Form devre dışı bırakıldı
Memede hipoekoik solid lezyon bulunan insan vücudu kimi zaman anormal şekilde çalışır. Anormal şekilde çalışan hücreler, kişide ciddi rahatsızlıklara neden olur.
Buradaki hücresel bağlamlar çeşitli nedenler sonucu hasar görür. Zarar görmüş doku hücreleri ise kitlesel lezyon oluşturarak tehlikeli hale gelir.
Bu lezyonlar çoğu zaman insan vücudunda yer edinen ve elle fark edilebilen yoğun çeşitliliklerdir. Oluşan lezyonlar görüntüleme yöntemleri ile kolay bir şekilde gözlemlenebilir.
Gözlemleme şekilleri arasında , Emar (MR), bilgisayarlı tomografi (BT) gibi yöntemler bulunur. Bu süreçte lezyonların boyutu ve yapısı incelenerek, tedavi süreci başlatılır.
Her hastalık kavramının birden çok çeşidi bulunduğu gibi memede hipoekoik solid lezyonunda birden fazla çeşidi bulunur.
Bu lezyonlar vücutta çeşitli hastalıklara sebep vermekle beraber bazı doku değişimlerine de neden olur.
Özellikle memede yer alan bu lezyon çeşidi kadının günlük yaşantısını da olumsuz etkileyebilir.
Memede ele gelen hipoekoik solid lezyonların, hücresinde büyük hücre dolu sıvılar vardır. Bu durum bütün lezyonlar için aynı şeyi ifade etmez.
Bunlara memede hipoekoik solid lezyon (içleri sıvı dolu olanlara ise kist ismi verilir.) adı verilir.
Memede beliren kanser niteliği taşımayan solid lezyonlar iki temel gruba ayrılır. Bunları aşağıdaki gibi detaylandırabiliriz;
Burada ele alınması gereken temel nokta memede yer alan her lezyonun içerdiği hücresel bağlamların incelenmesi olacaktır. Çünkü bu lezyon içerisinde yoğun doku hücreleri mevcuttur. Bu dokuların hassasiyet durumları da uzman eşliğinde değerlendirilir.
İyi huylu lezyon çeşidi kötü huylu olan lezyona göre tehlikesiz durumdadır.. Bu sebeple tedavi durumu da kolaylaşır. Kişide büyük sorunlara neden olmadan kolay bir şekilde muayene edilir. Genelde memenin çevresindeki diğer dokulara ve hücrelere zarar vermeden büyürler. Burada lezyon, kanser özelliği taşımaz ya da kanser riski göstermez niteliktedir.
Bu lezyon çeşidi, iyi huylu olan lezyon çeşidine göre daha tehlikelidir. Çünkü kötü huylu lezyonlar insan vücudunda daha hızlı büyür ve genişler.
Daha hızlı büyüyen lezyon insan vücudunu çevreleyen diğer dokulara çok daha kolay yayılarak tehlike oluşturur. Yayılan lezyonlar tedavi sürecini de etkileyerek, zorlaştırır.
Bu nedenden dolayı tedavi süreci daha uzun zamanlı ve donanım gerektirir.
Burada en önemli kriterlerin başında olan durum, tanılanan lezyonun atipik hücre boyutu içerip içermemesidir. Atipik hücre içeren lezyonların riski çok daha fazladır.
Süt bezlerini oluşturan hücreler veya süt kanallarından kaynaklanan lezyonların mutlaka atipik hücre içerip içermediği araştırılmalıdır.
Değerlendirme neticeleri uzman eşliğinde olmalıdır. Özetle; memede saptanan solid lezyonlarda atipik hücre içerenlerin kanser riski taşıdığı gözükür.
Bazı solid kitleler ise atipik hücre boyutu içermese dahi meme kanseri riski taşır. Her lezyonun içeriği bu sebeple farklılık gösterir.
Memede hipoekoik solid lezyon incelemelere göre daha çok genç yetişkin kesim içerisinde görülür. Fakat bu değildir ki ileriki yaşlarda görülmez.
Aksine kaç yaşınızda olursanız olun, mutlaka düzenli kontrol ve muayeneden geçmeniz gerekir.
Memede şişlik ve yoğun ağırlıkla ortaya çıkan hipoekoik solid lezyonunun iyi huylu çeşidinin belirtileri şu şekilde sıralanır:
Özellikle kötü huylu hipoekoik solid lezyonlar, iyi huylu olan lezyonlara bakarak bulundukları organ ve dokulara çok daha büyük zararlar verir.
Zarar gören doku tedavisi genel olarak oldukça yoğun ve karmaşık bir süreç içerebilir. Bu süreçte kimi zaman bireyde belirtiler artabilir.
Hipoekoik solid lezyon belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Memede hipoekoik solid lezyon tanısı için birçok tanılama süreci vardır. Bu süreçlerin içerisinde lezyonun içerik yapısı, şekli, yoğunluğu ve çevresindeki dokuları göz önüne alınarak bir tanı konulur.
Tanılanan bu anormal yapı, normal dokularda meydana gelen değişimler ile kötü huylu kitlelere zemin hazırlayabilir. Bu sebeple uzman teşhisi sırasında tanılanacak lezyonlara, müdahale çok daha kolaydır.
Bu tanılama tekniklerinden bazıları şu şekildedir;
Memede saptanan lezyonların çoğunluğunun tedaviye süreci bulunmaz. Eğer basit bir meme lezyonu ise önemsenmez, takip bile gerekmeyebilir.
Komplike kist veya yoğun içerik barındıran kist ise 6 ay ara ile 2-3 defa ultrason çekilerek bir değişiklik olup olmadığı mutlaka takip edilir.
Memede hipoekoik solid lezyonunun çok görünmese de olsa kanser olma ihtimali bulunabilir. Bu hastalık sürecinde kemoterapi gibi tedavi yöntemleri de uygulanabilir.
Burada kişinin kişinin hastalık seviyesinin ihtiyacına göre tıbbi ilaç takviyesi de uygulanır.
Genellikle memede lezyon içindeki sıvı düzensizlik gösterir. Düzensizlik gösteren lezyonlar taneler gösterir şekilde ilerlediğinde, enjektör ile girilerek kist sıvısı boşaltılır. Enjektörle çekilen hücre sıvısı mutlaka patolojiye gönderilmeli. Gönderilen hücre içindeki durumlar incelenir.
Eğer çekilen bu sıvı kanlı ise durum tehlikeli olabilir. Bu sebeple mutlaka detay incelemeler gerekir.
Memede bulunan hipoekoik solid lezyon yoğun ve büyük bir şekilde görülüyorsa, biyopsi ile bile tanılanamıyorsa içerideki lezyon ameliyat ile çıkarılır.
Solid lezyonlarda daha çok kalın iğne biyopsisi uygulanır. Lezyon memede bulunduğu konuma ve yapıya göre değişmektedir.
Bulunduğu bölgenin tanılamasına göre cerrahi olarak lokal veya genel anestezi yapılır. Ya da lezyonun bulunduğu bölge uygunsa lezyona kesi atılarak lezyon çıkartılır.
Tedavi süreci kişiden kişiye değişiklik gösteren bir süreçtir. Bu değişiklik bireyde yer alan lezyonların yoğunluğu ve tehlikesiyle ilgilidir.
Çoğu zaman iyi huylu lezyon olanlar herhangi bir tedavi gerektirmeksizin kaybolur. Ya da kısa bir tedavi süreciyle kolayca iyileşebilir.
Fakat yoğun cerrahi müdahale sürecinden geçen kişi için bunların tam tersi bir süreç gerçekleşir.
Hastaların ameliyat sürecinden sonra mutlaka gözetim ve denetim altında tutulması gerekir. Ancak 24-48 saat içerisinde evlerine gönderilebilirler.
Bazı ameliyatlarda ise hastanın birkaç gün omuz ve kol hareketleri kısıtlanabilir.
Çoğu hastalar yaklaşık olarak 2-3 hafta sonra normal yaşantısına geri döner. Fakat uzun ve yorucu bir cerrahi tedavi ise iyileşme süreci uzun zaman alabilir.
Bu sebeple hastalığın tedavi süreci, kişinin bünyesine göre farklılık oluşturur.
Bu tür lezyonlar memenin normal dokusundan farklılık teşkil etse de çoğu zaman zararsız ve tedavi gerektirmeyebilir. Fakat bazı durumlarda yoğunlukları ve boyutları artarak büyüme eğilimi gösterebilirler. Bu durum kişide rahatsızlık uyandıracak boyuta gelerek, tehlikeleşebilir. Bu gibi durumlarla karşılaştığınız süre zarfında mutlaka erken teşhis için bir uzmana görünmelisiniz.
Her hipoekoik solid lezyon çeşidi değildir. Bu lezyon oluşumlarına göre iyi ya da kötü olabilir. Fakat erken teşhis edilmeden ilerleyen ve yoğunlaşan bu lezyon kanser riski taşıyabilir. Bu nedenden dolayı herhangi bir belirti esnasında en yakın acile ya da uzmana görünmelisiniz.
Temizlenme aşaması hastalığın tanısına göre çeşitlilik gösterir. Bu çeşitlilik lezyonun yapısına, yoğunluğuna ve dokusuna göre değişir. Bireyde oluşan bu hastalık iyi huylu ve tehlikesiz ise herhangi bir temizleme süreci uygulanmaz. Bir ilaçla ya da ilaçsız olarak tedavi edilmesi mümkündür. Ağır semptomlarda ise daha çok kullanılan teknikler; biyopsi, radyoterapi ve cerrahi müdahalelerdir.
"Hamilelik Belirtileri Rehberi" içeriğimizi okumak için:
🤰🏻 Hamilelik Belirtileri Nedir? Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.