Form devre dışı bırakıldı
Lezyon doku ve organlarda oluşan değişikliklere verilen isimdir. Hipodens lezyon da bunlar arasında yer alır. Bu değişiklikler zararlı olması ile bilinir. Bu lezyon çeşidi bireylerin yaşamını olumsuz bir şekilde etkiler. Hipodens lezyon karaciğerde meydana gelen bir durumdur. MR yöntemi ile bu lezyonların tespit edilmesi mümkündür.
Hipodens lezyon karaciğerde meydana gelen doku bozulmasına verilen isimdir. Bu durum daha basit haliyle karaciğerde leke bulunması anlamına gelir. Hipodens lezyonlar diğer lezyon çeşitleri ile kıyaslandığında daha az bozulma olmasına neden olur. Bu sebeple tedavi süreci çok daha kolaydır. Erken tedavi edilmesi ile beraber lekelerin büyümesine engel olmak mümkündür. Bu süreçte hastalar son derece konforlu ve rahat bir tedavi süreci geçirebilirler.
Bazı durumlarda patoloji yapılarak akciğerlerde bulunan lezyonlardan parça alma işlemi gerçekleştirilir. Bu test sürecinde lekelerin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu tespit etmek mümkündür. Bu durumda patoloji sonucuna bağlı olarak tedavi sürecine başlanması önemlidir.
Hipodens çoğunlukla bilgisayarlı tomografi ile çekilen filmlerin sonucunda sıklıkla karşılaşılan bir terimdir. Bu terim temelde düşük yoğunluklu anlamına gelir. Hiperdens ve izodens terimleri ile beraber sıklıkla kullanılır.
Tomografi çekimlerinde patolojik ve normal olmayan yapıların işaretlenmesi amacıyla yoğunluk kullanılır. Normalden daha farklı olan yapılar filmlerde az yoğun veya çok yoğun olarak görüntülenir. Bu sayede normal olmayan yerlerin tespit edilmesi mümkün olur. Bu sayede hekimler hastalığın tanısını koyabilir veya hastalığın gidişatına bağlı olarak tedavi sürecinin düzenlenmesini sağlar.
Hastaların tomografi sonuçlarında hipodens lezyon bulunması o kişinin hasta olduğu anlamına gelmez. Bu gibi durumlarda araştırılması gereken bir durumun olduğu görülür. Kişilerde araştırma sonucunda herhangi bir hastalık görülmeyebilir. Bazen bu lezyonların tamamen anlamsız olduğu durumlar da söz konusu olabilir.
Lezyon çeşitleri şu şekildedir;
Hipodens lezyonunun belirtileri, lezyonun bulunduğu organa ve nedenine bağlı olarak farklılık gösterir. Belirtiler şunlardır;
Küçük yapıda olan kistik lezyonlar genellikle herhangi bir belirti vermemektedir. Bazen lezyonun yerine ve boyutuna göre birtakım belirtiler meydana gelebilir.
Karaciğer hipodens lezyon tanısı çoğunlukla ya da MR gibi görüntüleme yöntemleri kullanılarak konulur. Bu lezyonlar karaciğerde lekelenme ve yağlanma ile ilgili olabilir. Karaciğer yağlanmasının ve lekelenmesinin en yaygın nedenleri arasında dengesiz ve sağlıksız beslenme yer alır.
Bunun yanında sürekli alkol tüketim de bu lezyonların oluşumuna sebebiyet verebilir. Çok fazla alkol tüketimi karaciğerin fazla çalışmasına ve bu nedenle de yıpranmasına neden olur. Bu gibi durumlarda karaciğerde yağlanma ve lekelenme gibi problemler meydana gelebilir. Bu durum karaciğerde büyümeye ve zamanla ağrıların oluşmasına neden olur.
Karaciğerde hipodens lezyonunun bulunması karaciğer kanseri ve safra kesesi kanseri gibi bazı ciddi hastalıkların bir göstergesi olabilir. Bu sebeple bu gibi durumlarda uzman bir doktorla görüşmek ve gerekli muayeneleri yaptırmak önemli bir konudur. Tedavi sürecine hızlı bir şekilde başlanması hastalığın yayılmasına da engel olacaktır.
Hipodens lezyon tedavisi lezyonun yerine, boyutuna ve semptomlara bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu noktada aşağıdaki tedavi yöntemlerine karar verilir;
Kistik lezyonların evde sıkılması ya da patlatılması ciddi komplikasyonların meydana gelmesine neden olabilir. Bu nedenle bu işlemler kesinlikle önerilmemektedir. Hipodens lezyonların tedavi süreçlerinin mutlaka doktor kontrolünde gerçekleştirilmesi gerekir. Yanlış yapılan müdahaleler lezyonların büyümesine ve enfeksiyon kapmasına neden olabilir.
Hipodesn lezyonlar çoğunlukla içi sıvı dolu ve düşük yoğunluklara sahip olan dokulardır. Bu lezyonların etkileri ve belirtileri lezyonların yerleşimine ve boyutuna bağlı olarak farklılık gösterebilir. Tedavi yöntemi lezyonun özelliklerine bağlı olarak değişir ve mutlaka uzman doktor tarafından yönlendirilmesi gerekir.
Hipodens lezyonu tanısı konulduğunda en çok başvurulan yöntemler arasında ameliyat yer alır. Ameliyat genellikle kötü huylu karaciğer kist ve kistadenom türlerinde uygulanır. Bu kistler son derece riskli olduğundan hızlı bir şekilde alınmaları gerekir. Bu kistlerin hızlı bir şekilde alınması için ameliyata ihtiyaç duyulur.
Ameliyatlar açık ya da kapalı olacak şekilde iki farklı yöntem ile yapılabilir. olarak isimlendirilen kapalı yöntem son zamanlarda daha sık tercih edilir. Bu ameliyat türünde ince tüpler ve küçük aletler kullanılır. Uygulama esnasında karın bölgesine küçük kesiler atılarak işlem gerçekleştirilir. Kapalı yöntem uygulanarak gerçekleştirilen ameliyatlarda iyileşme süreçleri açık ameliyatlara kıyasla çok daha kısa sürelerde gerçekleşir.
Ameliyat sonrası hastalar servise veya yoğun bakıma alınırlar. Bu süreçte hastaların 6 saat boyunca ağızdan beslenmemesi gerekir. 6 saatlik sürecin tamamlanmasının ardından hastalardan birtakım hareketleri yapması beklenir. Öksürmek, yürümek, nefes alıp vermek gibi basit hareketler kişilerin toparlanmasına yardımcı olacaktır.
Hastaların hastanede yattığı süre boyunca hem damar hem de ağız yoluyla hastalara bazı ilaçlar verilir. Verilen ilaçla ile alakalı olarak da kişilere detaylı bilgiler verilir. Alınan tedbirler meydana gelebilecek risk durumlarının önüne geçer.
Karaciğerde çeşitli boyutlarda septasız, ince cidarlı, sıvı dolu balon görünümleri lezyon olarak isimlendirilir. Bu lezyonların çoğunlukla doğumsal olduğu düşünülür. Yaşın ilerlemesi ile beraber kadınlarda görülme sıklığı artar. Bu lezyonlar kanserleşmezlerse tehlikeli değillerdir. Genellikle ultrason ya da bilgisayarlı tomografi ile saptanması mümkündür. Şikayet yaratmayan bu lezyonların genellikle tedavi edilmesine gerek duyulmaz.
Hipodens lezyon terimi tıbbi bir terimdir. Bu terim dokularda oluşan herhangi bir bozukluğu ifade etmek için kullanılır. Hipodens terimi ise dokuya göre daha düşük yoğunluk olarak ifade edilebilir. Hipodens lezyonları düşük yoğunluklu doku bozukluğu olarak ifade edilebilir. Bu lezyon türleri vücudun pek çok farklı yerinde oluşabilir. Çoğunlukla dalak, karaciğer ve beyin gibi organlarda rastlanır. Organlarda meydana gelen lezyonlar organların işlevselliğini bozabilir. Bu lezyonlar kanser değildir ancak zaman içerisinde kanserleşme sorunları oluşabilir.
Hipodens lezyonu tedavisi lezyonun özelliklerine bağlı olarak farklılık gösterir. Bu lezyonların ilaç ya da diğer medikal tedavi yöntemleri ile tedavi edilmesi mümkündür. Gerekli görülmesi halinde lezyonun cerrahi olarak çıkarılması işlemi gerçekleştirilebilir. Düzenli olarak gerçekleştirilen BT ve MR taramaları sayesinde lezyonların takip edilmesi sağlanabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.