Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🍄 Mantar Alerjisi Nedir? Mantar Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Mantar alerjisi, vücutta sık görülen enfeksiyon türlerinden birisidir. Birçok kişide görülebilen bu sağlık sorunu birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bu  kişinin mantar yemesi sonrası çeşitli semptomlarla kendini gösterir. Kaşıntı, kızarıklık en sık görülen alerji belirtileri arasında yer alır. Böyle bir durumla karşılaşan kişilerin mantara alerjisi olabileceği için mutlaka bir doktora danışması ve tedavi olması gerekir. 

Mantar Alerjisi Nedir?

Mantar alerjisi nedir diye bakıldığında vücutta görülebilen bir enfeksiyon türü olduğu bilinir. Yaygın sağlık sorunlarından birisidir. Mantar küçük ve zararlı olabilecek bir mikroorganizmadır. Birçok farklı türü bulunur.

Bu rahatsızlık türünün en önemli nedeni küf mantarı ile birlikte diğer mantar çeşitleridir. Yeryüzünde birçok türü bulunan mantarın 100 çeşidi ise insan ve hayvanlarda hastalıklara yol açabilir. 

Çoğu kişide sık görülen ve doktorlar tarafından kolayca teşhis edilebilen mantar alerjisi tedavi edilmediği durumlarda farklı hastalıklara yol açabilir. Mantar hastalığının bir yaş ya da cinsiyet sınırı yoktur, her yaştan kadın ve erkekte görülebilir.

Mantar Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Mantar alerjisi belirtileri kolayca tespit edilebilen bir enfeksiyon türü olarak bilinir. Belirtileri her yaştan kişide farklı şekilde seyredebilir. Belirtilerin şiddeti ve çeşidi bünyeye göre değişebilir.

En sık görülen mantar alerjisi belirtileri arasında ise şunlar yer alır: 

  • Ciltte kızarıklık ve pul pul dökülme,
  • Yoğun  
  • Vücudun çeşitli bölgelerinde kabarcıklar,
  • Mide bulantısı ve sık sık kusma,

  • Kalpte çarpıntı ve kalbin hızlı hızlı atması,
  • Bayılma ve  sorunları,
  • Dil, dudak, ağız çevresinde meydana gelen şişlik,
  • Boğazda şişlik hissedilmesi,
  •  ve hapşırma, 
  • Gözde kaşıntı hissi, 
  • Nabzın zayıf atması,
  • Sinüslerde tıkanıklık görülmesi,
  • Kulak içi ve çevresinde görülen kaşıntı

Mantar Alerjisi Neden Olur?

Ciltte kızarıklık, kaşıntı, şişlik ve cildin tahriş olması mantar alerjisinin belirtisi olabilir. Özellikle küf ya da mantarın başka bir türünü tüketen kişilerde bu belirtiler ortaya çıktıysa bu alerji kaynaklı olabilir.

Mantara karşı alerjik reaksiyonlar geliştirilmesi birçok sebepten ortaya çıkabilir. Çok sık görülen bir durum olduğu için tedavisi hızlı gerçekleştirilir. Mantar yenmese bile temasında bile bu tarz belirtiler gözlenebilir. Ciltte mantar alerjisi gelişmesinin başlıca nedenleri arasında şunlar bulunur:

  • Kişinin bağışıklık sisteminin zayıf olması,
  •  hastalığı,
  • Fazla kilo ve  sorunu,
  • Fazla nem ve sıcak ortamlar,
  • Uzun bir süre kapalı ayakkabı giymek,
  • Hamilelik,
  • Sentetik, doğal olmayan ve dar giysiler giymek,
  • Nemli çorap giymek,

Yüksek dozda antibiyotik kullanımı neden olan etkenler arasında yer alır.

Mantar Alerjisi Türleri Nelerdir?

Ciltte mantar görülmesi olasılığı oldukça fazladır. Alerji de bu durumun bir sonucudur. Ciltte oluşan mantarların türleri ise oldukça fazladır. En sık görülen türlerinden birisi küf mantar türüdür. Küf mantarı alerjisi, havada yoğun biçimde dolaşan ve bulaşıcı olan küf mantarları ile oluşur. Bu tarz mantarlar nemli ve sıcak ortamlarda rahatlıkla yetişir ve yayılır. Hapşırma, solunum yolu ile kolaylıkla bir başkasında bulaşabilir. 

Küf mantarı alerjisi kaşıntı, gözde sulanma, hapşırma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Korunabilmek için kişinin sık sık duş alması, dar giysilerden uzak durması, hijyene özen göstermesi gerekir.

Mantarın alerjiye neden olduğu türlerden bir diğeri ise istiridye mantarı alerjisi olarak bilinir. Bu da sık görülen bir enfeksiyon türüdür. Görülmesinin sebebi istiridyenin içindeki proteinlere vücudun tepki vermesidir.

Eğer istiridye mantarı tükettikten sonra bezer reaksiyonlar gösteriyorsanız bu durumun nedeni istiridye mantarı alerjisidir. Bu tip bir alerji için en uygun tedavi yönteminin belirlenebilmesi için mutlaka uzman bir dermatolog ile görüşmeniz gerekir.

Bebeklerde Mantar Alerjisi

Çocuklarda ve bebeklerde sıklıkla besin alerjileri gelişebilir. Besin alerjilerinin yanı sıra mantar da sıklıkla bebeklerde görülebilir. Nemli ve sıcak havalarda bebeklerin kalın giydirilmesi, alt bezlerinin sık sık değiştirilmemesi ile mantar çoğalır, pişik gibi belirtiler de ortaya çıkar. Böyle bir durum ile karşılaşan ebeveynlerin hiç zaman kaybetmeden doktorlarına danışması tavsiye edilir.

Mantar Alerjisi Nasıl Geçer?

Mantar alerjisi birçok farklı sebepten ortaya çıkabileceği için öncelikle altındaki asıl neden bulunmalı ve buna göre bir tedavi yöntemi belirlenmeli. Kişinin eğer alerjisi olduğu belli ise bu durumda mantardan uzak durmak yapacağı ilk adım olmalı.

Alerjisi olan kişilerin bu alerjiyi taşıyan kişiler ile temas etmemesi, yemeklerde bu ürünü kullanmaması da önemlidir. Temas durumu halinde ortaya çıkan belirtiler için ise doktorun önereceği ilaç ve kremler etkili olur.

Mantar alerjisi nasıl anlaşılır öğrendikten sonra uygun tedavi yöntemi de bulunur. Kişinin hangi malzemeye karşı alerjisi olduğunu bilebilmesi için alerji testi yaptırması gerekir. Bu testi hemen hemen her sağlık kuruluşunda kolay bir biçimde yaptırmak mümkündür. Çoğu kişi neye alerjisi olduğunu bilmediği için tedaviyi de yapamaz. 

Ciltte Hangi Mantar Türleri Görülür?

Mantar alerjisinin yanı sıra birçok farklı mantar hastalığı da cilt sorunları arasında yer alır. Bunlardan birisi tırnak mantarıdır. Bu çok sık görülür ve herhangi bir yaş ya da cinsiyet sınırlaması bulunmaz. El ve ayak tırnaklarının sararması, sertleşmesi ve kabuklanması gibi belirtilere kaşıntı eşlik eder. Bu sorun nemli çorap, dar giysiler, kullanılan kimyasal ürünler nedeniyle görülür ve tedavisi için doktorun önereceği ilaçlar kullanılır.

Kasık mantarı da görülen diğer türlerden birisidir. Bu tür hem kadın hem erkeklerde görülebilir ve en yoğun belirtisi kaşıntı hissidir. Erkeklerde daha sık rastlanır. Engellemek için kasık bölgesinin sürekli kuru ve temiz tutulması gerekir.

Saçkıran da mantar hastalığı nedeniyle ortaya çıkar. Saç ve tırnakta döküntü meydana gelir. Bulaşıcı bir tür olduğu için çok dikkatli olunması gerekir.

Mantar Alerjisi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Kimler Mantar Alerjisine Sahip Olur?

Mantar alerjisi her yaştan kişide sıklıkla görülebilir. Kadın ve erkeklerde de olabilir. Mantar içindeki proteine vücut tepki gösterdiği için oluşur. Bu proteini vücudu kaldıramayan her kişide bu sorun görülebilir. Kişinin alerji olup olmadığını anlayabilmesi için mutlaka bir alerji testi yaptırması gerekir.

Mantar Alerjisi İçeren Besinler Nelerdir?

Mantar alerjisi mantar içeren her yemek türünde olur. Mantarlı yemekler, soslar veya doğrudan mantar yemek bu alerjinin belirtilerini ortaya çıkarabilir. Küf mantarı, istiridye mantarı alerjik reaksiyonlara neden olan türler arasında yer alır ve böyle insan vücudunda etki edebilen 100'e yakın mantar türü olduğu bilinir.

Mantar Alerjisi Ne Kadar Zamanda İyileşir?

Alerjinin ne zaman iyileşeceği tamamen kişinin doğru tedavi yöntemi uygulaması, kendini doğru şekilde koruması ve bağışıklık sistemi ile ilgilidir. Alerjik kişinin bünyesi de zaman konusunda belirleyicidir. Bu nedenle iyileşme ya da belirtilerin ortadan kalkması kişiden kişiye değişebilir. Tedavi yöntemi ve kullanılan ilaçlar bu süreyi en aza indirmeye çalışır.

Mantar Alerjisi Zararlı mı?

Mantar alerjisi ciltte çeşitli sorunlara neden olabilir. Pul pul dökülme kötü bir görünüm yaratırken yoğun kaşıntı da sosyal hayatınızı olumsuz yönde etkileyen bir unsura dönüşebilir. Bu nedenle alerji belirtileri ortaya çıktığı anda tedavi için mutlaka doktorunuza danışmalı, önereceği ilaçları düzenli olarak kullanmanız gerekir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.