Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Böbrek Taşı Düşürmeye Ne İyi Gelir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Böbrek Taşı Düşürmeye Ne İyi Gelir?

Böbrek taşı düşürmeye ne iyi gelir ve böbrek taşı neden oluşur gibi sorular sıkça araştırılır.

Böbrek fonksiyonlarının insan bedeninde sağlıklı çalışması oldukça önemlidir.

Kanda yer alan atık ürünlerin süzülerek kalanının ise idrar ile atılmasına yardımcı olan en önemli organlardan biridir.

Çeşitli nedenlere bağlı olarak böbrekte taş oluşumu söz konusu olabilir. 

Atılamayan ürünlerin tortu ve taş haline gelmesiyle hastalarda şiddetli ağrı atakları ortaya çıkar.

Bu gibi durumlarda böbrek taşının düşürülmesi hedeflenir. Böbrek taşı semptomları görüldüğü ilk anda uzman hekime başvurulması tavsiye edilir.

Tanı ve teşhis süreçlerinden sonra doktorun uygun gördüğü tedavi alternatifleri uygulanabilir. Bu süreçte en sık tavsiye edilen detay bol su tüketilmesidir.

Günde minimum 2-3 litre su tüketmenin böbrek taşı düşürme konusunda destekleyici olduğu belirtilir.

Böbrek Taşı Nasıl Oluşur?

Böbrek Taşı Nasıl Oluşur?

Böbrek taşı oluşumunu tetikleyen faktörler farklıdır. İnsan bedeninin iki yanında yer alan böbrekler kanı temizleme görevini yerine getirir.

Önemli bir organ olarak sağlıklı kalması gerekir. Kan temizleme sürecinde atıkları süzgeçten geçirir. Bu aşamalarda bazı tuz ya da mineraller böbrekte birikmeye başlar.

Biriken bu tortular idrar ile atılamadığı zaman da böbrek taşı haline gelir.

Böbrek taşının oluşması bazı genetik faktörlere bağlı da olabilir. Ailede sık rastlanan bir durum ise genetik yatkınlık olduğu da düşünülür.

Ağrılı ve sancılı bir süreç olduğu için semptomlarının görülmesi halinde mutlaka ivedi olarak bir uzmana başvurulması tavsiye edilir.

Böbrek Taşı Düşürme Belirtileri Nelerdir?

Böbrek taşlarının ilk belirtileri üreter sisteme girişi ile belli olmaya başlar. İdrar yoluna giren tortu formundaki taşlar şiddetli ağrıya neden olur.

Kadın veya erkeklerde sıkça rastlanan böbrek taşı düşürme belirtileri ise şunlardan oluşur;

  • Alt karın bölgesinde artan ağrı durumu,
  • Kasıklarda aniden gelişen şiddetli ağrılar,
  • Böbrek ve kaburga bölgesinde ağrı oluşması,
  • İdrar esnasında ağrı ve yanma hissi olması,
  • Sık sık idrara çıkma ihtiyacı,
  • Midede ağrı ve bulantı hissi,
  • Kusma,
  • İdrar renk ve kokusunda değişiklik olması,
  • İdrar akışının sıklıkla değişmeye başlaması,
  • Ateş ya da üşüme durumu.

Bu belirtilerin tamamı idrar taşını işaret edebilir. Bazı hastalarda sadece bir belirti görülürken bazılarında belirtilerin tamamı eş zamanlı görülebilir. Belirtileri takip ederek uzmana başvurulması iyileşme sürecinde destekleyici olacaktır.

Börek Taşı Düşürme Nedenleri

Börek Taşı Düşürme Nedenleri

Böbrek taşı düşürmeye ne iyi gelir ve neden oluşur gibi soruların yanıtlarını doğrudan doktor muayenesi ile almanız gerekir.

Tanı ve teşhis sonrası doktor belirtiler, iyileşme ve tedavi süreçleri hakkında sizi aydınlatır.

Genel olarak böbrek taşı oluşumunu tetiklediği söylenen faktörler kısaca şunlardan oluşur;

  • Yeterli miktarda sıvı tüketilmemesi,
  • Genetik yatkınlık,
  • Paketli ve şekerli gıdaların sık tüketilmesi, 
  • Tuz içeren besinlerin yoğun tüketilmesi,
  • Az su içmek,
  • Obezite veya diyabet durumu,
  • Kilo verme ameliyatları,
  • Tek böbreğe sahip olmak,
  • Bazı ilaç türleri,
  • Yoğun ve sık idrar enfeksiyonu geçirmek,
  • D vitamini ve kalsiyum takviyelerini uzun süreli kullanmak,

Böbrek taşı oluşumunu tetikleyen faktörler oldukça fazladır. Ancak hasta analizleri neticesinde yukarıdaki durumların oluşumu en yoğun tetikleyen unsurlar olduğu görülür. 

Böbrek Taşı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Böbrek taşı teşhisi üroloji doktorları tarafından uygulanan tanı prosedürleri ile yapılır. Doktora başvuran hastaların öncelikle şikayetleri dinlenir.

Ardından ise fiziki bir muayene yapılır. Semptomlara ve belirtilerin şiddetine göre doktor fiziki muayene sonrasında farklı prosedürlere de başvurabilir. Bunlardan ilki ürolojik röntgenlerdir.

Röntgen çekilmesi ile taşın bulunduğu nokta, büyüklüğü ve tipi tespit edilir. Ultrasonografi de görüntülü teşhis için kullanılabilir. 

Bunun yanı sıra bilgisayarlı tomografi yöntemi de yine taşın görüntülenerek teşhis edilmesi adına doktor tarafından tanı için talep edilebilir.

Tanı ve teşhis aşamaları tamamlandıktan sonra hastanın cinsiyeti, şikayeti, tanı sonucu gibi etkenlere göre tedavi sürecine karar verilir.

Doktorun uygun gördüğü tedavi sürecini uygularken belirttiği detayları dikkate almak iyileşme sürecinin hızlanmasında yardımcı olacaktır.

Her hastaya ve böbrek taşının türüne göre değişen öneriler sunulabilir.

Börek Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Böbrek taşlarının öncelikle doktor tarafından teşhis edilmesi gerekir. Kendi içerisinde farklı türleri olan böbrek taşının çeşidine göre doktorun uygulayacağı tedavi süreci de farklılık gösterebilir.

Genel olarak eğer saptanan taş büyüklüğü 5 mm’den daha küçük ise bol su tüketimi ve evde yapılabilecek egzersizler ile düşürülmesi hedeflenir.

Bunun yanı sıra doktorun gözetimi altında üreter kanallarının genişlemesine yönelik ilaç tedavisi de uygulanabilir. 

Eğer hastada tespit edilen böbrek taşı 5 mm’den daha büyük ise bunun için tedavi sürecine ameliyat ile devam edilmesi gerekebilir. Uzman cerrah tarafından büyüyen taş üreter kanalından ameliyat ile alınarak tamamlanır. Ameliyatlar lazer tekniği ile de yapılabilir.

Tekniğe göre ameliyat sonrası iyileşme ve yeniden taş üreme durumları farklılık gösterir. Hasta özelinde değişen bu sonuçlar hakkında doktorunuzdan detaylı bilgi talep edebilirsiniz.

Börek Taşı Ameliyatı Sonrası İyileşme

Böbrek taşı düşürmeye ne iyi gelir ve ameliyat sonrası hangi detaylara dikkat etmek gerekir gibi soruların yanıtlarını tedavi sürecinde doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Her hasta için uygulanan böbrek taşı ameliyatı işleminin türü farklıdır. Bu nedenle de ameliyat sonrası iyileşme süreçlerinde de hastaya uygun olan yöntemler doktor tarafından belirtilir.

Ağır olmayan bu ameliyatlardan sonra hastaların ortalama 1 ya da 2 gün içerisinde normal yaşamına dönmesi beklenir.

Bir hafta kadar bir süre içerisinde de işe ve diğer standart yaşamlarına dönemleri söz konusu olur. 

Enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak ve yeniden taş oluşumunu önlemek amacıyla ameliyat sonrasındaki süreçte dikkat edilmesi gereken bazı detaylar mevcuttur. Bu detaylardan ilki sağlıklı beslenmedir. Paketli gıdalar, şeker ve tuz tüketimi yapılmaması tavsiye edilir.

Su içme sıklığını arttırmak hem iyileşmeyi hızlandıracak hem de yeniden taş oluşmasını önleyecek niteliktedir. Doktorunuzun ameliyat sonrası için belirttiği tüm ayrıntıları özenle dikkate almanız gerekir.

Böbrek Taşı Düşürme Sıkça Sorulan Sorular

Böbrek Taşı Doğal Yollarla Geçer mi?

Böbrek taşları şiddetli ağrı eşliğinde doğal yollarda bedenden atılabilir. Ancak doğal yolların işe yaramadığı durumlarda medikal müdahaleler de gerekebilir. Doğal yollarla atılabilmesi için hastaların yoğun miktarda su tüketmesi tavsiye edilir. Buna ek olarak da tuzlu, şekerli besinlerden uzun bir süre uzak kalmaları da sürecin daha kolay hale gelmesini sağlar. Bu süreçlerde taşların kendiliğinden atılmasını beklemek yerine mutlaka bir uzmana başvurulması da gerekir. 

Böbrek Taşı için Hangi Doktora Başvurulur?

Böbrek ile ilgili tüm şikayetler için üroloji doktorlarına başvurmanız gerekir. Böbrek fonksiyonlarındaki sorunlar, böbrek taşı tedavisi ve böbrek ile ilgili diğer tüm hastalıkların tanı, teşhis ve tedavi uygulamaları üroloji doktorları tarafından yapılır. 

Böbrek Taşını Önlemek için Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Böbrek taşını önlemek için kilo vermenin önemi büyüktür. Taş oluşmaması adına her gün düzenli ve bol miktarda su içilmesi de tavsiye edilir. Lif içeriği yüksek olan besinlerin tüketilmesi de böbrek taşı oluşumunu önleme niteliği taşıyabilir. Tuzlu ve şekerli gıdalar, paketli gıdalar gibi ürünlerden uzak kalınması da uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Bu noktada sağlıklı diyet listelerinden destek alabilirsiniz.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.