Form devre dışı bırakıldı
Kemik lezyonu, değişmiş veya hasar görmüş kemik bölgelerine verilen isimdir. Kemik lezyonuna neden olan faktörler arasında, enfeksiyon, tümör, kırık vb. gib farklı nedenler gösterilebilir. Tedavi vakaya bağlı olarak yöntemsel açıdan değişebilir. Genel olarak vakalar ilaç ve cerrahi tedavi gerektirse de bunun gerekmediği vakalar da söz konusu olabilir. Lezyonlar iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır ve bu nedenle, tedavileri tümörün belirli türü, nedeni, boyutu, konumu veya kemik gücü üzerindeki etkisi gibi etkenlerle değişebilir. Bu sebeple, iyi huylu ve kötü huylu lezyonların niteliği ve tedavi şekli farklıdır. Kemik lezyonundan şüphe edildiğinde, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.
Kemik lezyonu iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır. Kemik lezyonu, anormal bir bölgede normalden daha yüksek oranlarda bölünen ve çoğalarak kemikte bir kitle oluşturan hücrelere denir. Bunlar kemik tümörü olarak kabul edilir.
Tanımına bakıldığında ‘tümör’ terimi, anormal bir büyümenin iyi huylu (kanserli) ya da kötü huylu olduğunu göstermez, çünkü her iki durumda da kemikte bir tümör(lezyon) oluşabilir. Kemik tümörleri genellikle iyi huyludur. Tanımlanmış bir kemik tümörü ve lezyon türü farklı yaş gruplarına göre risk grubu olma konusunda farklı olasılıklara sahiptir. Bu farklılığa göre de çeşitlenirler.
İyi huylu kemik lezyonları: Çoğu kemik lezyonu iyi huyludur, yani kanserli veya yaşamı tehdit edici değildir. Ayrıca kemik lezyonlarına benzeyen bazı hastalıklar ve durumlar da vardır.
İyi huylu kemik lezyonu tipleri şunlardır:
Kötü huylu kemik tümörleri iki türe ayrılır:
Birincil kemik lezyonu türleri:
İkincil kemik kanseri lezyonları, vücudun başka bir yerinde başlayan ve kemiğe yayılabilen kanser türleridir ve bunlar şunlardır:
Başka bir yerden yayılmış ikincil kemik lezyonu durumunda, tedavi seçenekleri ve görünüm birincil kanserin türüne ve şiddetine bağlı olacaktır.
İyi huylu kemik tümörlerinin belirtileri şunlardır,
Çoğu vakada bu tümörler hiçbir belirti göstermez ve bir yaralanma nedeniyle çekilen röntgende tesadüfen tespit edilirler.
Kötü huylu kemik lezyonu belirtilerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;
Kemikteki lezyonlar genellikle radyografik görüntülemelerde özellikle X ışınlarında ancak ve taramalarında tespit edilir. Kanserli lezyonun tespiti için biyopsi yapılır. Görüntüleme genellikle bir tanıyı belirlemede yardımcı olur ve bazen belirli bir tanıyı neredeyse kesinleştirebilir. Ancak, birçok lezyon oldukça benzer görünür ve hemen bir tanı konulamaz. Kemik biyopsisinin amacı, kansere işaret eden veya kemiğe zarar veren lezyonlar arasında net bir tanı koymaktır. Kanserli veya zararlı olmayan lezyonlar için, zaman içinde çok sayıda görüntü elde edilebilir ve değişiklikler karşılaştırılabilir.
İyi huylu kemik tümörleri tek bir tedavi meydana getirmez. İyi huylu kemik tümörlerinin tedavisi, tümörün spesifik türüne, büyüklüğüne, yerine, kemik gücüne ve etkilerine bağlı olduğu için değişir. Asıl olarak, doktorunuz yalnızca izleme ve beklemeyi(kontrollü) tavsiye edebilir. Bir başka durumda, doktorunuz spesifik bir ilaç, görüntüleme teknikleri, biyopsi veya tümörün korunması için bir ameliyat önerebilir. Ama çoğu iyi huylu kemik tümörü, ameliyatla alınır alınmaz genellikle iyi sonuç verir.
Çoğunlukla, tümörün geri gelme olasılığı düşük olsa dahi geriye dönüş riski vardır (%5'in altında bir olasılıkla). Bazı iyi huylu kemik tümörleri; misal dev hücreli kemik tümörlerinin dönme oranı daha yüksektir ama onlar geri döndüğü zaman bile tedavisi için farklı yöntemler vardır.
Kötü huylu kemik tümörleri genel olarak; ameliyat, kemoterapi ve ışın tedavisi gibi yöntemlerle tedavi edilir. En iyi tedavi yöntemi kemik kanseri söz konusu olduğunda, birkaç faktöre bağlı olarak farklılık gösterebilir. Kemik kanserinin türü, yeri ve evresi bu noktada öne çıkar. Sağlık ekipleri ayrıca genel sağlığınızı ve tercihlerinizi de dikkate alır. Burada uzman görüşlerinize uymanız tavsiye edilir.
Kemik lezyonu ameliyatının amacı tüm kanseri çıkarmaktır. Cerrah kemik kanserini ve etrafındaki sağlıklı dokuların bir kısmını çıkarabilir. Daha sonra kemiği onarır. Bu, vücudunuzun başka bir yerinden alınan bir kemik parçası kullanmayı içerebilir. Bazen kemik metal veya plastik malzeme ile onarılır.
Nadiren cerrahların tüm kanseri çıkarmak için bir kol veya bacağı çıkarması gerekir, ancak bu yaygın değildir. Kanser çok büyürse veya kanser ameliyatı zorlaştıran hayati bir yerdeyse bu gerekebilir. Bir kol veya bacak çıkarıldıktan sonra yapay bir uzuv kullanmayı gerektirebilir. Eğitim ve yeni uzuvla geçirilen zamanla günlük işleri yapmayı, yapay uzuv nispeten kolaylaştırır.
Kemik kanseri tedavisi sonrası rehabilitasyon, günlük yaşam faaliyetlerine geri dönmekte en yardımcı olan ve önemli olan hususlardan bir tanesidir. İyileşme ve rekonstrüksiyon her kişi için de biraz farklı olacaktır çünkü tedavi türü, yaş, genel sağlık durumu ve çok daha fazla etken değişkenlik gösterir. Rehabilitasyonun özü, kişinin yürüme veya hareket etmenin inceliklerini yeniden öğrenmesine yardımcı olmaktır. Kemik kanseri tedavisi sonrası herkes fizik tedavi ve rehabilitasyona ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, psikologlar veya yardım almak da önerilir. Süreç genel olarak herkes için farklı gelişebilir;
Çoğu kemik lezyonu iyi huyludur denilebilir. Genel olarak yaşamı tehdit etmez ya da vücudunuzun diğer bölgelerine yayılmaz. Ancak bazı kemik lezyonları kötü huyludur, yani kanserlidir. Bu kemik lezyonları bazen metastaz yapabilir, yani hücreleri vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Bu belirli bir tehlike doğursa da erken teşhis ile tedavi mümkündür.
Kanser ismi sadece kötü huylu kemik lezyonlarına verilir. Çoğu kemik lezyonu iyi huylu olduğu için her kemik lezyonu kanserdir denilemez. Fakat kötü huylu kemik lezyonları da vardır, bu yüzden bazı kemik lezyonları kanserdir denilebilir.
Kemik lezyonu yalnızca uzman tedavisi ile temizlenir ve uzmanınızın yönlendirmelerini takip etmeniz gerekir. Lezyon çeşidine, büyüklüğüne, yaşınıza ve benzeri birçok değişkene bağlı olarak kemik lezyonu temizliği de farklılık gösterir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.