Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Slap Lezyonu Nedir? Slap Lezyonu Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15




Slap lezyonu
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Omuz ağrısına neden olan hastalıklardan biri slap lezyonudur. Superior labrum anterior posterior kelimelerinin baş harflerinden oluştuğu için tıbbi olarak slap lezyonu şeklinde adlandırılır. Ani bir şekilde omzunda burkulma yaşayan hastalarda ve genç sporcularda sıklıkla slap lezyonu görülür. 

Slap lezyonu, pazu bölgesinde bulunan kas grubunun alt tarafta bulunan glenoid kemik yüzeyinden sıyrılmasıdır. Meydana gelen bu sıyrılma küçük bir yırtık şeklinde olabildiği gibi bazen de pazu kasının içine uzanarak bir yırtık şeklinde de olabilir. 

Slap Lezyonu Çeşitleri Nelerdir?

Slap lezyon çeşitleri genel olarak tip I, tip II, tip III ve tip IV olmak üzere 4 farklı gruba ayrılır. Her bir slap lezyonu türünün hastalarda ortaya çıkardığı belirtiler ve semptomların şiddeti farklılık gösterebilir.

Slap lezyonlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Slap lezyonu tip I: Tip I slap lezyonunda tendonun yapıştığı bölgede ortaya çıkan belirgin bir hasar durumu ve bozulma vardır. Hafif tip I slap lezyonunun temizlenmesi sonrası daha sonra lezyon tekrar ortaya çıkabilir. Genel itibariyle orta yaş grubunda bulunanlarda görülür. 
  • Slap lezyonu tip II: Tip II slap lezyon vakaları, slap lezyonu vakalarında en çok karşılaşılan tiptir. Üst labrum bölgesinde oluşan omuz çıkığı vakaları neticesinde labrumun tamamen yırtılması şeklinde ortaya çıkar.
  • Slap lezyonu tip III: Tip III slap lezyonlarında labrum, eklem içine takılır. Omuz ekleminde kilitlenme veya kütleme sesi oluşabilir.
  • Slap lezyonu tip IV: Oldukça nadir görülen bir slap lezyonu türüdür. Pazu adalesinin uzun başına doğru uzanan bir yırtıkla ortaya çıkar.

İyi Huylu Slap Lezyonu Belirtileri

Slap lezyonlarında ortaya çıkan belirtiler slap lezyonunun türüne ve şiddetine bağlı olarak değişebilmektedir.

Slap lezyonunda ortaya çıkan belirtiler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Baş üstünde yapılan kol hareketleri ve çapraz  yaparken belli belirsiz ve derinden oluşan  varlığı.
  • Omuz bölgesinin ön tarafında ağrı oluşması.
  • Omuzda sertlik hissinin varlığı ve güç kaybının ortaya çıkması.
  • Dönme hareketleri esnasında omuzda oluşan ağrının şiddetlenmesi ve buna bağlı olarak hareket kısıtlılığının ortaya çıkması. Bu tür belirtiler slap lezyonundan kaynaklı semptomlar olabilir. Slap lezyonu belirtilerinin farkına vardığınızda zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna giderek muayene olmanız erken tanı ve tedavi için önemlidir.

Kötü Huylu Slap Lezyonu Belirtileri

Hastaların omuz bölgesinde meydana gelen hareket kısıtlılığı ve şiddetli ağrılar slap lezyonunda ortaya çıkan en büyük semptomlardır. Bu belirtileri gösteren hastalarda; herhangi bir şey fırlatma veya baş üstü ağır egzersiz hareketler yapma esnasında eklemlerden ses gelebilir, omuzda kayma, takılma ve ya kilitlenme olabilir. 

Yüksekten düşme ya da omuz bölgesine alınan bir darbe sonucu son zamanlarda omuzda ağrı hissi oluşabilir. Bu tür belirtilerin ortaya çıkması durumunda en kısa sürede ortopedi alanda uzman bir doktora başvurup muayene olmanız hastalığın erken teşhis ve tedavisi için oldukça önemlidir.

Slap Lezyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Slap lezyonu belirtileri ortaya çıktıktan sonra ortopedi kliniğine gittiğinizde uzman doktor öncelikli olarak hastanın genel sağlık durumu, ortaya çıkan belirtilerin şiddeti, hangi bölgede belirti olduğu gibi genel bilgileri aldıktan sonra fiziki muayene yapmaktadır. 

Fiziki muayene yapan doktor, slap lezyonu bulgularının hastada olup olmadığın anlamak için çeşitli fiziki hareketler yaptırır. Çünkü omuz bölgesinde oluşan slap lezyonu çoğunlukla farklı rahatsızlıklarla birlikte görülür. Bundan dolayı slap lezyonunu diğer rahatsızlıklardan ayırarak tanısını koymak oldukça güçtür. 

iziki hareketleri yapan hasta bazı hareketleri yaparken direnç gösterebilir, bazı hareketler sonucunda ağrı hissedebilir. Slap lezyonu vakasının tanısını koymak için; , Emar (MR), bilgisayarlı tomografi gibi bazı görüntüleme tekniklerinden de yararlanılır.

Ayrıca gerekli görüldüğü durumlarda  de yapılabilir. Artroskopik yöntemle omuz bölgesinde küçük kesikler açılır. Bu kesiklere ışıklı bir kamera ve tıbbi aletler aracılığı ile girilir. Elde edilen görüntüler ve bulgular doğrultusunda slap lezyonu olup olmadığının tanısı konulur.

Slap Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Slap lezyonu tanısı konduktan sonra hastalığın durumuna göre ameliyatlı ya da ameliyat gerektirmeden slap lezyonu tedavi edilir. Hastanın istirahat etmesi ve ağrılı olan bölgeye buz kompresi uygulaması tavsiye edilir. Bazı slap lezyonu vakalarında ilaç tedavisi de uygulanır. Ameliyatsız şekilde slap lezyonu tedavisinden gerekli iyileşmeyi görmeyen hastalarda ya da daha şiddetli vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir. 

Ameliyatlı slap lezyonu vakalarında genellikle artroskopik ameliyat yöntemi tercih edilir. Slap lezyonu belirtileri ortaya çıktığında erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Slap lezyonu belirtilerinin varlığını hissettiğinizde vakit kaybetmeden ve ihmal etmeden bir ortopedi doktoruna muayene olmanız sağlığınız için son derece önemlidir.

Slap Lezyonu Ameliyatı

Slap lezyonda hasta, artroskopik yöntem ile ameliyat edilir. Artroskopi yöntemi ile yapılan kapalı ameliyat incesinde omuz bölgesi anestezi ile uyuşturulur. Daha sonra omuz bölgesinde küçük kesiler açılır. Omuzdaki bu kesilerin içine tıbbi aletler ve ışıklı kamera kullanılarak girilir. Slap lezyonu bu sayede net bir biçimde görülür. Lezyonlu dokular böylelikle onarılır. 

Tedavi sonrasında yapılacak  sürecinde hafif egzersiz çalışmaları iyileşme sürecini olumlu etkileyerek omuz bölgesinin güçlenmesine faydalı olmaktadır. 

Slap Lezyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Slap lezyonu tedavi edildikten sonra birkaç aylık sürecek fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci başlar. Fizik tedavi yardımı ile omuzun kademeli olarak normal hareket aralığına ve fonksiyonuna kavuşmasını sağlanır.

Omzu sabit tutarak gücünü artıran egzersizler, yırtığın tekrarlanma riskini azaltır ve omuzun eski sağlığına kavuşmasını sağlar. Ancak ameliyat sonrası zorlayıcı fiziksel hareketlerden kaçınmak slap lezyonunun tekrarlanmaması için oldukça önemlidir.

Slap Lezyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Slap Lezyonu Tehlikeli midir?

Slap lezyonu ameliyatlı ya da ameliyat gerektirmeden tedavi edilir. İyi huylu slap lezyonları genelde doktor takibinde kendiliğinden ya da ilaç ile tedavi edilir. Bu bakımdan slap lezyonu herhangi bir tehlike oluşturmaz. Ameliyat gerektiren slap lezyonu vakalarında ise cerrahi müdahaleden sonra fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci hastalığın iyileşmesi için önemlidir. 

Slap lezyonunun ağır olduğu hastalarda günlük yaşamsal faaliyetlerine yerine getirirken aksamalar oluşturarak tehlikeli bir süreç yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle ameliyat sonrası süreçte fiziksel hareketlerin daha kontrollü bir şekilde yapılması gerekir.

Slap Lezyonu Kanser midir?

Slap lezyonu  değildir. Omuz eklem yuvasının üst kısmında bulunan destek dokusunda meydana gelen tahribat sonucu oluşan bir  rahatsızlıktır. Genellikle iyi huylu lezyonlardır. Vücut içerisinde diğer dokulara ve organlara yayılmazlar. Bu nedenle slap lezyonu herhangi bir kanser belirtisi göstermez.

Slap Lezyonu Nasıl Temizlenir?

Ameliyat gerektirmeyen slap lezyonlar takip edilerek ve ilaç tedavisi ile temizlenir. Daha şiddetli slap lezyon vakalarında ise cerrahi müdahale ile lezyon temizlenmeye çalışılır. Yapılacak olan cerrahi müdahale çoğunlukla kapalı yöntem ameliyat olan artroskopi ile yapılır. 

Omuzun iç bölgesine artroskopik yöntemi ile ışıklı bir kamera kullanarak girilir. Böylece omuz eklemlerinin iç kısımlarındaki lezyon oluşan bölge net bir şekilde görüntülenir. Lezyonlu labrum bölgesi onarılarak ya da yeniden şekillendirilerek lezyon temizlenir. Böylece slap lezyonu giderilmiş olur.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.