Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🥘 Hızlı Yemek Yemenin Zararları Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Hızlı Yemek Yemenin Zararları Nelerdir?

Yemek yeme günlük besin ihtiyacımızın karşılanması için gerekli bir durumdur. Protein ve mineral bakımından da bu durum büyük önem taşır.

İnsan vücudunun belirli bir miktarda da olsa besine ihtiyacı vardır. Besinlerin içerisinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde vücudun ihtiyacı karşılanır.

Yeme alışkanlığı kişiye göre değişebilir. Bazı kişiler günde üç öğün düzenli olarak beslenmelerini gerçekleştirir. Bazı kişiler ise daha sık öğünler tüketebilir.

Hatta zararlı olduğu biliniyor olsa da bazı kişilerde gece atıştırma alışkanlığı bulunur.

Sağlıklı beslenmek, kişilerin genel sağlık durumlarını olumlu yönde etkileyen bir durumdur.

Fakat yemek yeme alışkanlıklarına da bu noktada dikkat etmekte fayda vardır. Geceleri yemek yemenin zararları olduğu gibi hızlı yemek yemenin zararları da vardır.

Hızlı yemek yeme alışkanlığı genellikle yoğun kişiler tarafından alışkanlık haline gelir. İşe ya da okula yetişmek, servis ya da otobüs saatine hazır olmak gibi durumlarda kişiler yemeklerini daha hızlı bir şekilde yer.

Bu durumda da bazı sağlık problemleri ortaya çıkabilir. 

Hızlı Yemek Yemenin Sağlığa Zararları Nelerdir?

Hızlı Yemek Yemenin Sağlığa Zararları Nelerdir?

Hızlı yemek yemenin zararları kendini metabolizmal problemlerde gösterir. Hızlı yemek yiyen kişilerin metabolizma hızında yavaşlama görülebilir.

Aynı zamanda sindirim sorunlarının ortaya çıkma ihtimali de vardır. Zararlı bir beslenme alışkanlığı olarak bilinen hızlı yemek yeme, birçok sağlık problemine yol açabilir.

Hızlı yemek yemenin zararları arasında bağırsak hastalıkları da yer alır.

Kişilerin besinleri hızlı bir şekilde tüketiyor olması, tüketilen besinin kana daha hızlı karışmasına neden olur.

Bu durum diyabet hastalığına ve kişinin insülin direncinin zarar görmesine yol açar. Hızlı tüketilen yemeklerde besin küçük parçalara ayrılamaz.

Genellikle bir lokmayı kırk kere çiğnemek gerektiğine dair bazı bilgiler vardır. Bu bilginin temelinde, yemeğin küçük parçalara ayrılması yatar. Büyük lokmaların sindirimi zordur.

Hızlı yenilen yemekte de lokmalar küçültülemediği için sindirim zorlaşmış olur.

Bu durum sindirimi zorlaştırırken aynı zamanda bağırsaklara da zarar verir.

Kişinin sindirim problemleri ortaya çıktığı için bağırsaklarda da yemekten hemen sonra tuvalete çıkma ihtiyacı başlar. Bu durumda da besinin faydası kalmaz.

Besin emiliminin gerçekleşmesi de bu nedenle zorlaşır.

Hızlı Yemek Yeme Kilo Aldırır mı?

Hızlı yemek yiyen kişilerde ortaya bazı sağlık problemleri çıkar. Özellikle sindirim problemleri ve diyabet riski, kişilerin kilo almasına sebebiyet verir. Hızlı yemek yiyen kişilerde bir süre sonra kilo alımı görülmeye başlar.

Bu kilo alımının şiddeti ise yeme alışkanlığı değişmediği takdirde devam eder. Kişinin beyni hızlı yemek yendiği zaman tokluk hissini algılayamaz.

Bu durumda da sürekli olarak açık hissi görülür. 

Hızlı yemek yiyen kişilerin daha fazla öğün tükettiği sıklıkla karşılaşılan durumlar arasında yer alır.

Aşırı yemek tüketimi ise kilo alımının asıl sebeplerinden birisidir. Kişi doyduğunu hissetmediği için sürekli olarak yemek yeme yönelimindedir.

Bu nedenle de hızlı yemek yemenin kilo aldırdığını belirtmek mümkündür.

Kişilerin bu alışkanlığı devam ettirmeleri halinde kilo alma süreci devam eder. Alınan kilolar da bir süre sonra kalıcı hale gelir. Bu durumda kilo verme süreci de oldukça zorlayıcı olur. Kısacası hızlı yemek yeme kilo aldıran bir durumdur ve bu durumda kilo vermek de zordur.

Hızlı Yemek Yeme Alışkanlığının Önüne Nasıl Geçilir?

Hızlı yemek yemenin insan sağlığı açısından bazı zararları bulunur.

Bu zararların ortaya çıkmaması adına da bu alışkanlığın önüne geçilmesi gerekir. Hızlı yemek yeme alışkanlığının önüne geçebilmek için ayakta yemek yememeye dikkat edilmelidir.

Aynı zamanda bir şeyler izleyerek yemek yememek de bu alışkanlığın bırakılması için önemli bir adımdır. Kişi başka bir noktaya odaklandığında yemek yeme hızı da artış gösterir.

Bazı kişiler tek başına yemek yemekten hoşlanmaz. Bu gibi durumlarda da bir an önce yemeğin bitmesini isterler. Bu gibi durumlar hızlı yemek yemeye yol açar.

Tek başına yemek yemeye alışmak ya da başkaları ile birlikte yemek yeme bu sürecin daha rahat atlatılmasına yardımcı olabilir. 

Ağızınıza aldığınız her lokmayı iyice çiğnemeniz gerekir. Bu durum hem sindirimi kolaylaştırır hem de yemek yemenin hızını yavaşlatır.

Lifli besinler daha uzun süre çiğnenebilir. Bu nedenle de lifli besinlerin tüketimine ağırlık verilerek hızlı yemek yeme sorununun önüne geçmek mümkündür. 

Yemek yerken kısa süreli aralar vermek hem yemeğin sindirimi için önemlidir hem de bu şekilde beyin tokluk hissini algılar. Aynı zamanda yemek daha yavaş bir şekilde yenmiş olur.

Beslenme düzenini değiştirmek de yine faydalı olan bir durumdur. Az ve sık öğünler tüketilmesi bu durumda tavsiye edilir.

Hızlı Yemek Yeme Alışkanlığının Nedenleri Nelerdir?

Hızlı Yemek Yeme Alışkanlığının Nedenleri Nelerdir?

Hızlı yemek yeme alışkanlığı bazı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durumdur. Kişilerin ayakta yemek yemesi, bu durumu tetikleyici bir unsur olarak kabul edilir.

Uzun süre aç kalan kişilerde de aşırı açlık durumuna bağlı olarak hızlı yemek yeme alışkanlığı ortaya çıkar.

Bu nedenle de uzun süre aç kalmamaya dikkat edilmesinde fayda vardır. 

Yemek yeme bozuklukları ve duygusal problemler de yine hızlı yemek yemeye neden olabilir. Mutsuz kişilerde bu duruma daha sık rastlanır.

Geçmişten günümüze kadar gelen bir alışkanlık olan hızlı yemek yeme, atalardan miras kalan bir alışkanlık olarak da kendisini gösterebilir.

Günlük hayatın yoruculuğu, yoğunluk ve stres de kişilerde hızlı yemek yeme durumuna neden olur.

Hızlı Yemek Yeme ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hızlı Yemek Yiyen Kişiler Nasıl Kilo Verebilir?

Hızlı yemek yeme alışkanlığına sahip olan kişiler genellikle daha kolay ve hızlı bir şekilde kilo alır. Beyin tokluk hissini algılayamaz.

Bu duruma bağlı olarak da kişiler daha sık ve daha çok yemek yemeye başlar.

Bu gibi durumlarda ilk yapılması gereken bu alışkanlığı bırakmaya çalışmaktır. Bunun haricinde ise alanında uzman diyetisyen kontrolünde beslenme ve diyet programı uygulanabilir.

Diyetisyenler kişilere özel olarak diyet listeleri hazırlar. Bu listeler sayesinde daha çok öğün tüketerek daha az kalori alınabilir.

Aynı zamanda yemek sonrası yürüyüş yapılması da kilo verilmesine yardımcı olur.

Özellikle hızlı yemek yeme alışkanlığını bırakamayan kişilerin kilo almamak adına düzenli olarak egzersiz yapması gerekir. Egzersizlerin yemeklerden sonra yapılması ise sindirimi biraz daha kolaylaştırabilir.

Burada en önemli nokta hızlı yemek yeme alışkanlığını bırakabilmek ve sağlıklı beslenme kriterlerine uymaktır.

Yavaş Yemek Yemenin Faydaları Nelerdir?

Yemeklerin yavaş yenmesi halinde lokmalar daha küçük parçalara ayrılır. Küçük parçaların sindirimi çok daha kolaydır. Böylelikle metabolizmal problemlerin önüne geçilir. Aynı zamanda mide ve bağırsak sağlığı da korunmuş olunur. Mide yanması hissi bu şekilde ortadan kalkabilir. Beyin tokluk hissini algılar ve kişinin acıkma süresi uzar. Bu durum kilo alımını da önler. 

Hızlı Yemek Yeme Kabızlığa Neden Olur mu?

Hızlı yemek yeme alışkanlığında kişilerde metabolizmanın yavaşlaması görülebilir. Aynı zamanda sindirimin zorlaşmasına da neden olduğu bilinir. Bu gibi durumlarda kabızlık durumunun oluşması mümkündür. Bu durumun önlenebilmesi adına yemeğinizi daha yavaş yemeye özen göstermeniz gerekir. Bazı kişilerde kabızlık problemi ortaya çıkarken, bazı kişilerin bu süreçte ishal problemi yaşaması da muhtemeldir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.