Bademcikler boğaz bölgesinde yer alır. Boğazın iki yan bölgesinde bulunur ve badem şeklindedir.
Şeklinden dolayı da bademcik ismini aldığı düşünülür. Bademcikler iki tanedir. Boğaz yollarının korunmasına katkı sağlarlar. Lenfoid doku bölgeleri olarak da bilinirler.
İnsan vücudunda yer alan diğer birçok organ gibi bademcikler de kişinin bağışıklık sisteminin korunmasını sağlar.
Bademcik şişmesi genellikle çocuk hastalığı olarak bilinir. Fakat bademciklerin şişmesi ya da iltihaplanması her yaştan kişide görülebilecek bir sağlık problemidir.
Bazı kişilerde bademciklerin çürümesi gibi durumlar da söz konusudur. Bu gibi sağlık problemlerinde bademcik ameliyatı ile hasarlı organların alınması gerekir.
Bademciklerinde herhangi bir sorun olmayan kişiler tarafından da bademcik aldırma talebinde bulunan birçok kişi vardır. Fakat bademcik aldırmanın zararları bulunur.
Kişinin bağışıklık sistemi için oldukça zararlı bir durumdur. Birçok mikrop ve bakteri bademcik olmadığı zaman doğrudan boğaz yoluna karışabilir.
Mikroplar ve bakteriler genellikle burun ve ağız yolu ile insan vücuduna giriş yapar. Burun içerisinde yer alan kıllar, burundan mikropların girmesini engeller.
Bademciklerde de bu durum aynı şekilde işler. Kişinin ağız yolu ile mikropları vücuduna alması engellenir.
Bademcik aldırmanın zararları da bu noktada ortaya çıkar. Bademcik aldırmanın zararlarını şu şekilde sıralamak mümkündür;
Bunların haricinde ise ortaya çıkabilecek zararlar genellikle ameliyata bağlı risklerdir. Alanında uzman hekimlerce yapılan cerrahi operasyonlarda olası riskler daha düşüktür. Fakat genel olarak bakıldığında bademcik ameliyatında ortaya çıkabilecek riskler de şu şekildedir;
Bazı durumlarda bademciğin alınmaması daha tehlikeli bir durum haline gelebilir. Kişinin boğaz yollarında oluşan problemler, günlük hayatlarını zora sokacak şekilde görülebilir.
Bademcikler şişebilir ya da iltihaplanabilir. Aynı zamanda bölgede taş oluşması gibi problemlerin de ortaya çıkabilme riski vardır.
Bu gibi sağlık problemlerinde bademciklerin alınması gerekli bir işlemdir. Alınmaması halinde kişinin sağlığı olumsuz yönde etkilenebilir.
Bademciklerin zarar görmesi halinde ortaya çıkabilecek problemler şu şekildedir;
Bademciklerin şişmesi genellikle bazı bakterilere bağlı olarak görülür. Bu bakteriler Step A bakterileri olarak da bilinir.
Soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklara bağlı olarak da bademciklerin şişmesi mümkündür. Öpücük hastalığına neden olan Epstein barr (EBV) virüsü de yine şişme problemlerine yol açar.
Hamilelik dönemindeki kadınların ve bağışıklık sistemi düşük olan kişilerin ise sitomegalovirüse bağlı olarak bademciklerinin şiştiği görülür.
Kızamık virüsü ve uçuk virüsü olarak da bilinen herpes virüsü de yine şişme problemlerine neden olur.
Bu bakteriler haricinde de bölgede şişmeye ve iltihaplanmaya yol açan bazı sağlık problemleri vardır.
Özellikle boğaz yolu enfeksiyonu ve solunum hastalıkları, kişilerin bademciklerinin şişmesine neden olabilir. Bademcik taşları ise oldukça küçük parçalar halinde görülür.
Bu nedenle çok fazla sağlık problemine yol açmaz. Fakat taşın boyutunun büyük olması boğaz bölgesinde ağrıya yol açar.
Bademciklerin şişmesine neden olan bazı bakteriler vardır. Bu bakteriler şişme probleminin yanı sıra enfeksiyon oluşumuna da yol açabilir.
İlerleyen süreçlerde bademciklerin çürüme riski de bulunur. Bademcik şişmesine iyi gelen şeyleri şu şekilde sıralamak mümkündür;
Boğaz bölgesine soğuk uygulamak için temiz bir bezin içerisine birkaç küp buz koyulur.
Bu buzları ortalama on dakika boyunca boğaz bölgesine koymak gerekir. Bu işlemi gün içerisinde birkaç kere uygulamak mümkündür.
Buz yemek ya da dondurma gibi soğuk şeyleri tüketmek de boğaz bölgesinde oluşan bademcik iltihabı durumunun azalmasına yardımcıdır. Sigara tüketimi bu süreçte boğaz bölgesindeki iltihabın artmasına yol açar.
Şişkinliğin ve iltihaplanmanın önlenebilmesi için mikroplardan korunmak gerekir. Bağışıklık sisteminin güçlü olması için sağlıklı besinler tüketmeye özen gösterilmelidir. Kişinin bağışıklık sisteminin düşmesi, bakterilerin vücuda girişini kolaylaştırır. Kişisel bakım da bu noktada oldukça önemlidir. Ellerin düzenli olarak sabun yardımı ile yıkanması gerekir.
Yiyecek ve içeceklerin başkaları ile paylaşılması da ağız yolu ile bakteri aktarımına neden olur. Bu tip paylaşımların uygulanmaması gerekir. Aynı durum kişisel eşyalar için de geçerlidir. Kişisel bakım ürünlerinin başka bir kişi ile ortaklaşa kullanımı, vücuda bakteri girişine sebebiyet verebilir.
Hasta olan kişiler ile yakın temastan kaçınılmasına özen göstermek gerekir. Hastalıkların bulaşıcı olup olmaması, bakterilerin bulaşmasını engelleyen bir durum değildir. Eller en çabuk kirlenen organlardır. Gün içerisinde birçok nesne ile temas halinde bulunulur. Bu nesnelerin bir çoğu da ortak kullanım alanlarında yer alır. Ortak kullanılmayan telefon gibi nesnelerde dahi birçok bakteri yaşar. Bu nedenle ellerin göz, burun ve ağız bölgelerine temasından kaçınılması gerekir.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi noktasında vücuda yardımcı olacak şekilde beslenmek ve düzenli olarak egzersiz yapmak da bu gibi problemlerin önüne geçilmesine yardımcı olur. Diş fırçanızı düzenli aralıklar ile değiştirmeniz de oldukça önemlidir. Diş fırçası üzerinde birçok bakteri birikir ve bu bakteriler ağız yolu ile vücuda alınır. Bu nedenle de birçok sağlık problemi ortaya çıkabilir.
Kişinin bademciklerinin alınıp alınmaması gerektiğine genellikle uzman hekimlerce karar verilir. Bu kararın verilebilmesi için de bazı faktörler göz önüne alınır. Kişide sık sık iltihaplanma probleminin ortaya çıkması bu faktörler arasında yer alır. Bunun haricinde ise uyku apnesi hastalığında ya da bademciklerde apse oluşumunda cerrahi müdahale gerekli olabilir. Kişilerin bademciklerinde aşırı büyüme gözlemlenebilir. Bu durum solunum problemlerine ve beslenme problemlerine yol açar. Aynı zamanda bu bölgede kötü huylu tümörlerin oluşması da mümkündür. Yine bu gibi durumlarda ameliyat gerekli olabilir.
Bademciklerin büyümesi, kişinin çene yapısının bozulmasına dahi yol açabilir. Bu durumda da yine kişilere cerrahi müdahalede bulunulması gerekli görülür. Bunlar haricinde ise sık sık tekrarlanan bademcik hastalıklarınız var ise doktorunuzun uygun görmesi halinde ameliyat olmanız mümkündür.
Cerrahi operasyonlar sonrasında kişiler dondurma yedirildiği bilinir. Bu durum özellikle çocukların en sevdiği aşama olabilir. Dondurma yedirilmesinin nedeni ise ameliyat sonrasında oluşabilecek komplikasyonların önüne geçilmesi ve bakteri oluşumunu önlemektir. Ameliyat sonrası kişilerin iki gün boyunca dinlenmeleri gerekir. Yorucu aktivitelerden de uzak durulmasında fayda vardır. Ameliyat sonrasında kişilerin bir süre araç kullanması da önerilmez. On gün boyunca ise sert gıdalar tüketilmemelidir. Bol su tüketimine dikkat etmek gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.