Bebeğiniz hassas bir bünyeye sahip olduğu için ciddi alerjik reaksiyonlarla karşılaşabilirsiniz. Sarımsak, bebeğinizde şişkinlik, hazımsızlık, gaz ve cildinde kızarıklık oluşması gibi bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.
Eğer sizin soğan, pırasa gibi besinlere karşı hassasiyetiniz varsa bu durumdan doğrudan bebeğiniz de etkilenebilir. Ek gıda döneminde bebeğinize verebileceğiniz besinleri, gıdaları öncesinde doktorunuza danışabilirsiniz. Böylece bebeğiniz için daha doğru ve sağlıklı besinler hazırlayabilirsiniz.
Sarımsak alerjisi ile karşılaşmamanız için sarımsak ve sarımsak içeren yiyeceklerden uzak durmanız gerekir. Sarımsak birçok yiyeceğin içerisinde yaygın olarak kullanılır. Bu nedenle sarımsak içeren yiyeceklerin farkında olmanız, ürünlerin içeriğine bakmanız oldukça önemlidir.
Olası bir durumda tüketildiğinde ciddi bir alerjik reaksiyon ile karşılaşırsanız mutlaka en kısa süre içerisinde doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz tedavi amaçlı sarımsak ve sarımsak içeren tüm gıdaları tüketmemenizi tavsiye edebilir, alerjik reaksiyon belirtilerinin hafifletmek için antihistaminik ilaçlar verebilir. Tanı ve tedavi sonucunda alerjiniz olduğu tespit edildiği takdirde ciddi bir sağlık sorunu ile karşılaşmamanız için sarımsak içeren tüm gıdalardan uzak durmanız gerekir.
Soğan, Frenk soğanı, arpacık soğan ve pırasa gibi gıdalara karşıda hassasiyetiniz söz konusu olabilir. Aynı zamanda bazı çorba, salata, makarna, turşu soslarda sarımsak içerebilir. Bu nedenle bu ürünleri dikkatle tüketmeniz tavsiye edilir. Alerjik reaksiyonlarla karşılaşmamak için dikkat edebileceğiniz bazı püf noktalar vardır.
Bunlar arasında ilk olarak sarımsağa temas eden mutfak eşyalarınızı temizlemeniz yer alır. Böylece sarımsak ile teması minimum düzeye indirebilirsiniz. Dışarıda yemek yiyeceğiniz veya sipariş vereceğiniz zamanlarda özellikle belirtebilir, not düşebilirsiniz. Aynı şekilde, özel davetlere gittiğinizde ev sahibine bu durumu bildirebilirsiniz.
Alerji kaşıntısı gibi bir durumla karşılaştığınızda ilk olarak soğuk kompres uygulaması yapabilirsiniz. Soğuk kompres uygulaması ile kaşıntı ve iltihabı azaltabilirsiniz. Bununla birlikte ılık bir suda duş alabilirsiniz. Ancak cildinizde ciddi bir kaşıntı, kızarıklık ve pul pul dökülme gözlemlerseniz en kısa süre içerisinde doktorunuza danışmalısınız.
Alerjik reaksiyon süresi alerjinin ciddiyetine, evresine göre değişkenlik gösterebilir. Yetişkinlerde sarımsak alerjisi genellikle birkaç saat veya ciddiyetine bağlı olarak da birkaç hafta devam eder. Sarımsağı fazla tükettiyseniz bu durumun sonucu birkaç hafta sürebilir. Ciddi bir alerjik reaksiyonla karşılaşıldığı durumda doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmanız tavsiye edilir.
Sarımsağa karşı alerjiniz olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza başvurabilirsiniz. Uzman hekim tedavi sürecine başlamadan önce cilt testi ve kan testi yaptırmanızı isteyebilir. Cilt testinde alerjen kullanılır ve sizin verdiğiniz reaksiyon ölçülür. Kan testinde ise IgE antikorunun kandaki düzeyi ve alerjeniniz olup olmadığına dair spesifik IgE düzey ölçümü yapılır. Tüm bu testler sonucu sarımsağa alerjiniz olup olmadığını doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.
Sarımsak her ne kadar faydaları ile bilinse de bazı kişilerde yan etkilere sebep olabilir. Mide ülseri, düşük tansiyon, tiroid gibi sağlık sorunlarınız varsa eğer sarımsağı tüketmeden önce doktorunuza danışabilirsiniz. Antidepresan, kardiyovasküler ilaç, antibiyotik gibi ilaçlar kullanıyorsanız sarımsağı daha az tüketebilir ya da doktorunuzun önerisine göre hiç tüketmeyebilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.