Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Omuz Lezyonu Nedir? Omuz Lezyonu Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Omuz Lezyonu Nedir? Omuz Lezyonu Belirtileri


Omuz lezyonu
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Omuz bölgesinde travmalara (yüksekten düşme, sert bir darbe alma gibi) ve çeşitli hastalıklara bağlı olarak omuz lezyonu oluşabilir.

İnsan vücudunda en hareketli eklem bölgesinden biri omuzdur. Kolları gövdeye bağlayarak kolları esnek bir şekilde hareket ettirmeyi omuzlar sayesinde yaparız. 

Omuz yapısı; bağ dokular, kaslar ve eklemlerden oluşur. Omuz eklemlerinde lezyonlara bağlı olarak oluşan travma ve yaralanmalar omuz bölgesinde hareket kısıtlılığına ve ağrılara neden olur. Omuz lezyonları, omuzda doku hasarı ve bozuklukları gibi tahribatlar oluşturur. 

Oluşan lezyonlar iyi huylu omuz lezyonu ve kötü huylu omuz lezyonu olarak adlandırılır.

Omuz lezyonları medikal yöntemler ve fizik tedavi uygulamaları ile tedavi edilmeye çalışılır. İlerlemiş omuz lezyonlarına ise cerrahi yöntemlerle müdahale edilir.

Omuz Lezyonu Çeşitleri Nelerdir?

Omuz Lezyonu Çeşitleri Nelerdir?

Omuz lezyonları meydana geldiği bölgeye ve ortaya çıkardığı etkilere göre farklı şekillerde oluşur.

Omuz bölgesinde oluşan lezyonların çoğu tedavi edilebilir lezyonlardır. Vücudun farklı organlarına yayılarak kanserli doku özelliği taşımazlar.

Omuz bölgesinde oluşan lezyonları genel olarak şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Bankart lezyonu: Omuz bölgesinde ortaya çıkan omuz lezyonlarından biri bankart lezyonudur.  omuz eklemlerinde bağ dokuda meydana gelen hasarlardan dolayı omuzun sürekli çıkmasıdır. Özellikle 20 yaşından küçük hastalarda omuz lezyonuna bağlı omuz çıkığı vakası ortaya çıktıysa yüzde %90 ihtimalle tekrarlayan omuz çıkığı olan bankart lezyonu oluşmuş olabilir.
  • Slap lezyonu: Omuz lezyonuna bağlı olarak aniden omuz bölgesinde burkulma yaşayan hastalarda ve genç sporcularda oldukça sık rastlanan bir omuz lezyonu türüdür. Pazu kaslarında omuz içindeki ekleme yapışmış bir şekilde bulunan tendon yapısının yapıştığı yerden ayrılarak yırtılmasına slap lezyonu denir.
  • Hill Sach lezyonu:  vakası genelde bankart lezyonu ile birlikte ortaya çıkar. Omuzda bulunan humerusun baş kısmında çökme sonucu oluşan kırığa Hill Sach lezyonu denir. Daha çok elma ısırığı şeklinde bir görünümü vardır.

Omuz lezyonunun herhangi bir çeşiti ile karşılaştığınızda ihmal etmeden bir sağlık merkezine başvurarak uzman bir ortopedi doktoruna muayene olmanız sağlığınız açısından oldukça önemlidir. İhmal edilen omuz lezyonu vakaları sonrasından daha ciddi sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir.

İyi Huylu Omuz Lezyonu Belirtileri

Omuz lezyonu vakalarında ortaya çıkan belirtiler çoğunlukla iyi huylu lezyona işaret eder. İyi huylu lezyon oldukları için vücudun diğer sistemlerine yayılarak farklı dokuları etkileyemez.

Farklı dokulara etki edemedikleri için kanser benzeri yayılım gösteren lezyonlar oluşturmazlar.

Omuz lezyonlarında görülen genel belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Omuz ve pazu bölgesinde şiddetli ağrıların ortaya çıkması
  • Omuz hareketleri esnasında fiziki duruş bozukluklarının olması
  • Omuz ve pazu bölgesinde gözle görülür şekil bozukluklarının oluşması
  • Herhangi bir darbe ve ya belirti olmadan omuz bölgesinde morarmaların olması
  • Omuz, kol ve pazu bölgesinde güçsüzlük hissi
  • Omuz çevresinde karıncalanma hissinin oluşması gibi semptomların ortaya çıkması 

Her ne kadar iyi huylu omuz lezyonu belirtileri ortaya çıksa bile ihmal etmeden erken tanı ve tedavi parolası ile hareket etmek omuz lezyonunun iyileşmesi için hayati öneme sahiptir.

Kötü Huylu Omuz Lezyonu Belirtileri

Omuz lezyonunda çoğunlukla ortaya çıkan en büyük semptom hastaların omuz ve pazu bölgesinde güçsüzlük ve güvensizlik hissi oluşmasıdır.

Bu tür belirtiler gösteren hastalarda her an omuzun çıkabileceği hissi vardır.

Bundan dolayı omuz lezyonu oluşan hastalar, günlük yaşamda en basit hareketleri yaparken bile oldukça zorlanarak  yaşarlar.

Omuz lezyonuna bağlı belirtileri fark ettiğinizde en kısa sürede tedavi olmanız için ortopedi doktoruna başvurmanız önemlidir.

Omuz Lezyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Omuz Lezyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Omuz lezyonu vakalarında, iyi huylu omuz lezyonu ya da kötü huylu omuz lezyonu tanısını koymak için hastanın röntgeni çekilmelidir. Ultrason yöntemi omuz lezyonlarında sıklıkla kullanılan görüntüleme tekniğidir.

Ancak ultrasona ilave olarak da  yöntemi, manyetik rezonans  görüntüleme tekniği de kullanılabilir.

Bu görüntüleme teknikleri ile omuz, pazu ve kol eklemlerindeki dokuların yapısında meydana gelen tahribat tespit edilerek tedavi sürecine geçilir.

Omuz Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Omuz lezyonu vakalarında tedavi sürecinde konservatif (cerrahi olmayan) tedavi ya da cerrahi yöntemler kullanılarak tedavi süreci başlatılır. Omuz lezyonu tedavi sürecinde hafif şiddetli vakalarda ilaç tedavisi ve takip yapılarak hastalık iyileştirir.

Daha ağır ve şiddetli omuz lezyonlarında cerrahi müdahale kaçınılmazdır. Gerekli olan cerrahi müdahale yapıldıktan sonra omuz ve kol bölgesindeki kasları güçlendirmek, hareket kısıtlılığını ortadan kaldırmak için fizik tedavi uygulamaları yapılır.

Omuz Lezyonu Ameliyatı

Omuz lezyonlarında daha çok kapalı ameliyat yöntemi tercih edilir. Kapalı ameliyatın pek çok faydası vardır. Kapalı ameliyat ile hastada daha az ağrı oluşur. İyileşme süreci daha kısa sürer. Hastanın sosyal hayata dönerek normal yaşam kalitesine ulaşması daha hızlı olur.

Kapalı yöntem ameliyat olan  omuz lezyonlarının temizliğini omuz bölgesine açılan kesiler aracılığı ile yapar.

Açılan kesilere ışıklı kamera ile girilerek omuz lezyonu oluşan dokular açık bir şekilde tespit edilir ve temizlenir.

Omuz Lezyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Omuz Lezyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Omuz lezyonu vakalarında tanı konduktan sonra yapılacak tedavi yöntemlerine göre hastalığın iyileşme süreci de farklılık gösterir.

Daha hafif seyreden omuz lezyonlarında herhangi bir cerrahi müdahale gerekmeden ortaya çıkan vaka takip edilerek ve ihtiyaç halinde ilaç reçete edilerek hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır.

Daha ağır şiddetli omuz lezyonu hastalıklarında ise cerrahi müdahale yapıldıysa ameliyattan sonra hastanın kolu askıya alınarak cerrahi müdahalenin yapıldığı bölgenin iyileşmesi beklenir. Askı çıkarıldıktan sonra fizik tedavi uygulamaları başlar. 

 ile omuz bölgesi güçlendirilip hareket kısıtlılığının önüne geçilir.

Omuz Lezyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Omuz Lezyonu Tehlikeli Midir?

Omuz lezyonu, daha çok omuz çıkmasına bağlı olarak ortaya çıkan travma veya yaralanmalardır. Çoğu zaman omuz lezyon çeşitleri fiziki anlamda hastalara oldukça sorun çıkarır. Bundan dolayı omuz lezyonu vakalarının bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Ancak çoğu omuz lezyonu vakaları tehlike oluşturmaz. 

Cerrahi müdahale, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ile hastalar omuz lezyonunu atlatırlar. Omuz lezyonları, nadir görülse de kronik hale gelebilir. Bu durum bazı hastaların tüm yaşamını etkileyerek hayat boyu omuz lezyonu ile karşılaşmalarına neden olabilir. 

Omuz Lezyonu Kanser midir?

Omuz lezyonu  değildir. Omuz lezyon çeşitleri genellikle iyi huylu lezyonlardır. İyi huylu olmaları nedeniyle sadece lezyonun oluştuğu bölgede sınırlı bir alanda oluşurlar. Çevre doku ve organlara büyüyerek yayılmazlar. Dolayısıyla kanserli doku oluşturma ihtimalleri yok denebilir. 

Omuz Lezyonu Nasıl Temizlenir?

Omuz lezyonları genelde iyi huylu oldukları için hastalığın takibi, ilaç tedavisi ve fizik tedavi uygulamaları ile lezyon oluşan bölge temizlenir. Daha şiddetli ve ilerlemiş omuz lezyon türleri ise cerrahi müdahale ile temizlenir. Cerrahi müdahalede kapalı yöntem ameliyat olan artroskopi yöntemi ile lezyonlu bölge temizlenerek onarılır. Böylece omuz lezyonu temizlenmiş olur. Lezyon temizlendikten sonra özellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları lezyonun tamamen vücuttan temizlenmesi için oldukça önemlidir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.