Karaciğer vücudun atıklarını temizleyen ve kan üretimini sağlayan bir iç organdır. Organın çalışması bozulursa kan üretiminde problemler yaşanabilir ve organda kan birikimi görülebilir. Bu rahatsızlık karaciğer büyümesi olarak ifade edilirken tıbben hepatomegali olarak da adlandırılır. Bu doğrultuda karaciğer büyümesinin zararları farklı hastalıkların habercisi olarak ortaya çıkabilir ve organın eski boyutlarına dönmesi uzun zaman alabilir. Bu problemin negatif etkileri arasında hormon ve protein sentezinde yetersizlikler, sindirim problemleri, dengesiz karbonhidrat metabolizması ve kan hücreleri üretiminde bozuklukları yer alabilir.
Vücutta detoksifikasyonu sağlayan organın büyüklüğü bireyin vücut indeksine, cinsiyetine ve genetik faktörüne göre değişiklik gösterebilir. Bu doğrultuda kadınların ve erkeklerin organ ağırlıkları ortalama olarak sırasıyla 1.3 gram ve 1.5 gram olarak ifade edilir. Bununla birlikte görüntüleme tekniklerinde organın boyutları belirli bir üst sınır değerine göre değerlendirilir. Tüm bu kriterde anormallikler söz konusu ise karaciğer büyümesinin zararları görülmeye başlanabilir. Tüm bu bilgilerden sonra karaciğer büyümesinin zararları ile ilişkili hastalıklar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Organın hasarından kaynaklı semptomların iyi değerlendirilmesi ön teşhis için önemlidir. Bu süreçte doktorun fiziki muayenesinde hastanın geçmiş durumu dinlenerek vücudun belirtileri karşılaştırılır. Devamında ise biyokimyasal kan testleri yapılarak bazı değerler ölçülebilir. Özellikle kan değerlerinde GGT, AST ve ALT enzimlerinin test sonuçları hastalığın durumu hakkında yol gösterici olabilir. Bununla birlikte organ performansını etkileyen hasarın teşhisi için genel olarak aşağıdaki görüntüleme tekniklerine başvurulabilir:
gibi tekniklerle tam teşhis konulabilir. Hastalığın teşhisi yapıldıktan sonra tedavi aşamasında mutlaka beslenme programının çıkarılması iyileşmede doğrudan etkilidir.
Vücutta lipit (yağ) ve karbonhidrat metabolizmasını yöneten organlardan biri karaciğerdir. Bu doğrultuda organın görevleri arasında büyük bir molekül olan glikojen ve trigliseritleri parçalayarak sırasıyla glikoz ve yağ monomerlerine dönüştürmesi vardır. Aynı zamanda HDL, VLDL ve LDL gibi kolesterol moleküllerinin kana geçişini sağlar ve organ düzeyinde birikmesini engeller. Vücuda yağ alımı arttıkça organın çalışma performansı düşerek işlevleri bozulabilir. Bu durum öncelikle alkol dışı karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Devam eden süreçte ise sindirim enzimlerinin sentezi, üre dönüşüm çemberi ya da diğer önemli fonksiyonlar da bozulabilir. Böylece kişi kolesterol hastalığı ya da obezite problemi ile karşı karşıya kalabilir. Kolesterol hastalığı kişide ilerlerse organın yetersizliğinden dolayı büyük boyutlara ulaşmasına sebebiyet verebilir.
Organ hasarına bağlı sorunlar kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Eğer negatif etkiler belirgin hale gelmişse hastalığın ciddi boyutlara ulaştığının da bir kanıtıdır. Bu nedenle kişi bu semptomların bir ya da bir kaçını yaşıyorsa mutlaka bir dahiliye uzmanına başvurması tavsiye edilir. Buna karşın birçok hastada bu belirtiler gözlenmeden hastalık sinsice ilerleyebilir. Tüm bu süreçte hastada ortaya çıkabilecek belirtiler aşağıdaki gibi listelenebilir:
Organ hasarının sonuçlarından korunmak için için öncelikle fiziksel aktivite ile sağlıklı beslenmenin birlikte yürütülmesi kritiktir. Bunun yanında alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıkların bırakılması uzmanlar tarafından önerilir. Beslenme programında dikkat edilebilecek detaylar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Hastalık haline de dönüşebilen akut problemin vücuda verdiği hasar değişkenlik gösterebilir. Ayrıca hastalığın semptomları hızlı bir şekilde ortaya çıkarsa kolay teşhis konulabilir. Bu sürecin aksine yıllarca hastalık semptom vermeden de ilerleyebilir.
Organ performansı hasarın derecesine bağlı olarak tehlikeye girebilir. Rahatsızlığın psikolojik etkilerinin de olumsuz olması hastayı en kötü tabloyu düşünmeye sürükleyebilir. Eğer hastalık erken tanıyla tedavi altına alınırsa kolaylıkla iyileşme sürecine geçilebilir. Hastalık belirti vermesine rağmen kişi ihmal ediyorsa kitle oluşumu da tetiklenebilir. Böylece oluşan kitleler iyi huylu ya da kanserleşme eğiliminde olabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.