Form devre dışı bırakıldı
Böbrekte lezyon; böbrek yetmezliği, tümör oluşumu, böbrekte kist oluşumu, böbrekte taş gibi hastalıklara yol açan lezyonlardır.
Yara ya da hücrelerdeki bozukluk anlamına gelen bozulmuş hücreler başka bir deyişle kitle olarak adlandırılır.
Genel olarak böbrek lezyonları 1 cm’den küçük, geneli ise 5 mm oranındadır.
Böbrek lezyonunda bozulmuş hücrelerin etkisi büyük hastalıklara sebep olabilir. Hipoekoik lezyon, kistik lezyon, solid lezyon, hipodens lezyon ve nodüler lezyon en çok bilinen böbrek lezyonları arasındadır.
Bu lezyonların vücudun farklı bölgelerinde farklı tip ve boyutlarda ortaya çıktığı bilinmektedir.
Böbrekte lezyon belirtileri, diğer hastalıklarda benzerlik gösterebileceğinden ancak doktor muayenesi ile ortaya çıkar.
Erken teşhis ile tedavi genel olarak olumlu sonuç gösterir. Lezyonun teşhis edilmesinde fiziksel muayene sonrası kan ve idrar testi verilir.
özellikle kan testlerinde kanser riski açısından önem arz eder. Ultrasonografi ise kanser tanısında sonucu en net gösteren yöntemlerden biridir.
Böbrek lezyonu çeşitleri, benign (iyi huylu) veya malign (kötü huylu) olarak ikiye ayrılır. Genellikle ultrason ya da manyetik rezonans görüntüleme (MR) ile böbrekteki lezyonun çeşidi, büyüklüğü, hastalığın ne kadar ilerlediği hakkında yorum yapılabilir.
Böbrek lezyonu çeşitleri kendi içlerinde şu şekilde sıralanabilir;
İyi huylu böbrek lezyonu belirtileri ve oluşumunda yaş sınırlaması yoktur.
Genelde yirmi yaşına kadar kendini belli etmez ve doktor muayenesinde tek böbrekte tespit edilir. Nadir de olsa bazı hastalarda iki böbreğe de sıçrar. Birden fazla kitle halinde karşımıza çıkabilir.
İçleri sarıya yakın renkte ve sıvı ile dolu olan bu lezyonlar berrak bir görünüme sahiptir. Zamanla büyüyen bu kitleler 2 cm'den küçük olabileceği gibi, 10 cm'den daha büyük de olabilmektedir.
Böbrekte kitle lezyonu söz konusuysa, belirti vermesi oldukça zordur.
Böbrekte kitle varsa bunun teşhisi hastanede ultrason ile gerçekleşir. Ultrasonun yeterli olmadığı durumlarda, MR ya da tomografi yöntemleri kullanılır. İyi huylu böbrek lezyonu belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Kötü huylu böbrek lezyonu, böbrekte kalıtsal olarak oluşabileceğinden diğer aile üyelerinin de tarama yaptırması erken teşhis için oldukça önemlidir.
Her ne kadar İyi huylu böbrek lezyonları yaygın olsa da, hastaya kötü huylu böbrek lezyonu teşhisi nadir de olsa konulabilir.
Böbrek kanseri birinci evreden dördüncü evreye kadar ilerler.
Kadınlara göre erkeklerin böbrek lezyonu ile karşılaşma olasılığı %50’nin üzerindedir.
Böbrek lezyonu tanısı, tomografi ya da ultrasonografi gibi görüntüleme teknikleri ile netleşir.
Böbrek kanseri ile sıklıkla karıştırılan böbrek lezyonun tanısı sırasında uzman doktorlarca araştırma yapılarak ikisi arasındaki fark ortaya çıkarılabilir.
Hastalık kalıtsal olabileceğinden araştırmaya anne ve baba da dahil edilebilir.
Basit böbrek lezyonları herhangi bir belirti göstermemekle birlikte tedavi de gerektirmemektedir.
Ailede de rastlanılan yani kalıtsal olabilen basit kitleler genel olarak zararlıdır. Bazı kistlerde ilerleme olabileceğinden erken tanı oldukça önemlidir.
Böbrek lezyonu tanısı için baz alınan faktörler aşağıdaki gibidir.
Böbreklerde oluşan lezyonun tanısı genel olarak rastlantısaldır.
Farklı şikâyetlerle ultrasonografi uygulanan hastalarda böbrekte kitle oluşumu görülebilir. Bilgisayarlı tomografi (BT) ve görüntüleme yöntemleri ile hastalığın tanısı konur.
Lezyonun içindeki sıvının berraklığını yitirmesi, kitle duvarının kalınlaşması ya da kanamanın meydana gelmesi durumunda farklı tedavi yöntemleri uygulanır.
Böbrek lezyonu tedavisi başladığında kemoterapi ya da radyoterapi uygulaması yapılmaz.
Eğer böbrek lezyonu kansere dönüşmüşse en etkili tedavi cerrahi operasyon olarak bilinir. Kanseri erken evrede tanındıysa ve yayılması önlendiyse doktor müdahalesiyle tümörlü doku alınır.
Yapılan araştırmalar on hastanın dördünde lezyonun son evrede fark edildiğini ortaya çıkarmaktadır. Böbrek lezyonu tedavisi genel olarak aşağıdaki gibidir;
Böbrek lezyonu ameliyatı, böbreklerde büyüdüğü tespit edilen kistlerin cerrahi yöntemler kullanılarak temizlenmesidir.
Kistin konumu, büyüklüğü, sayısı, kanser riski ve yapısına göre ameliyat farklı şekillerde yapılabilmektedir. Ameliyatının temel amacı böbrek fonksiyonlarını koruyarak, kistin sebep olduğu şikayetlerin önüne geçmektir.
Aynı zamanda kanserli dokunun temizlenmesi için de tercih edilir. Peki, böbrek lezyonu ameliyatı şu riskleri taşıyabilir;
Böbrek lezyonu tedavisi sonrası iyileşme süreci bir hafta ile sekiz hafta arasında değişiklik gösterir. Hastalar nakil gerçekleştikten sonra bir hafta hastanede kontrol altında tutulur. Buradaki amaç meydana gelebilecek olası bir komplikasyona müdahale edebilmektir.
Böbrek lezyonu tedavisi sonrası iyileşme süreci için hastaların sekiz hafta boyunca dinlenmesi ve doktor tarafından önerilen ilaçların aksatılmadan kullanılması şarttır. Kontrollerin aksatılmaması gerektiğinden hastaların hastaneye yakın olması faydalı olacaktır.
Böbrek lezyonları iyi ve kötü huylu olarak ikiye ayrılır. İyi huylu böbrek lezyonu tehlikeli değildir. Ancak kötü huylu böbrek lezyonları dördüncü evrede tespit edildiğinden oldukça tehlikelidir.
İyi huylu lezyonlar kanser değildir. Ancak teşhisi konulan her kötü huylu lezyon da kanser olmayabilir. Böbrek lezyonunun kanser olup olmadığı doktor muayenesi ve tetkikleri sonucunda ortaya çıkar.
İyi huylu böbrek lezyonu büyüyerek baskı yapmadığı sürece cerrahi müdahale gerektirmemektedir. Ancak kötü huylu olan ya da çevre organlara baskı yapan lezyon, böbrek duvarının yırtılarak içinin boşaltılmasıyla temizlenir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.