Omega 6 nelerde var sorusunun yanıtının bilinmesi, kişilerin daha sağlıklı ve bilinçli bir şekilde beslenmesine imkan sunar.
Yağ asitleri arasında bulunan Omega 6, vücut tarafından üretilemeyen çoklu doymamış yağ asitlerinden birisidir.
Bu nedenle Omega 6 içeren besinlerin tüketilmesi, vücudun genel sağlığının korunması adına son derece önemlidir.
Omega 6, hücre zarının korunmasında oldukça önemli bir role sahiptir. Vücuda besin yolu ile alınması gereken bu önemli yağ asitleri, beyin fonksiyonlarının desteklenmesine ve gelişmesine yardımcı olur.
Esansiyel yağ asitlerinden biri olan Omega 6’nın insan sağlığı açısından önemli olmasının başlıca nedeni, inflamatuar bağırsak hastalığı sürecinin düzenlemesine yardımcı olmasıdır.
Omega 6 yağ asitleri, enfeksiyonlara karşı savaşılmasını ve yaralanmaların kısa sürede iyileştirilmesi için önemli olan proinflamatuar aracılara dönüştürülebilmesi nedeni ile oldukça önemlidir.
Omega 6’nın vücutta doğal olarak üretilmemesi nedeni ile günlük olarak tüketilen besinlere dikkat edilmesi ve bu besinler aracılığı ile Omega 6’nın vücuda temin edilmesi gerekir.
İnsan vücudu için oldukça önemli olan Omega 6 yağ asitlerinin temin edilmesi için hangi besin ögelerinin içerisinde yer aldığının bilinmesi gerekir. ‘Omega 6 nelerde var?’ sorusunun yanıtı şu şekilde verilebilir;
Ceviz
Ceviz; manganez, bakır, fosfor ve magnezyum ile mineraller bakımından son derece zengin bir içeriğe sahiptir. Besleyici atıştırmalıkların başında yer alan ceviz, tek başına tüketilebildiği gibi salata, yoğurt ya da yulaf ezmesi ile karıştırılarak da tüketilebilir.
Aspir Yağı
Aspir yağı, aspir bitkisinin tohumlarından elde edilen ve yaygın olarak kullanılan yemeklik bir yağ türüdür. Diğer bitkisel yağlar gibi aspir yağı da kalp sağlığının korunmasına yardımcı olan doymamış yağ asitleri bakımından yüksek içeriklere sahiptir. Omega 6 bakımından da zengin olan bu yağ; kızartmalarda, unlu mamullerde, salatalarda ve soslarda kullanılabilir.
Tofu
Soyadan elde edilen ve süt ile hazırlana bir peynir türü olan tofu, Omega 6 bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Tofu, salataların üzerine serpiştirilerek ya da ana yemeklere dahil edilerek rahatlıkla tüketilebilir.
Ay Çekirdeği
Ülkemizde sevilerek tüketilen kuruyemiş türlerinden biri olan ay çekirdeği özellikle E vitamini ve selenyum bakımından zengindir. Bunlar; hücre hasarına, iltihaplanmaya ve kronik hastalıklara karşı koruma sağlayan antioksidanlar gibi davranan önemli vitamin ve minerallerdir. Aynı zamanda ay çekirdeği, Omega 6 yağ asidi bakımından da zengindir.
Yer Fıstığı Ezmesi
Yer fıstığı ezmesi Omega 6 yağ asidi bakımından zengin olduğu gibi protein, niasin, manganez, E vitamini ve magnezyum açısından da son derece zengindir.
Avokado Yağı
Avokado yağı, besleyici değeri yüksek olan avokado meyvesinden elde edilir. Yüksek ısıya dayanıklı olması nedeniyle tüm pişirme uygulamalarında tercih edilebilir.
Yumurta
Omega 6 bakımından zengin olan ve hemen her gün tüketilen yumurta, çok yönlü bir katkı maddesi olarak kabul edilebilir. Lezzetli ve besleyici değeri yüksek ola yumurta, haşlanarak ya da kızartılmış olacak şekilde tüketilebilir. Sabah kahvaltılarında, gün içerisindeki diğer öğünlerde ve salata ile sandviçlerde de yumurta kullanımı tercih edilebilir.
Badem
Kuruyemişler arasında Omega 6 açısından önemli olan seçeneklerden biri de bademdir. Gün içerisinde atıştırmalık olarak tüketilebilen bademin içerisinde aynı zamanda manganez, E vitamini, magnezyum ve lifler yer alır.
Kaju
Bakır, magnezyum ve fosfor bakımından zengin bir içeriğe sahip olan kaju, Omega 6 bakımından da zengin kuruyemiş türleri arasında yer alır.
Omega 6, hücre yapısının korunmasından beyin fonksiyonlarının desteklenesine kadar birçok önemli rolde yer alır.
Bu nedenle insanların genel sağlık sistemlerinin korunması adına büyük bir öneme de sahiptir. Omega 6 yağ asitleri, kendi içerisinde dört farklı türe sahiptir.
Bu türler şu şekilde sıralanabilir;
Vücut için son derece önemli olan Omega 6’nın faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Omega 6 yağ asitlerinin gün içerisinde vücuda temin edilmesi için dengeli bir şekilde davranılması gerekir. Farklı yaş aralıklarına göre değişen dozlar, Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından şu şekilde belirlenmiştir;
İnsan vücudunda yeteri oranda Omega 6 olmaması, bazı sağlık sorunlarının meydana gelme riskini arttırır. Bu nedenle, yukarıda yaşara göre belirlenen dozlarda günlük olarak Omega 6 içeren besinlerin tüketilmesi son derece önemlidir. Omega 6 yağ asitlerinin eksikliği halinde meydana gelebilecek bazı sağlık sorunları şu şekilde sıralanabilir;
Omega 6’nın yetersiz olması halinde vücut bu duruma reaksiyon gösterir. Aynı şekilde Omega 6 yağ asidinin fazla miktarda temin edilmesi de yine vücudun çalışma sisteminde bazı aksaklıkların meydana gelmesine neden olacaktır.
Omega 6’nın fazla tüketilmesi halinde meydana gelebilecek sağlık sorunları şu şekilde sıralanabilir;
Omega 6, belli başlı besin ögelerinin içerisinde doğal olarak yer aldığı gibi takviye gıda formunda da tüketilebilmektedir. Bu aşamada Omega 6’nın kilo aldırıp aldırmayacağı da çok fazla merak edilmektedir. Doğru ve düzgün bir şekilde vücuda Omega 6 temin edilmesi, kilo alımına neden olmaz. Ancak Omega 6 içeren besinlerin aşırı tüketilmesi halinde obezite gibi sağlık sorunları meydana gelebilir. Ancak salt Omega 6 alımı, kilo alınmasına neden olmaz. Bu konuda, uzman hekimlerin önerdiği süreçte ve dozda tüketimlerin yapılması sağlık için oldukça önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.