Kekik balının faydaları hem yetişkinler hem de çocuklar için önemlidir.
1 yaşını dolduran bebekler tarafından tüketilebilecek, bir tür bal olan kekik balı; kendine has kokusu ve değerli bileşenleri ile oldukça besleyicidir.
Arıların ağırlıklı olarak kekik nektarlarından toplayarak elde ettikleri bir flora balı olan kekik balı, altın rengi ile öne çıkar. Yoğun olarak kekik aromasının hissedildiği bu bal, buruk bir aromaya sahiptir.
Tropik meyveleri anımsattığı için farklı lezzetleri denemeyi sevenler tarafından tercih edilebilir.
Tıpkı diğer ballarda olduğu gibi kekik balında da karbonhidratlar, enzimler, proteinler, mineraller, vitaminler ve fenolik maddeler yer alır.
Lezzetli bir gıda olmasının yanı sıra günlük besin ihtiyacını karşılamaya yardımcı olduğu söylenebilir.
Belirli bir kaloriye ve besin değerlerine sahip olan kekik balını tüketirken tavsiye edilen tüketim miktarına uymaya özen göstermek gerekir.
Kekik balının faydalarından yararlanmak için düzenli olarak tüketilmesi önemlidir.
Tüketim öncesinde kekik balı faydaları ve zararları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Sağlık üzerinde faydalı etkilerinden yararlanmak için yetişkinlerin günde 1-5 tatlı kaşığı bal tüketimi önerilir.
Çocukların için ise kilo başına ortalama 1 gram bal tüketimi tavsiye edilir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bal miktarını hesaplamakta zorlanıyorsanız bir uzmana danışmanız önerilir.
Kekik balı faydaları her yaştan bireyi için geçerli ve önemlidir. İçeriğindeki enzimler halen araştırılıyor olsa da, bugüne dek doğruluğu kanıtlanmış çok sayıda faydası olduğu bilinir. En yaygın kekik balı faydaları şu şekildedir:
Dolaysıyla kekik balının faydaları farklı şekillerde ele alınabilir ve bu liste oldukça uzundur.
Faydalarını daha kısa süre içerisinde gözle görülür hale getirmek için düzenli olarak tüketmeye özen göstermelisiniz.
Bununla birlikte tükettiğiniz kekik balının gerçek olduğundan da emin olmalısınız.
Sahte bal tüketmek çeşitli problemleri beraberinde getiren, oldukça tehlikeli bir durumdur.
Kekik balının faydalarını maksimize etmek için mutlaka gerçek bal tüketmelisiniz. Bir miktar kekik balını ılık su içerisine ilave etmeli ve çözülmesini beklemelisiniz.
Eğer su içerisinde bulunan bal çözülmüyorsa bu durum balın gerçek olduğunu gösterir.
Gerçek bal kaşığı aldığınızda uzamalıdır. Dolayısıyla eğer kaşıkta uzamıyor ve katı bir forma sahip hale geliyorsa bu durum sahte olduğunu gösterir.
Aynı zamanda buzdolabında beklediğinde kremsi bir kıvama sahip olması ve şekerlenmesi de gerçek olduğunu kanıtlar.
Kekik balı faydaları nelerdir sorusuna bağışıklığı güçlendirdiği ve solunum yollarında meydana gelen problemlerin rahatsız edici semptomlarını gidermeye yardımcı olduğu gibi yanıtlar verilebilir.
İsminden de anlaşılacağı üzere kırsal yerlerde doğal olarak yetişen kekik bitkisinden elde edilen bir bal olan kekik balı, mutlaka gerçek olmalıdır.
Kendine has doğal bir kokusu olan kekik balını tüketirken kontrollü olmak önemlidir.
Kekik bitkisinin çiçeklerinde bulunan nektarların kokusunu alan arılar polenlerle beraber nektarları toplarlar.
Böylelikle kekik balının yapılış süreci başlar. Aromaya duyarlı olan arılar kekikten topladıkları nektarları enzimleriyle karıştırarak peteklere gönderiler ve doğal yöntemlerle kekik balı elde edilir.
Kekik balının diğer ballardan en önemli özelliği kekik bitkisinin verdiği koku ve özüdür.
Kekik balı çeşitli şekillerde tüketilebilir. Kekik balı faydaları nelerdir sorusuna verilen yanıtlardan daha fazla fayda sağlamak istiyorsanız düzenli olarak tüketmeye özen göstermelisiniz.
Klasik çiçek ballarından farklı olarak kekik aromasının ön planda olduğu bu bal, tatlılar ile servis edilebilir.
Bununla birlikte çaylarınıza tatlandırıcı olarak da ilave edebilirsiniz.
Kekik balı doğal bir besin kaynağı olduğu için güvenle tüketilebilir.
Ancak şeker hastalığı gibi içeriğinde şeker bulunan besinlere karşı kontrollü olmanızı gerektirecek bir rahatsızlığınız varsa kekik balı tüketim öncesinde doktora danışmalısınız.
Besin alerjisi olanların, herhangi bir hastalık için tedavi sürecinde bulunanların ve düzenli olarak ilaç kullananların da kekik balı tüketiminde kontrolü olmaları önemlidir.
Kekik balı faydaları uzun bir listeye sahip olsa da çeşitli etkenler dolayısıyla balın yan etkileri ile karşılaşmanız söz konusu olabilir.
Nadir de olsa bazı insanlar bala karşı alerjik reaksiyon gösterirler. Bu duruma bal alerjisi adı verilir. Eğer bal tüketimi sonrasında burun akıntısı, hapşırma, gözlerde sulanma, boğazda kaşıntı hissi, döküntü, baş ağrısı, hırıltılı solunum, kusma veya mide bulantısı, ishal, bayılma, kalp atışı veya anafilaksi ile karşılaşıyorsanız kekik balına karşı alerjik reaksiyon gösterdiğinizi bilmelisiniz.
Bu gibi bir durumda vakit kaybetmeden size en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Kekik balı faydaları için bal tüketmeden önce herhangi bir alerjik reaksiyon göstermediğinize emin olmalısınız.
Alerjik reaksiyon özellikle küçük çocuklarda daha yaygındır.
Bebeğinize veya çocuğunuza ilk kez kekik balı verirken, az miktarlarda vermeye ve kontrollü olmaya özen göstermelisiniz.
Kekik balı çeşitli faydaları olan ve besleyici açıdan zengin bir besindir. Bu durum çeşitli hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılmasını sağlar. Ancak bu durum tedaviyi tek başına gerçekleştirdiğini göstermez. Kekik balı tedavi için tek başına kullanılabilecek bir ilaç ya da ilaç yerine geçen bir besin değildir. Dolayısıyla herhangi bir hastalığın tedavisi için öncelikle doktora danışmanız gerektiğini, eğer doktorunuz onay veriyorsa keki balı tüketebileceğinizi söylemek gerekir.
Bal lezzetli ve çeşitli faydaları olan bir besindir. Ancak 1 yaşından küçük çocukların bal tüketimi doktorlar tarafından tavsiye edilmez. Eğer aksi bir durum bulunmuyorsa ve bebeğinizin gelişimini kontrol eden doktor onay verdiyse bir yaşını geçtikten sonra bebeğinize gün içerisinde 10 ile 30 gr kekik balı verebilirsiniz. Çocuklar için kekik balı faydaları için 10-30 gram bal tüketimi yeterlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.