Göbek bağı iltihabı, göbek deliğinin temizliğine dikkat edilmemesi ile ortaya çıkan enfeksiyonel bir hastalıktır. Özellikle yenidoğan bebeklerde görülen bu rahatsızlık bölgesel bakımın yetersizliğinden kaynaklanabilir. Hassas bir bölge olmasından dolayı bakteri üremesine elverişli bir ortam oluşturması hastalığın temel nedenidir. Buna istinaden bölgesel bir akıntı ve ödem gözlenirse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir. Hastalık teşhisi konduğunda ise lokal ya da oral tedavilerle tedavi planı doktor tarafından çıkarılabilir.
Göbek Bağı İltihabı Nedir?
Göbek bağı, anne karnındayken bebeğe besin geçişini sağlayan oluşumdur. Kordonda bulunan damarlar anne üzerinden bebeğe gerekli besinlerin aktarımını sağlar. Doğumdan sonra kordon kesilerek bebeğin dış dünya ile bağlantısı sağlanır. Kesilen kordonun kalıntısı ise yaklaşık olarak iki haftalık bir süreçte kendiliğinden düşer. Bu süreçte göbek deliği olması gereken forma gelir ve fiziksel olarak normal bir görünüme kavuşur. Bebeğin bu yenilenme sürecinde bölgesel bakımı iyi yapılmazsa iltihaplanma, ödem, şişkinlik, kızarıklık ve ısı artışı görülebilir. Gelişen bu problem göbek bağı iltihabı olarak adlandırılır. Tıp dilinde bu rahatsızlık ise omfalit olarak ifade edilir. Ayrıca yetişkinlerin göbek deliği çevresinde oluşan bazı problemlerden kaynaklı omfalit rahatsızlığına yakalandığı bilinir.
Göbek Bağı İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Göbek deliği çevresinde yaşanan enfeksiyon çoğunlukla bebeğin kordonu düşmesinden sonra gözlemlenir. Bu nedenle annenin lokal olarak dikkatini çeken bazı belirtiler olabilir. Bununla beraber her yaşta görülebilen bir sağlık problemidir. Böylece bölgedeki dokuların enfeksiyonu ile ortaya çıkan omfalit hastalığının belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Akıntı oluşumu: Enfeksiyon sonucu oluşan akıntının renkleri farklı olabilir. Genellikle beyaz, sarı ve yeşil akıntı görülebilir.
- Dokunun enfekte olması: Bölgedeki dokuların enfeksiyonla mücadele etmesi nedeniyle karın şişkinliği ve bozulan sertlik hissi belirgin hale gelebilir.
- umblikal granülom ve kızarıklık: Enfekte bölgede cilt altı dokunun da tepki vermesiyle şişkinlik ve kızarıklık gözlemlenebilir.
- Bölgesel kötü kokunun duyulması: Özellikle lokal olarak bakteri ve diğer mikropların çoğalması kötü koku oluşumuna sebebiyet verebilir.
- Hassasiyet ve ağrı gelişmesi: Bölgeye dokunulduğunda enfeksiyon ve diğer semptomlardan kaynaklı ağrı hissedilebilir. Bu sebeple o bölgeye denk gelen kıyafet ya da benzeri eşyalar baskı oluşturursa ağrı şiddeti artabilir.
- Vücutta kronik bir yorgunluk görülmesi: Bağışıklık sisteminin enfeksiyon ile savaşmasından dolayı vücut direnci düşebilir, genel bir halsizlik hali hastada görülebilir.
- Ateşin yükselmesi: Enfeksiyon şiddetine bağlı vücut ısısında artış olabilir.

Göbek Bağı İltihabı Nedenleri:
Göbek bağı iltihabı nedenleri yetişkin ve bebeklerde farklılık gösterebilir. Bu kapsamda genel olarak hastalığın nedenleri aşağıdaki gibi listelenebilir:
- Nemli ortam: Bakterilerin çoğalması için ıslak ortam oldukça elverişlidir. Ayrıca nemli ve ıslak ortam enfeksiyon riskini de tetikleyebilir.
- Metabolik ve kronik hastalıkların varlığı: Bağışıklık sistemini zayıflatan diyabet, obezite ya da otoimmün hastalıkların bulunması hastalık riskini arttıran durumlar arasındadır.
- Bağ dokusunda bozukluklar: Çoğunlukla genetik olarak ortaya çıkan bağ doku hasarları lokal olarak hassasiyet ve enfeksiyona yatkınlık meydana getirebilir.
- Bakteriyal kontanimasyon: Göbek deliğinin bulunduğu alanda steril koşullar sağlanmıyorsa bakteri üremesi oluşabilir ve bölgede enfeksiyon görülebilir.
- Piercing taktırma ve yetersiz temizleme: Yetişkinlerin göbek deliğine piercing taktırması hassas olan bölgeyi enfeksiyona açık hale getirebilir. Bu sebeple işlemin yapıldığı alana lokal bakım yapılması tavsiye edilir.
- Bölgede hijyen koşullarının oluşmaması: Özellikle yeni doğan bebeklerin kordonu doğumla beraber iki hafta içinde düşebilir. Bu aşama sonrasında her gün bakım yapılmadığı taktirde bakteri çoğalması görülebilir ve enfeksiyonun oluşmasına neden olabilir.
Geçmeyen Göbek Bağı İltihabına Ne İyi Gelir?
Göbek bağı iltihabında bebek ve yetişkinler için farklı destek uygulamalar dikkate alınabilir. Bu anlamda uygulanabilecek yardımcı yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Bebeklerde destek uygulamalar: Göbek bağının düşmesinden sonra sabun ve suyla bölgenin düzenli bir şekilde temizlenmesi, bebeğe temasın temiz ellerle sağlanması, bölgenin nemli tutulmaması, düzenli bez değişimi yapılması önerilir.
- Yetişkinlerde destek uygulamalar: Bağışıklığı güçlendiren antioksidan alımı, anti bakteriyel özellikli bitkisel ürünlerin tüketimi, bölgenin devamlı temizliği ve kuru olması, kilo alımına dikkat edilmesi, kronik hastalıkların düzenli tedavi edilmesi önemlidir. Özellikle yaşam tarzlarında yapılacak bazı değişiklikler ile önlem alınabilir.
Göbek Bağı İltihabı Nasıl Geçer?
Günümüzde doktor kontrolünde verilen antiseptik sular, antibiyotik içerikli kremler ya da enfeksiyonun yayılmasını engelleyen steril bezler tedavide çok etkilidir. Bununla birlikte sistemik ve lokal enfeksiyonun azalması için evde bazı pratik yöntemler uygulanabilir. Evde uygulanan bitkisel içerikli uygulamalar aşağıdaki sıralanabilir:
- Anti inflamatuar özellikli bazı uçucu yağlar tedaviye destek olarak alternatif olabilir. Bu uçucu yağ grupları arasında en bilineni lavanta yağıdır. Yağın belirli bir oranda seyreltilerek enfekte olan bölgeye hafif pamukla sürülebilir.
- Zerdaçal ve zencefil hem enfeksiyonu kurutma hem de antioksidan özellikleri ile ön plana çıkar. Belirli miktarda bu bitkilerden karışım yapılarak enfeksiyonlu bölgeye az miktarda sürülebilir.
- Doymuş yağ ve esansiyel yağları içeren çörek otu, Hindistan cevizi yağı, vişne çekirdeği yağı ve ketencik tohumu yağı nemlendirici etkisinden dolayı tercih edilebilir. Bunun yanında bu yağların anti bakteriyel özelliği ile bakteri çoğalmasını önlenmesine de destekleyicidir.

Göbek Bağı İltihabı Tedavisi
Hastalığın teşhisi konulduktan sonra lokal olarak bölgenin antiseptik sular ile temizlenmesi uzman kontrolünde önerilir. Ayrıca enfeksiyonu fazla olan hastalarda doktor antibiyotikli pomad uygulaması da verebilir. Ek olarak enfeksiyon kan düzeyinde de yüksek ise oral yolla antibiyotik kullanımı da gerekebilir. Genel olarak göbek bağı iltihabının tedavi sürecinde aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:
- Antibiyotik tedavisi: Bakteri çoğalması söz konusu ise enfeksiyonun kontrol altına alınması için ilaç tedavisine başvurulabilir.
- Steril gazlı bez ile bölgenin temiz tutulması: Bölgenin temiz tutulmasında steril bezlerin kullanımı oldukça önemlidir. Enfeksiyona bağlı oluşan akıntının giderilmesi ve drenajın daha etkin yapılması için kritik bir uygulamadır.
- Hijyen koşullarına uyulmaması: Enfekte olan bölge iyi bir şekilde dezenfekte edici ürünler ile yıkanılmasına özen gösterilebilir, devamında ise bölge ıslak bırakılmadan kurulanması problemin çözümünde etkilidir.
- Drenaj uygulaması: Enfeksiyonun şiddetlendiği ve yayıldığı durumda doktor tarafından ufak delikler açılarak irin boşaltılabilir.
- Cerrahi müdahale: Enfeksiyonun kontrol altına alınamadığı ve çevre dokularda komplikasyon gelişme riski varsa cerrahi operasyonla enfekte olan bölge temizlenebilir.
Göbek Bağı İltihabı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Göbek bağı iltihabı tanı yöntemleri nelerdir?
Hastalığın teşhisi doktorun fiziki muayenesi sonrası kolaylıkla koyulabilir. Hastanın şikayetlerini dinlendikten sonra mevcut semptomları kontrol edilir. Bölgede enfeksiyonun durumuna göre kızarıklık, akıntı ya da ağrı gibi belirtiler artabilir. Devam eden süreçte hastanın akıntı ve kan numuneleri alınarak bakteri testi yapılır. Son olarak hastanın enfeksiyonunun çevre dokulara yayılmasından şüphe duyuluyor ise görüntüleme tekniklerine başvurulabilir. Böylece ultrason ve bilgisayarlı tomografi uygulanarak mevcut komplikasyon hakkında bilgi edinilebilir.
Göbek bağı iltihabına benzer semptomlar gösteren farklı rahatsızlıklar var mıdır?
Bu rahatsızlıkla benzer semptomları olan durumlar bebeklerde görülür. Klinik bulgularda çoğunlukla umblikal granülom ve polipler ile karıştırılabilir. Umblikal granülom rahatsızlığında kitleye bağlı akıntı görülebilir, uygun tedavi ile iyileşme gözlemlenebilir. Diğer bir taraftan polip varsa dışarıdan lokal uygulamalar ile kendiliğinden geçmez, cerrahi müdahale ile mevcut kitlenin alınması gerekebilir.
Göbek bağı iltihabı en çok hangi yaş aralığında görülür?
Yenidoğan bebeklerde enfeksiyon riski daha fazladır. Bununla birlikte hijyen koşullarına uyulmadığı taktirde yetişkinlerde de görülebilen bir hastalıktır.
Genel Cerrahi
12.8.2024
12.8.2024
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.