Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Idh Kan Tahlili Nedir? Idh Düşüklüğü, Yüksekliği!

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



LDH nedir kan tahlilinde kan dolaşımındaki izositrat dehidrogenaz enziminin konsantrasyonunu ölçen özel bir tanı testidir yanıtı verilebilir. LDH kan testi, genellikle kan tahlili LDH (Laktat Dehidrogenaz) olarak bilinen, kan dolaşımındaki izositrat dehidrogenaz enziminin konsantrasyonunu ölçen bir teşhis testidir. 

LDH nedir kan tahlili, hücresel metabolizma ile ilgili durumları takip etmek için kullanılan bir teşhis aracıdır. LDH testi ile vücutta olabilecek metabolik bozulmalar tespit edilir. LDH kan testi sonuçlarınızda normal değerlerin dışında değerler olması halinde gecikmeden doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Kan testi sonuçlarınız ile ilgili endişelerinizi uzman doktorunuzla paylaştıktan sonra gerektiği durumlarda ilaç tedavisi ya da farklı tür tedaviler uygulanabilir. 

LDH Kan Tahlili Nedir? 

Kan tahlili LDH nedir ölçümünü talep eden uzman doktorlar, bu testle çeşitli enzim düzeylerini analiz ederek metabolik aktivite hakkında önemli bilgiler elde edebilir. Kan tahlilinde LDH nedir sorusu önem taşır. Çünkü metabolik bozukluklar, karaciğer hastalıkları ve bazı kanserler gibi çeşitli sağlık durumlarına işaret edebilecek potansiyel bozuklukları belirleyebilir. Test, hastalıkların hem teşhisinde hem de takibinde önemlidir ve bu da onu modern tıpta hayati bir araç haline getirir. LDH nedir kan tahlili ile detaylandırılır. 

LDH Kan Tahlili Normal Değeri Kaç Olmalı?

LDH nedir kan tahlili sorusu bu testin normal değerinin kaç olduğunu gösterir. Kan tahlili LDH nedir diye soruulduğunda ise değerler öne çıkar. LDH kan tahlili değerleri için normal aralık tipik olarak litre başına 5 ila 40 birim (U / L) arasındadır, ancak bu laboratuvara ve kullanılan spesifik teste bağlı olarak biraz değişebilir. 

Normal değerlerin yaş, cinsiyet ve genel sağlık gibi faktörlerden etkilenebileceğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle sonuçlar her zaman diğer klinik bulgular ve hasta öyküsü bağlamında yorumlanmalıdır. Normal aralıktan herhangi bir sapma, önemlerini belirlemek için LDH nedir kan tahlili için doktorunuzun kapsamlı bir değerlendirme yapması önem taşır. 

LDH Kan Tahlili Düşüklüğü Nedenleri

LDH düşüklüğü neden olur, sorusunun yanıtlarını aşağıda gibi listelemek mümkündür; 

  • Genetik Bozukluklar: Enzim üretimini ya da işlevini etkileyen genetik bozukluklar testlerde LDH düşüklüğü görülmesine neden olabilir. Söz gelimi, bazı metabolik bozukluklar izositrat Dehidrojenaz enziminin sentezini ya da aktivitesini bozabilir.
  • Beslenme Yetersizlikleri: LDH düşüklüğüne bazı  ve mineraller gibi enzim üretimi için gerekli temel besinlerdeki eksiklikler neden olabilir. Bu gibi durumlar genellikle yetersiz beslenmeyi işaret eder. 
  • İlaçlar: Bazı ilaçlar, izositrat dehidrogenaz dahil enzimlerin aktivitesini inhibe ederek kan seviyelerinin düşmesine neden olabilir. İlaç kullanımı LDH kan tahlili değerleri üzerinde etkili olabilir ve bu yüzden aldığınız ilaçlar hakkında doktorunuza bilgi vermeniz oldukça önemlidir.
  • Kronik Hastalıklar: Enzim üretimi ve metabolizmasında rol oynayan karaciğer ya da diğer organlar üzerinde etkili olan da LDH kan tahlilinde düşük sonuçlar alınmasına sebep verebilir. 

LDH Kan Tahlili Yüksekliği Nedenler

LDH yüksekliği gösteren tahlil sonuçları, çeşitli nedenlerden dolayı artan enzim aktivitesini gösterebilir. Kan tahlilinde LDH yüksekliği nedir sorusuna aşağıda listelenen nedenler yanıt olarak verilebilir:

  • Karaciğer Hastalığı: Hepatit,  ya da karaciğer kanseri gibi hastalıklar LDH seviyelerinde artışa neden olabilir. Karaciğer metabolizmada kilit bir organdır ve herhangi bir işlev bozukluğu enzim seviyelerinin yükselmesine ve dolayısıyla LDH kan tahlilinde yükseklik görülmesine neden olabilir.
  • Kanser:  ve lenfoma dahil olmak üzere bazı kanserler LDH yüksekliğine neden olabilir. Tümörler hücresel metabolizmayı değiştirerek izositrat dehidrogenaz üretiminin artmasına sebep verebilir.
  • Alkol Tüketimi:  alımı karaciğer fonksiyonunu ve enzim aktivitesini etkileyerek test sonuçlarında yüksek LDH seviyeleri görülmesine yol açabilir. Bu gibi durumlarda kronik alkol kullanımı yaygın bir faktördür.
  • Doku Hasarı:  ya da travma gibi hücre hasarına ve doku bozulmasına yol açan herhangi bir durum, izositrat dehidrogenaz dahil olmak üzere enzimlerin kan dolaşımına salınmasına ve dolayısıyla değerlerde istenmeyen sonuçlar görülmesine neden olabilir.

LDH Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?

LDH nedir kan tahlili randevusu almak için aile doktorunuza danışarak başlayın. Sahip olduğunuz semptomları ya da endişelerinizi tartışın; doktorunuz, tıbbi geçmişinize ve mevcut durumunuza göre LDH kan tahlilinin gerekli olup olmadığına karar verecektir. 

Test gerekli görüldüğünde, sizi hastanenin  yönlendirecektir. Yoğunluk durumuna göre o an ya da sonrası için  alabilirsiniz. Doğru sonuçlar elde etmek için, bir süre yemek yememek veya belirli ilaçları geçici olarak bırakmak gibi doktorunuz ya da laboratuvarınız tarafından sağlanan test öncesi talimatlara uymanız önemlidir. Bu yönergelere uymak testin en uygun koşullar altında yürütülmesini ve en doğru sonuca ulaşılmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.

LDH Kan Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir?

LDH kan tahlilinden sonra sonuçlarınıza çeşitli kanallardan ulaşabilirsiniz. E- nabız uygulamasına girerek tahlilinizin çıkıp çıkmadığını kontrol edebilirsiniz. Hastanenizin online  sayfası da yine size sonuçları gösterecektir. 

Bu sistemler sayesinde, raporunuzu istediğiniz zaman görüntülemeniz ve indirmeniz mümkündür ancak, sonuçlarını tam olarak anlamak için bu sonuçları sağlık uzmanınızla birlikte gözden geçirmeniz çok önemlidir. 

Bu süreçte uzman doktorunuzdan sonuçları öğrenmek için bir takip randevusu almanız gerekir. Bu randevu esnasında doktor test sonuçlarını genel sağlığınız ve tıbbi geçmişiniz bağlamında yorumlar ve ardından sonuçların durumunuz için ne anlama geldiğine dair kapsamlı bir analiz yapar.

LDH Kan Tahlili Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

LDH Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır?

LDH kan tahlili testi kan örneği alma, laboratuvar analizi ve tahlil sonuç yorumu gibi adımları içerir. Bu adımlar şu aşamalarda ilerler:

  • Kan Örneği Alma: Sağlık görevlisi, steril bir iğne yardımı ile kolunuzdaki bir damardan kan örneği alır. İşlem hızlıdır ve genellikle minimum rahatsızlığa neden olur.
  • Laboratuvar Analizi: Kan örneği, analizden geçtiği bir laboratuvara gönderilir. İzositrat Dehidrogenaz seviyelerini ölçmek için spektrofotometri ya da enzim tahlilleri gibi özel teknikler kullanılır.
  • Tahlil Sonuç Yorumu: Laboratuvar teknisyenleri sonuçları analiz eder ve normal referans aralığı ile karşılaştırır. Bulgular daha sonra sağlık uzmanınıza gönderilen bir raporda belgelenir.

LDH Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

LDH kan tahlili sonuçlarının alınması için gereken süre genellikle 2 ile 5 iş günü arasında değişiklik gösterir. Sonuçlar için gerekli olan süre örnek toplama ve laboratuvar analizi gibi aşamalar yüzünden değişebilir. Testin karmaşıklığı, laboratuvar yoğunluğu ve anormal sonuç alınması gibi faktörler testin çıkış zamanı üzerinde etkili olabilir. 

Barkod ile LDH Kan Tahlil Sonucumu Nasıl Öğrenebilirim?

Barkod ile LDH kan tahlil sonucu öğrenmek için Sağlık Bakanlığı’nın bulunduğunuz ilin laboratuvar sonuçlarına giriş yapabilirsiniz. Ancak direkt e-nabız sistemi ile de anında test sonuçlarına daha kolay erişim sağlayabilirsiniz. Bu işlem için ilk olarak, e-Nabız sistemine TC kimlik numaranız ve şifrenizi kullanarak giriş yapabilirsiniz. "Tahlillerim" sekmesinden tüm test sonuçlarınıza erişebilirsiniz. Kan testi sonuçlarını PDF formatında indirebilirsiniz. Ayrıca özel hastanenizin online sisteminde de e-sonuç sayfasından laboratuvar sonuçlarına direkt ulaşabilirsiniz.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.