Form devre dışı bırakıldı
Nodüler lezyon çeşitleri arasında en sık rastlananlardan biridir. Yumru şekline sahip olan tüm lezyon türlerine verilen isimdir. Nodüler lezyonların hepsi kanser olarak düşünülür.
Ancak her lezyon riski taşımaz. Yoğun şekilde görülebilen bu lezyon çeşitlerinin yaklaşık %95’i iyi huylu çıkar. Oluşma süreçleri ve nedenleri herkeste farklılık gösterir. Akciğer bölgesinde rastlanan bu lezyonlar enfeksiyonlardan kaynaklanabilir.
Bakteri kaynaklı hastalıklardan sonra oluşma riskleri fazladır. bazı hastalıklarda ve doğum sürecine dayalı hastalıklarda da bu lezyonların oluşmasında etki gösterebilir. Erken teşhis edilmesi hastanın sağlığı açısından büyük önem taşır. İyi veya kötü huylu olmasına göre doktorun uygulayacağı tedavi süreçleri de değişir.
Nodüler lezyon çeşitleri iyi ya da kötü huylu olabilir. Halk arasında lezyon kavramı tamamen kanser olarak bilinse de her lezyon kanser değildir. Lezyonların oluşma şekilleri, türleri ve bulunduğu bölgeler, semptomları gibi etkenlere göre çeşitleri değişir. İyi huylu nodüller genelde kolay tedavi edilebilir niteliğe sahiptir. Küçük noktalar halinde olun bu nodüller akciğer bölgesinde rastlanan türlerdendir. İyi huylu olması durumunda basit tedavi süreçleri ile giderilebilir niteliğe sahiptir.
Kötü huylu olan nodüler lezyonların kanser olma riski vardır. Her kötü huylu lezyon kanser olmasa da ilerleme durumuna göre kansere dönecek hücreler oluşturmaya sebep olabilir. Kötü huylu lezyonların erken teşhisi tedavilerin olumlu sonuç vermesi adına oldukça önemlidir. Semptomlar görüldüğü anda mutlaka bir başvurup erken teşhis sürecine destek olmakta yarar vardır.
İyi huylu lezyonların belirtileri birbiri ile benzerlik gösterir. Hastaların sıklıkla rastladığı en temel semptomlardan biri ağrı hissidir. Nodül lezyonlar farklı hastalıkların habercisi olarak çeşitli semptomlar oluşturabilir. Bu nedenle de oluşan belirtiler herkeste birebir aynı olmayabilir. İyi huylu lezyonların teşhis edilmesi için düzenli periyotlarda kontrol edilmesi gerekir.
Bazı hastalarda hiçbir belirti olmayabilir. Ancak bazı hastalarda şiddetli ağrı hissi ile açığa çıkabilir. Hormon üreten nodül türleri arasında ise vücutta çeşitli değişiklikler görülebilir. Sıcaklığın artması ve gibi durumlar meydana getirebilir. Herhangi bir semptom veya belirti olmasa da belirli aralıklarla kontrol muayenelerine gitmek erken teşhisin önemi açısından değerlidir.
Nodüler lezyon çeşitleri akciğer dışında tiroitlerde ya da bedenin farklı noktalarında oluşabilir. Kötü huylu olan lezyonlar için en temel belirtiler kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte şunlardan oluşabilir;
Yer verilen belirtiler büyüme evresinde olan zararlı, kötü huylu nodüller için geçerlidir. Kötü huylu lezyon türlerinin tamamında belirtiler olmayabilir. Dönemsel olarak (lezyonların büyümesi halinde) anlık ağrılar da oluşturabilir. Bedeninizde aniden oluşan farklılıklar fark ediyorsanız mutlaka bir uzmana başvurup muayene olmanızda yarar vardır.
Nodüler lezyonların teşhis süreçleri için uygulanan yöntemler lezyonun bulunduğu yere, hastanın şikayetlerine ve benzeri unsurlara göre değişir. Akciğer bölgesinde olduğu düşünülen lezyonların teşhis edilmesi için yoğun bir fiziki muayene gerekir. Bunun yanı sıra ultrasonografi yöntemler de teşhis edilmesi için kullanılan muayene yöntemleri arasındadır.
Gözle görülmeyen bölgelerdeki lezyonların teşhisi için bölgenin ile görülmesine ihtiyaç duyulur. Bazı durumlarda hastadan biyopsi de talep edilebilir.
Alınan parça laboratuvar ortamında incelenerek sonuçlanır. Şikayetler, belirtiler gibi detaylar doktor tarafından baz alınarak en ideal teşhis yöntemine karar verilir. Tanı sonrası iyi veya kötü huylu olduğu belirlenir. Uzman hekim tarafından teşhis edilen nodülün türüne göre ise tedavi prosedürlerine karar verilir.
Akciğer ya da bedenin farklı noktalarında teşhis edilen nodüler lezyonların özelliği kapsamında tedavi süreçleri farklılık gösterir. İlk adımda nodülün kötü veya iyi huylu olmasına hekim tarafından teşhis ile karar verilir.
Akciğerde görülen iyi huylu lezyon türleri için düzenli olarak taraması yöntemi uygulanır. Bu sayede ilgili nodüllerin şekline, büyüklüğüne ve büyüme oranına bakılır. Teşhis edilen nodüler lezyon kötü huylu çıkarsa öncelikle ile tekrar taraması yapılır.
Netlik kazandıktan sonra ilgili nodüllerin bedenin farklı noktalarına yayılıp yayılmadığı tespit edilir. Akciğer bölgesinde stabil ise ilk adımda cerrahi yönteme başvurulabilir. Erken teşhis durumlardan ameliyat ile ilgili lezyonların alınması hastalığın ilerlememesi adına büyük önem taşır.
Teşhis edilen lezyonlar kansere dönüşme evresine ulaştıysa da uzman hekimler tarafından kemoterapi ya da radyasyon tedavisi uygun görülebilir. İki tedavi sürecinin kombinasyonu ile uygulanan tedavi seçeneği de yapılabilir.
Nodüler lezyonların teşhisinin ardından tedavi yöntemleri için prosedürler belirlenir. Belirlenen tedavi prosedürleri iyi veya kötü huylu olması, hastanın mevcut durumu, yaşı ve lezyonların yayılım oranı gibi farklı faktörlere göre değişir. Uzman hekimin uygun görmesi halinde ilk aşama ilaç tedavilerine verilir. Kötü huylu ve yayılımı hızlanan lezyonlar için ise ameliyat aşamasına başvurulabilir.
Ameliyat süreçlerinde lezyon bölgesinde oluşan nodüllerin tamamının alınması hedeflenir. Vücudun farklı bölgelerine yayılım gösterdiyse bu bölgelerdeki lezyonlarla da ameliyat sırasında alınabilir. Açık ameliyat şeklinde uygulanan cerrahi bir işlem olduğu için önemi ve tehlikesi vardır.
Nodüler lezyon ameliyatlarından sonra iyileşme süreci bir noktada hastaya bağlıdır. Hastanın dikkate alması gereken en önemli detay ameliyat sonrası ilaçların düzgün alınmasıdır. Ameliyat bölgesinin enfeksiyondan korunması da iyileşmeyi hızlandıran faktörlerden biridir.
olmaz yara hızla kabuk tutmaya başlayınca ortalama 2-3 hafta içeresinde iyileşmenin tamamlanması beklenir. Bu süre zarfında belirli aralıklarla kontrole gidilmesinde yarar vardır. Yaranın içerden enfeksiyon oluşturma riskine karşı periyodik takibinin yapılmasına önem göstermeniz tavsiye edilir.
Akciğer bölgesinde görülen nodüler lezyonları hepsi sağlık için zararlıdır düşüncesi tamamen yanlıştır. Lezyonların genel (%95’i) herhangi bir zarar unsuru oluşturmayan iyi huylu lezyonlardır. Ender olmakla beraber kötü huylu olabilir. Her kötü huylu lezyon ise kanseri ifade etmez. Büyüme oranı hızlıysa ve kötü huylu olduğu belirlenen lezyonlarda yayılım görülüyorsa kanser riski taşıma ihtimali açığa çıkabilir. Bu durum ise sağlık açısından tehlikeli olabileceğini ifade eder.
Nodüllerin hepsi kanser olmadığı gibi yine hepsi de kanser riski taşımaz. Nodüler lezyonlar kendi içinde iyi ve kötü huylu olarak ikiye ayrılır. Kötü huylu lezyonlarda görülen bazı semptomlar kansere dönüşme riski olduğunu ifade eder. Aktif büyüme, yayılma nitelikleri varsa kanser oluşturma riski büyüktür. Ancak teşhis edilen lezyonların kötü huylu olması kanser anlamı taşımaz.
Nodüler lezyonların temizlenme aşamasına tabii olması için kötü huylu olduğunun saptanması gerekir. Bedenin farklı noktalarında saptanan kötü huylu ve yayılım olasılığı olan nodüllerin temizlenmesi için ameliyat prosedürlerine gereksinim olabilir. Ameliyatlar ile temizlenen nodüllerin tekrar oluşma ya da yayılma riskinin ortadan kaldırılması hedeflenir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.