Parmak çıtlatmak birçok kişide artık alışkanlık haline gelen bir durumdur. Bu sadece parmaklar için geçerli değildir. Bel, boyun ve bileklerin de sürekli olarak çıtlatılması mümkündür. Bu hareket kişilere rahatlama hissi verir. Fakat parmak çıtlatmanın zararları olduğuna dair bazı bilgiler bulunur.
Bazı araştırmacılar bu hareketin sağlık açısından bir zararı olmadığını belirtir. Bazı yapılan araştırmalar sonucunda ise parmak çıtlatmanın zararları olduğu ortaya çıkar. Ortaya çıkan fikir ayrılıkları birçok kişinin de kafasını karıştırır. Bu alışkanlığın zararı olsa da genellikle kişiler bu hareketi yapmaktan vazgeçmemeye meyilli bir yapıdadır.
Alışkanlıkların olumsuz yönü de budur. Bir durumun alışkanlık haline gelmesi ile birlikte bu alışkanlığın sağlıklı mı yoksa zararlı mı olduğu göz ardı edilir. Hatta yapılan bazı gözlemler sonucunda bir kişi parmaklarını çıtlattığı zaman karşısındaki kişinin de bilinçsizce parmaklarını çıtlattığı görülür.
Parmak çıtlatmanın zararı sağlık alanında kendisini gösterir. Parmakta yer alan eklemlerin çıtlatılması halinde, eklemlerin etrafındaki boşluklardan kabarcıklar çıkmaya başlar. Çıtlatma sesi de bu kabarcıklardan gelir. Aslında ortaya çıkan ses bir gaz sesidir. Çıtlatma alışkanlığına sahip olan insanların birçoğu bu sesin çıkması halinde rahatlamaya başlar.
Eklemlerin çıtlatılmasının doğru bir şekilde yapılması herhangi bir sağlık problemine neden olmaz. Fakat yanlış yapılan uygulamalarda bazı sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Bu işlemler genellikle alanında uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir. Özellikle bel ve boyun bölgelerinin çok daha dikkatli bir şekilde çıtlatılması gerekir. Bel fıtığı gibi kritik rahatsızlıklarda uzman hekimden destek almak gerekir. Vücudun bu bölgelerinde yapılacak çıtlatma için fizyoterapi uygulamasından yararlanmak doğru bir seçenek olabilir.
Eklemlerin aşırı güç uygulanarak çıtlatılmamasına dikkat edilmelidir. Aşırı güç uygulamak oldukça zararlıdır. Çıtlatma işlemini yaparken parmakları yukarı yönde çekmemek gerekir. Bazı kişiler çıtlatma işlemini yaparken bu tarz hatalarda bulunur. Bu hatalar neticesinde de parmak çıtlatmanın zararları ortaya çıkar.
Parmak çıtlatma hareketinde kişinin canı acımaz. Fakat hatalı yapılan bir işlemde kişinin canı acır. Bu acı ile yanlış bir uygulama yapıldığını anlamanız mümkündür. Hatalı çıtlatma işleminin sürekli gerçekleştirilmesi halinde parmaklarda şişme görülebilir. Aynı zamanda parmaklarda bir süre sonra yamukluklar da meydana gelebilir.
Parmak çıtlatma işleminin hatalı bir şekilde yapılması halinde parmaklar zarar görür. Yapılan bu harekette fazla baskı uygulanmamasına özen gösterilmelidir. Aşırı güç uygulandığı zaman çıtlatma işleminde parmaklarda acı hissi meydana gelebilir. Normal bir çıtlatma işleminde acı hissi oluşmamalıdır. Bu acı, parmağınıza zarar verdiğinizi gösterebilir.
Parmaklarda hatalı çıtlatmaya bağlı olarak şişme durumu gözlenebilir. Bu gibi durumlarda sağlık kuruluşlarını ziyaret ederek muayene olunması gerekir. Kişinin parmağında şişlik ve acı hissi olması, parmağın çıkmış olmasına bağlı olabilir. Parmakların özellikle yukarı yönde şiddetle çekilmesi, parmakta çıkık oluşumuna yol açar. Bunun haricinde ise parmaklardaki bağların incinmesi muhtemeldir.
Kişilerin parmak çıtlatma hareketini yanlış şekilde gerçekleştirmesinde bağlar hasar alabilir. Bu bağların hasar alması neticesinde de yine parmaklarda şişme meydana gelebilir. Sık sık çıtlatma hareketinin yapılması halinde bir süre sonra yumuşak doku zedelenmesi problemi de ortaya çıkabilir.
Parmakların ya da diğer eklemelerin çıtlatılması bir rahatlama yöntemi olarak bilinir. Eklemlerden çıkan gaz sesi, kişinin rahatlamasını sağlar. Aynı zamanda bu işlem ile eklemler uyarılır. Bu uyarılma neticesinde eklemi çevreleyen kaslarda da gevşeme meydana gelir. Oluşan bu durum da yine kişilerin rahatlamasını sağlar.
Parmak çıtlatma alışkanlığının nasıl başladığı kişiden kişiye değişebilir. Bazı kişiler stresli dönemlerinde bu hareketi yapmaya başlamış olabilir. Stres anında kişiler rahatlamak adına normalde yapmadığı hareketleri yapabilir. Ortaya çıkan bu rahatlama hissi de durumun alışkanlık haline gelmesine yol açar.
Bazı kişiler ise çevrelerinden bu hareketi görmüş olabilir. Özellikle küçük yaştaki kişiler çevresindeki kişilerin hareketlerinden daha kolay bir şekilde etkilenir. Karşısındaki kişinin bu hareketi yapması halinde çocuk da denemek ister. Bu hareketi denediği zaman rahatlama hissini tadan çocuklarda, parmak çıtlatmak alışkanlık haline gelebilir. Çocukların bu hareketi yapması daha tehlikeli olabilir. Çünkü çocuklar bilinçsiz bir şekilde bu işlemi uygular. Ani ve yanlış bir çıtlatma işlemi çocuğun canını yakabilir ve parmaklarına zarar verebilir. Yaşanan bu durum aynı zamanda travma oluşumuna da yol açabilir. bu nedenle çocuk sağlığı için doğru bir hareket değildir.
Parmak çıtlatma hareketi direkt olarak eklemler ile bağlantılıdır. Eklemlerin çıtlatılmasının ardından tekrar çıtlatma işlemi gerçekleşemez. İçeride yer alan bu gazın ortaya çıkması için on beş, yirmi dakikalık bir sürenin geçmesi gerekir. Gün içerisinde parmak çıtlatma işleminin gerçekleştirilebilme miktarını yaklaşık yirmi dakikada bir olarak baz almak mümkündür.
Parmak çıtlatma işlemi eklemlerde herhangi bir hastalık oluşmasına neden olmaz. Çıtlatma işleminin sıklığı da bu durumu eklemez. Kısacası zararlı olan durum parmak çıtlatma işlemi değildir. Çıtlatılmanın hatalı bir şekilde gerçekleştirilmesi ya da aşırı güç uygulanmasıdır. Bu nedenle de parmak çıtlatmak eklem rahatsızlıklarına yol açan bir durum değildir.
Alışkanlıkların bir anda bırakılması kolay bir durum değildir. Özellikle anksiyete problemi olan kişilerde parmak çıtlatma alışkanlığına bir yatkınlık bulunur. Stresli anlarda da kişiler yine bu hareketlere yönelim sağlar. Strese ve bazı psikolojik sorunlara bağlı olarak parmak çıtlatan kişilerin farklı yönlere dikkatleri vermesi gerekir. Uzun süre hareketsiz kalmak da çıtlatma ihtiyacına neden olabilir. Bunun için evde yapılabilecek egzersizler denenebilir.
Örneğin stres yüzükleri bu konuda kişilere yardımcı olabilir. Stresli anlarda bu yüzükle oynamak, parmak çıtlatma durumunun önüne geçebilir. Fakat bu durum her zaman kesin bir çözüm sunmaz. Kişinin öncelikle bu alışkanlığı bırakma isteğinin olması gerekir. Kişi parmağını çıtlatmak istediğinde bu durumun bilincinde olmalıdır. Kişinin bilinçli olması dikkatini farklı bir yöne vermesine yardımcı olur. Kişi bilinçsiz bir şekilde bu hareketi yapıyor olabilir. Bu durumda ise alışkanlıktan vazgeçmek çok daha zordur. Bunun için yoga hareketleri gibi odağı farklı alanlara çeken uygulamalar denenebilir.
Parmak çıtlatma alışkanlığının bırakılmaması ilerde herhangi bir probleme neden olmaz. Öncesinde de belirtilmiş olduğu üzere zararlı olan durum parmağın çıtlatılması değil bu hareketin hatalı bir şekilde yapılmasıdır. Parmaklara aşırı güç uygulamak, parmakların kırılmasına dahi yol açabilir. Parmak çıtlatma işleminin yapılması eklemlere ya da farklı bir sağlık problemine yol açmaz. Bu alışkanlığın bırakılmaması halinde sadece daha dikkatli olunması gerekir. Daha hafif hareketlerle ve nazik bir şekilde parmaklar çıtlatılmalıdır.
Parmakların çıtlatılmasına bağlı olarak bir süre sonra kişinin parmakları yeterli kavrama işlemini gerçekleştiremez hale gelir. Bu durum aslında yine hatalı hareketlerden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Doğru yapılan çıtlatma işleminde herhangi bir sağlık problemi ortaya çıkmaz. Parmak çıtlatma hareketini yaşlılıkta yapmamaya da özen göstermek gerekir. Yaş ilerlediğinde eklemlerde daha hassas bir yapıya sahip olur. Bu nedenle de eklemlerin hasar olması kolaylaşır. Aynı zamanda yaşlı bireylerin bu alışkanlığa devam etmesi halinde bir süre sonra parmaklardaki bağlarda da gevşeme görülür. Bu gevşemeye bağlı olarak da kavrama problemleri ortaya çıkabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.