Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Sinüs İltihabı Nedir? Sinüs İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Sinüs İltihabı Nedir? Sinüs İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Sinüs iltihabı diğer bir deyişle sinüzit, burun boşluğu çevresinde yer alan sinüslerin enfekte olmasıdır. Kişide bu enfeksiyon genellikle alerji ya da soğuk algınlığı gibi hastalıkların geçirilmesiyle ortaya çıkar. Bunun yanında enfeksiyonun vücutta süresine bağlı olarak hastalığın farklı tipleri görülebilir. Hastalığın semptomları burun mukozasının şişmesi ile kendini gösterir ve hastalık ilerledikçe ateş, ağrı gibi semptomlar belirgin hale gelir. Şikayetlerin de artmasıyla en yakın sağlık kuruluşuna başvuran hastalara fiziki muayene ile ön teşhis konulabilir. Devamında ise klinik süreçler ve alternatif yöntemler birlikte yürütülerek tedavi takvimi doktor kontrolünde uygulanabilir.

Sinüs İltihabı Nedir?

Sinüs iltihabı, burun etrafında kemiklerin arasında bulunan boşlukların 'sinüslerin' enfeksiyonu ile sonuçlanan bir hastalıktır. Her yaşta görülebilen hastalığın bir diğer adı rinosinüzittir. Burun mukozasında enfeksiyonun artmasıyla yüzde şişkinlik, burun akıntısı ve tıkanma tipik semptomlar olarak görülebilir. Gribal enfeksiyonlara ya da soğuk algınlığı hastalıklarına bağlı olarak hava akışını sağlayan sinüs yapıları tahrip olabilir. Tahribatın artmasıyla burun içi boşluklar tıkanmaya başlar ve sıvı birikmesi gözlemlenir. Mevsimsel soğuk algınlıkları dışında bu özel hava akışını sağlayan yapılar bakteri, virüs, mantar ya da diğer mikroorganizmalarla da enfekte olarak ortaya çıkabilir. Özellikle büyüme çağında çocuklarda ve yaşlılarda bağışıklık sistemi de zayıfsa hastalığın risk payının fazla olması dikkat çeker.

Sinüs İltihabı Belirtileri Nelerdir? 

Sinüs iltihabı türleri hastalık belirtilerinin süresine ve devamlılığına göre değişkenlik gösterir. Hastalığın semptomları 4 haftadan kısa da sürebilir, diğer bir taraftan kronik hale gelmişse 12 haftayı da bulabilir. Bu noktada hastalığın belirtilerinin tam olarak belirlenmesi oldukça önemlidir. Genel olarak rahatsızlığın belirtileri aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Mukus salgısının artmasıyla boğazdan aşağıya doğru geniz akıntısı görülebilir.
  • Mide ağrısı, kusma ve bulantısı gibi semptomlar vücutta enfeksiyonun yükselmesi ile gözlemlenebilir.
  • Burun tıkanıklığının yoğunlaşmasıyla nefes alıp verme zorlaşabilir.
  • Bilinç bulanıklığı ve baş ağrısı yoğun olarak hissedilebilir.
  • Eklemlerde güçsüzlük ve vücudun farklı bölümlerinde felç riski söz konusu olabilir.
  • Yüksek ateş, yorgunluk ve halsizlik gözlemlenebilir.
  • Yüzde dolgunluk hissi ile konuşma problemleri ortaya çıkabilir. Özellikle alın, göz ve burun bölgelerinde basınç hissinin artması semptomların ağırlaşmasında etkilidir.
  • Viskoz yapıda yeşil ve sarı mukus salgısıyla beraber burun akıntısı gözlemlenebilir.
  • Kulak ve dişlerde ağrı ve basıncın yükselmesi artabilir. Bu doğrultuda işitme kaybı yaşanabilir.
  • Koku alma duyusunda hasara bağlı tat kaybı yaşanabilirken hastada ağız kokusu da fark edilebilir.
  • Görme bozuklukları ve bulanık görüş görülebilir.
  • Beyinde enfeksiyona bağlı ruhsal değişimler gözlemlenebilir, ayrıca enfeksiyonun ilerlemesi kişide hafıza kaybına da sebebiyet verebilir.
  • Nörolojik problemlerin oluşmasına bağlı nöbetler ve sinir kaybı söz konusu olabilir.
  • Beyin hasarına bağlı olarak boyun bölgesinde sinirler etkilenebilir ve bu sebeple boyun ağrısı hastada görülebilir.

Hastalığın tüm bu semptomlarının bir ya da birkaçı aynı anda hastada ortaya çıkabilir.

Sinüs İltihabı Belirtileri Nelerdir? 

Sinüs İltihabı Nedenleri:

Sinir iltihabı kişide 12 haftadan fazla sürüyorsa hastalığa neden olan etmenler mikrobiyal kaynaklı olabilir. Kronikleşen sinüzit nedenlerini de kapsayan bu durum küf, toz, mantar ya da soba dumanı gibi dış faktörler tarafından tetiklenebilir. Tüm bu süreçte sinir iltihabının nedenleri aşağıdaki sıralanabilir:

  • İnfluenza ya da soğuk algınlığı geçirme
  • Virüs ve bakteri enfeksiyonuna bağlı akut hastalıklara yakalanma 
  • Mevsimsel ya da nazal alerjik durumların olması
  • Banyo sonrası ıslak saçla durulması
  • Kronik hastalıklardan kistik fibrozisi geçirme
  • Geniz eti problemlerinin olması
  • Haemophilus influenza, streptococcus pneumoniae ve Moraxella catarrhalis bakterilerden kaynaklı bulaşıcı hastalıklar geçirme
  • Burun poliplerine sahip olma ya da burun bölümünde kist benzeri yapıların çıkması
  • Burnun eğri olması
  • Koah hastalığı, alerjik rinit ya da astım semptomlarının olması
  • Diş eti iltihabı ya da diş enfeksiyonunun ilerlemesi
  • İmmun sistemin zayıf olması 
  • Sigara ya da nargile tüketiminin fazla olması
  • Kulak içi basıncının yükselmesi (uzun süreli uçak yolculuğu yapma)
  • Yüzme aktivitesinin sürekli yapılması gibi nedenler sinir iltihabını tetikleyebilir.

Geçmeyen Sinüs İltihabına Ne İyi Gelir?

Kronikleşen ve tedaviye sonuç vermeyen sinir iltihabında doktor alternatif çözümler arayabilir. Ayrıca sürekli tekrarlayan sinüzit vakalarında alerji ve immünoloji alanında uzman bir hekim ile kontrol sağlanabilir. Bazı hastalarda hastalık semptomları ağırlaştığı için cerrahi operasyon da zorunlu hale gelebilir. Genel olarak evde uygulanabilecek çözümler, ilaçlı tedavi ya da buhar müdahalesi ilk uygulanacak tedavi yöntemlerindendir.

Geçmeyen Sinüs İltihabına Ne İyi Gelir?

Sinüs İltihabı Nasıl Geçer?

Burun kanallarında şişkinliği azaltmak hastaya rahatlatıcı çözümler sunar. Bu amaçla kişiye dekonjestan desteği uygulanabilir ve burun tıkanıklığı minimize edilebilir. Sinüzitten kaynaklı yüz bölümünde ağrı ve şişliğini azaltmak için sıcak nemli havlu da koyulabilir. Genel olarak sinüs iltihabına iyi gelebilecek doğal yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir: 

  • Özellikle mikrobiyal kaynaklı oluşan akut tipinde bağışıklık sistemin hastalığı yenebilmesi için vücut direnci önemlidir. Vücut direncinin artmasında dinlenme tavsiye edilir.  
  •  Anti bakteriyal gücü yüksek gıda takviyeleri ve bitkisel ürünler tüketilebilir. Bu doğrultuda,sarımsak,zerdeçal, kuşburnu, kekik, sarımsak ve bal önemli besinler arasındadır. Günümüzde propolis, arı sütü, çörek otu, akgünlük gibi gıda takviyeleri de hastalığın tedavisine destek olmasıyla sıkça tercih edilir. Bunun yanında anti-inflamatuar özellikli çayların tüketimi ve çayın buharından yararlanmak da yardımcı rol oynayabilir.
  •  Buhar solunması ya da sıcak duşa girerek neme maruz kalınması mukus salgısının atılmasına yardımcı olur.
  • Burunun iç kısmının temizlenmesi semptomları hafifletebilir. Bunun için neti kabına benzer sıkma hazneleri tercih edilebilir. Böylece burun içinde oluşan enfeksiyonun azalmasına destek olabilir.
  • Vücudun bağışıklık sisteminin mikroorganizmalarla savaşabilmesi için sıvı tüketimi kritiktir. Bu nedenle bol sıvı alımı tavsiye edilir. Ayrıca mukus yapısı viskoz bir yapıya sahiptir, yeterli sıvı alındığında mukus incelir ve bu sayede kolay atılması sağlanabilir.

Sinüs İltihabı Tedavisi

Doktor hastalığın teşhisini koyduktan sonra burun tıkanıklığını önlemek için burnun yıkanmasını önerebilir. Bunun yanında burun spreyleri ile mukusun inceltilmesi amaçlanır. Bu noktada hastanın baş ve yüz ağrısına neden olacak faktörler bertaraf edilmesi hedeflenir. Diğer bir taraftan, hastalık bakteriden dolayı tetiklenmişse antibiyotik tedavisine başvurulabilir. Eğer, hastalığın kaynağı virüsler ise vücudun bağışıklığını güçlendirme amaçlı vitamin ve mineral takviyesi düşünülebilir.

Sinüs İltihabı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sinüs iltihabı bulaşıcı bir hastalık mıdır?

Sinüzit bulaşıcı bir hastalık değildir. Ancak hastalığa neden olan faktörler arasında mikroorganizmalar vardır. Aynı ortamda bu mikrobiyal kontaminasyona maruz kalınırsa aynı hastalık diğer kişide de gözlemlenebilir. Bu nedenle hasta olan kişi el yıkama alışkanlığına dikkat etmesi, öksürürken dirseğine doğru kapatması, hijyen kurallarını göz önünde bulundurması önemlidir.

Sinüs iltihabı tanı yöntemleri nelerdir?

Sinüzit tanısı doktorun fiziki muayenesi sonrası ön teşhisle belirlenebilir. Genellikle kişide burun tıkanıklığı ve yüzde şişkinlikler görülmesi hastalığın semptomları hakkında bilgi verebilir. Bunun yanında ışıklı ve minimal bir cihaz yardımıyla burnun iç kısmına bakılabilir. Genel olarak kullanılan yöntemler ise burun endoskopi ve sürüntüsü, alerji analizi, BT taraması, biyopsi ve direkt grafi yöntemleridir.

Sinüs iltihabı ağrıya neden olur mu?

Burun içi kısımda enfeksiyona bağlı mukus salgınının oluşumu zamanla baş bölgesinde yoğun ağrıya sebebiyet verebilir. Aynı zamanda enfeksiyonun artması mukus düzeyini yükseltebilir, böylece göz çevresi ve yüzün tamamında ağrı belirgin hale gelebilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.